Ο Φύλακας Άγγελος Έπεσε (Angel Has Fallen) Poster ΠόστερΟ Φύλακας Άγγελος Έπεσε

του Ric Roman Waugh. Με τους Gerard Butler, Morgan Freeman, Jada Pinkett Smith, Lance Reddick, Tim Blake Nelson, Piper Perabo, Nick Nolte, Danny Huston.


Να δούμε και τι άλλο θα πέσει...
του zerVo (@moviesltd)

Το ημερολόγιο δείχνει 2013 και με την υπογραφή του στούντιο της Millenium, κάνει την εμφάνιση της μια, ελάχιστα διαφημισμένη η αλήθεια, περιπέτεια στα χνάρια του Die Hard, με τον τίτλο Olympus Has Fallen. Χάρη στην σφιχτοδεμένη σκηνοθεσία του μετρ στο είδος Antoine Fuqua, το γεμάτο σασπένς σενάριο και την αληθοφανή δράση εντός του απόρθητου Λευκού Οίκου, το φιλμ πανεύκολα αναδείχθηκε ως το καλύτερο action θρίλερ της χρονιάς, εκτοξεύοντας πάλι την καριέρα του σε φανερή καθοδική πορεία πρωταγωνιστή της. Τα 160 εκατομμύρια του παγκόσμιου τζίρου δε, έδωσαν την ώθηση στην παραγωγή να σχεδιάσει το σίκουελ London Has Fallen, δυο χρόνια μετά, που σε καμία περίπτωση δεν στάθηκε αντάξιο του προκατόχου του. Όπως ακριβώς συνέβη και με το τεύχος που (μάλλον) κλείνει την τριλογία, Angel Has Fallen, το οποίο είναι βέβαιο πως κανείς δεν θα θυμάται, ακόμη και ελάχιστες ώρες μετά την θέαση του.

Ο Φύλακας Άγγελος Έπεσε (Angel Has Fallen) Quad Poster Πόστερ
Ταγμένος στο πλευρό του εκάστοτε Προέδρου των ΗΠΑ και ορκισμένος να τον προστατεύει δίνοντας και την ύστατη ρανίδα του αίματος του, ο προχωρημένης πια ηλικίας και με πάμπολλα ζητηματάκια υγείας, πράκτορας Μάικ Μπάνινγκ, δεν αφήνει στιγμή από τα μάτια του τον δίκαιο Πλανητάρχη Άλλαν Τράμπουλ. Μια σχέση αμοιβαίου σεβασμού, αφού και ο Πρέζιντεντ γνωρίζει πάρα πολύ καλά το παρελθόν του σωματοφύλακα του, μιας έχει σώσει δύο φορές προκατόχους του από του τρομοκρατικής προέλευσης χάρου τα δόντια. Λίγες ώρες ξενοιασιάς στην εξοχική προεδρική κατοικία, δεν προμηνύουν με τίποτα τον χαλασμό που θα ακολουθήσει, αφού μια στρατιά από τηλεκατευθυνόμενα drones θα σκορπίσουν τον όλεθρο στην περιοχή, εξοντώνοντας τον ένα μετά τον άλλο τους άντρες της ασφάλειας και προκαλώντας βαρύτατο τραυματισμό τόσο στον Τράμπουλ, που θα πέσει σε κώμα, όσο και στον Μπάνινγκ...

Με την χώρα ολάκερη να βρίσκεται σε αναβρασμό για την τύχη του ηγέτη της και τον Αντιπρόεδρο να ορκίζεται μονομιάς στην θέαση του, ο δυναμικός, έστω και τραυματίας, bodyguard, θα αντιληφθεί πως βρίσκεται στο στόχαστρο του FBI, ως υπ αριθμόν ένα ύποπτος για την τραγωδία. Και σαν μην έφτανε μόνο αυτό, σύντομα θα καταλάβει πως πίσω από τον σχεδιασμό της δολοφονίας του POTUS βρίσκεται μια καλά οργανωμένη παραστρατιωτική οργάνωση, που τα μέλη της είναι γνώριμα του ως πρώην συνεργάτες του. Και εκτός από τον πρώτο πολίτη της χώρας, επιθυμούν κι εκείνον νεκρό!

Εννοείται βέβαια πως μπορεί το καλό το παιδί, που έχει βγάλει τα κάστανα από την φωτιά δις μέχρι τώρα, να βρίσκεται αλυσοδεμένος και υπό στενή παρακολούθηση από τους Ομοσπονδιακούς, χάρη στην μαγική ανατροπή που πρώτος όρισε ο The Fugitive, θα βρεθεί από την μια στιγμή στην άλλη ελεύθερος, όπως όμως και κυνηγημένος από ολάκερη την Αμερική. Και δεν έχει και λίγα πράγματα στο μυαλό του να βάλει σε τάξη. Να την σκαπουλάρει από τους Feds, να γλυτώσει από όλους του πολίτες που τον ψάχνουν ως επικηρυγμένο, να προστατέψει εκτός από το τομάρι του και την φαμίλια του, να βγάλει και άκρη με το Μεγάλο Αφεντικό του, που δεν δείχνει σημάδια ανάνηψης. Σιγά, εδώ τα έχει σπάσει σε δύο τσάπτερ με το σύνολο της παγκόσμιας τρομοκρατίας, δεν θα βάλει πλάτη τους πάλαι ποτέ κολλητούς του paratroopers της, υποκινούμενης από άγνωστα κίνητρα, Salient Global?

Ξεκινώντας από την βάση, οφείλουμε να παραδεχτούμε πως (εκτός από το όνομα της) η ομάδα των κακίστρων που επιθυμούν την εξόντωση του Προέδρου, είναι το λιγότερο αστείου σχεδιασμού. Φυσικά και δεν περιμένει κανείς αληθοφάνειες από ένα σενάριο τέτοιου τύπου ταινίας - πάντα το συμβάν της 9/11 θα ζει αιώνια για να διαψεύδει αυτό το σκεπτικό - αλλά εδώ το πράγμα είναι τουλάχιστον παρατραβηγμένο και ξεχειλωτό. Οι οχτροί της διοίκησης της Land Of The Free, δεν είναι κάποιοι, έστω, απογοητευμένοι από το σύστημα φασίστες, όπως κάποτε στο κορυφαίο The Rock, μα μερικοί τύποι που δεν έχουν και κάποιο σπουδαίο κίνητρο για να ξεκινήσουν την Στάση τους κατά του βασικού ενοίκου του White House. Και που να μην είναι δυνατόν να την γνωρίζει η Secret Services και να τους έχει βάλει σε τάξη πολύ πριν ξετυλίξουν το δολοφονικό τους πλάνο.

Οι απιθανότητες διαδέχονται λοιπόν η μία την άλλη, σε μια αφήγηση που γρήγορα χάνει τον ειρμό και εκτροχιάζεται με συνέπεια ουδείς να νοιάζεται για το ποιος θα βγει ζωντανός από ετούτο το θορυβώδες πανηγύρι. Καλά, μην περιμένει και ο θεατής τίποτα υπέρτατες εκπλήξεις, το παλικάρι μας μπορεί να υποφέρει από βαριές ημικρανίες και αϋπνία που τον έχει τσακίσει, αυτό όμως ποτέ δεν σημαίνει πως έχει απολέσει καμία φόρμα και δεν είναι έτοιμος να υπερκεράσει, για τρίτη φορά, την πρόκληση. Μοναδικά δεδομένα που εξελίσσουν το franchise, είναι πως ο Μπάνινγκ είναι πια οικογενειάρχης (ανεκμετάλλευτη πλήρως η προσθήκη), έχει μπαμπά ex πεζοναύτη (γέρασε πολύ, πάρα πολύ, ο Nolte) ενώ στην καρέκλα του Προέδρου κάθεται ο Γραμματέας στο εισαγωγικό και VP στο μεσιανό επεισόδιο Morgan Freeman.

Με τους villains του ανάκατου και μπερδεμένου στόρι να έχουν αποκαλυφθεί στην σκέψη του έμπειρου θεατή, μόνο από την ανάγνωση του καστ (τι διάολο, αυτός ο Huston έχει παίξει δυο ντουζίνες φορές τον ανήθικο προδότη) και τον λόγο της αποστασίας να διαρρέει πάρα πολύ γρήγορα στην πορεία, το περιπετειάκι που χρησιμοποιεί την μοντέρνα τεχνολογία για να εκφραστεί, δεν έχει καμία τύχη της προκοπής. Με σκηνοθεσία προβληματική και άστατη, χαρακτήρες που δεν πείθουν κανέναν πως αξίζει να βγουν στο φινάλε σώοι και αβλαβείς, με κορύφωση τους ανεκδοτικούς των αστυνομικών αρχών, δράση που ξεφουσκώνει σε ιδέες και κρύβει την φτώχεια της στο ακατάπαυστο μπιστολίδι και στις στρακαστρούκες, το Angel παίρνει την τελευταία θέση του τρίπτυχου, όχι μονάχα επειδή είναι το ύστατο χρονικά. Όσο για τον Gerard Butler που μόλις πενηντάρησε, μα δείχνει σημαντικά μεγαλύτερος εμφανισιακά? Είναι συμπαθής ο Λεωνίδας, μα οι επιλογές του είναι μονοδιάστατες εδώ και καιρό. Και η μπογιά του δεν περνάει πλέον, ώστε να το παίζει Ένας άλλα Λύκος...

Ο Φύλακας Άγγελος Έπεσε (Angel Has Fallen) Rating

Στις δικές μας αίθουσες? Στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 από την Odeon!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική