RBG: Μια ζωή για τη δικαιοσύνη (RBG) Poster ΠόστερRBG: Μια ζωή για τη δικαιοσύνη

των Julie Cohen, Betsy West.


Ηρωίδα. Είδωλο. Αρνήτρια.
του Θόδωρου Γιαχουστίδη (@PAOK1969)

Ευτυχώς που υπάρχουν κι αυτοί οι δικαστικοί λειτουργοί

Αυτό είναι μόλις το πρώτο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ για την Betsy West. Αντίθετα, για την Julie Cohen αυτό είναι το πέμπτο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ που σκηνοθετεί. Οι δυο τους συνεργάστηκαν για πρώτη φορά για αυτό το ντοκιμαντέρ, η συνεργασία τους, όμως, θα έχει και συνέχεια. Το επόμενο ντοκιμαντέρ που θα συνσκηνοθετήσουν δεν έχει ακόμα τίτλο, θα αφορά όμως στη ζωή και το έργο της Julia Child, της σεφ, συγγραφέως και τηλεοπτικής περσόνας, την οποία υποδύθηκε η Meryl Streep, στην ταινία μυθοπλασίας της (συγχωρεμένης) Nora Ephron με τίτλο «Τζούλι & Τζούλια» (Julie & Julia, 2009).

RBG: Μια ζωή για τη δικαιοσύνη (RBG) Poster Πόστερ Wallpaper
Η ταινία RBG: Μια ζωή για τη δικαιοσύνη (RBG), στην οποία η συντριπτική πλειοψηφία των συντελεστών (σκηνοθεσία, σενάριο, παραγωγή, διεύθυνση φωτογραφίας, μοντάζ, μουσική κτλ) είναι γυναίκες, έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της τον Ιανουάριο του 2018 στο φεστιβάλ του Σάντανς. Προβλήθηκε σε πολλά φεστιβάλ ανά τον κόσμο και ήταν υποψήφια για δύο Όσκαρ: καλύτερου ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους και καλύτερου τραγουδιού (για το «I'll Fight» που έγραψε, τόσο τους στίχους όσο και τη μουσική, η – γυναίκα – Diane Warren κι ερμηνεύει η – γυναίκα – Jennifer Hudson!!!).

Η υπόθεση: RBG: Ακρωνύμιο που προκύπτει από το ονοματεπώνυμο της Ruth Bader Ginsburg. Η Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, λοιπόν, είναι μόλις η δεύτερη γυναίκα που κατάφερε να γίνει αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ αλλά και η πρώτη δικαστίνα που έγινε pop φαινόμενο. H Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, η οποία κυκλοφορεί σε κούπα, σε τατουάζ και σε meme, είναι 85 χρονών κι έχει αλλάξει τη θέση των γυναικών στην Αμερική αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Μεταξύ των άλλων, έχει καταφερθεί ανοιχτά ενάντια στον Τραμπ κι έχει κερδίσει υποθέσεις, που επέτρεψαν στις γυναίκες να στέκονται ισότιμα απέναντι στους άντρες συναδέλφους τους στη δουλειά αλλά και στο σπίτι. Παρά τα πολλά εμπόδια που συνάντησε στη λαμπρή της καριέρα η μικρή το δέμας αλλά τεράστια σε δύναμη και αποφασιστικότητα αυτή γυναίκα συνεχίζει να μάχεται για έναν καλύτερο κόσμο.

Η άποψή μας: Αν η δουλειά ενός ντοκιμαντέρ είναι να μας συστήσει ανθρώπους, των οποίων την ύπαρξη αγνοούσαμε, ενώ αξίζει να τους γνωρίσουμε, τούτο το ντοκιμαντέρ πετυχαίνει απολύτως το στόχο του. Πλησιάζει την μικροκαμωμένη αυτή γυναίκα γνωρίζοντας το βάρος των επιτεύξεών της αλλά με καθόλου σοβαροφανές ύφος. Ίσα – ίσα, οι δύο γυναίκες σκηνοθέτες πετυχαίνουν να μας δώσουν το πορτρέτο της RBG με μια καλώς εννοούμενη ελαφράδα. Και ναι, αξίζει τον κόπο να πας στο σινεμά και να γνωρίσεις μια γυναίκα 85 χρονών! Να μάθεις ότι της δόθηκε το προσωνύμιο «Notorious» σε ευθεία αναφορά με τον Notorious BIG, τον αφροαμερικάνο ράπερ, που σκοτώθηκε σε ηλικία 20 ετών σε «αυτοκινητιστικό δυστύχημα» (σημείωση: δεν πρέπει να ήταν λευκό Polo αυτό που τον χτύπησε).

Τι κοινό μπορεί να έχει ένας μαύρος, υπέρβαρος νεαρός (πριν δολοφονηθεί) με μια λευκή, μικροκαμωμένη υπέργηρη γυναίκα; Και οι δύο είναι γέννημα θρέμμα από το Μπρούκλιν! Να δεις τη μία μετά την άλλη, τις διαδοχικές μάχες και τις νίκες που πέτυχε ως ασκούμενη δικηγόρος, κερδίζοντας υποθέσεις που συνετέλεσαν ριζικά στο να επιτευχθεί ισότητα των δύο φύλων. Προσέξτε: υπερασπίστηκε και άντρα που ήθελε να πάρει επίδομα πατρότητας, όταν μετά τη γέννηση του παιδιού του, η σύζυγός του πέθανε και ο ίδιος αναγκάστηκε να το μεγαλώσει μόνος του! Να δεις να λατρεύεται από νεαρές γυναίκες, που πίνουν νερό στο όνομά της. Να δεις τη σχέση της με τον σύζυγό της, τον πρώτο άντρα που τη θαύμασε για το μυαλό της και την στήριξε ουσιαστικά. Να δεις τις προπονήσεις της στο γυμναστήριο! Να δεις την Kate McKinnon να την υποδύεται στο «Saturday Night Live».

Να δεις την RBG να απολαμβάνει την όπερα και να συμμετέχει σε μία όπερα, με ολοφάνερη ευχαρίστηση! Να την ακούς πόσο γλυκά και ήρεμα μιλάει: τόσο στην κάμερα όσο και από ηχογραφήσεις στις οποίες αγορεύει στο δικαστήριο. Ήρεμη δύναμη. Σχεδόν πάντα διαβάζοντας κείμενο. Πάντα προετοιμασμένη. Ποτέ να μην αντιδρά βεβιασμένα και αυθόρμητα. Ωραία τύπισσα. Άξια έγινε σύμβολο. Και συνεχίζει να δίνει τον αγώνα της, παρέχοντας την μειοψηφούσα θέση σε ένα Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, που πλέον έχει γίνει πάρα πολύ συντηρητικό. Κι αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό: το να πετυχαίνεις νίκες που βοηθάνε τους συνανθρώπους σου να ζουν καλύτερα, χωρίς (απαραίτητα) να βγαίνεις και να το βροντοφωνάζεις αυτό. Ρε την RBG...

ΥΓ: Πάντως, πρέπει να δηλώσω πως παρά το γεγονός ότι τούτο είναι ένα καλό κι ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ και η ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα, «Το θαύμα της θάλασσας των Σαργασσών» μπορεί να χαρακτηριστεί μια μέτρια ταινία μυθοπλασίας, ε, χίλιες φορές θα προτιμήσω την ταινία του Τζουμέρκα. Δεν τρελαίνομαι με τα ντοκιμαντέρ, σας το λέω να το ξέρετε...

RBG: Μια ζωή για τη δικαιοσύνη (RBG) Rating
Στις δικές μας αίθουσες? Στις 21 Νοεμβρίου 2019 από την Neo Films!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική