Fish Tank

της Andrea Arnold. Με τους Michael Fassbender, Katie Jarvis, Kierston Wareing

Εφηβεία στη Γυάλα
του zerVo
Την πρώτη της φορά, με το Red Road, πολλοί εξεπλάγησαν με τις ικανότητες της Andrea Arnold, μη γνωρίζοντας κατά πάσα πιθανότητα πως το κοκκινομάλλικο κορίτσι από το Κεντ, ήδη καμαρώνει ένα Όσκαρ, βραβείο που κατέκτησε στην πρώιμη δημιουργική της καριέρα ως μικρομηκάς. Το δυσκολότερο βήμα είναι πάντοτε το δεύτερο, εκεί που καλείσαι όχι μόνο να συνεχίσεις να κινείσαι στα ίδια επίπεδα, αλλά συνάμα να διορθώσεις και τις όποιες αδυναμίες εμφάνισες στην πρότερη ματιά σου. Η Arnold, ευτυχώς, αντιλήφθηκε πως εκτός από την δυνατή ιστορία και το ρεαλιστικό κτίσιμο του φόντου της, χρειάζεται και μια πιο προσεκτική μελέτη χαρακτήρων, για να γίνει η πρόταση της ολοκληρωμένη. Κατά συνέπεια σε εποχές που ο γνησιότερος εκφραστής του σύγχρονου βρετανικού κοινωνικού προβληματισμού, διάγει την όγδοη δεκαετία της καριέρας του, η Andrea με την διεισδυτική ματιά της, μοιάζει σαν η επικρατέστερη να πάρει από τα χέρια του την βαριά σκυτάλη.


Δεκαεξάχρονη, νιώθει το μουντό περιβάλλον της να την πνίγει και με σταθερούς ρυθμούς προετοιμάζει την επανάσταση της. Η γνωριμία της με τον γοητευτικό αγαπητικό της ανεύθυνης μάνας της, θα ωριμάσει ακόμη πιο γρήγορα το συναίσθημα της φυγής. H ακριβής μετάφραση της φράσης Fish Tank, είναι ενυδρείο. Ο περιορισμένος χώρος που κάποιοι διαλέγουν για τόπο διαβίωσης ζωντανών ψυχών, αγνοώντας το δικαίωμα τους στην ελευθερία. Η γυάλα που είναι κλεισμένη η πιτσιρίκα είναι η μικρή επαρχιακή της πόλη, που δεν υπάρχει κανένα απολύτως ενδιαφέρον, οι ημέρες κυλούν ολόιδιες και το μέλλον διαφαίνεται ακόμη πιο συννεφιασμένο από το παρόν. Λαμπερή όαση στην στείρα καθημερινότητα της, θα υπάρξει η γνωριμία με τον σέξι Κόνορ, που στα μάτια της θα γίνει ο πατέρας που απουσιάζει, το αγόρι που της λείπει και ο κολλητός φίλος που δεν είχε ποτέ. Πολύ σύντομα κοντά του από κοριτσάκι θα εξελιχθεί σε γυναίκα και από χρυσόψαρο θα μεταλλαχθεί σε περιστέρι, αποκτώντας τα φτερά που θα την οδηγήσουν μακρυά από την στενοχώρια των τεσσάρων τοίχων Καταλύτης στην οριστική της απόφαση για φυγή, το συναίσθημα της απογοήτευσης που θα νιώσει, όταν θα αντιληφθεί πως τα δύο σημαντικότερα στοιχεία στην ζωή της, ο χορός και ο έρωτας, αμφότερα θα την προδώσουν.

Για πες: Το δυνατότερο στοιχείο του Fish Tank, είναι η ρεαλιστική κινηματογράφηση - όπλο στα χέρια της Arnold, που σε ωθούν να πιστέψεις, πως ότι παρακολουθείς, συμβαίνει τώρα πίσω από την πόρτα του διαμερίσματος μιας ρημαγμένης οικογένειας. Οι εκλεκτικές συγγένειες της Βρετανίδας με το σινεμά που την έχει επηρεάσει, διαφαίνονται κύρια από τις ερμηνείες της πρωταγωνιστικής της ομάδας. Η (όχι επαγγελματίας) Katie Jarvis, που με λίγη προσοχή μπορεί να εξελιχθεί στην επόμενη Keira Knightley για την Αλβιώνα, ορίζει τον συναισθηματικά εξτρεμιστικό κορμό που πάνω της κτίζεται η ιστορία, όπως ακριβώς έκανε και η ανάλογης υφής Ροζέτα των Dardenne. Μια ενδεχόμενη συμμετοχή της στην οσκαρική πεντάδα ερμηνειών δεν πρέπει να προκαλέσει την παραμικρή έκπληξη, εφόσον η παρουσία της είναι το λιγότερο συγκλονιστική. Σε ανάλογα στάνταρντς κινούνται τόσο η τελευταία μούσα του Loach, Kierston Waering, που η οξιζεναρισμένη σκιά της αντικατοπτρίζει πλήρως την θλίψη της αποστασιοποιημένης από τα βασικά της καθήκοντα μάνας, όσο και ο Michael Fassbender, που έχει ακόμη πιο αληθινό πέρασμα και από το Hunger που τον ανέδειξε. Αφήνω τελευταία την φιγούρα της μικρούλας αδελφής (Rebecca Griffiths) που στην σπαρακτική εικόνα του φινάλε, δίνει και την αισιόδοξη νότα, μένοντας πίσω στο άχρωμο προαστιακό μπλοκ. Είναι η μοναδική στιγμή που η πραγματική αγάπη πλημμυρίζει το καρέ, αποδεικνύοντας πως το ισχυρότερο των συναισθημάτων, μπορεί να βρεθεί κρυμμένο ακόμη και πίσω από τις πιο αντίξοες για να αναπτυχθεί συνθήκες.




Στις αίθουσες 26 Νοεμβρίου από την Nutopia



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική