Meg: Ο κυρίαρχος του βυθού (The Meg) Poster ΠόστερMeg: Ο κυρίαρχος του βυθού

του Jon Turteltaub. Με τους Jason Statham, Li Bingbing, Rainn Wilson, Ruby Rose, Winston Chao, Cliff Curtis, Shuya Sophia Cai, Page Kennedy, Robert Taylor, Ólafur Darri Ólafsson, Jessica McNamee, Masi Oka


Τα σαγόνια του Μεγαλοκαρχαρία!
του zerVo (@moviesltd)

Σαν χθες μοιάζει κι όμως έχουν περάσει 43 ολόκληρα χρόνια, από εκείνα τα Χριστούγεννα του '75, που άλλαξαν μια για πάντα την έννοια του τεράστιου αυτού σαρκοβόρου κήτους, στα μάτια των έντρομων θεατών, που παρακολουθούσαν τα βίαια κατορθώματα του στο πανί, σε αφήγηση κάποιου Steven Κάτι... Ειλικρινά θα έπρεπε να το ζήσει κανείς για να αντιληφθεί το μέγεθος του τρόμου που είχαν προκαλέσει τα Jaws στο ευρύ και βυθισμένο στην άγνοια κοινό, που δεν έμπαζε ούτε δάκτυλο στην θάλασσα, έστω και στα ρηχά. Έκτοτε δεν ήσαν λίγες οι περιπτώσεις φιλμς που έχοντας ζηλέψει κομματάκι από τον θρύλο των Σαγονιών, επιχείρησαν να ταράξουν τον κοσμάκη έχοντας σαν βασικό πρωταγωνιστή του φόβου το τριπλάσιου, τετραπλάσιου του ανθρωπίνου μεγέθους ψάρι. Η πιο πρόσφατη από αυτές, με την φιλόδοξη μαρκίζα The Meg, ως βασικό ατού της προβάλλει το γεγονός πως το υδάτινο τέρας δεν έχει απλά 3 - 4 φορές το μπόι ενός φυσιολογικού άντρα, αλλά μπορεί και 15! Πως είπατε?

Meg: Ο κυρίαρχος του βυθού (The Meg) Quad Poster Πόστερ
Ομάδα ωκεανογράφων, που λειτουργεί κάτω από τις οδηγίες του πεπειραμένου Κινέζου επιστήμονα Δρ Μίνγουεί Ζανγκ, χρηματοδοτούμενη από τον φανφαρόνο πολυεκατομμυριούχο Τζακ Μόρρις, έχει αναλάβει την αποστολή να εντοπίσει τις μορφές εκείνες ζωής, που μπορούν να επιβιώσουν στο βαθύτερο σημείο του ωκεανού, στο σκότος της τάφρου των Μαριανών. Με αφετηρία την καταμεσίς της θαλάσσης πλατφόρμα Μάνα Ένα, ένα υπερσύγχρονο και πανάκριβο βαθυσκάφος με πλήρωμα τρεις ερευνητές, θα επιχειρήσει κατάδυση στον βυθό, φιλοδοξώντας να αποκαλύψει δεδομένα που κανείς άλλος δεν έχει καταφέρει μέχρι τώρα. Ατυχώς για εκείνους θα δεχτούν την επίθεση από ένα άγνωστης προέλευσης, γιγαντιαίο θαλάσσιο ον και θα παγιδευτούν στην άβυσσο, έχοντας, με περιορισμένο οξυγόνο και προμήθειες, ελάχιστες ελπίδες επιβίωσης.

Μια δύσκολη κατάσταση που θα κληθεί να επιλύσει ο άριστος γνώστης των προκλήσεων του νερού, δύτης Τζόνας Τέιλορ, που έχει πέσει σε δυσμένεια εδώ και μια πενταετία, εξαιτίας μιας αποτυχημένης αποστολής διάσωσης, που του έχει κοστίσει όχι μόνον την φήμη, αλλά και την αυτοπεποίθηση. Σε συνεργασία με την άφοβη θυγατέρα του Δόκτορος, Σουγίν, θα αναζητήσουν τα ίχνη των συντρόφων τους στα βάθη της θάλασσας, εκεί που θα βρεθούν μπροστά σε μια τρομακτική έκπληξη: Το κολοσσιαίου μεγέθους πλάσμα, μήκους 25 μέτρων, είναι ο Μεγαλόδοντας, ο μακρύτερος και πιο φονικός καρχαρίας που αναφέρουν τα επιστημονικά φυλλάδια, ένα είδος που όπως εκτιμούσαν οι ειδικοί, είχε εξαφανιστεί εδώ και πολλά εκατομμύρια έτη!

Μα που πλέον ολοζώντανος και με διαθέσεις εχθρικές, έχει επιστρέψει για να σκορπίσει τον πανικό στην Κίτρινη θάλασσα και τις πολυσύχναστες ακτές της. Βασισμένο στην νουβέλα του 1997, Meg: A Deep Terror, που συνέγραψε ο Steve Allen, είναι το πρότζεκτ που πέρασε από ουκ ολίγα κύματα μέχρι να γίνει πραγματικότητα, έχοντας περάσει αρχικά από την Ιερά Εξέταση της Disney μέχρι να καταφέρει να πάρει το πράσινο φως από την Warner. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ακριβές σπιν οφ του Jaws, που όμως έχει δανειστεί αμέτρητα στοιχεία από την απωανατολίτικη μυθολογία των προερχόμενων από το άγνωστο των Ωκεανών θηριωδών Γκοτζίρα, μα κυρίως ακολουθεί κατά γράμμα την συλλογιστική των Jurrassic Park, ειδικότερα στην σύσταση των χαρακτήρων που αποτελούν την ομάδα δράσης.

Εκεί που συνυπάρχουν δηλαδή και ο σεβάσμιος επιστήμων και ο ατρόμητος μπρατσαράς Ζακ Μαγιόλ που δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του και ο πολυλογάς και δισυπόστατος ως συνήθως χορηγός και μια δεκαμελής ομάδα ειδικών, που κατά τας θριλερικάς γραφάς οι μισοί θα φαγωθούν κι οι άλλοι μισοί θα επιβιώσουν του Αρμαγεδδώνα. Το ποιοι ανήκουν σε ποια κατηγορία, που είτε θα μετατραπούν σε βορά του ψαριού, είτε θα φτάσουν σώοι και αβλαβείς μέχρι το φινάλε, αρκεί λίγο μυαλουδάκι να έχει ο θεατής και πείρα από όοοοολα τα παρεμφερή προηγούμενα, για να το προβλέψει, πολύ πριν αρχίσει ο Μεγκ να σκορπά τον θάνατο. Εννοείται πως για να προχωρήσει το στόρι και να μην κολλήσει σε μια απλούστατη επέμβαση των πυρηνικών όπλων που θα έριχνε το φινάλε στο εικοσάλεπτο, λαμβάνει χώρα μια από μηχανής Θεού σεναριακή ευκολία, που συνοδεύεται πάντως από μια αξιόλογη ανατροπή, εκεί που οι παλμοί έχουν καταλαγιάσει, αλλά ακόμη δεν έχουν ανάψει τα φώτα για το ημιχρόνιο στην αίθουσα.

Για να τα βάζουμε τα πράγματα στην σωστή τους βάση, πέραν όλων των πειραγμένων sci fi δεδομένων που εκτυλίσσονται στα αβαθή του Γκουάμ και του τύπου Star Wars κυνηγητού ανάμεσα στα κοράλια, με Predator τον Megalodon και υποψήφια θύματα τα ταχύπλοα Sea-Speeders, το πραγματικό πανηγύρι ξεκινά από την στιγμή που η δράση στην τελική πράξη, μεταφέρεται στις ακτές, εκεί που περιμένεις τον πανικό να τυλίξει τους κανονικούς ανθρώπους και όχι τους άτρωτους πρωταγωνιστές. Εκεί ίσως να ήταν που απόλεσε μεγάλο μέρος από την συλλογιστική του να προσφέρει ένα πραγματικό horror δράσης, με θύματα τους χιλιάδες αμέριμνους Κινεζάκους λουόμενους στα παράλια του Χονγκ Κονγκ, ο σκηνοθέτης Jon Turteltaub. Που εμφανώς εκτός φόρμας και απέχοντας από πετυχημένη καρέκλα για πάνω από μια δεκαετία, προτίμησε απλώς και δίχως ρίσκο να κτίσει το υπόβαθρο του φόβου, βγάζοντας το θαλάσσιο T-Rex στα κουβαδάκια, αλλά να μην τηρήσει την παραμικρή υπόσχεση αιματηρού χαμού, λες και ο κόσμος θα του έβαζε χέρι αν ο καρχαρίας δεν έμενε νηστικός. Και πάνω που το σκηνικό είχε στηθεί για Piranha 3D φάση...

Εντάξει πλήρης απογοήτευση δεν υπάρχει, αφού και τα ειδικά εφέ λειτουργούν ικανοποιητικά σε κάθε σεκάνς που ο Μεγκαδόντης σαρώνει τον αφρό, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει κάπως το θερμόμετρο του σασπένς. Η παρουσία του σούπερ action hero της εποχής μας Jason Statham δε, ως του παλικαριού που δεν σκιάζεται στιγμή από το 75 ποδών προϊστορικό ον, δίνει άλλο κύρος στην φτιαγμένη κατά κύριο λόγο για την Ασιανή αγορά περιπέτεια, αν κρίνω από το σχιστομάτικο κορίτσι που έβαλαν στο πλάι του (η διεθνούς καριέρας Li Bingbing, που χάνει κατά κράτος την μάχη των θηλυκών από την τύπου Kylie, Ruby Rose) για ντάμα. Αλλά και από το γεγονός της παγκόσμιας πρεμιέρας του The Meg, σε όλο το πλάτος του ανάλογα γιγάντιου μεγέθους Far East Market, που έχει βοηθήσει σημαντικά να αγγίξουν οι μέχρι ώρας εισπράξεις του έργου τα 400 εκατομμύρια δολάρια. Συνεπώς εκτός από ψαρίλα, μάλλον μυρίζει και σίκουελ η δουλειά!

Meg: Ο κυρίαρχος του βυθού (The Meg) Rating

Στις δικές μας αίθουσες? Στις 23 Αυγούστου 2018 από την Tanweer!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική