Κόλπο Γκρόσο (Ricchi di fantasia / Dreamfools) Poster ΠόστερΚόλπο Γκρόσο

του Francesco Miccichè. Με τους Sergio Castellitto, Sabrina Ferilli, Valeria Fabrizi, Matilde Gioli, Antonio Catania, Antonella Attili, Gianfranco Gallo, Paolo Calabresi.


Κατά φαντασίαν πλούσιοι!
του zerVo (@moviesltd)

Έχοντας χάσει ολοκληρωτικά την επαφή του με την διασκεδαστική έμπνευση του (πολύ) παλιού καιρού, ο ιταλιάνικος σινεμάς, κατά καιρούς να αναβιώσει σε κάποιες απόπειρες του την κεφάτη κομεντί, βασισμένη κατά κύριο λόγο στην φάρσα και λιγότερο στην ηθογραφία, όπως κάποτε. Λογικό κι επόμενο οι προσπάθειες των ατζούρι δημιουργών, είναι να λοξοκοιτούν προς τα βορειοδυτικά τους και στα αντίστοιχα πονήματα των φραντσέζων, που τουλάχιστον εντός των τειχών τους σπάνε τα ταμεία. Ναι, με την μόνη διαφορά πως οι Γάλλοι για να βγάλουν μια χούφτα κωμικές επιτυχίες ανά σεζόν, έχουν κυκλοφορήσει περισσότερες από μια εκατοστή στις αίθουσες. Και δεν περιμένουν από λιγοστές ολοκληρωμένες δουλειές, να πιάσουν, στην κυριολεξία, το τζακ ποτ. Τζακ ποτ είπα? Το επίκεντρο της θεματικής της ταινίας Κόλπο Γκρόσο (Ricchi di fantasia), που μάλλον δεν είχε και τόσο καλή επαφή με το χιούμορ...

Κόλπο Γκρόσο (Ricchi di fantasia / Dreamfools) Quad Poster Πόστερ
Εκείνος, ο Σέρτζιο, από αναγνωρισμένος στην πιάτσα τοπογράφος, ένεκα της ανεργίας, έχει αναγκαστεί να εργάζεται σαν ξυλουργός, σε διάφορα εργοτάξια των προαστίων της πρωτεύουσας, με πολύ λιγότερες αποδοχές από πριν, που τις αφήνει ο φουκαράς όλες στο σπίτι, προκειμένου να μεγαλώσει τα παιδιά και την αγαπημένη του μητέρα, αλλά και για να γλυτώσει - μάταια - την γκρίνια της βασανιστικής τους συζύγου. Εκείνη, η Σαμπρίνα, μια φορά κι έναν καιρό ήθελε να ακολουθήσει μεγάλη καριέρα τραγουδίστριας, η μοίρα της τα έφερε έτσι ώστε να παντρευτεί έναν σιχαμερό εστιάτορα, που διαρκώς την αναγκάζει να κάνει σόου στην τρατορία του, για τους καλούς πελάτες, νοσταλγούς του φασιστικού καθεστώτος του Ντούτσε. Οι δυο τους διατηρούν παράνομο ερωτικό δεσμό, που όμως δεν είναι δυνατόν να τον επισημοποιήσουν, αφού στην τσέπη τους δεν υπάρχει δεκάρα τσακιστή...

Μέχρι την ημέρα που στην οικοδομή, οι συνάδελφοι θα ενημερώσουν τον άμοιρο Σέρτζιο, πως είναι ο ένας και μοναδικός νικητής του Λόττο και πλέον τον περιμένει το τεράστιο χρηματικό έπαθλο των τριών εκατομμυρίων ευρώ. Χαράς ευαγγέλια για εκείνον και για την αγαπημένη του, που μονομιάς θα δημοσιοποιήσουν την αγάπη τους, φεύγοντας ο καθένας από το σπιτικό, παίρνοντας μαζί του τα αγαπημένα του πρόσωπα. Στην πραγματικότητα όμως, το λαχείο του μεροκαματιάρη, δεν κερδίζει τίποτα απολύτως, αφού πρόκειται στην ουσία για μια κακόγουστη φάρσα που του έστησαν οι κομπανιέροι του, για να τον εκδικηθούν για τις τόσες και τόσες χοντράδες που εκείνος τους υπέβαλλε τόσο καιρό. Και τώρα τι κάνουν, ρέστοι, χωρίς κεραμίδι πάνω από το κεφάλι και με ένα τσούρμο κουτσούβελων αλλά και μιας γιαγιάς να τους ακολουθεί?

Η λογική τους λέει, φορτώνουν το επαγγελματικό βανάκι με όλα τους τα υπάρχοντα και όπου φύγει φύγει, δίχως να δίνουν πέρα δώθε εξηγήσεις, για το τι γίναν τα λεφτά, μην τους πάρει και στο ψιλό ολάκερη η Αιώνια Πόλη. Κι έτσι ξεκινά ένα μακρύ ταξίδι, από την Μάμα Ρόμα ίσαμε την παραλιακή Πούλια στον πάμφτωχο Νότο, όπου βασιλεύει η τράκα, η μικροαπατεωνιά και οι αθώες κλεψιές, μπας και βγει ο ημερήσιος επιούσιος. Και για αύριο, έχει ο Θεός, τι θα φάνε και που θα μείνουν. Βεβαίως όλα αυτά τα ακραία συμβάντα που θα λάβουν χώρα στα εκατοντάδες χιλιόμετρα που το τιγκαρισμένο ανθρώπους φορτηγάκι θα διασχίσει, στην πραγματικότητα θα έπρεπε να μοιάζουν αστεία και ξεκαρδιστικά, το αποτέλεσμα όμως έτσι όπως το σερβίρει ο σινιόρε Francesco Miccichè, δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Παρότι το κλίμα που κτίζει για να περιβάλλει τους αντι-ήρωες του είναι μόνιμα ευδιάθετο ως ηλιόλουστο και η ευθυμία σε πείσμα της απόγνωσης, είναι διαρκώς διάχυτη στον ιταλιάνικο αγέρα. Όμως, αφού το κλίμα ξεκινάει στραβά, με την αποδοχή ενός σκαρώματος που στο άκουσμα του δεν την πατάει ούτε μωρό παιδί, αφού ακόμη κι εκείνο να ελέγξει το δελτίο του Λόττο χίλιες φορές για να διαπιστώσει πως είναι κερδοφόρο, εξίσου κολοβά συνεχίζει και στην αφήγηση του, το τίμιων προθέσεων κωμωδιάκι. Που ενώ ολοένα στέλνει τους δύο εραστές στον γκρεμό, πάντα κάτι μαγικό συμβαίνει και σώζονται, ίσαμε να φτάσουμε στο ζαχαρένιο φινάλε, όπου, μετά από σωρεία παρεξηγήσεων και ανατροπών, τα πάντα παίρνουν το διάβα τους, μέλι, γάλα.

Τουλάχιστον μας μένει σαν ανάμνηση ο πλούτος του έρωτα μεταξύ των δύο μεσήλικων, που η τύχη δεν τους τα έφερε κατά πως τα περίμεναν όταν ήσαν νέοι. Καλή χημεία, αλλά όχι με βοήθειες από τις ατάκες, από το ντουέτο του Sergio Castellito, ηθοποιός κατά βάση μπαρουτοκαπνισμένος στο βαρέων βαρών μελόδραμα και της σεξοβόμβας Ρομάνας 55άρας Sabrina Ferilli, που μόνο ο mio Dio μπορεί να γνωρίζει πόσες Πειραϊκές - Πατραϊκές έχει λουκετάρει στην γείτονα χώρα. Αφήνοντας μας έτσι για κλείσιμο μια γλυκερή κεντρική ιδέα, που εστιάζει στο ότι μπορεί κανείς να είναι μπατίρης στο πορτοφόλι, αλλά η καρδιά του να είναι γεμάτη από συναισθήματα αγάπης, ώστε να θεωρείται στην ουσία πλούσιος. Σύμφωνοι, το έχουμε ματαδεί το ποίημα, σε πολύ ποιοτικότερες και κυρίως ευρηματικότερες εκδοχές.

Κόλπο Γκρόσο (Ricchi di fantasia / Dreamfools) Rating

Στις δικές μας αίθουσες? Στις 27 Ιουνίου 2019 από την Spentzos Films!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική