Παγκόσμιος κίνδυνος: Geostorm (Geostorm) Poster ΠόστερΠαγκόσμιος κίνδυνος: Geostorm

του Dean Devlin. Με τους Gerard Butler, Jim Sturgess, Abbie Cornish, Alexandra Maria Lara, Richard Schiff, Robert Sheehan, Daniel Wu, Eugenio Derbez, Ed Harris, Andy García


Μαντάρα!
του zerVo (@moviesltd)

Τόνε θυμάμαι σαν τώρα αυτόν τον φαφλατά τον Dean Devlin να μιλάει στα behind the scenes των δικής του παραγωγής καταιγιστικών μπλοκμπάστερ, με τέτοιο πομπώδες ύφος, που σου έδινε την εντύπωση πως την ταινία την είχε υπογράψει εξ ολοκλήρου εκείνος και ουχί ο μετρ της κινηματογραφικής καταστροφολογίας Roland Emmerich, που στις συνεντεύξεις περνούσε σε δεύτερο πλάνο. Φιλοδοξία που μετά από μια ντουζίνα και βάλε προντάξιονς στο Χόλιγουντ, ο Νεουορκέζος έκανε επιτέλους πραγματικότητα, όπως αναμενόταν, να περάσει δηλαδή από την συγγραφή του σεναρίου ή το στήσιμο του πρότζεκτ, πίσω από την κάμερα για να φορέσει την φόρμα εργασίας του ντιρέκτορα. Και όπως έχει συμβεί κατά συντριπτικό ποσοστό στο παρελθόν σε παρόμοιες περιπτώσεις, να τα κάνει μαντάρα!

Παγκόσμιος κίνδυνος: Geostorm (Geostorm) Quad Poster Πόστερ
2022. Κατόπιν συμφωνίας των δεκαοκτώ ισχυρότερων κρατών, έχει τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο ελέγχου του κλίματος στον πλανήτη, μέσω δορυφόρων που μελετούν διαρκώς τις ιδιότροπες τάσεις του καιρού, διατηρώντας με επιστημονικό τρόπο την κατάσταση στην απαιτούμενη ισορροπία. Κάποια φαινόμενα μυστηριώδη και ανεξήγητα πρόσφατα φαινόμενα, με αποκορύφωμα τον απρόσμενο χιονιά στο μέσον της Αραβικής ερήμου,, θα ανησυχήσουν τους ερευνητές, που θα αντιληφθούν πως το τεχνολογικό πλάνο δεν λειτουργεί σύμφωνα με τις εντολές που έχει λάβει και κατά κάποιο τρόπο επιτίθεται αναίτια στην Γη. Προειδοποίηση για λάθη στον σχεδιασμό του προγράμματος που είχε στείλει από καιρό στα υψηλά κλιμάκια, ο διακεκριμένος μετεωρολόγος Τζέικ Λόσον, με συνέπεια να τεθεί σε δυσμένεια.

Καθώς η ανάγκη για εντοπισμό του προβλήματος που πλέον απειλεί την ανθρωπότητα, ο Λόσον θα επαναδραστηριοποιηθεί, χάρη και στην επιμονή του αδελφού του Μαξ, που πλέον είναι ο βασικός υπεύθυνος του πρωτοποριακού σχεδίου και θα σταλεί στο διαστημικό κέντρο ελέγχου για να πραγματοποιήσει την μελέτη του. Εκεί που ο έμπειρος επιστήμονας, θα βρεθεί μπροστά σε μια τεράστια έκπληξη, αντιλαμβανόμενος πως το πρόγραμμα, επηρεασμένο από έναν αγνώστου προέλευσης ιό, δρα απρόβλεπτα και ανεξέλεγκτα, έχοντας λάβει οδηγία να προκαλέσει φονικές καταστροφές σε πυκνοκατοικημένες μεγαλουπόλεις, φτάνοντας ακόμη και στον ολοκληρωτικό αφανισμό τους!

Και άντε τώρα να βάλεις σε εφαρμογή το πρότζεκτ Norton Commander για να βρεις που στην ευχή έχει σκάσει ο αναπάντεχος virus, που ήδη έχει εξολοθρεύσει ολάκερο το Χονγκ Κονγκ, έχει μετατρέψει σε καταψύκτη το τροπικό Ρίο Ντε Τζανέιρο και όπου νάναι αναμένεται να τα κάνει όλα λίμπα, στην (δεδομένα πιο ευαίσθητη περιοχή της Land Of The Free επικράτειας) πρώην ηλιόλουστη Φλόριντα. Εκεί που βρίσκεται κατά σύμπτωση τις τελευταίες ημέρες και ο πάνσοφος Πλανητάρχης Πάλμα (!!!) στα πλαίσια της περιοδείας του στον Αμερικάνικο Νότο. Οι ενδείξεις στις οθόνες των υπολογιστών κάνουν λόγο για Αρμαγεδδώνα που σε ελάχιστες ώρες θα τα κάνει όλα γης μαδιάμ. Και αυτή την εκδικητική δύναμη του καιρού, όπως φαίνεται, κανείς δεν μπορεί να την κοντράρει!

Αρχής γενομένης λοιπόν από την απόλυτα Dumb And Dumber θεματική βάση του στόρι, γινόμαστε μάρτυρες μιας καταστροφικής εξέλιξης, που εννοείται έχουμε δει πολλάκις στο παρελθόν, σε υπερβολικά ποιοτικότερη οργάνωση, στοίχιση και τελική αφήγηση. Εννοείται πως για να πάρει μπροστά μια τέτοιου ύφους καταστροφολογική περιπέτεια δράσης, υπάρχουν στο σκριπτ μη εξηγήσιμα με ορθολογισμό δεδομένα. Εδώ όμως το πράγμα εκτροχιάζεται από τις πρώτες του κιόλας στιγμές, καθώς σε μια αναπαράσταση των Μακαρθικών διώξεων, ο εμπνευστής του ιντερνάσιοναλ Dutch Boy Plan, θα σταλεί σπίτι του, να φροντίζει θυγατέρα (κλισέ 1), φορτηγάκι (κλισέ 2) και εννοείται (κλισέ 3) καταθλιπτική εσωστρέφεια. Και όχι να προσέχει το δημιούργημα του, που εύθραυστο και ευπαθές πια, βρίσκεται στο έλεος του καθενός που θα περάσει σιμά του, με ένα USB στικάκι στην τσέπη φορτωμένο με κάθε λογής ιούς.

Προφανώς υποκινούμενο από τις αλλεπάλληλες ορμές της φύσης εσχάτως, που στην πραγματικότητα έχουν αφήσει τα δολοφονικά σημάδια τους στο διάβα τους, είναι το θέμα του Geostorm, που όμως αναπτύσσεται με τόσο ερασιτεχνικό και ανεπίδεκτο τρόπο, ώστε πολύ πριν να μεσιάσει, να έχει επέλθει η κόπωση, ο νυσταγμός και η βαριεστημάρα. Αναμφίβολα το χεράκι τους σε αυτό το πολύ κακό σύνολο εικόνων δράσης, έβαλαν εκτός από τις ανέμπνευστες ιδέες της ίντριγκας και τα μετριότατα, σαν φτιαγμένα από χέρι παιδικό ειδικά εφέ, σε βαθμό που δεν μπορεί κανείς να πιστέψει πως από τον καιρό του Independence Day, έχουν περάσει είκοσι χρόνια hi tech προόδου και ευημερίας στον σχετικό βοηθητικό, φιλμικό τομέα.

Εκεί που πραγματικά συντελείται η απόλυτη συμφορά είναι στην στελέχωση της ερμηνευτικής ομάδας, όπου νιώθεις πως κυριολεκτικά η Warner προσλάμβανε όποιον ηθοποιό τύγχανε να περνάει από την γειτονιά της. Καλό θα είναι ο Butler να περιοριστεί σε ρόλους μπάτσου / ασφαλίτη / πράκτορα και να αφήσει κατά μέρος το οτιδήποτε άλλο, μιας και είναι ηλίου φαεινότερο πως δεν το έχει, δεν του βγαίνει, άσε που έχει παχύνει τόσο, ώστε πετυχαίνει με τον όγκο του να διαλύει στις πτώσεις του ολόκληρο περίβλημα διαστημικού κέντρου (!!!) παρά να γρατζουνίζεται ο ίδιος. Τεράστιο ανέκδοτο ο περιβάλλοντας υποκριτικός χώρος του Λεωνίδα, ορίζεται από ξεπεσμένους αστέρες β' διαλογής, όπως ο αχωνεύτου φασίστας Andy Garcia, ντυμένος Πρόεδρος πιο αστείος και από τον Τραμπ, ο "κακό μαντάτο" μηδενικού ταλέντου Jim Sturgess ή η όχι δα και ηθοποιός Abbie Cornish. Το σπαρταριστό στην υπόθεση είναι που - σπόιλερ αλέρτ - την κατάσταση περισώζει στο φινάλε ο Μεξικάνος Σεφερλής Derbez, μέλος κι αυτός του ετερόκλητου. Που κάπου ανάμεσα του βόσκει και ο Ed Harris, σε εμφάνιση σαχλαμαρίστικου φλιπ σάιντ εκείνης του The Rock.

Με αυτά και με αυτά το δημιουργικό ντεμπούτο του διατελέσαντα στο πλάι του Γερμανού μάστορα του genre, μίστερ Devlin, καταλήγει καταστροφικότερο όσων επιθυμεί να αποκαλύψει στο εκράν, χωρίς ιδέες, νεωτερισμούς, μηνύματα. Παίρνοντας έτσι θέση στα κατώτερα κλιμάκια της δημοφιλούς για το κοινό, κατηγορίας ταινιών, που φέρουν την πομπώδη μαρκίζα Disaster Movies.

Παγκόσμιος κίνδυνος: Geostorm (Geostorm) Rating

Στις δικές μας αίθουσες? Στις 19 Οκτωβρίου 2017 από την Tanweer!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική