Αστερίξ: Το μυστικό του μαγικού ζωμού (Astérix: Le secret de la potion magique) Poster ΠόστερΑστερίξ: Το μυστικό του μαγικού ζωμού

των Alexandre Astier, Louis Clichy. Με τις φωνές των Γιάννη Υφαντή, Κώστα Δαρλάση, Γιάννου Κοιλάκου, Άντριας Ράπτη, Ανδρέα Ευαγγελάτου, Τάσου Κωστή, Χρήστου Συριώτη, Τόνιας Σωτηροπούλου, Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλου.


Τι θα συμβεί αν η δύναμη του μαγικού ζωμού πέσει σε λάθος χέρια;
του Θόδωρου Γιαχουστίδη (@PAOK1969)

Το να είσαι δρυΐδης είναι πιο δύσκολο από το να είσαι... ψαράς;

Αυτή είναι η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία που σκηνοθετεί το δίδυμο των Alexandre Astier και Louis Clichy. Η πρώτη τους ήταν το «Αστερίξ: Η κατοικία των θεών» (Astérix: Le domaine des dieux/ Asterix: The Mansions of the Gods, 2014). Κι εκείνη ήταν ταινία κινουμένων σχεδίων βασισμένη στα γνωστά κόμικ των René Goscinny και Albert Uderzo, σε μια προσπάθεια που ξεκίνησε τότε για reboot κινηματογραφικό. Είχε προηγηθεί μια σειρά ταινιών με ήρωες τους Αστερίξ και Οβελίξ με κανονικούς ηθοποιούς.

Αστερίξ: Το μυστικό του μαγικού ζωμού (Astérix: Le secret de la potion magique) Poster Πόστερ Wallpaper
Η ιδιαιτερότητα της ταινίας Αστερίξ: Το μυστικό του μαγικού ζωμού (Astérix: Le secret de la potion magique) έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν βασίζεται σε προηγούμενο κόμικ: η ιστορία της είναι πρωτότυπη – δεν υπάρχει δηλαδή σε κανένα άλμπουμ της σειράς. Αυτό συμβαίνει μόλις για δεύτερη φορά. Η πρώτη φορά ήταν το 1976 όταν βγήκε στους κινηματογράφους η ταινία «Οι 12 άθλοι του Αστερίξ» (Les 12 travaux d'Astérix/ The Twelve Tasks of Asterix, 1976), που επίσης δεν βασιζόταν σε κάποιο άλμπουμ της δημοφιλούς σειράς.

Η υπόθεση: Ο δρυΐδης Πανοραμίξ είναι ο μοναδικός άνθρωπος στον κόσμο που γνωρίζει την ακριβή σύνθεση του μαγικού ζωμού, εκείνου που δίνει υπεράνθρωπες δυνάμεις σε όποιον τον καταναλώσει – ο Οβελίξ έπεσε στην μαρμίτα όταν ήταν μικρός... Εξάλλου, είναι εκείνος που τον ανακάλυψε (και τον δημιοούργησε) έτσι κι αλλιώς. Μια μέρα, καθώς βρίσκεται στο δάσος μαζεύοντας γκι, ο Πανοραμίξ θα πέσει από το κλαδί ενός δέντρου και θα χτυπήσει το πόδι του. Η πτώση λειτουργεί ως ένα είδος αφύπνισης για τον δρυΐδη: θα πρέπει να βρει άμεσα κάποιον να μοιραστεί τη συνταγή έτσι ώστε αν ποτέ πάθει κάτι, να μην στερήσει το ανυπότακτο γαλατικό χωριό από τον μαγικό ζωμό.

Ο Πανοραμίξ επιθυμεί να μεταδώσει τη γνώση του σε έναν άλλο, νεαρό δρυΐδη, που θα βρει και θα τον θεωρήσει άξιο, όταν όλο το χωριό, και κυρίως ο Αστερίξ, θεωρούν πως κάτι τέτοιο είναι επικίνδυνο και πως καλύτερο είναι τη συνταγή να τη μάθει κάποιος συγχωριανός τους. Ο Πανοραμίξ, όμως, είναι αγύριστο κεφάλι. Και θα πάει στο δάσος των δρυΐδων για να βρει έναν νεαρό, ταλαντούχο δρυΐδη. Θα τα καταφέρει; Ή μήπως η νέμεσή του από τα νεανικά του χρόνια, ο κακός Διαβολίξ, μπορέσει να σταθεί εμπόδιο στα σχέδιά του, έχοντας δική του ατζέντα;

Η άποψή μας: Ο Αστερίξ και ο Οβελίξ είναι κόμικ ήρωες ιδιαιτέρως αγαπητοί στην Ελλάδα. Αποδεικνύεται από την αναγνωσιμότητα των άλμπουμ τους. Αποδεικνύεται περίτρανα και από την επιτυχία που έχουν όλες οι ταινίες τους είτε αυτές είναι live action είτε είναι καρτούν. Κάθε χρονιά που υπάρχει νέα ταινία Αστερίξ και Οβελίξ, αυτή συγκαταλέγεται στο τέλος της ανάμεσα στις πιο εμπορικές, χωρίς αυτό να προκαλεί πλέον καμία έκπληξη. Οι Έλληνες θεατές γουστάρουν να βλέπουν τις περιπέτειες των ανυπότακτων Γαλατών – θαρρείς και ασυνείδητα έλκονται από ανδραγαθήματα και ατρόμητη διάθεση, που έχει εκλείψει από την καθημερινότητά μας. Το διαπίστωσα ξανά πηγαίνοντας με την 7χρονη κόρη μου να δούμε την τελευταία αυτή ταινία. Η αίθουσα του πολυσινεμά ήταν γεμάτη με γονείς και παιδιά. Και στο τέλος έφυγαν όλοι ευχαριστημένοι: και οι γονείς και τα παιδιά.

Το brand name είναι ισχυρό και «πουλάει» γιατί ικανοποιεί. Κι όχι μόνον αυτό: κάθε φορά δημιουργούνται και νέοι οπαδοί και νέοι θιασώτες και νέοι λάτρεις. Τούτη η ταινία δεν είναι η καλύτερη που έχει γυριστεί με ήρωες τους Γαλάτες, τον Ιούλιο Καίσαρα, τους πειρατές και τα... αγριογούρουνα (σημείωση: αναμένω τη στιγμή που θα βγει στις αίθουσες ταινία με τους συγκεκριμένους ήρωες να είναι... βίγκαν!). Δεν πουλάει όμως και φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Και προσφέρει εξασφαλισμένη διασκέδαση. Κάνοντας μπόλικα πράγματα κατά πως πρέπει. Θέλω να πω, πχ οι νεωτερισμοί είναι ευφυώς ενταγμένοι στην πλοκή. Το να ακούει κανείς το αλήστου μνήμης «You spin me round (like a record)» των Dead Or Alive σε μια ταινία που διαδραματίζεται λίγο μετά την εμφάνιση του... Ιησού (έχουμε να πούμε κάτι παραπάνω γι' αυτόν αμέσως μετά) και να γίνεται εκμετάλλευσή του με ευπρόσδεκτο τρόπο, είναι σούπερ! Σιγά μην ξέρει κάποιο πιτσιρίκι το τραγούδι ή πολλοί από τους ενήλικες που θα δουν την ταινία.

Ναι, αλλά θα θυμούνται τη σκηνή όπου οι ήρωες κουνιούνται περιέργως ρυθμικά υπό τους ήχους του τραγουδιού. Για πρώτη φορά στο κέντρο της ιστορίας τοποθετείται ο Πανοραμίξ, με τους Αστερίξ και Οβελίξ να κρατούν εντελώς περιφερειακό ρόλο – κι αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Σε αρμονία με τα κελεύσματα των καιρών, απόλυτα θετικός ήρωας είναι ένα κορίτσι. Δεν θα το επισημαίναμε υπό άλλες συνθήκες αλλά οι γυναίκες γενικότερα απουσιάζουν από τον κόσμο των συγκεκριμένων Γαλατών. Ξεχωρίζει η καρακουκλάρα σύζυγος του Μαθουσαλίξ, που συνήθως δεν έχει όνομα (εντελώς σεξιστικό πρότυπο, να τα λέμε κι αυτά, ρε τι πάθαμε) και η Μιμίνα, η σύζυγος του Μαζεστίξ. Και σε ένα άλμπουμ, βασικό ρόλο έχει η Κλεοπάτρα (με απίστευτη την επαναλαμβανόμενη ατάκα από όλους όσοι μαγεύονται από την ομορφιά της «Τι μύτη!»).

Εδώ λοιπόν η μικρούλα που κρύβεται για να ακολουθήσει τον Πανοραμίξ στην αναζήτησή του είναι η πιο έξυπνη από όλους και στο κρίσιμο σημείο θα είναι εκείνη που θα δώσει τη λύση – και θα παίξει για τη διαδοχή ή μήπως προτρέχω; Ας είναι – πάντως, δυνατά γυναικεία πρότυπα λοιπόν μπορούν να προκύψουν από εκεί που δεν το περιμένεις. Οι πιο αστείες σκηνές της ταινίας είναι εκείνες της αναζήτησης του δρυΐδη, στον οποίο ο Πανοραμίξ θα εκμυστηρευτεί τη συνταγή για τον μαγικό ζωμό. Ξεκινάμε από τον Μαγνητίξ και φτάνουμε μέχρι τον... Ιησού Χρηστό (όπως σας λέγαμε πιο πάνω)! Μεγάλη έκπληξη κι εδώ! Γιατί οι δημιουργοί της ταινίας τολμούν να χρησιμοποιήσουν ένα θρησκευτικό σύμβολο, λατρεμένο από δισεκατομμύρια ανθρώπους, και να το εντάξουν στην πλοκή του φιλμ με αστείο τρόπο αλλά και με απόλυτο σεβασμό! Πρέπει να είσαι μέγας μπετόστοκος για να νιώσεις θιγμένος! Ακόμα και ο κακός της ταινίας, ο Διαβολίξ, έχει τη στόφα ενός... Ιούδα, και δεν θα σας τα κάνω όλα φραγκοδίφραγκα, εντάξει; Α, ωραίο είναι και το μοτίβο με τον ψαρά του γαλατικού χωριού, που προσπαθεί να φτιάξει μόνος του μαγικό ζωμό, με... εκρηκτικά κατά βάση αποτελέσματα.

Μια χαρά ταινία είναι αυτή λοιπόν και δεν χρειάζεται καν να σας προτρέψουμε να πάτε να τη δείτε: το κάνετε από μόνοι σας.

Αστερίξ: Το μυστικό του μαγικού ζωμού (Astérix: Le secret de la potion magique) Rating
Στις δικές μας αίθουσες? Στις 17 Ιανουαρίου 2019 από την Odeon!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική