Ο χορός του Διαγωνιστικού τμήματος του φεστιβάλ, ξεκίνησε σήμερα το πρωί με την προβολή του φιλμ Spring Fever, που εκπροσωπεί στον θεσμό την αχανή Κίνα. Η ειρωνεία και η σημειολογία της περίπτωσης έχει να κάνει με το γεγονός πως ο δημιουργός του έργου Lοu Ye, που έχει την τιμή της πρωτιάς, θεωρείται το μαύρο πρόβατο της κινέζικης κινηματογραφίας και έχει δεχτεί μπανάρισμα από το τοπικό κέντρο λήψεως αποφάσεων, ως ακραίος και ριζοσπάστης. Δύσκολοι καιροί για επαναστάτες στην χώρα που ανέθρεψε τον Μάο...

"Εξαιτίας των όσων διαδραματίζονταν στην τελευταία μου ταινία, Summer Palace, δέχτηκα μια ανελέητη επίθεση από τους ιθύνοντες, με συνέπεια να χάσω το δικαίωμα της δημιουργίας για πέντε ολόκληρα χρόνια." Πικραμένος από την στάση των συμπατριωτών του ο Lοu Ye, ξεκινά με αυτό τον τρόπο την αναφορά του στην νέα του ταινία, που είναι και η τρίτη χρονικά, με την οποία διεκδικεί στην καριέρα του τον Χρυσό Φοίνικα. Ένα ερωτικό δράμα που περιστρέφεται γύρω από ένα μυστηριώδες τρίγωνο εραστών, θέμα που στις πουριτανικών αρχών χώρες της Άπω Ανατολής είναι ακόμη και στις μέρες μας ταμπού. "Το σενάριο του έργου, επεξεργαζόμουν από την εποχή που γύριζα το Summer Palace. Φανταστείτε την απογοήτευση μου, όταν αρχικά δεν μπορούσα να προβάλλω την ταινία μου στην ίδια μου την χώρα, αλλά και όταν χτυπούσα τις πόρτες για την χρηματοδότηση της καινούργιας. Όλοι μου απαντούσαν - περάστε ξανά σε μια πενταετία. Ευτυχώς με την αρωγή της γαλλικής παραγωγής και του πιο προοδευτικού Χονγκ Κονγκ."

"Δεν θέλω να πω πολλά για τον αποκλεισμό μου. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι πρώτα προς τον παραγωγό μου, πως οτιδήποτε και να συμβεί εγώ θα συνεχίσω να φτιάχνω φιλμς και να ευχηθώ κάποια στιγμή να σταματήσει σε όλες τις χώρες της γης, η διαδικασία της λογοκρισίας. Μακάρι να είμαι εγώ ο τελευταίος Κινέζος που λογοκρίνεται και είθε η νέα γενιά σκηνοθετών να μην γνωρίσει ποτέ αυτή την δυσάρεστη διαδικασία."

Η τριάδα των πρωταγωνιστών του Spring Fever, είναι σταρς διάσημοι στην Κίνα. Γι αυτό ο Lou αναφέρει: "Όταν επέλεξε τους ηθοποιούς που θα δώσουν πνοή στους ρόλους, το έκανα με μοναδικό γνώμονα το ταίριασμα τους με τους χαρακτήρες και όχι γιατί είναι τόσο αναγνωρίσιμοι στην πατρίδα. Είμαι πολύ τυχερός που τους είχα για συνεργάτες, αλλά και αυτοί πρέπει να νιώθουν τυχεροί που είχαν ιδιαίτερες ελευθερίες στον τρόπο έκφρασης τους. Σε αυτό τον ελεύθερο τρόπο γυρισμάτων μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρει και το συνεργείο μου, που πραγματικά έκανε πολύ καλή δουλειά."

Στην ταινία υπάρχουν και πλάνα ομοφυλοφιλικού χαρακτήρα, κάτι που ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών στην χώρα του. "Δεν ήταν σκοπός μου να φτιάξω μια ομοφυλοφιλικής ταινία, ομολογεί ο Lou. Αλλά μέσα από την περιπλοκότητα όλων των ειδών των σχέσεων, ήθελα να αναφερθώ στην αγάπη, στα συναισθήματα. Να χρωματίσω όσο το δυνατόν περισσότερο μια ερωτική σχέση πριν την δώσω στον υπόλοιπο κόσμο. Δεν έχει νόημα αν αυτές οι σχέσεις είναι ανάμεσα στο ίδιο ή σε διαφορετικό φύλο. Το γύρισμα έγινε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο σε κάθε περίπτωση. Το σεξ είναι πολύ σημαντικό στην ζωή μας. Και δεν επιχείρησα να μιλήσω πολύ γι αυτό. Αλλά από την στιγμή που αποτελεί μέρος της ιστορίας, λαμβάνει κι αυτό μέρος στην πλοκή της."