Είσαι Έτοιμος; (Ready or Not) Poster ΠόστερΕίσαι Έτοιμος;

των Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett. Με τους Samara Weaving, Adam Brody, Mark O'Brien, Henry Czerny, Andie MacDowell, Nicky Guadagni, Melanie Scrofano, Elyse Levesque.


Πεθερικά της Συμφοράς
του zerVo (@moviesltd)

Το θεώρημα κάποτε ίσχυε σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό, όχι δηλαδή πως στις ημέρες πάντως δεν ισχύει για την πλειοψηφία των κοριτσόπουλων. Που κατά νου τους είχαν να βρουν και να αγαπήσουν τον πρίγκιπα των ονείρων τους και φυσικά εκείνος να τους ανταποδώσει την λατρεία του, δεσμός που με σταθερό τέμπο κάποια βολά θα οδηγήσει στο αποκορύφωμα του στεφανώματος. Ημέρας που κάθε επίδοξη νυφούλα ζωγράφιζε στην φαντασία της ως την πιο όμορφη και αξιομνημόνευτη της ζωής της, τιγκάτη στα ροδοπέταλα, τα πέπλα και τα ρύζια και που στο επίκεντρο της εκείνη θα έμοιαζε με την βασίλισσα του κόσμου. Όμορφη και παραδοσιακή η λαϊκή ετούτη ιδέα, άσχετα αν στην ουσία όλο αυτό το πανηγύρι, ρεαλιστικά και κυνικά, δεν αποτελεί παρά την επισφράγιση μιας εταιρικής συμφωνίας. Αυτή την κορύφωση στην διαταραγμένη μέχρι τα τώρα πορεία της επιζήτησε και η κοπελούδα της ιστορίας μας και τίποτα παραπάνω. Αχ, ανάποδη ζαριά έριξες κορίτσι μου!

Είσαι Έτοιμος; (Ready or Not) Quad Poster Πόστερ
Η στιγμή που πάντοτε καρτερούσε, η μεγαλωμένη δίχως την θαλπωρή της φαμίλιας, ξανθούλα καλλονή Γκρέις, μόλις έφτασε, καθώς σε ελάχιστες ώρες θα έρθει σε γάμου κοινωνία, με τον λαό της καρδιάς της Άλεξ, έναν γοητευτικό, δοτικό, αγαπησιάρη, αλλά και εύπορο γόνο της φατρίας των αριστοκρατών Λε Ντομας. Έχοντας ξεπεράσει την αρνητική κριτική προς το πρόσωπο της από το σύνολο σχεδόν των πεθερικών, την σνομπική συμπεριφορά, ακόμη και τις ανοιχτές επιθέσεις κατηγόριας πως έριξε στα νύχια της τον περιζήτητο μπάτσελορ, η νυφούλα δεν νοιάζεται παρά μόνο για το πως θα διασκεδάσει τα λεπτά της τελετής που θα λάβει χώρα στην πανάκριβη, όσο και μυστηριώδη έπαυλη των εκκεντρικών μεγαλοαστών.

Για εκείνο που δεν είναι προετοιμασμένη καν η Γκρέις, είναι το γεγονός πως την πρώτη βραδιά του γάμου της, αντί για την αγκάλη του νυμφίου, θα πρέπει να την περάσει μαζί με την οικογένεια του, τηρώντας το έθιμο που αναγράφει πως τα μεσάνυχτα ακριβώς θα ξεκινήσει το παιχνίδι, που θα έχει εκείνη ως πρωταγωνίστρια. Με την μόνη διαφορά, πως πολύ σύντομα θα καταλάβει πως το ολονύχτιο κρυφτό, δεν είναι και τόσο αθώο, αφού δεν πρέπει απλώς να αναζητήσει κάποιες κρυψώνες στην αχανή βίλα, μα να μαζέψει όσες δυνάμεις της απομένουν, προκειμένου να διαφύγει από την φονική μανία των δεδηλωμένων πια ως αιμοβόρων εχθρών της, in laws. Και σε αυτή την ανατριχιαστική καταδίωξη, δεν θα έχει τον παραμικρό σύμμαχο, ούτε κανε εκείνον, που μόλις λίγο πριν αντάλλαξε μαζί του, όρκους αιώνιας πίστης και αγάπης...

Και πως να γίνει διαφορετικά άλλωστε, αφού αν δεν πιαστεί η ελάχιστων ωρών στεφανωμένη, όπως έχει γράψει η κατάρα από πάππου προς πάππου των Λε Ντομας, πριν το πρώτο φως του ήλιου, όλοι τους θα πεθάνουν. Το ρισκάρεις? Και τι πιο εύκολο να τσακώσεις, εντός έδρας μάλιστα, μια συνεσταλμένη όπως δείχνει, κοπελούδα, που ακόμη δεν έχει βγάλει από πάνω της το νυφικό? Μόνο που οι πάνοπλοι με καραμπίνες, τόξα και τσεκούρια (όσο και πάμπολλοι) κυνηγοί θα βρεθούν μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη, αφού η πιτσιρίκα είναι αποφασισμένη να μην αφήσει κανέναν τους να της χαλάσει την πιο λαμπερή ημέρα της ζωής της!

Δεν είναι δα και καμία πρωτότυπη η ιδέα που διαχειρίζεται το σκηνοθετικό διδυμάκι των Betinelli- Olpin και Gillett (του χόρρορ V/H/S), εκείνη την καταδίωξης δηλαδή του αδυνάτου από ένα σωρό εκκεντρικούς πλούσιους που κάνουν τον χαβαλέ τους, γνωρίζοντας πως σε αυτή την μάχη έχουν το πολύ πάνω χέρι. Στην πραγματικότητα έχουμε να κάνουμε θεματικά, με ένα μιξάζ του περιπετειώδους Hard Target, της καλύτερης ταινίας δηλαδή με πρωταγωνιστή τον ένα και μοναδικό JCVD, και των αγωνιωδών στιγμιοτύπων απόδρασης από τις παγίδες των Saw, σίριαλ που τουλάχιστον στο κομμάτι του gore, όρισε τον μπούσουλα που ακολούθησαν πιστά οι ντιρέκτορες. Οι οποίοι από την μεριά τους, δεν δίστασαν να κοπιάρουν σχεδόν ολάκερη την ατμόσφαιρα από το σφόδρα υπερεκτιμημένο Get Out.

Η αληθινή καινοτομία όμως του Ready Or Not έχει να κάνει με το γενικότερο περιτύλιγμα που συνοδεύει την κάθε φοβιστική σεκάνς, καθώς το μαύρο χιούμορ κυριαρχεί, ενόσω τα φονικά που διαδέχονται το ένα το άλλο, πάντοτε σταμπάρονται από ένα ανεκδοτικό υπόβαθρο. Ευθυμία, εν μέσω ντους αίματος, που μοιάζει πάντως παρακανωμένη, μιας και μετά τις πρώτες φορές που οι αδέσποτες ρίχνουν ξερούς (για πλάκα...) τους headhunters, το γελάκι μειώνεται δραστικά, ώσπου να οδηγηθούμε στο φινάλε, που εκρηκτικό σαν χειροβομβίδα, υπόσχεται να γεμίσει με ρέζους ακόμη και τα πιο απομακρυσμένα από την οθόνη κουτάκια του ποπ κορν.

Εννοείται πως κάθε τέτοιου τύπου χρονικό επιβίωσης, κρύβει ξωπίσω του και ένα κάποιο κοινωνικό μηνυματάκι, που στην περίπτωση μας καυτηριάζει την μεγαλομανία των κατεχόντων την ισχύ, σε σημείο που να παίζουν σαν τράπουλα την τύχη των δύσμοιρων πληβείων. Της ελίτ που δεν διστάζει να εξευτελίσει ακόμη κι εκείνες τις ελάχιστες όμορφες στιγμές του λαουτζίκου, ο οποίος όμως αν λάχει και πάρει στα χέρια του τον νόμο, τότε αλίμονο της. Οι ηθικοί φραγμοί, για όσους τους διαθέτουν, αφού υπάρχουν κακίστροι που διασκεδάζουν αφάνταστα βλέποντας το ανήμπορο θήραμα να μην καταφέρνει να ξεφύγει από την φάκα, καταρρέουν γρήγορα στην γνώση του ατομικού τέλους που θα φέρει η χαραυγή. Ακόμη ακόμη και γι αυτόν που μόλις πριν λίγο γινόταν ένα με το ασπροστόλιστο κορίτσι.

Ερμηνεία υπέροχη από την 27 μόλις Μαΐων Samara Weaving (ανιψιά του Έλροντ) που πανεύκολα μπορεί να ξεγελάσει τον άμαθο θεατή, κάνοντας τον να την περάσει για Margot Robbie. Ή έστω μικρή της αδελφή. Η αγγελικών χαρακτηριστικών Αυστραλέζα, λάμπει σαν άστρο μέσα στο σκοτάδι του μικρόκοσμου του πανάκριβου παλατιού, ορίζοντας το φοβισμένο θύμα, την μηδενισμένη προσωπικότητα, την καταματωμένη εντέλει Lone Wolf, που η παιχνιδιάρα Λάχεση έστειλε στο διάβα της όλους αυτούς τους τρελούς για να την αφανίσουν. Όπως συμβαίνει δηλαδή και στον καθημερινό κόσμο λίγο πολύ. Απλά το Είσαι Έτοιμος? το μοιράζεται το πράγμα με έναν έκδηλο ενθουσιασμό, συναρπαστικά και με ακατάπαυστο τέμπο, εισβάλλοντας άγαρμπα στα χωράφια της κωμωδίας, αντί να κοιτάξει να φροντίσει κάπως πιο προσεχτικά τις ισορροπίες, παραμερίζοντας αναίτια το σασπένς.

Είσαι Έτοιμος; (Ready or Not) Rating

Στις δικές μας αίθουσες? Στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 από την Odeon!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική