SOS έρχονται οι Βρετανοί (The Con Is On) Poster ΠόστερSOS έρχονται οι Βρετανοί

του James Haslam. Με τους Uma Thurman, Tim Roth, Maggie Q, Stephen Fry, Alice Eve, Sofia Vergara, Crispin Glover, Parker Posey


It’s not coming home! It’s fucked-up!
του Θόδωρου Γιαχουστίδη (@PAOK1969)

Pulp… φρίκη!

Αυτή είναι η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία που σκηνοθετεί ο James Oakley. Για κάποιον λόγο που δεν γνωρίζουμε, την υπογράφει ως James Haslam – εικάζω επειδή δεν θέλει να συνδέεται το όνομά του με αυτό το φιάσκο. Η πρώτη του ταινία ήταν το «Screen Test» (2011) αγνώστων λοιπόν στοιχείων και η δεύτερη το «Καλύτερα ο διάβολος που ξέρεις» (The Devil You Know, 2013) με τις Rosamund Pike και Lena Olin. Το σενάριο εκείνης της ταινίας το υπέγραφε ο (προφανώς ελληνικής καταγωγής) Alex Michaelides, ο οποίος συνυπογράφει και το σενάριο του SOS έρχονται οι Βρετανοί (The Con Is On), που έχει εναλλακτικό τίτλο «The Brits Are Coming».

SOS έρχονται οι Βρετανοί (The Con Is On) Poster Πόστερ Wallpaper
Η ταινία ήταν έτοιμη να βγει στις αίθουσες το 2015. Χρειάστηκαν όμως τρία ολόκληρα χρόνια για να βρει εμπορική διανομή. Έτσι, ενώ ολοκληρώθηκε την ίδια χρονιά με το «Ο σεφ που έπαιζε με τη φωτιά» (Burnt, 2015) είναι η πρώτη ταινία στην οποία βλέπουμε την Uma Thurman, τρία χρόνια μετά! Φέτος, πρωταγωνιστεί και στο «The House That Jack Built» του Lars Von Trier, ταινία που είδαμε στο περασμένο φεστιβάλ των Καννών.

Η υπόθεση: Ο Πίτερ και η Χάριετ (ή Χάρι) είναι ένα παντρεμένο ζευγάρι, που ζει στο Λονδίνο. Ο Πίτερ είναι μονίμως με ένα ποτό στο χέρι, με κάποια σκόνη στη μύτη, με διάφορα χάπια στο στόμα. Η έξη της Χάρι είναι ο τζόγος. Όταν λοιπόν χάνει σε ένα παιχνίδι πόκερ 400 χιλιάδες λίρες, χρήματα που ανήκουν στην γκάνγκστερ (και πρώην ερωμένη της Χάρι) Ιρίνα, προερχόμενα από εμπόριο κόκας, το ζευγάρι πρέπει να εξαφανιστεί, καθώς η Ιρίνα δεν αστειεύεται. Η Χάρι προτείνει να πάνε στο Λος Άντζελες: ποιος αλήθεια θα τους ψάξει εκεί; Ζητάνε τη βοήθεια ενός παλιού τους γνώριμου, ενός διεφθαρμένου πάστορα, αλλά η λύση τους εμφανίζεται από εκεί που δεν το περιμένουν.

Και δεν είναι άλλη από την πρώην σύζυγο του Πίτερ, την Τζάκι. Η Τζάκι είναι παντρεμένη με έναν διάσημο σκηνοθέτη, ο οποίος για να εξιλεωθεί για τις ερωτικές του ατασθαλίες, της χαρίζει ένα δαχτυλίδι αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων. Η κλοπή του συγκεκριμένου δαχτυλιδιού, λοιπόν, φαίνεται η λύση που θα βγάλει το ζευγάρι από το αδιέξοδό του. Πώς θα καταφέρουν να κλέψουν το δαχτυλίδι; Πώς θα μπορέσουν να ξεφύγουν από το μένος της Ιρίνα, που βρίσκεται στο κατόπι τους; Και το κυριότερο: πώς θα αντέξουν οι θεατές την παρακολούθηση της συγκεκριμένης ταινίας;

Η άποψή μας: Απίστευτα πράγματα κυρίες και κύριοι. Αυτά δεν γίνονται ούτε στις ταινίες! Είναι δυνατόν να γυρίστηκε αυτό το πράγμα; Είναι δυνατόν να δέχτηκαν να συμμετάσχουν τόσο σπουδαίοι ηθοποιοί σε ένα τέτοιο έκτρωμα; Κακογραμμένο σενάριο, άθλια διαχείριση, οικτρή σκηνοθετική καθοδήγηση, μια ταινία που και στοίχημα να έβαζαν πως θα την γύριζαν χάλια, δεν θα τα κατάφερναν τόσο… κακά όσο εδώ! Και ξεκινάει καλά πανάθεμά την. Η πρώτη σκηνή, με την ανταλλαγή της κόκας με χρήματα στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο (από τα σήματα κατατεθέντα της μητρόπολης) όπου η μοναχή, σε κατάσταση πλήρους κατάνυξης, πρώτα λέει στην Thurman «what the fuck are you doing here?» και μετά δοκιμάζει το… προϊόν, προδιαθέτει για κάτι κατάμαυρο και ενδιαφέρον. Φευ! It’s down road from there.

Ο Tim Roth δεν… ερμηνεύει: απλά τον βλέπουμε να λέει εξυπνάδες ενώ πίνει, σνιφάρει, καταπίνει. Σε όλη την ταινία όμως! Η Uma Thurman δεν πείθει ούτε μισό λεπτό πως είναι απατεώνισσα. Ο ρόλος της Alice Eve είναι γελοίος, η Sofia Vergara υποδύεται μια χαζή ηθοποιό (!!!), ακόμα και ο Stephen Fry ρε παιδιά είναι χάλια! Η δε Maggie Q σκοτώνει για ψύλλου πήδημα, σε εκρήξεις βίας που δεν ταιριάζουν με τίποτε με το όλο κλίμα (να ’χαμε να λέγαμε) της ταινίας. Αμ η Parker Posey; Ως η αιώνια ερωτευμένη με τον υπερφίαλο σκηνοθέτη βοηθός, είναι να τη λυπάσαι. Τίποτε δεν διασώζεται από την ταινία: τ-ί-π-ο-τ-α!!!

Ντεμέκ κωμωδία, ντεμέκ κοσμοπολίτικη, ντεμέκ σάτιρα, ντεμέκ περιπέτεια. Όχι ρε φίλε, αν είναι να είναι έτσι οι Βρετανοί (άρα, η Uma Βρετανίδα;;;; Καθόλου δεν της φαίνεται, μουάχαχαχαχαχα) που έρχονται, ας κάτσουν σπίτι τους κι εμείς στο δικό μας!

SOS έρχονται οι Βρετανοί (The Con Is On) Rating
Στις δικές μας αίθουσες? Στις 12 Ιουλίου 2018 από την Spentzos Films!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική