Εντιμότατοι Κλέφτες (King Of Thieves) Poster ΠόστερΕντιμότατοι Κλέφτες

του James Marsh. Με τους Michael Caine, Jim Broadbent, Tom Courtenay, Charlie Cox, Paul Whitehouse, Michael Gambon, Ray Winstone


Diamonds Are...Whatever!
του zerVo (@moviesltd)

Διόλου τυχαία πήρε τον τίτλο της μεγαλύτερης ληστείας στα χρονικά της Μεγάλης Βρετανίας. Ξημέρωμα ήταν της 7ης Απριλίου του 2015, όταν γινόταν αντιληπτή η καλοσχεδιασμένη κομπίνα αδειάσματος του υπόγειου θησαυροφυλακίου της Λονδρέζικης φίρμας Χάττον Γκάρντενς, που είχε σαν συνολική μπάζα για τους λωποδύτες, περισσότερα από 200 εκατομμύρια λίρες. Γεγονός που σήμανε συναγερμό στις τάξεις των αστυνομικών αρχών της πρωτεύουσας, ώστε μελετώντας τα πλάνα που είχε καταγράψει το κλειστό κύκλωμα ασφαλείας, να ονοματίσει στην υπόθεση εργασίας, τους έξι εμφανείς συμμετέχοντες ως Κύριο Τζίντζερ, Κύριο Στρονγκ, Κύριο Μοντάνα, Τζέντλεμαν, Ψηλό και Γέρο. Στην πραγματικότητα το τελευταίο παρατσούκλι ήταν κι αυτό που ανταποκρινόταν πιο πολύ στην αλήθεια, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των κλεφτών δεν ήταν απλώς ηλικιωμένοι, μα είχαν διαβεί για τα καλά το κατώφλι των γηρατειών!

Εντιμότατοι Κλέφτες (King Of Thieves) Quad Poster Πόστερ
Έχοντας καταγράψει έναν τεράστιο ποινικό φάκελο στα αρχεία της Σκότλαντ Γιαρντ για περισσότερο από μισό αιώνα, θεωρούμενος ως ένας χαρισματικός Αρσέν Λουπέν, με περισσότερες από δυο ντουζίνες μεγάλες ληστείες καταχωρημένες στο ενεργητικό του, ο 76χρονος Μπράιαν Ρίντερ, έχει δώσει όρκο τιμής στην αγαπημένη του σύζυγο, να μην πέσει ποτέ πια στην παρανομία. Φεύγοντας εκείνη εντελώς αναπάντεχα από την ζωή, αφήνοντας τον πλέον μόνο κι έρημο, η πρόταση ενός πολύ νεότερου του λωποδυτάκου, να κοιτάξουν στα σοβαρά την περίπτωση των φημισμένα τιγκαρισμένων θυρίδων του πανάκριβου χρυσοχοείου στην αριστοκρατική γειτονιά του Χόλμπορν, του οποίου και τα αντικλείδια έχει στην κατοχή του, αλλά και τους κώδικες σίγασης του συναγερμού, θα σπείρει μέσα του ζιζάνια. Αυτή κι αν είναι η ευκαιρία για το μεγαλύτερο κόλπο της ζωής του!

Τα πόδια όμως δεν κρατούν για να το βάλει μπροστά το σχέδιο ολομόναχος. Αφού πραγματοποιήσει μυστική νυχτερινή αυτοψία στον χώρο για να σχηματίσει τις πιθανότητες εισβολής στο βολτ, θα πάρει την απόφαση πως το πλάνο είναι εφικτό και γι αυτό θα χρειαστεί να στήσει ένα τιμ πεπειραμένων στο γκρέμισμα των τοίχων θησαυροφυλακίου, κλεφτών. Μια ομάδα που θα συσταθεί σε χρόνο dt, με την συμμετοχή παλιών και άριστων στην πρακτική του ριφιφί συνεργατών, κοντινής ηλικίας, όπως ο αισιόδοξος Τέρι, ο ευέξαπτος αλλά και χιουμορίστας Ντάνι, ο συμπαθής Καρλ και ο ράθυμος Κέννυ, που ούτε καλά ακούει, ούτε μοιάζει να τα έχει τετρακόσια.

Και κάπως έτσι, η συμμορία των παππούδων, με μέσο όρο ηλικία τα 75 έτη, θα φανταστεί πως έχει πιάσει το τζακ ποτ, γνωρίζοντας καλά πως τα φυλασσόμενα στην υπόγα κουτιά, περιέχουν αμύθητους θησαυρούς, που με τρόπο εύκολο για τις ικανότητες τους, μπορούν να περιέλθουν στην κατοχή τους. Το μόνο που θα χρειαστεί θα είναι τα πάντα να σιγήσουν στην περιοχή και οι κάτοικοι της να ξεχυθούν στις εξοχές προκειμένου να γιορτάσουν το τριήμερο της Πασχαλιάς. Όσος χρόνος ακριβώς απαιτείται για να εισέλθουν πάνοπλοι εργαλείων στο κτίριο και να τρυπήσουν το μισού σιδερένιου μέτρου τοίχο που τους χωρίζει από το όνειρο. Αν όλα πάνε καλά, γιατί όπως λέει ο κανόνας, όλο και κάτι θα στραβώσει στην πορεία...

Είναι η δεύτερη φορά που η κινηματογραφία ασχολείται με την διαβόητη ληστεία μετά το περσινό, ελάχιστα διαφημισμένο The Hatton Garden Job με τον Matthew Goode στον πρωταγωνιστικό ρόλο, γεγονός που αποδεικνύει την δυναμική του πραγματικού στόρι, μολονότι το πολύ επίπεδο (γνωστό στους περισσότερους, αν όχι σε όλους) φινάλε της απόπειρας, μάλλον δεν ευνοεί και τόσο πολύ το στήσιμο μιας ολοκληρωμένης αγωνιώδους ίντριγκας. Και η αλήθεια είναι πως αντιλαμβανόμενος το μέγεθος της αξιόλογης made in England παραγωγής, αν μη τι άλλο, μια δυο παραμυθένιες δραματικές προσθήκες που θα εντείνουν το συνολικό σασπένς, τις καρτερείς με φανατισμό, περιμένοντας να δώσουν και το κάτι παραπάνω στο φλατ απλουστευμένο χρονικό της κλεψιάς που μας παρουσιάζει ο Κύριος James Marsh. Οσκαρούχος παρακαλώ για το συγκλονιστικό του ντοκιμαντέρ Man On Wire - πριν γίνει ευρέως γνωστός ως ο δημιουργός του biopic του Στίβεν Χόκινγκ, The Theory Of Everything.

Και πράγματι είναι γεγονός πως η καλύτερη στιγμή του φιλμ, είναι εκείνη η νοσταλγική, εν ώρα σύστασης της συμμορίας, όπου οι μουτσούνες των βετεράνων αστέρων σκάνε ως νεούδια σαν φλασμπάκ, σε ένα τύποις ντοκούδραμα με μουσική επένδυση χορδίσματα κιθάρας που φέρνουν στα μυθικά του John Barry. Μέχρις εκεί όμως, μιας και η αφήγηση, γέρνοντας αδικαιολόγητα πολύ προς το γλαφυρό, μάλλον οδηγεί το αποτέλεσμα να μοιάζει με γηριατρική κομεντί, παρά με ρυθμική heist movie, που από τα πλάνα της παρελαύνει ολάκερη η Εθνική Αγγλίας, αστέρων που έλαμψαν στο κινηματογραφικό τερέν καιρό πριν όμως.

Το περιβραχιόνιο του κάπτεν της ομάδας φορά ο μοναδικός Michael Caine, σαν σε επανάληψη του ρόλου του στο πολύ πρόσφατο Going In Style, με την διαφορά πως από εδώ απουσιάζει πλήρως ο κοινωνικός χαρακτήρας, με τα υπαρκτά ζόρια της τρίτης ηλικίας, που μελετούσε εκείνο το σενάριο. Παραστάτες του Προφέσορα, ο πάντα συγκινητικός Jim Broadbent, o μόνιμα αγριωπός Ray Winstone, ο άχρωμος Paul Whitehouse, αλλά και ο ποιοτικότερος ολάκερης της φράξιας, Tom Courtenay, που ενδεχόμενα είναι και ο μόνος που αντιλήφθηκε το πρότζεκτ στην πλήρη σοβαρότητα του. Πράγμα που αν έπρατταν όλοι οι συμμορίτες, όσο και ο άοσμος ερμηνευτικά καταλύτης της πλοκής Charlie Cox, ενδεχόμενα το King Of Thieves να είχε σίγουρη μια θέση στο πλάι όλων εκείνων των british στυλιζαρισμένων φιλμικών ληστειών, που έχουν αποτελέσει ένα ξεχωριστό genre από μόνες τους!

Εντιμότατοι Κλέφτες (King Of Thieves) Rating

Στις δικές μας αίθουσες? Στις 25 Οκτωβρίου 2018 από την Spentzos Films!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική