Sugartown: Για μια χούφτα ψήφους  Poster ΠόστερSugartown: Για μια χούφτα ψήφους

του Κίμωνα Τσακίρη.


Εικόνα σου είμαι, κοινωνία, και σου μοιάζω!
του Θόδωρου Γιαχουστίδη (@PAOK1969)

«Εσείς θέλετε, εμείς μπορούμε»!

Παραθέτει μερικά πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία το δελτίο τύπου για την ταινία και σας τα... παραθέτουμε κι εμείς εδώ:

2006: Ο σκηνοθέτης Κίμων Τσακίρης παρουσιάζει το «Sugartown: Οι Γαμπροί» και προκαλεί το ενδιαφέρον κοινού και MME, καταγράφοντας το σχέδιο του τότε υποψήφιου Δημάρχου της Ζαχάρως, Πανταζή Χρονόπουλου, που σκόπευε να φέρει γυναίκες από τη Ρωσία για να αποκαταστήσει τους εργένηδες του χωριού. Η ταινία συμμετέχει στο φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, κερδίζει το βραβείο κοινού για ταινία τεκμηρίωσης άνω των 45 λεπτών και το Κρατικό Βραβείο Ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους. Ένα χρόνο μετά κυκλοφορεί στους κινηματογράφους.

2010: Ο δημιουργός επιστρέφει με το «Sugartown: Η Επόμενη Μέρα» και καταπιάνεται με τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 2007, εξετάζοντας τα σημάδια που άφησε στους κατοίκους και την πορεία της ανοικοδόµησης των καμένων περιοχών της, με φόντο τις αντιπαλότητες και την τάση για προσωπικό πλουτισµό.

2019: Η άτυπη τριλογία ολοκληρώνεται με το Sugartown: Για Μια Χούφτα Ψήφους. Η ταινία έλαβε μέρος στο περασμένο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, στο τμήμα «Everything is politics».

Sugartown: Για μια χούφτα ψήφους Poster Πόστερ Wallpaper
Ο υποψήφιος δήμαρχος επέτρεψε στην παραγωγή πλήρη πρόσβαση στη διαδικασία της προεκλογικής του εκστρατείας. Μία ανορθόδοξη απόφαση, αν αναλογιστούμε τα προηγούμενα δύο ντοκιμαντέρ του δημιουργού.

Η υπόθεση: Ο έκπτωτος δήμαρχος της Ζαχάρως Πανταζής Χρονόπουλος καταφέρνει, μία εβδομάδα πριν από τις δημοτικές εκλογές του 2014, να του επιτραπεί να θέσει ξανά υποψηφιότητα για το ανώτατο αξίωμα της πόλης. Αποφασισμένος να νικήσει οριστικά τους αντιπάλους του και «να μην ξαναπατήσουν στην πόλη», βάζει σε λειτουργία τα όπλα που τον κρατούν εδώ και 12 χρόνια απόλυτο άρχοντα της περιοχής.

Η άποψή μας: η ταινία αποτελεί παγκόσμιο φιλμικό παράδοξο! Εδώ λοιπόν έχουμε να κάνουμε για την τρίτη ταινία μιας πετυχημένης – και αναγνωρισμένης θετικά από την κριτική ως επί τω πλείστον – σειράς ντοκιμαντέρ! Πώς είχαμε «Bachelor», «Bachelor 2» και «Bachelor 3»; Ε, αυτό σε ντοκιμαντέρ! Αυτός ο Πανταζής Χρονόπουλος, ο αληθινός πρωταγωνιστής τούτων των τριών ντοκιμαντέρ, είναι τεράστια μούρη! Καταρχάς, έχει φωτογένεια. Και είναι ένας απίστευτος κινηματογραφικός ήρωας! Θέλω να πω, είναι ένας πολιτικάντης από το βαθύ ΠΑΣΟΚ, το ορθόδοξο που λένε και πλέον, μετά από 12 χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση, μετά από δεκάδες καταδικαστικές αποφάσεις εναντίον του, με 80 χρόνια φυλάκισης (!!!), δεν κωλώνει πουθενά!

Μπροστά στην κάμερα μοιράζει σταυρωμένα ψηφοδέλτια (!!!) στους ψηφοφόρους που είναι να τον ψηφίσουν, μιλάει καθαρά για βοήθεια σε μια κοπέλα, ότι θα της βρει δουλειά στην Αμερική (!!!) με το αζημίωτο, αρκεί να τον ψηφίσει, φτιάχνει... δρόμο στα κατσάβραχα για να «γλυκάνει» ψηφοφόρους του και «ανοίγει τα μάτια» σε συνάδελφό του εξηγώντας του με πολύ απλά ελληνικά πώς θα μπορέσει να κάνει σωστή χρήση τα λίγα χρήματα που παίρνει από την κεντρική εξουσία, προκειμένου να κάνει έργα στον τόπο του. Είναι πολύ απλό: θα καταθέσει σχέδια έργου για περισσότερα πράγματα και με τα χρήματα που θα πάρει εννοείται ότι κάποια δεν θα τα κάνει!!! Ο Πανταζής βρίζει, είναι χυδαίος, είναι άξεστος, είναι ένας από εμάς. Είναι το πρόσωπο της πολιτικής στην Ελλάδα του 21ου αιώνα στα κατώτερα στρώματα.

Έχει φωτογραφία δίπλα στον Μουρίκη – του γνωστού σκανδάλου και κατά πως φαίνεται, έχει εξουσία καθώς μάλλον διαθέτει κρυμμένους άσους στο μανίκι του – για να μην το χοντρύνουμε και βρεθούμε ξαφνικά να προσπαθούμε να αποδείξουμε πως δεν είμαστε ελέφαντες! Όπως μαθαίνουμε, στις 18 Μαΐου θα βγει δικαστική απόφαση για το αν μπορεί να διεκδικήσει εκ νέου τον δημαρχιακό θώκο και σε αυτές τις δημοτικές εκλογές! Εντελώς επίκαιρη λοιπόν η ταινία και έτσι δικαιώνεται εν πολλοίς η απόφαση του Τσακίρη να την παρουσιάσει τώρα – κι ας έχουν περάσει χρόνια από τότε που την ολοκλήρωσε! Σάμπως έχει αλλάξει κάτι στο πολιτικό σκηνικό της χώρας μας; Ο Τσακίρης κατορθώνει με την πανταχού παρούσα κάμερά του να πιάσει στιγμές που από τη μια προκαλούν το γέλιο του θεατή, από την άλλη όμως μπορούν να τον οδηγήσουν και στην απελπισία με το χάλι μας.

Ο σκηνοθέτης είχε ελεύθερη πρόσβαση στα πάντα και φαίνεται να μην σχολιάζει ο ίδιος τα πράγματα: δεν κάνει προπαγάνδα υπέρ ή κατά του Πανταζή. Ενδεχομένως, όμως, τα... πολύ χοντρά να μην μας τα παρουσιάζει. Τέτοιο... κελεπούρι δεν χάνεται. Γιατί να μην γυριστεί και τέταρτη ταινία με τον Πανταζή πρωταγωνιστή; Ο άνθρωπος αυτός αν δεν υπήρχε, θα έπρεπε να... κατασκευαστεί! Μικρή διάρκεια, καλός ρυθμός, επικαιρότητα κι ένας «πρωταγωνιστής» απίστευτος, σε μια κόντρα με διάθεση «take no prisoners» εναντίον του «ξενομερίτη» γιατρού – εντάξει, και του ΚΚΕ, αλλά αυτό μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Κι όμως, υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι γύρω μας. Κι όμως, υπάρχουν άνθρωποι που τους ψηφίζουν. Και μάλιστα, με σταυρωμένα ψηφοδέλτια.

Τίποτε παραπάνω από καταγραφή μιας πραγματικότητας που δεν θέλουμε να αντικρίσουμε κατάματα αποτελεί τούτο το ντοκιμαντέρ. Κι όμως, είναι πολύ σημαντικό όλο αυτό. Και γίνονται και πολύ ενδιαφέρουσες επισημάνσεις. Όπως πχ: δεν είναι καθόλου τυχαία η άνοδος της Χρυσής Αυγής, μας λέει εμμέσως ο σκηνοθέτης, μιας που υπάρχουν τέτοιοι δήμαρχοι! Πέρα από την έκπληξη, πέρα από το γέλιο, πέρα από την πίκρα, υπάρχει όλη η Ελλάδα χωμένη στα λίγα λεπτά αυτού του ντοκιμαντέρ. Προφανώς η ταινία δεν θα κόψει δεκάδες χιλιάδες εισιτήρια, αλλά νομίζω ότι θα είναι τίμιο το αποτέλεσμά της. Και θα ήθελα πραγματικά να μάθω σε ένα επόμενο ντοκιμαντέρ για τη Ζαχάρω, όλα όσα δεν έχουμε μάθει στα τρία προηγούμενα. Χωρίς μοντάζ. Αλήθεια μόνο. Τρέμε «Αποκάλυψη Τώρα»! The horror... The horror...

Sugartown: Για μια χούφτα ψήφους Rating
Στις δικές μας αίθουσες? Στις 16 Μαΐου 2019 από την Feelgood Entertainment!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική