Πώς να Εκπαιδεύσετε το Δράκο σας 3 (How To Train Your Dragon: The Hidden World) Poster ΠόστερΠώς να Εκπαιδεύσετε το Δράκο σας 3

του Dean DeBlois. Ακούγονται οι φωνές των Jay Baruchel, America Ferrera, Cate Blanchett, Craig Ferguson, F. Murray Abraham.


Δυο κόσμοι μαζί και χωριστά
του zerVo (@moviesltd)

Σχεδόν μια δεκαετία έχει κλείσει από τον καιρό που μας συστήθηκε το περιπετειώδες κινούμενο σκίτσο How To Train Your Dragon, μια από τις πλέον φιλόδοξες υπογραφές της δυναμικότατης στο χώρο Dreamworks, επιθυμώντας να βαδίσει στα χνάρια του σαρωτικού και ομόσταυλου Shrek. Και πράγματι τα αποτελέσματα που πέτυχε στα παγκόσμια box office το, βασισμένο στην ομώνυμη νουβέλα φαντασίας της Cressida Cowell, εισαγωγικό φιλμ, ήταν τόσο εντυπωσιακά (σχεδόν μισό δις στα ταμεία) με συνέπεια το άμεσο άναμμα του πράσινου φωτός, όχι μόνο για ένα σίκουελ Episode 2, αλλά για μια ολοκληρωμένη τριλογία, της οποίας το φινάλε μόλις κατέφθασε. Και που κινείται σε ανάλογα μονοπάτια, τόσο θεματικά, όσο και - το βασικότερο - ποιοτικά.

Πώς να Εκπαιδεύσετε το Δράκο σας 3 (How To Train Your Dragon: The Hidden World) Quad Poster Πόστερ
Έχοντας αναλάβει, πλήρως πλέον, την διακυβέρνηση της νησιωτικής χώρας του Μπερκ, έστω και σε νεαρή ηλικία, με οδηγό τον ορθολογικό και μετρημένο τρόπο σκέψης του, ο άφοβος Ψάρης, έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα βασίλειο που οι πολίτες απολαμβάνουν την καθημερινότητα, με γαλήνη και ασφάλεια. Συνυπάρχοντας αρμονικά με τους πανίσχυρους, ιπτάμενους, εξημερωμένους δράκους, που προστατεύουν με σθένος τον τόπο, κάτω από την αρχηγεία του ηγέτη τους, του μοναδικού Night Fury Φαφούτη. Που όπως ο στενός του φίλος, έχει απολέσει από μικρός το ένα του πόδι, αντικαθιστώντας το με πρόσθετο, έτσι κι εκείνος πρέπει να τοποθετήσει βοήθημα στην ουρά, προκειμένου να πετάξει ψηλά στον ουρανό μαζί με τους δυναμικούς συντρόφους του.

Εκεί, ανάμεσα στα σύννεφα, που θα συναντήσει τον ολόλευκο θηλυκό δράκοντα, που θα κάνει την αγαθή καρδιά του να σκιρτήσει για πρώτη φορά, ωθώντας τον να κάνει τα πάντα προκειμένου να τραβήξει το ενδιαφέρον της. Την ίδια ώρα όμως, που ο κακίστρος Γκρίμελ, έχοντας φυλακίσει μαι ομάδα δράκων ανήμερων, σκοπεύει να εξαπολύσει επίθεση κατά του Μπερκ, στοχεύοντας να αιχμαλωτίσει όλα τα θηριώδη όντα, απειλώντας την ειρήνη και την ασφάλεια του τόπου. Ένα γεγονός που αυτόματα έχει σημάνει συναγερμό στις τάξεις των Βίκινγκς, που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν την εισβολή, ακόμη και αν χρειαστεί να τραπούν σε φυγή, αναζητώντας μια καινούργια Γη της Επαγγελίας, για να κτίσουν το νέο τους σπίτι.

Με δέκα χρόνια λοιπόν να έχουν διαβεί από την γνωριμία του, ετερόκλητου είναι η αλήθεια συντροφικού διδύμου, υπάρχει και η ανάλογη χρονική εξέλιξη των δύο προσωπικοτήτων που τον συνθέτουν. Ο Ψάρης, το μικρό αγόρι του πρωτότυπου, περνώντας μέσα από την εφηβική ηλικία της πρώτης συνέχειας, εδώ πια είναι ένας νεαρός άντρας, που οι αποφάσεις του κρίνουν το μέλλον ενός ολόκληρου λαού. Από την μεριά του και ο Τούθλες, έχει ενηλικιωθεί, αφού δεν πρόκειται πλέον για το πιτσιρδέλι ζωντανό που πέφτει διαρκώς σε γκάφες, αλλά είναι και αυτός ένας γεννημένος αρχηγός, που νιώθει πως οι γύρω όμοιοι του διατρέχουν κινδύνους που πρέπει να κοντράρει άμεσα, αλλιώς διακυβεύεται η ίδια η ύπαρξη τους. Ο επίλογος του τριπτύχου, αναμένεται εκτός από καταιγιστικός και συγκινητικός. Οι δύο αταίριαστοι εκ πρώτης όψης κόσμοι, μολονότι μόνοιασαν για τρία animation κινηματογραφικά τεύχη, έφτασε η στιγμή που θα πάρουν ο καθένας τον δρόμο του.

Μέχρι τότε, η αφήγηση του τρίτου adventure με τους αγριεμένους αλλά και καλόψυχους Βόρειους και τα τρομακτικής όψης, μα μαχόμενα στο πλευρό των δικών τους ανθρώπων θεριά, κινείται περίπου στα ίδια πλαίσια με το Ep II. Καθώς τόσο ο villain της υπόθεσης (φωνητικά αποδιδόμενος από τον σπουδαίο ρολίστα Murray Abraham) όσο και η μάχη που ζωγραφιστά παίζει ονειρικά ανάμεσα στις φλογισμένες αερομαχίες που προκαλούν ίλιγγο, μοιάζουν πάρα πολύ με όσα ειπώθηκαν στο περασμένο τεύχος. Το κλείσιμο όμως, μέσα στον ολοκαίνουργο καλά κρυμμένο κόσμο, που ζουν και αναπνέουν όλοι οι φτερωτοί γίγαντες, σε ένα φόντο πολύχρωμο και μαγικό, με πενιές βορείου σέλαος, είναι εκείνο που επιστρέφει πίσω στον θεατή, μέχρι και το ύστατο σεντ από όσα ξόδεψε για το μπιλιέτο της εισόδου στην σκοτεινή αίθουσα.

Και βέβαια πίσω από το προφανές της δράσης και των καλογραμμένων ειδικών εφέ που την συνοδεύουν, βρίσκονται κρυμμένα διδακτικά μηνύματα, που κυρίως αφορούν στην χρήση και την κατοχή απρόβλεπτα επικίνδυνων και δύσκολα διαχειρίσιμων οπλικών συστημάτων, όπως στην παρούσα φάση μπορούν να αποκληθούν οι δράκοντες, ειδικά οι πρωτόγονοι, μη εξημερωμένοι. Η κεντρική ιδέα ρίχνει μια ματιά ακόμη στο υπαρκτό, παγκόσμιο προσφυγικό πρόβλημα, μέσα από ένα πρίσμα αισιόδοξο, ελάχιστα πάντως κοντινό στην αλήθεια. Πιο πολύ επιδερμικά πιασμένο, όχι οδηγούμενο μέχρι τέλους, μην τύχει και βαρύνει και το κλίμα,, μιας εξ ορισμού άλλωστε, παιδικού ενδιαφέροντος ταινίας.

Που τους ανήλικους σινεφίλ, σίγουρα θα ικανοποιήσει απόλυτα, κύρια λόγω της όμορφης πλοκής του, καθώς άμεσα θα ταιριάξουν χνώτα με τον κεντρικό ήρωα, φορώντας την μπέρτα του ινδαλματικού Ψάρη (στην φωνή ο κεφάτος Jay Barouchel) τα αγοράκια ή της μαχητικής Άστριντ (η America Ferrera στο dub) τα κορίτσια. Οι γονείς συνοδοί, από την μεριά τους, δεν θα απογοητευτούν, ούτε θα βαρεθούν από το συμμαζεμένο και χωρίς ξεχειλώματα σενάριο, που θα τους ταξιδέψει μέχρι τον μακρινό Χαμένο Κόσμο. Που μας αποχαιρετά αξιοπρεπώς, χωρίς φανφάρες και τυμπανοκρουσίες, καταφέρνοντας να κλείσει ένα animation τρίγωνο, από τα πιο αξιόλογα της ανιμέισον Βίβλου.

Πώς να Εκπαιδεύσετε το Δράκο σας 3 (How To Train Your Dragon: The Hidden World) Rating

Στις δικές μας αίθουσες? Στις 11 Απριλίου 2019 από την Tulip Ent.!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική