Don Jon PosterΔον Ζουάν

του Joseph Gordon-Levitt. Με τους Joseph Gordon-Levitt, Scarlett Johansson, Julianne Moore, Glenne Headly, Tony Danza, Brie Larson


Donna Scarlett
του gaRis (@takisgaris)

Toν ντιγκάρω κάργα τον μικροσκοπικούλη JGL ναούμε: Όσο δέμας του λείπει το έχει πάρει σε αρτιστιλίκι. Πιάσε το twitter handle @hitrecordjoe για να δεις τι αστεράτο παιδί είναι. Φαίνεται αστείο αλλά έχει κλείσει ήδη 25ετία σε μικρή και μεγάλη οθόνη. Ο μπόμπιρας του 3rd Rock From The Sun θριάμβευσε στην πρεμιέρα του TIFF12 με το Looper, ενώ έκοψε άλλες δυο τρύπες στη ζώνη του πέρσι με τα The Dark Night Rises και Lincoln. Πριν συνέλθουμε επανακάμπτει στο Sundance φέτος το Γενάρη παίζοντας-γράφοντας-σκηνοθετώντας το Don Jon κι οφείλω να παραδεχτώ ότι αποτελεί ένα πρώτης τάξεως εγχείρημα πίσω από την κάμερα. Ευτυχώς δε που η πλανεύτρα Scarlett Johansson απεδέχθη τον ρόλο που έγραψε ειδικά για εκείνη και έτι θαυμασιότερα που καστάρισε τελικά τον εαυτό του στη θέση του σφίχτερμαν Channing Tatum, βγάζοντας προς τα έξω ένα πιο μάγκικο-streetwise πρόφαιλ από αυτό που τον ξέραμε συνήθως να ξεδιπλώνει στο πανί.

Don Jon Wallpaper

Το Don Jon θα μπορούσε να είναι το υπερσεξουαλικό sequel του πολυθρύλητου Ferris Bueller’s Day Off (1986) ή το κωμικό ξαδερφάκι του Shame (2011). O Joe ξέρει από σινεμά, έχει φάει τις προβολές του TIFF με το κουτάλι ως θαμώνας και είμαι σχεδόν βέβαιος ότι του άρεσε ιδιαίτερα το Silver Linings Playbook (2012), γεγονός έκδηλο στις οικογενειακές στιγμές του ήρωά του όπου κοφτερές αλήθειες και πικάντικες χειρονομίες ενορχηστρώνονται με στακάτη γοητεία και σίγουρο κωμικό τάιμινγκ. Ο Jon Jr, φίνος γκόμενος του New Jersey, ιταλοαμερικανάκι, είναι το μήλο κάτω από τη μηλιά του πατέρα του Jon Sr (που υποδύεται υπέροχα ο βετεράνος τηλεοπτικός κωμικός Tony Danza). Γυμναστήριο, αμάξι και καμάκι μέχρι πρωίας με το μόνιμο παρεάκι-κοινό του. Καθολικός με εβδομαδιαίο ραντεβού για εξομολόγηση, όπου η μόνιμη επωδός είναι το πάθος του για το διαδικτυακό πορνό. Η ανατριχιαστικά ακλόνητη πεποίθησή του μάλιστα: «Αφού όλοι οι άντρες το ίδιο κάνουν!». Οι βομβαρδιστικά επαναλαμβανόμενες – όλο μπιτάρισμα σεκάνς που προσκαλούν στη μνήμη το Requiem For A Dream (2000) προκαλούν ντελίριο ενεργητικότητας, σούπερ ανεβαστικής.

Οι δε ερωτικές σκηνές με τη γόησσα, αυτό το ζουμερό σαμιαμίδι που θα ορκιζόσουν ότι είναι εγγόνι της αιώνιας Marilyn Monroe, αυτό το μούτρο τη Scarlett Johansson (Barbara) αφήνουν όλο το σεξαπήλ να φλομώσει την οθόνη ειδικά όταν στην κυριολεξία το κάνει στεγνό –πάνω- από τα ρούχα με τον Jon (Joseph Gordon Levitt) γιατί ξέρει ότι αν του το δώσει στο πιάτο θα το φάει και θα φύγει χωρίς να πληρώσει λογαριασμό. Βεβαίως εκείνη θέλει να τον κάνει του χεριού της και περίπου τον τυλίγει μέχρις ότου τον τσακώσει μπροστά στο λαπτόπι να αφήνει τον εαυτό του ελεύθερο. Εκεί που δε χρειάζεται να αποδείξει τον ανδρισμό του λουσμένος στον ιδρώτα, μη τολμώντας να ζητήσει από την παρτνέρ του τα βίτσια (βλ. «τα βασικά») του μέσου πορνογραφικά γαλουχημένου ανδρός. Η απογοητευμένη νεαρά τον αφήνει σύξυλο, όμως ο νεαρός μπάρμαν που σπουδάζει νυχτερινό μπας και ανέβει κατηγορία γνωρίζει μια τραυματισμένη ψυχικά μεγαλύτερη γυναίκα, την Esther (η μανούλα στις ειδικές ερμηνευτικές αποστολές Julianne Moore) η οποία θα τον μυήσει στο βασικό στοιχείο που ξεχωρίζει το σεξ από τον έρωτα: Το να αφεθείς στον τρυφερή οικειότητα δύο ψυχών που ενώνονται σε ένα σώμα.

Για πες: Η ταινία χάνει ρυθμό και τόλμη στο τελευταίο ημίωρο καθώς θέλει να δώσει διδακτική διέξοδο στο πάθος του ήρωα. Μολαταύτα, ο θαυμαστός Joseph Gordon-Levitt έχει εντυπωσιάσει με ένα καταδιασκεδαστικό ντεμπούτο, ίσως το απόλυτο date movie της χρονιάς.

Don Jon Rating




Στις δικές μας αίθουσες? Στις 24 Οκτωβρίου 2013 από την Seven / Spentzos

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μα το θεό με δουλεύετε??? Άλλη ταινία είδατε και άλλη σχολιάζετε???? Έχασα το χρόνο μου.... Είστε τραγικοί!!!!!!!!!!! Δεν ξέρω τι ήταν χειρότερο.... οι ηθοποιοί, το στόρι ή τα 3 εναλλασόμενα σκηνικά ταινίας με προυπολογισμό 50 ευρώ... ελεος!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! respect στην αδερφή που στοιχημάτιζα ότι είναι μουγκή μέχρι που είπε μια ατάκα.........

zerVo είπε...

να σου πω την αλήθεια φιλαράκο, εσένα περίμενα να τα χώσεις στον gaRis, αφού κι εγώ το εργάκι το βρήκα επιεικώς μέτριο. για να είμαστε τίμιοι όμως, εδώ είναι ο χώρος σχολιασμού της ταινίας και όχι της άποψης του άλλου γι αυτήν, ε?

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική