American Assassin: Η εκδίκηση (American Assassin) Poster ΠόστερAmerican Assassin: Η εκδίκηση

του Michael Cuesta. Mε τους Dylan O'Brien, Michael Keaton, Sanaa Lathan, David Suchet, Navid Negahban, Scott Adkins. Taylor Kitsch


Άλλος ένας Αμερικανός ήρωας που σώζει τον κόσμο!
του Θόδωρου Γιαχουστίδη (@PAOK1969)

Faster Pussycat Kill Kill!

Κοιτάξτε καλούδια που μαθαίνει κανείς όταν σκαλίζει τα πράγματα. Το σενάριο της συγκεκριμένης ταινίας βασίζεται σε ένα από τα βιβλία που έχει γράψει ο Vince Flynn με ήρωα τον Μιτς Ραπ. Ο ίδιος ο Flynn έχει γράψει συνολικά 13 τέτοια βιβλία. Κάθε ένα από αυτά αποτέλεσε best seller! Ο Flynn πέθανε το 2013 σε ηλικία 47 ετών από καρκίνο του προστάτη. Ο Μιτς Ραπ όμως ζει και βασιλεύει, καθώς άλλος συγγραφέας, και συγκεκριμένα ο Kyle Mills έχει αναλάβει να γράφει τις νέες του περιπέτειες, μιας που τα βιβλία με ήρωα εκείνον έχουν πουλήσει πάνω από 20 εκατομμύρια αντίτυπα στις ΗΠΑ! Πλέον, έχοντας προστεθεί άλλες τρεις περιπέτειες, τα συνολικά βιβλία με ήρωα τον Ραπ έχουν φτάσει τα 16! Και εννοείται ότι όσο έχει επιτυχία αυτός ο ήρωας, που εν αντιθέσει με τον Τζέιμς Μποντ, είναι Αμερικάνος, θα συνεχίσουν να γράφονται βιβλία. Τώρα, το σενάριο για αυτήν την ταινία βασίζεται στο 11ο βιβλίο της σειράς, το οποίο όμως είναι χρονολογικά, το πρώτο! Έγραψε 10 βιβλία ο τύπος για να φτάσει στο 11ο να μας εξηγήσει πως ξεκίνησε τη δράση του ο Ραπ (και για να μην μπερδευόμαστε, δεν μιλάμε για τον φαλακρό αθλητικό παραγωγό του Metropolis!!!). Και λογικά ποιώντας, η εταιρία παραγωγής που αποφάσισε να του δώσει κινηματογραφική σάρκα και οστά, ξεκίνησε από την... κανονική αρχή. Οπότε, δεν ξέρω αν θα δούμε 16 ακόμα ταινίες με ήρωα τον Μιτς Ραπ, δεν θα... απαλλαγούμε όμως εύκολα από τον τύπο!

Παράδεισος (Ray) Quad Poster Πόστερ
Για τον ρόλο του Μιτς Ραπ προτάθηκαν ηθοποιοί όπως οι Gerard Butler, Colin Farrell και Matthew Fox. Πολύ κοντά έφτασε ο Chris Hemsworth, ο οποίος δεν πήρε τελικά το ρόλο γιατί είχε άλλες εκκρεμότητες με γυρίσματα ταινιών. Έτσι επιλέχθηκε ο Dylan O'Brien, πρωταγωνιστής σε μια άλλη σειρά ταινιών, τις ταινίες «Λαβύρινθος» (έχουν γυριστεί ήδη δύο και ετοιμάζεται τρίτη) αλλά και στην τηλεοπτική σειρά «Teen Wolf». Και επιλέχθηκε ως νεώτερος, άρα και πιο πιστευτός σε μια σειρά που ξεκινά με το origin story, οπότε θα μεγαλώνει και θα ωριμάζει μαζί με τον ήρωα που υποδύεται. Τέλος, πριν πέσει στα χέρια του Michale Keaton ο ρόλος του μέντορα του Ραπ, οι παραγωγοί είχαν σκεφτεί τον Bruce Willis. Και ακόμα πιο τέλος, πριν τα σκηνοθετικά ηνία δοθούν στον Michael Cuesta, είχαν ακουστεί τα ονόματα των Jeffrey Nachmanoff και Edward Zwick στα αρχικά στάδια (μιας που ο Μιτς Ραπ ήταν να περάσει στη μεγάλη οθόνη το 2012, πριν το θάνατο του δημιουργού του!) και πολύ κοντά είχε φτάσει και ο Antoine Fuqua!

Η υπόθεση: Την μέρα που ο Μιτς Ραπ κάνει πρόταση γάμου στην αγαπημένη του, σε ένα υπέροχο ισπανικό θέρετρο όπου περνάνε τις διακοπές τους, μια επίθεση τρομοκρατών έχει ως αποτέλεσμα εκείνη να δολοφονηθεί κι εκείνος να γεμίσει με απύθμενο μίσος. Αποφασίζει να εκδικηθεί. Μόνος. Μαθαίνει αραβικά, μαθαίνει απ' έξω και ανακατωτά το Κοράνι, προπονείται εντατικά, γίνεται μια φονική μηχανή. Στόχος του, να κερδίσει την εμπιστοσύνη του ανθρώπου που ευθύνεται για την επίθεση και να τον σκοτώσει. Όμως, η προσπάθειά του δεν περνάει απαρατήρητη από την CIA. H υψηλόβαθμη στην Υπηρεσία Αϊρίν Κένεντι βλέπει σε εκείνον τον καταλληλότερο υποψήφιο για να στελεχώσει μια ομάδα ειδικών αποστολών.

Κι αυτό γιατί ενώ έχει φοβερή εκπαίδευση, δεν «φωνάζει» πως είναι στρατιωτικός ή των ειδικών δυνάμεων και μπορεί να περάσει απαρατήρητος. Για να πάρει περαιτέρω εκπαίδευση, τον στέλνει στον φοβερό και τρομερό εκπαιδευτή Σταν Χάρλεϊ. Όταν μεγάλη ποσότητα ραδιενεργού υλικού, ικανού για κατασκευή πυρηνικής βόμβας, κλέβεται μέσα από τα χέρια των Ρώσων, η νεοσύστατη μικρή ομάδα υπό την ηγεσία του Σταν ενεργοποιείται. Ποιοι βρίσκονται από πίσω; Ιρανοί; Ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο; Και ποιος είναι ο στόχος των τρομοκρατών;

Η άποψή μας: Παρά τα όσα έλεγε πριν από αρκετά χρόνια η Tina Turner άδοντας «We don't need another hero», οι executives του Χόλιγουντ έχουν άλλη γνώμη. We do need another hero. And another. And another. Εννοείται ότι δεν μπορούσαν να παραβλέψουν το θησαυρό με το όνομα Μιτς Ραπ. Ένας απολίτικος – και καλά – πράκτορας της CIA, που προσπαθεί (από το πρώτο βιβλίο και κατ' επέκταση από την πρώτη ταινία) να σταματήσει τρομοκρατικές επιθέσεις σε όλον τον κόσμο. Υποτίθεται πως ο τυπάκος έχει τη φήμη πως ήταν αγαπητός ως ανάγνωσμα από εντελώς διαφορετικούς προέδρους των ΗΠΑ: τον γούσταραν τόσο ο Τζορτζ Μπους ο νεώτερος όσο και ο Μπιλ Κλίντον πριν από αυτόν. Γιατί όχι; Στρατόκαβλος Αμερικάνος ήρωας, που λύνει τα πάντα με τη δύναμη των όπλων, χωρίς να πίνει Μαρτίνι shaken, not sturred ή άλλα βρετανικά και... αδελφίστικα!

Το αγόρι μας είναι τρελαμένο, υποκινείται από πηχτό μίσος και... όλα τα σφάζει όλα τα μαχαιρώνει! Για το όνομα της πατρίδας βρε. Για να σταματήσουν να σκοτώνουν οι κακοί τρομοκράτες. Κακοί, είναι κακοί, είναι πολύ κακοί, ούι τι πολύ κακοί που είναι! Το βλέπεις στις φάτσες τους – ο δικός μας είναι ευγενική φυσιογνωμία. Αλλά, για στάσου: αφού η CIA του κλέβει τη χαρά της εκδίκησης (πολύ αστεία σκηνή αυτή, χωρίς να το θέλει βεβαίως βεβαίως) κι αφού υπάρχει γενικώς κλίμα ισλαμοφοβίας και αντικομουνισμού (άντε, αντιρωσισμού) αποκαλύπτεται πως ο υποκινητής όλων των φοβερών και τρομερών που συμβαίνουν στην ταινία είναι... άλλος! Δεν σας αποκαλύπτω την ταυτότητά του για να έχετε αγωνία – μουάχαχαχαχαχα. Είναι τόσο προβλέψιμη η ταινία, το τι συμβαίνει, το πως συμβαίνει, που λογικά ο Cuesta τη γύρισε στον αυτόματο πιλότο! Εντάξει, η αρχική σκηνή είναι λίγο τρομακτική (κι ας μην τη γύρισαν σωστά! - προσέξτε το πόσο αφύσικα και ψεύτικα πέφτουν χάμω κάποια από τα θύματα). Και υπάρχει κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί σε τέτοιου είδους ταινίες: πάλη σώμα με σώμα μέσα σε κινούμενο με ταχύτητα και ακυβέρνητο ταχύπλοο σκάφος! Που, όταν βρίσκει κύμα, δημιουργεί κάτι σαν συνθήκες έλλειψης βαρύτητας και οι πρωταγωνιστές πέφτουν βιαίως στο... πάτωμα φαρδιοί πλατιοί!

Σε ότι αφορά το καστ, ο Michael Keaton παίζει τέτοιους ρόλους στον ύπνο του, ο Taylor Kitsch φαίνεται να βλαστημάει ακόμα την ώρα και τη στιγμή που ασχολήθηκε με την απόλυτη αποτυχία ονόματι «» που του κατέστρεψε την καριέρα και ο Dylan O'Brien απλά δεν πείθει. Δεν πείθει ως ηθοποιός; Ή δεν πείθει επειδή πρέπει να πιστέψουμε πως από ένας κανονικός redneck φλούφλης μετατρέπεται σε πολεμική μηχανή... από μόνος του και σώζει τίνι τρόπο και όλο τον κόσμο στην πρώτη του αποστολή; Τι να σας πω, θα σας γελάσω και δεν είναι του χαρακτήρος μου...

Παράδεισος (Ray) Rating
Στις δικές μας αίθουσες? Στις 28 Σεπτεμβρίου 2017 από την Spentzos Films

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική