Ο Κατάσκοπος που με Παράτησε (The Spy Who Dumped Me) Poster ΠόστερΟ Κατάσκοπος που με Παράτησε

της Susanna Fogel. Με τους Mila Kunis, Kate McKinnon, Sam Heughan, Justin Theroux, Gillian Anderson, Hasan Minhaj, Ivanna Sakhno


Σαλάτα Βιενουά!
του zerVo (@moviesltd)

Το ημερολόγιο έδειχνε την χρονιά 1977, όταν δια χειρός Lewis Gilbert έκανε την εμφάνιση της η 10η, καταιγιστική περιπέτεια με κεντρικό ήρωα τον ανίκητο 007, Thw Spy Who Loved Me, έχοντας για μπροστάρη τον ήδη εδραιωμένο στον ρόλο, από τις δύο επιτυχημένες προηγούμενες εμφανίσεις του, action gentleman, Roger Moore. Η Κατάσκοπος που μ' αγάπησε - στοίχημα πως οι 9 στους 10 ακόμη το αποκαλούν "Ο Κατάσκοπος..." - ως μαρκίζα έκανε τέτοια θραύση, ώστε δεκαετίες κατοπινά, να τον χρησιμοποιήσει μεταλλαγμένο ο κωμικός (?) Mike Myers, στην υπερβολικά γλαφυρού ύφους πιπεράτη περιπετειούλα The Spy Who Shagged Me, πραγματοποιώντας ένα ανέλπιστο εμπορικό τζακ ποτ! Ε, την πορεία της διάνας στην αλυσίδα των τιτλοφορημένων "The Spy...", σπάει ένα έργο που δεν κατάφερα σε κανένα του σημείο να αντιληφθώ τον αληθινό λόγο ύπαρξης.

Ο Κατάσκοπος που με Παράτησε (The Spy Who Dumped Me) Quad Poster Πόστερ
Ένας ολόκληρος χρόνος έχει περάσει από την ημέρα που η Όντρει, ταμείας σε κατάστημα, γνώρισε τον γοητευτικό Ντρου και έπεσε στον έρωτα του τυφλά και δείχνοντας του αμέριστη εμπιστοσύνη. Με συνέπεια να πιστεύει τα παραμύθια που της ξεφουρνίζει, κρύβοντας της την πραγματική του ταυτότητα, μιας και στ' αλήθεια δεν είναι ο περιφερόμενος πωλητής όπως εκείνη πιστεύει, αλλά ένας δυναμικός μυστικός πράκτορας, που κάθε τρεις και λίγο παίρνει εντολή από την υπηρεσία του, για να φέρει εις πέρας αποστολές επικίνδυνες και φονικές. Στην πιο πρόσφατη από αυτές όμως, στην μακρινή Λιθουανία, το ποτήρι θα ξεχειλίσει για την αποπροσανατολισμένη κοπέλα, καθώς μη έχουσα για ημέρες πάρει μαντάτο του, θα οδηγηθεί στην απόφαση να τον σχολάσει μια για πάντα.

Η αναπάντεχη επανεμφάνιση του, εν μέσω πανικού και πυροβολισμών, για να της μαρτυρήσει ολάκερη την πραγματικότητα, θα βρει την φιλήσυχη Όντρει απροετοίμαστη για αυτή την τεράστια ανατροπή στην ζωή της. Αποδεχόμενη μάλιστα την ύστατη επιθυμία του καλού της, λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή, πέφτοντας νεκρός από τα πυρά εχθρού, να μεταφέρει ένα υψίστης σημασίας top secret πακέτο στους συντρόφους του, θα βρει την τριαντάχρονη από την μια στιγμή στην άλλη, στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, στην αυτοκρατορική Βιέννη. Έχοντας για παρέα την καλύτερη της φίλη, συνάδελφο και συγκάτοικο Μόργκαν (Φρίμαν, το επώνυμο...) που δείχνει πολύ πιο τολμηρή και αποφασισμένη να την βοηθήσει, ώστε να φέρουν εις πέρας ετούτη την απρόσμενη mission impossible...

Κι έτσι τα δυο μεγαλοκορίτσα, που μέχρι τα χθες δεν νοιάζονταν για τίποτα παραπάνω από τις αγκαλίτσες και τα φιλάκια των αγοριών τους, θα βρεθούν στο μάτι του κυκλώνα, καθώς φίλοι και οχτροί θα τις ακολουθήσουν κατά πόδας, επιδιώκοντας να αποσπάσουν από τα χέρια τους το πολύτιμο και τιγκάτο στις πληροφορίες στικάκι. Από τα χέρια τους μια κουβέντα δηλαδή, αφού οι κοπελούδες μοιάζουν, αλλά χαζές δεν είναι και έχοντας προβλέψει πως θα τους χυμήξουν τα θηρία, ψάχνοντας το USB, εκείνες το έχουν κρύψει μια χαρά, στην πολύτιμη κρύπτη, ανάμεσα στα πόδια τους. Πως είπατε?

Τέτοιου σαχλαμαρίστικου τύπου λοιπόν χιούμορ, είναι τα ανέκδοτα που χρησιμοποιεί στην εξέλιξη του το όχι και φτηνό σε κόστος φιλμ, που κινείται ως είδος μεταξύ του κατασκοπικού θρίλερ και της ανατρεπτικής buddy movie, που μια φορά κι έναν καιρό θεμελίωσε σαν υπο-genre το εισπρακτικό θαύμα του Rush Hour. Με αστειάκια που περιστρέφονται διαρκώς γύρω από το σεξ - όπως πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις το κολλητάρι είναι πολύ προχώ στην ερωτική του ζωή - συνδυασμένα με πλάνα κοφτού μοντάζ, με συνεχή κυνηγητά και πιστολίδια στα στενά σοκάκια της Αυστριακής πρωτεύουσας, το The Spy Who Dumped Me παλεύει μάταια να κρατήσει κοντά του τον θεατή, παρατραβώντας την χρονική του διάρκεια, κοντά στο ξεχειλωμένο δίωρο.

Εννοείται βεβαίως πως τα τσικάκια, που έως και πέντε λεπτουδάκια πριν το μόνο πιστόλι που είχαν συναντήσει ήταν εκείνο του σεσουάρ, πανεύκολα αρπάζουν το περίστροφο και βαρούν αδιακρίτως πετυχαίνοντας φυσικά μόνο τους κακούς της υπόθεσης. Που ουδείς μπορεί να καταλάβει στην ουσία ποιοι είναι αυτοί, αφού οι τάχαμου ανατροπές, από το μέσον και μετά, παίρνουν την μορφή καταιγίδας, μπερδεύοντας τους πάντες, μέχρι και να φτάσουμε στο εκρηκτικό φινάλε του τσίρκο, όπου λαμβάνει χώρα το μέγκα-τουίστ, το οποίο οι πιο έμπειροι θα είχαν μαντέψει από το δεκάλεπτο. Η αλήθεια είναι πως με κόστος 40 εκατομμύρια δολάρια, με φόντο ταξιδάκι στις όχθες του Δούναβη, άντε και με μια ιστοριούλα να δεχθούμε αξιοπρεπή, δεν χρειαζόταν παρά μόνο μια υποτυπώδης σκηνοθετική καθοδήγηση, κάτι που η άπειρη, άτσαλη και ανέμπνευστη Susanna Fogel δεν προσφέρει ποτέ!

Δεν είμαι και τόσο σίγουρος πως η όμορφη Mila Kunis έχει βρει τον δρόμο της σε ότι αφορά τις πρωταγωνιστικές της επιλογές. Πάντως τα ταμεία σε κάθε της φιλμική εμφάνιση δεν τα αφήνει αδειανά, αν και το χιτ των (δύο, μέτριων επίσης) Bad Moms εδώ δεν το τσίμπησε επ ουδενί. Η ξανθούλα δε Kate McKinnon που μας συστήθηκε στις Ghostbusters (στο εκράν, ήδη η διαδρομή της στο SNL είναι σημαντική) αποδίδοντας με υπερβολή την ατρόμητη κομπανιέρα, παίρνει κομματάκι παραπάνω μπόνους συμμετοχής, αν και όχι το πρώτο όνομα στην μαρκίζα. Σε γενικές γραμμές πάντως η εμπορική αμερικάνικη κωμωδία περνά ημέρες κρίσης και οι θεματικές ενέσεις από τα άλλα είδη, όπως εδώ που δανείζεται αμέτρητα στοιχεία, ακόμη και τον τίτλο από τα τζειμσμποντικά δεδομένα, δεν δείχνουν να βοηθούν ιδιαίτερα το πράγμα...

Ο Κατάσκοπος που με Παράτησε (The Spy Who Dumped Me) Rating

Στις δικές μας αίθουσες? Στις 13 Σεπτεμβρίου 2018 από την Spentzos Films!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική