Tad: Το Μυστικό του Βασιλιά Μίδα (Tadeo Jones 2: El secreto del Rey Midas) Poster ΠόστερTad: Το Μυστικό του Βασιλιά Μίδα

των David Alonso, Enrique Gato. Με τις φωνές των Óscar Barberán, Michelle Jenner, Adriana Ugarte, Luis Posada, Miguel Ángel Jenner, José Corbacho, Roser Batalla και στην ελληνική μεταγλώττιση των Παναγιώτη Καποδίστρια, Στέφανου Γεωργόπουλου, Στεφανίας Φιλιάδη, Κατερίνας Χόλη, Σωτήρη Δουβρή


Animation Ίντι 2, από την Αλάμπρα στην Καππαδοκία
του zerVo (@moviesltd)

Από την πρώτη φορά που έκανε την εμφάνιση του στην μεγάλη οθόνη η ζωγραφισμένη φιγούρα του φτυστού ο Ιντιάνα, τουλάχιστον στην κοψιά, Θαδδέου Τζόουνς, είχαμε διαπιστώσει πως τουλάχιστον στο σχεδιαστικό κομμάτι, οι κοινής μας θάλασσας Σπανιόλοι, μια χαρά τα πήγαν στην δοκιμασία του να παρουσιάσουν μια ολοκληρωμένη προσπάθεια, πάνω στον δύσκολο στίβο του μοντέρνου κινούμενου σκίτσου. Η πρώτη ταινία με τον Tad, δεν τα πήγε καθόλου άσχημα ούτε στα (ντόπια, με την έννοια των Ισπανικών) box office, αφού επέστρεψε στα ταμεία της Telefonica Studios πολλαπλάσιο νούμερο από το κόστος της παραγωγής, με συνέπεια οι ιθύνοντες να επιστρέψουν για την πρώτη συνέχεια με τον ίδιο κεντρικό ήρωα, μια πενταετία σχεδόν από τότε. Σίκουελ που φαντάζει ακόμη πιο φιλόδοξο από το ορίτζιναλ και που μας ταξιδεύει στην δράση τους, από άκρο εις άκρου της Νότιας Ευρώπης, από την μαγευτική Αλάμπρα, ίσαμε την Αναντολού Καππαδοκία.

Tad: Το Μυστικό του Βασιλιά Μίδα (Tadeo Jones 2: El secreto del Rey Midas) Quad Poster Πόστερ
Ένα καινούργιο, μοναδικό εύρημα που ανακάλυψε στην πιο πρόσφατη ριψοκίνδυνη αποστολή της η διάσημη μέχρι τα πέρατα του κόσμου αρχαιολόγος Σάρα Λαβρόφ, είναι πανέτοιμη να παρουσιάσει σε μια λαμπερή εκδήλωση που θα λάβει χώρα στο κοσμοπολίτικο Λας Βέγκας. Πρόκειται για τον πάπυρο που επιβεβαιώνει την ύπαρξη του μυθικού Βασιλιά Μίδα, του ανθρώπου που ο Θεός Απόλλωνας του έδωσε το μαγικό χάρισμα του χρυσοφόρου αγγίγματος, με συνέπεια οτιδήποτε έπιανε στα χέρια του αυτόματα να μετατρέπεται σε πανάκριβο αντικείμενο. Και που ο χάρτης του οδηγεί στα τρία σημεία της υδρογείου, όπου κρύβονται τα αντίστοιχα στοιχεία που σχηματίζουν το περιδέραιο του, το οποίο όποιος το φορέσει αυτομάτως θα αποκτήσει εκτός από το διαβόητο Midas Touch και ανυπολόγιστα υπεράνθρωπη ισχύ.

Εμφάνιση δημόσια της Σάρας που αποτελεί μια πρώτης τάξης ευκαιρία για τον επίδοξο εξερευνητή Ταντ Τζόουνς, που τρέφει για εκείνη αισθήματα τρυφερά, να την συναντήσει και πάλι μετά από καιρό και αν είναι δυνατόν, να της εκφράσει την ανομολόγητη αγάπη του. Συνάντηση που δεν θα έχει αίσια έκβαση όμως, καθώς ο υπερφίαλος κακίστρος Τζακ Ράκαμ, παρακινούμενος από την απληστία του να αποκτήσει το πολύτιμο περιδέραιο, θα στήσει παγίδα για να αποκτήσει τον πάπυρο, απαγάγοντας συνάμα την δυναμική κοπέλα, απαιτώντας να τον καθοδηγήσει μέχρι τον θησαυρό. Είναι η στιγμή που ο Σούπερ Ταντ θα κληθεί να ορθώσει ανάστημα και με την βοήθεια της πολυλογούς Μούμιας να αναζητήσει τα ίχνη της λατρεμένης του, πανέτοιμος να περάσει κάθε δοκιμασία μέχρι να τα εντοπίσει.

Μια καινούργια πρόκληση περιμένει λοιπόν τον μπουλούκο, ασούμπαλο, αγαθό, όχι ιδιαίτερα τολμηρό, ούτε άφθαρτο, ερωτοκτυπημένο μέχρι τα μπούνια μυτόγκα, που φορά τιράντες, μπότες και φυσικά μπεζ καπέλο για να ντυθεί ως διασκεδαστική κόπια του ήρωα που δόξασε ο Spielberg και Harrison Ford, σε μια βερσιόν που απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε πολύ νεανικό, γυμνασιακό ηλικιακά κοινό. Ως είθισται δε, η πορεία της αφήγησης ακολουθεί κατά γράμμα και τις μεθόδους που ακολούθησε στις πρωτότυπες ταινίες ο The Beard, με τον αναγνωρισμένο στην πατρίδα του μετρ του computer animation, Enrique Gato, να μην αφήνει ούτε μισή βοήθεια αναξιοποίητη. Λογικό κι επόμενο ο φρενήρης πανζουρλισμός που εξελίσσεται επί της οθόνης, να μην περιορίζεται απλώς σε τυχαίες τοποθεσίες, αλλά να χρησιμοποιεί πραγματικά, λεπτομερέστατα στην απεικόνιση τους τοπία, σαν κι εκείνα της παραμυθένιας Νότιας Ισπανίας ή της μυστικιστικής Ανατολίας.

Σε αντίθεση όμως με τον πολύ καλό σχεδιασμό των ανθρώπινων (και όχι μόνο, αφού μαζί με τον Ταντ συνυπάρχουν στο στόρι και ζωάκια, μούμιες και θηρία) μορφών και των πολύχρωμων σκηνικών, το στόρι, μέτριας έμπνευσης και επίπεδο, παίρνει μονοκοπανιά την γνώριμη ρότα της φήμης του Ιερού Δισκοπότηρου, αντικαθιστώντας την απλώς εδώ από τον θρύλο του Βασιλιά της Φρυγίας, που κολυμπώντας στην ματαιοδοξία του, την πάτησε ακουμπώντας και μεταλλάσοντας σε χρυσαφένια την ίδια του την θυγατέρα. Χαρακτήρες που δεν κεντρίζουν το ενδιαφέρον και του πιο ενήλικου κοινού, πέραν της εξέλιξης του adventure, με το εκκολαπτόμενο ειδύλλιο να ως υποιστορία να μοιάζει σημαντικά ξεκρέμαστο ενώσω στο περιβάλλον χάνεται ο κόσμος.

Για να μην κάνω αναφορά στον απρόσεκτα στημένο funny partner του καλόκαρδου Ταντ, που με την μορφή της Μούμιας από την αρχαία φυλή του Μάτσου Πίτσου, δεν σταματά δευτερόλεπτο να μιλά, μια ακατάσχετη πολυλογία που ξεπερνά ακόμη κι εκείνη την εκνευριστικά ανεξέλεγκτη του μαύρου μπάτσου στο Rush Hour. Σε γενικές γραμμές πάντως, η πιτσιρικαρία δεν θα περάσει και άσχημα στα ενενήντα λεπτά που ο καρτουνένιος Τζόουνς θα του κρατήσει συντροφιά, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα καρτερεί πως και πως την βέβαιη, κατά τα φαινόμενα, μελλοντική τρίτη κινηματογραφική εμφάνιση του.

Tad: Το Μυστικό του Βασιλιά Μίδα (Tadeo Jones 2: El secreto del Rey Midas) Rating

Στις δικές μας αίθουσες? Στις 22 Φεβρουαρίου 2018 από την UIP!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική