Oscar Awards 2020Oscar Awards Final Predix 2020: Ο Jojo κυνηγάει 1917 Παράσιτα

Κοντός ψαλμός αλληλούια φίλοι μου καλοί-καλοί μου φίλοι. Θέλω ειπείν ότι τα μολύβια κάτω για τους 8.469 έχοντας δικαίωμα ψήφου νοματαίους. Θέλεις λεπτομέρειες; Σε παραπέμπω αρμοδίως εδώ: https://www.goldderby.com/article/2020/2020-oscars-who-decides-academy-awards/ Την προσοχή σου πρώτα λίγο όμως. Διανύουμε μια πρωτοφανώς βραχεία σε χρονική διάρκεια οσκαρική περίοδο με ελάχιστα περιθώρια αντίδρασης στο ρεύμα νίκης του 1917, που ξεκίνησε με τις Χρυσές Σφαίρες πριν ένα μήνα. Αξιοσημείωτο σίγουρα το ότι το WWI έπος του Mendes βγήκε στις αίθουσες μόλις τα Χριστούγεννα χωρίς να ακολουθήσει την πατροπαράδοτη φεστιβαλική διαδρομή Cannes - Mostra - Toronto. Μιλάμε για τύπου Million Dollar Baby ντεμαράζ και για πεντακάθαρη επικράτηση σε Παραγωγούς (PGA) και Σκηνοθέτες (DGA). Τούτο το σετάκι φούστα - μπλούζα (πρόσθεσε και τα BAFTAs αν αμφιβάλλεις ακόμη) είναι γκαραντί για τελική επικράτηση, εκτός αν λέγεσαι La La Land (κλοπή του αιώνα) και παίζεις με Moonlight σε ρυθμούς #OscarsSoWhite.

Εντίμως φρονώ πως αν υπάρχει ένας βασικός αντίπαλος για το 1917, είναι εκ των προτέρων καταδικασμένος ένεκα συστημικής αδικίας. Το παλιότερα Καλύτερο Ξενόγλωσσο, τώρα δα Διεθνές Φιλμ, εγκλωβίζει το Parasite σε μια αρχιπανεύκολη νίκη εκεί, θέτοντας ταυτόχρονα τη διλληματική στον ψηφοφόρονε αν είναι προσήκον να το διπλοψηφίσει ως Καλύτερη Ταινία, κατά κάποιο τρόπο απορρίπτοντας σύμπασα την χολυγουντιανή βιομηχανία. Δες τι έγινε πέρυσι με το Roma. Το πουθενάδικο Green Book άρπαξε την τούρτα κι έφυγε, ομού από το προσκήνιο και τη συλλογική μνήμη. Για Irishman και Hollywood είναι πεθαμένη υπόθεση, μετά από συντριπτική ήττα στις οσκαρικές συντεχνίες, ειδικά για το πρώτο. Αντιθέτως έχει βγει μια βρωμίτσα την τελευταία εβδομάδα για το JoJo Rabbit, μετά από τις απανωτές σφαλιάρες πούριξε στο Little Women σε WGA και BAFTAs. Συνεπακόλουθα μερικοί σφυρίζουν πονηρά για ξάφνιασμα της ScarlettJo (διπλή υποψηφιότητα) στους υποστηρικτικούς ρόλους επί της τσιμενταρισμένης νικήτριας Laura Dern (και συμπαίκτριάς της στο Marriage Story). Προσωπίκαλι, δε θα σταματήσω (από τον περασμένο Σεπτέμβριο) να φωνάζω ότι η τετράδα Phoenix - Zellweger - Pitt - Dern είναι ερμητικά κλεισμένη.

Oscar Awards 2020

Βλέπεις που - πήγα - να - το - πάω; Στη θεωρία που έχει επαληθευτεί πλειστάκις εσχάτως που θέλει το σετάκι Σενάριο + Β’ Ρόλος να νικά δυσθεώρητες διψήφιες υποψηφιότητες, εντελώς συμπαρασέρνοντας τη μέχρι πρότινος παντοδύναμη νίκη στη Σκηνοθεσία. Και σπλιτ σου λέει, και κανένα πρόβλημα. Είναι και το άτιμο το Preferential Ballot (Σειρά Κατάταξης, φτου κακά) που άλλο ψηφίζεις κι άλλο σου βγαίνει στο τέλος. Οπόταν, τόμπολα. Πολύ 1917 με ολίγη Parasite και πάμε για άλλα. Όπως ασούμε στην κατηγορία Best Animated, όπου μυρίζεται εκπληξάρα. Βλέπεις δεν υπάρχει αντίστοιχο βράβευσης Νονού 1 & 2 εδώ που σημαίνει πως το Toy Story ΤΕΣΣΕΡΑ φέρνει κάπως. Αυτό το Klaus του Netflix (αν και φαντασιώνομαι το έτερο του studio I Lost my Body να έκανε το μπαμ, αλλά μπα) έχει κλέψει καρδιές και, που ξέρεις, μπορεί.


Και μια πουτανάφερα, εδώ και δυο χρόνια βαράω τον ταμπουρά επικυριαρχίας του στρημώνα Netflix, μιλάω για Lisa Taback και PR στρατηγικές, όμως φαίνεται ότι η Ακαδημία, έχει αρχίσει να μασάει λιγότερο αναφορικά με το οσκαρικό ταμείο. Πολλές υποψηφιότητες (τις περισσότερες), ναι. Νίκες, όχι τόσο. Ο Sarandos έχει σπρώξει μια $200άρα για το Irishman μοναχά και (αχ Thelma, έπρεπε να του κόψεις καμιά ωρίτσα του Marty λέω εγώ τώρα) από αυγό μένουμε στα nods. Ακόμη χειρότερα για τη Sony Pictures που έχει αλλάξει ίσαμε τρεις δεκαετίες χωρίς νίκη (The Last Emperor, 1989 ως Columbia Pictures). Το Once Upon A Time in Hollywood είναι η προτελευταία (9η) ταινία της καριέρας του μαστερά Ταραντίνο που ως τα σήμερα δεν έχει στεφθεί νικητής παρά μόνο ως σεναρίστας (δις). Ιδανική συγκυρία, και οσκαρική προπόρευση σχεδόν μέχρι τις Σφαίρες. Μετά, το έρεβος, χάνει μέχρι και Σενάριο από Παράσιτα κατά τα φαινόμενα. Cineτονίσου εδανά: MoviesLtd. Καλά μας Χριστούγεννα όλων ημών των οσκαροπλήκτων και οι αγαπημένοι μας υποψήφιοι (ο αγώνας μου για Joaquin + Renee ΤΩΡΑ δικαιώνεται) ας κερδίσουν. Ακολουθούν μαντεψιές μου και για τις 24 κατηγορίες, αλλά πριχού αυτών, ένα απίστευτο tweet (εννοείται διεγραμμένο πλέον) απευθείας από την Ακαδημία. Enjoy! (Βρε λες μήπως...)









gaRis