Το Κορίτσι και το Λιοντάρι (Mia et le lion blanc) Poster ΠόστερΤο Κορίτσι και το Λιοντάρι

του Gilles de Maistre. Με τους Daniah De Villiers, Mélanie Laurent, Langley Kirkwood, Ryan McLennan, Lionel Newton, Lillian Dube, Brandon Auret.


It's A Jungle Out There
του zerVo (@moviesltd)

Σύμφωνα με τον θρύλο των φυλών των ιθαγενών που κατοικούν στον αφρικάνικο νότο, όπως οι Σεπέντι και οι Τσόνγκα, κάθε σπάνιος λευκός λέοντας θεωρείται απεσταλμένος από τον Θεό, προκειμένου με την παρουσία του να διατηρήσει αιώνια την ειρήνη στην περιοχή. Ενδεχόμενη εμπόλεμη - κυρίως εμφύλια - αναταραχή οφείλεται στην αιχμαλωσία κάποιου ζωντανού από το συγκεκριμένο είδος, με συνέπεια να απαιτείται η απελευθέρωση και η άμεση επιστροφή του στην Γη του Τιμπαβάτι, ώστε να επανέλθει η φυσική ηρεμία και γαλήνη. Η δοξασία αυτή διατηρείται ακόμη ζωντανή και στις ημέρες μας, όπως άλλωστε να αποκαλύπτει και μέρος του σεναρίου της ταινίας Το Κορίτσι και το Λιοντάρι (Mia et le lion blanc).

Το Κορίτσι και το Λιοντάρι (Mia et le lion blanc) Quad Poster Πόστερ
Αναζητώντας μια καλύτερη τύχη, έχοντας αποτύχει να την βρουν στο πολύβουο Λονδίνο, ο Τζον και η Άλις Όουεν θα αποφασίσουν να εγκατασταθούν μόνιμα στην επικίνδυνη μεν, αλλά γεμάτη ευκαιρίες Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής, δημιουργώντας το δικό τους εκτροφείο άγριων ζώων. Φυσικά μαζί τους θα πάρουν και τα ανήλικα παιδιά τους, τον προβληματικής συμπεριφοράς και με συνεχείς κρίσεις πανικού Μικ και την συνεσταλμένη Μία, που από την πρώτη στιγμή θα αντιδράσει στον καινούργιο, διαφορετικό από τον συνηθισμένο της, τρόπο ζωής, στην ερημιά της άγονης στέπας.

Το μοναχικό κενό στην καθημερινότητα της πιτσιρίκας, θα έρθει να γεμίσει η γέννηση ενός ολόλευκου λιονταριού του Τσάρλι, που μονομιάς εκείνη θα πάρει υπ ευθύνη της, προσέχοντας να μην του λείψει το παραμικρό. Το αιλουροειδές, όμως, πολύ σύντομα από ευγενικό τετράποδο, μεγαλώνοντας θα εξελιχθεί σε ένα γιγαντόσωμο και πανίσχυρο θηρίο. Γεγονός που θα επιφέρει την αντίδραση του πατέρα της, που θεωρώντας ως απολύτως επικίνδυνη την παρουσία του στο σπίτι ως οικόσιτου, θα το μαντρώσει μαζί με τα υπόλοιπα όμοια του. Πράξη που η μικρή δεν θα αποδεχθεί, σε σημείο που θα δώσει την υπόσχεση να σώσει τον θηριώδη φίλο της, μια για πάντα από την φυλακή.

Μολονότι η ιστορία που αφηγείται ο Γάλλος σκηνοθέτης Gilles de Maistre είναι προϊόν μυθοπλασίας, εντούτοις όχι και λίγα μέρη της αφήγησης αποτελούν πραγματικότητα, την οποία ο ίδιος διαπίστωσε με τα μάτια του, επισκεπτόμενος τα υπαρκτά εκτροφεία άγριων ζώων της μαύρης ηπείρου. Με πιο βασικό λόγο της ύπαρξης τους, το μεγάλωμα σπάνιων ειδών και την κατοπινή τους πώληση σε εύπορους αγοραστές, που θα τα χρησιμοποιήσουν ως θηράματα στα ιδιόμορφα σαφάρι, δικής τους διοργάνωσης. Μια τέτοια περίπτωση θα αποτελέσει και την σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι της ατρόμητης τινέιτζερ της πλοκής, που θα πάρει το ρίσκο να ταξιδέψει με τον White Lion King, ίσαμε τα μέρη των προγόνων του, ώστε να ολοκληρώσει τον κύκλο της αρχαίας προφητείας.

Η δομή που τα γεγονότα αφήνονται στο εκράν δεν είναι άσχημη, αντιθέτως υπάρχει ένα άμεσο ενδιαφέρον στο πως η παιδούλα κοντράρει την μετάβαση από την βουή της μητρόπολης στην εξορία, αισθανόμενη πως βρίσκεται σε μια άτυπη φυλακή, μακριά από τις απολαύσεις που μπορεί να ζητήσει ένα μικρό παιδί. Αυτό ακριβώς είναι και το σημείο που ο ψυχισμός της επικοινωνεί με εκείνον του λέοντα, ο οποίος αντί να τριγυρίζει αγέρωχος και λεύτερος στη ζούγκλα, πρέπει να παραμένει κλειδωμένος πίσω από τα ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα. Εννοείται πως ιδιαίτερη ευαισθησία το σκριπτ δείχνει και στο υπαρκτό πρόβλημα της λαθρεμπορίας ζώων, που οδηγούνται σαν σφάγια στα παράνομα κυνήγια που διοργανώνουν επιτήδειες συμμορίες, έναντι αδράς αμοιβής.

Το πρόβλημα του φιλμ, έχει κατά κύριο λόγο να κάνει με το πως προβάλλεται η σχέση της έφηβης με το αρσενικό λιοντάρι, ειδικά από την στιγμή που εκείνο τρίχρονο πλέον, είναι λογικό να μην μπορεί να τιθασεύσει τα ένστικτα του και να την απειλεί με επίθεση. Όχι, τίποτα τέτοιο δεν συμβαίνει, οι δυο τους συμβιώνουν αρμονικά, εντός της καλύβας μάλιστα, λες και δεν πρόκειται για ένα αγριεμένο αιλουροειδές, μα για ένα τρυφερό κουταβάκι. Κατάσταση που οδηγείται σε ακόμη μεγαλύτερες ακρότητες στην τρίτη πράξη της περιπέτειας, όπου η αγωνία κορυφώνεται στην καρδιά της αφρικάνικης ερήμου, με το κυνηγημένο κοριτσάκι - φυγά να κοιμάται ακόμη και πάνω σε δέντρα, για να διαφύγει τον κίνδυνο από τους λοιπούς περιφερόμενους τίγρεις, λίγκες, τζάγκουαρ. Ξεφύγαμε...

Πολύ όμορφη η φωτογραφία της γης των Μπαφάνα, τυλίγει επιδέξια την χημεία ανάμεσα στο παιδί και το άριστα εκπαιδευμένο, αλλά και πανέμορφο, ολόλευκο με μακριά χαίτη, τετράποδο, που θα το λατρέψουν όλοι οι θεατές. Κάποια κενά αφήγησης, αλλά και μερικά ερωτηματικά για το πως και το γιατί ξεσπιτώθηκε η - επίσης περιέργως γαλλοτραφής... - φαμίλια, που έχει και τόσα ζητήματα υγείας να επιλύσει, ας πούμε πως τα παίρνει το ποτάμι της θέλησης μας, να παρακολουθήσουμε ένα οικογενειακού χαρακτήρα adventure, που θα συγκινήσει όμως μόνον τους ζωόφιλους. Οι οποίοι εσχάτως έχουν ενεργοποιήσει δράσεις κατά των εμπόρων που εκμεταλλεύονται τον βασιλέα του ζωικού βασιλείου, οδηγώντας το είδος του σταδιακά προς εξαφάνιση. Ο ορισμός δηλαδή του It's A Jungle Out There...

Το Κορίτσι και το Λιοντάρι (Mia et le lion blanc) Rating

Στις δικές μας αίθουσες? Στις 31 Οκτωβρίου 2019 από την Feelgood Ent.!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική