Το Εξπρές των Ζωντανών Νεκρών (Train to Busan) Poster ΠόστερΤο Εξπρές των Ζωντανών Νεκρών

του Yeon Sang-ho. Με τους Gong Yoo, Ma Dong-seok, Jung Yu-mi, Kim Su-an, Kim Eui-sung, Choi Woo-shik, Ahn So-hee


Το τρένο της μεγάλης σφαγής
του zerVo (@moviesltd)

Ανανεωτικό αέρα σε ένα τελματωμένο είδος, που γνώρισε μια κάποια αναλαμπή εκεί κάπου γύρω στην αλλαγή του μιλένιουμ, όταν ασχολήθηκε μαζί του στο σίριαλ των Later, ο αναγνωρισμένος βρετανός δημιουργός Danny Boyle, επιχειρεί να δώσει μια ταινία τρόμου από την απέναντι άκρη του πλανήτη, την Άπω Ανατολή. Η αλήθεια είναι πως αν κάποια κινηματογραφία από τις κίτρινες θάλασσες έχει πραγματοποιήσει άλματα προόδου τις πρόσφατες δεκαετίες, εκείνη είναι η Κορεάτικη, που και βραβεία έχει αποσπάσει σε διεθνείς θεσμούς και σκηνοθέτες έχει εξάγει στο Χόλιγουντ και ένα εναλλακτικό στιλ προτείνει, στα ήδη γνώριμα φιλμικά μοτίβα. Όπως καλή ώρα το Train To Busan, που αφήνει το δικό του στίγμα στην μακρά αλυσίδα των zombie movies.

Το Εξπρές των Ζωντανών Νεκρών (Train to Busan) Quad Poster Πόστερ
Εργασιομανής και αδίστακτος στην δουλειά του, είναι ο Σέοκ Γου, μάνατζερ σε εταιρία διακίνησης κεφαλαίων της πρωτεύουσας, που προτιμά να ξοδεύει τον χρόνο του, μεγεθύνοντας τα κέρδη της μπράντας του, παρά να τον αφιερώνει στην δεκάχρονη μοναχοκόρη του Σου Αν. Εκείνη απογοητευμένη από την συμπεριφορά του γονιού της, αλλά και από την ελάχιστη σημασία που της δίνει, θα επιθυμήσει να συναντήσει μετά από καιρό την αγαπημένη της μητέρα, που έχοντας πάρει διαζύγιο από τον Σέοκ, διαμένει στο μακρινό Μπουσάν. Και αυτή την χάρη θα ζητήσει από τον πενιχρής στοργής πατέρα της, ως δώρο γενεθλίων, γνωρίζοντας πως δεν θα της το αρνηθεί…

Με την εγκατάσταση τους στο κατάμεστο βαγόνι, θα υποπέσει στην αντίληψη τους μια έντονη ανακατωσούρα στον σιδηροδρομικό σταθμό της Σεούλ, μια έκδηλη φασαρία που εκ πρώτης όψης φαντάζει αδικαιολόγητη. Η πραγματικότητα θα είναι ακόμη πιο σκληρή, μιας και χάρη στην απελευθέρωση ενός άγνωστης προέλευσης φονικού ιού, οι άνθρωποι μετατρέπονται σε αιμοσταγή όντα, που επιθυμούν να κατασπαράξουν τις σάρκες των υγιών. Με τον συρμό που έχει εκκινήσει το μακρύ του ταξίδι για το Μπουσάν, να έχει κατακλυστεί από τους μανιασμένους νεκροζώντανους, οι εναπομείναντες αμόλυντοι, θα πρέπει να στήσουν πλάνο διαφυγής και επιβίωσης.

Μόνο που το ένα βαγόνι μετά το άλλο της υπερταχείας KTX θα πέσει κάτω από την κυριότητα των ζόμπι. Όπως άλλωστε και όλες οι μεγάλες πόλεις της χώρας, σύμφωνα με τα δελτία ειδήσεων, γεγονός που αποδεικνύει πως η καταστροφή είναι μαζική. Ελάχιστες περιοχές παραμένουν σε καραντίνα, κάτω από την αυστηρή επίβλεψη του στρατού, συνεπώς ο στόχος των επιβατών είναι να οδηγήσουν το τρένο της μεγάλης φυγής, στην ασφαλή αυτή ζώνη. Στόχος που κάτω από τις δυσμενέστατες αυτές, αιματοβαμμένες συνθήκες, φαντάζει προς το παρόν αδύνατος!

Με κεντρικό άξονα την ιστορία του κυνικού και άφιλου επιχειρηματία και της θυγατέρας του, αναπτύσσονται στην αμαξοστοιχία επιμέρους πολύ ενδιαφέρουσες βινιέτες, προσώπων που έχουν σαν μοναδικό τους σκοπό να βγουν ζωντανοί από την σφαγή. Είτε δρώντας προς ατομικό όφελος, παρτάκηδες, εγωιστές, μακριά από το πνεύμα της ομάδας, είτε λειτουργώντας πιο ομαδικά, αλληλέγγυα και με συγκεκριμένο σχήμα αλληλοκάλυψης, ώστε να υπερκεράσουν την μήνη των αιμοβόρων. Μέσα από αυτές τις βινιέτες, που στήνουν μέσα στο ταχύτατο βέλος μια σε σμίκρυνση αναπαράσταση της κοινωνίας, προβάλλονται αλληγορικά οι συνθήκες και οι τάσεις που επικρατούν και στον αληθινό κόσμο: Οι προνομιούχοι της ανώτερης κλάσης, οι μαχόμενοι για το κοινό συμφέρον εργάτες, οι άφοβοι, δυναμικοί και ατρόμητοι νεαροί που ορίζουν το φωτεινό μέλλον, οι απόμαχοι που δεν θα διστάσουν να θυσιαστούν, ώστε να σωθούν εκείνοι που έχουν ολόκληρη την ζωή τους μπροστά.

Ο αφηγηματικός ρυθμός είναι το λιγότερο καταιγιστικός και δεν επαναπαύεται ποτέ, μη αφήνοντας κενά και κοιλιές στην ανάπτυξη της δαιμονιώδους πλοκής. Επίτευγμα αναμφίβολα του ντιρέκτορα Yeon Sang-Ho, στην τρίτη σκηνοθετική απόπειρα της καριέρας του, μετά τα The King Of Pigs (2011) και The Fake (2013) και σίγουρα την πιο φιλόδοξη και ακριβή, με άνοιγμα και στις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου, προκειμένου να μεγεθυνθεί το κατόρθωμα των δέκα εκατομμυρίων εισιτηρίων στα Κορεάτικα box office. Ο Yeon, αποδεικνύεται αξιότατος μαθητής του Romero, ακολουθώντας την φόρμα που έχουν ορίσει οι νεότεροι δημιουργοί του είδους, δίνοντας εμπιστοσύνη στο κοφτό κοπίδι του μοντάζ, αλλά και σε ένα σενάριο που αναβλύζει δυναμικά ουμανιστικά μηνύματα, με πολιτικές προεκτάσεις, όπως συνέβη στο επίσης κινούμενο πάνω σε ράγες και μάλιστα Κορεάτικης κοπής, καταπληκτικό Snowpiercer.

Το φοβιστικά ανατριχιαστικό πατρόν του πολύ επιτυχημένου World War Z, τηρείται πιστά και σε συνδυασμό με την κλειστοφοβική ατμόσφαιρα που έχουμε θαυμάσει σε Runaway Train, Taking Of Pelham 123, μα κυρίως στο Cassandra Crossing, που μοιάζει ως ο κοντινότερος συγγενής του Τρένου των Ζωντανών Νεκρών. Με μελετημένους χαρακτήρες, αποδιδόμενους άρτια από τους Κορεάτες αστέρες, ανάμεσα τους και τον Gong Yoo, που ερμηνεύει τον μετανιωμένο και πολυάσχολο καρχαρία, το Train To Busan ορίζει μια ολοκληρωμένη πρόταση που θα ικανοποιήσει απόλυτα ακόμη και τους πλέον απαιτητικούς φανς του σπάνια εμφανιζόμενου – πλέον – είδους. Και που καθώς φαίνεται, όχι μόνο σύντομα θα αποκτήσει το αγγλόφωνο αδελφάκι του, αλλά και ένα πρίκουελ, βασισμένο πάνω στον χαρακτήρα του κατατρομαγμένου άστεγου ζητιάνου, που από την πρώτη στιγμή του στο εκράν, δίνει το απαισιόδοξο σύνθημα: Δεν θα επιζήσει κανείς!

Το Εξπρές των Ζωντανών Νεκρών (Train to Busan) Rating

Στις δικές μας αίθουσες? Στις 9 Αυγούστου 2018 από την Feelgood Ent.!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική