Νύχτες Πρεμιέρας 2017 Πόστερ

23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας / Νύχτες Πρεμιέρας
20 Σεπτεμβρίου - 1 Οκτωβρίου 2017


Ενδεχόμενα να αναφερόμαστε στο περιφερειακό τμήμα εκείνο του φεστιβάλ που διαθέτει το πιο φανατικό κοινό, καθώς απευθύνεται στους μουσικόφιλους σινεφίλ που κάθε χρόνο παραδοσιακά προκαλούν sold out, χάρη στα ιδιαίτερα προσεγμένα κι επιλεγμένα ροκιουμένταρι που αποτελούν τα ρόστερ του. Δύο και πάλι φέτος τα τμήματα στο είδος, το Διαγωνιστικό και το Εκτός Διαγωνιστικού, που ορίζεται από φιλμς τα οποία για θέματα αρχής του φεστιβάλ δεν μπορούν να πάρουν μέρος στο πρώτο. Στην πρώτη κατηγορία, οι συμμετέχουσες δημιουργίες θα κοντραριστούν για την Χρυσή Αθηνά του κονκόρσο Μουσική & Φιλμ, επιλογή που θα γίνει από πενταμελή επιτροπή καταξιωμένων δημοσιογράφων και κριτικών σινεμά. Επίσης οι διαγωνιζόμενες ταινίες κεντρίζουν την ματιά των επισκεπτών του φεστιβάλ, προκειμένου να αποσπάσουν το πάντοτε άξιο αναφοράς Popcode Βραβείο Κοινού που συνοδεύεται από τιμητική πλακέτα.

Το πλήρες ρόστερ της οκτάδας του τμήματος με τις ώρες προβολής των έργων, που στις περισσότερες περιπτώσεις θα κάνουν την εμφάνιση τους στις πέντε βασικές, κεντρικές αίθουσες του φεστιβάλ από δύο τουλάχιστον φορές, ενώ με χρυσά γράμματα είναι καταχωρημένες οι (και) δημοσιογραφικές προβολές που από πέρσι έχουν ενταχθεί στο απογευματινό καλαντάρι. Καλή επιτυχία στις πραγματικά ενδιαφέρουσες δημιουργίες που φέτος έχουν προέλευση από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Γερμανία, την Ιρλανδία, την Γαλλία και την Ολλανδία, :

Chasing Trane: The John Coltrane Documentary Στα Ίχνη του Τζον Κολτρέιν Πόστερ PosterChasing Trane: The John Coltrane Documentary
Στα Ίχνη του Τζον Κολτρέιν
ΗΠΑ / 2017 / Έγχρωμο / 99' / Αγγλικά
Του John Scheinfeld - Με τους Denzel Washington, Common, John Densmore, Carlos Santana, Bill Clinton, Lewis Porter

Υπάρχουν γίγαντες της μουσικής κι έπειτα υπάρχει ο Τζον Κολτρέιν. Ένας επαναστατικός σαξοφωνίστας και συνθέτης ο οποίος κατόρθωσε να ξεπεράσει τα όρια της τζαζ και τα ηχητικά στεγανά της εποχής του για να αγγίξει κάτι πολιτιστικά και πνευματικά ανώτερο. Πίσω από το όνομα Κολτρέιν κρυβόταν, ωστόσο, όχι μόνο ένας οραματικός καλλιτέχνης αλλά και ένας απλός άνθρωπος με αδυναμίες και προσωπικούς δαίμονες.

Με έναν άκρως κατατοπιστικό και αφηγηματικά πυκνό τρόπο, το ντοκιμαντέρ επιχειρεί να ενώσει τις δύο αυτές όψεις, κατορθώνοντας, παράλληλα, να προσφέρει μια σύνοψη της αμερικανικής κουλτούρας το πρώτο μισό του 20ού αιώνα και, κυρίως, το πορτρέτο ενός ανθρώπου που επιχείρησε, μέσα από τη μουσική του, να χτίσει μια αόρατη σκάλα που θα τον οδηγούσε στο Θεό.

Που και πότε?
Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 20:00 Danaos 1 (Press)
Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 17:30 Danaos 2
Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 17:45 Odeon Opera 2

Chavela Τσαβέλα Βάργκας Πόστερ PosterChavela
Τσαβέλα Βάργκας
ΗΠΑ / 2017 / Έγχρωμο / 93' / Ισπανικά, Αγγλικά
Των Catherine Gund, Daresha Kyi - Με τους Chavela Vargas, Pedro Almodovar, Elena Benarroch, Jose Alfredo Jimenez Jr., Miguel Bose, Liliana Felipe

Η ζωή της Τσαβέλα Βάργκας, μιας από τις σημαντικότερες τραγουδίστριες του 20ου αιώνα, αποτυπώνεται σε ένα κινηματογραφικό πορτρέτο που συλλαμβάνει την επιθυμία της να διεκδικήσει με το τραγούδι τη δική της «φωνή». Βασισμένο σε συνέντευξή της και με αφηγηματικό όχημα τα πασίγνωστα τραγούδια της, το «Chavela» αποκαλύπτει τους μύθους και τα γεγονότα της ζωής μιας γυναίκας που τόλμησε να μιλήσει, να τραγουδήσει και να ερμηνεύσει έναν συναρπαστικό ρόλο: τον εαυτό της.

Από τα παραδοσιακά rancheras και τις σπαρακτικές μπαλάντες μέχρι τις ερμηνείες στις ζωντανές εμφανίσεις της και την παγκόσμια αποδοχή μέσα από τις ταινίες του Πέδρο Αλμοδόβαρ, το ελπιδοφόρο, οδυνηρό, μελωδικό και βαθιά πνευματικό ταξίδι της Τσαβέλα στην αυτο-αποδοχή μετουσιώνει αυτό το ντοκιμαντέρ σε ένα συγκινητικό, κινηματογραφικό «τραγούδι».

Που και πότε?
Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 19:30 Danaos 1 (Press)
Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 19:00 Odeon Opera 2
Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 20:00 Odeon Opera 2

Lost in France Χαμένοι στη Γαλλία Πόστερ PosterLost in France
Χαμένοι στη Γαλλία
Ιρλανδία, Ην. Βασίλειο / 2016 / Έγχρωμο / 97' / Αγγλικά
Του Niall McCann - Με τους Stuart Braithwaite, Stewart Henderson, Alex Kapranos, Emma Pollock, Paul Savage, RM Hubbert, Holy Mountain

Το 1997, μια ομάδα νεαρών μουσικών ταξίδεψαν με τους φαν τους οδικώς απ’ τη Γλασκώβη ως το Μορόν της Γαλλίας, για ένα άσημο μουσικό φεστιβάλ που έμελλε, ωστόσο, να μείνει αξέχαστο σε όσους το έζησαν. Επρόκειτο για τους Mogwai, τους Delgados, τους Arab Strab, τον Άλεξ Καπράνο που μερικά χρόνια μετά θα ηγείτο των Franz Ferdinand, κοινώς όλους εκείνους που ανέδειξε σε τοπ ονόματα η καλτ εταιρεία παραγωγής Chemikal Underground.

Στο «Lost in France», οι ίδιοι πρωταγωνιστές συγκεντρώνονται 18 χρόνια μετά με σκοπό να επαναλάβουν εκείνο το ταξίδι. Πρόσωπα, ήχοι και μνήμες ποτισμένες στο αλκοόλ αναμειγνύονται, βγάζοντας για απόσταγμα ό,τι ήταν - και παραμένει - η αφρόκρεμα της ανεξάρτητης σκωτσέζικης μουσικής σκηνής των 90s.

Που και πότε?
Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 20:00 Odeon Opera 1 (Press)
Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 19:00 Odeon Opera 2

Promised Land Ο Έλβις στη Γη της Επαγγελίας Πόστερ PosterPromised Land
Ο Έλβις στη Γη της Επαγγελίας
ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία / 2017 / Έγχρωμο / 117' / Αγγλικά
Του Eugene Jarecki - Με τους Alec Baldwin, Tony Brown, Ethan Hawke, Ashton Kutcher, Mike Myers, Linda Thompson, James Carville

Όλοι γνωρίζουν τον Έλβις Πρίσλεϊ, το λευκό αγόρι απ’ το Μισισίπι που ανακαλύφθηκε στα 50s απ’ τον διορατικό Σαμ Φίλιπς πριν γίνει η ενσάρκωση ενός ονείρου τόσο υπερτροφικού όσο μόνο το αμερικανικό μπορούσε να είναι. Ελάχιστοι, ωστόσο, έχουν ακουστά τη Ρολς Ρόις που ο «Βασιλιάς της Ροκ εν Ρολ» αγόρασε το ’63.

Τέσσερις δεκαετίες μετά τον πρόωρο θάνατο του Έλβις, ο πολυβραβευμένος ντοκιμαντερίστας Γιουτζίν Τζαρέκι παίρνει τα κλειδιά του θρυλικού αμαξιού διασχίζοντας Πολιτείες και δεκαετίες, αναζητώντας τι πραγματικά σηματοδοτεί το φαινόμενο Πρίσλεϊ για την Αμερική του τότε και του τώρα. Σταρ του Χόλιγουντ, διακεκριμένοι μουσικοί, συνοδοιπόροι και φίλοι του «Βασιλιά» γίνονται συνεπιβάτες του Τζαρέκι σ’ αυτό το υπερβατικό road trip που ενθουσίασε το Φεστιβάλ Καννών και κατέστησε το «Promised Land» ένα σπάνιο φιλμικό εγχείρημα πολιτι(σμι)κής ενδοσκόπησης.

Που και πότε?
Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 19:45 Odeon Opera 1 (Press)
Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 19:00 Odeon Opera 2
Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 21:30 Odeon Opera 2

Revolution of Sound. Tangerine Dream Tangerine Dream: Ο Ήχος του Μέλλοντος Πόστερ PosterRevolution of Sound. Tangerine Dream
Tangerine Dream: Ο Ήχος του Μέλλοντος
Γερμανία / 2017 / Έγχρωμο / 90' / Γερμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά
Της Margarete Kreuzer - Με τους Edgar Froese, Michael Mann, Jean Michael Jarre, Volker Schlondorff, Peter Baumann, Paul Brickman, Dieter Dierks, Christoph Franke, Bianca Froese-Acquaye, Jerome Froese, Monika Froese, Brian May, Thorsten Quaeschning, Jim Rakete

Γερμανοί πιονέροι της ηλεκτρονικής μουσικής; Επαναστατικοί πειραματιστές σε αναζήτηση του υπέρτατου ήχου; Πρώην παιδιά των λουλουδιών που προσπάθησαν να οραματιστούν με τι θα έμοιαζε το μέλλον αν μπορούσε να τοποθετηθεί σε νότες; Όλα αυτά και πολλά περισσότερα συνοδεύουν ένα κινηματογραφικό ταξίδι που απλώνεται σε τέσσερις δεκαετίες και δύο ηπείρους, χρονικογραφώντας την διαδρομή ενός γκρουπ που ξεκίνησε από μικρά κλαμπ και κοινόβια του Βερολίνου κι έφτασε να κατακτήσει τον κόσμο.

Οδηγός μας στο ταξίδι αυτό είναι ο θρυλικός ηγέτης της μπάντας, Έντγκαρ Φρέζε, και οι πολύτιμες διηγήσεις του, πλάι σε πλούσιο (και ανέκδοτο) αρχειακό υλικό, θρυλικές εμφανίσεις των Tangerine Dream και συνεντεύξεις με μια ευρεία γκάμα καλεσμένων που περιλαμβάνει από μέλη του συγκροτήματος μέχρι τον Ζαν Μισέλ Ζαρ και τον Μάικλ Μαν.

Που και πότε?
Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 19:45 Odeon Opera 1 (Press)
Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 20:15 Odeon Opera 2

Score: A Film Music Documentary Τα Σάουντρακ της Ζωής μας Πόστερ PosterScore: A Film Music Documentary
Τα Σάουντρακ της Ζωής μας
ΗΠΑ / 2016 / Έγχρωμο / 93' / Αγγλικά
Του Matt Schrader - Με τους Hans Zimmer, Quincy Jones, Trent Reznor, James Cameron, Randy Newman, Rachel Portman, Steve Jablonsky, Brian Tyler, John Powell, Garry Marshall

Η τζαζ του Τζέιμς Μποντ, η ορχήστρα του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», τα έγχορδα του «Ψυχώ», τα μπάσα του «Mad Max: Ο Δρόμος της Οργής». Ανέκαθεν οι κινηματογραφικές εικόνες αποκτούσαν αναπάντεχες διαστάσεις όταν συνοδεύονταν από την κατάλληλη μουσική. Το «Score» συγκεντρώνει την ελίτ των συνθετών κινηματογραφικής μουσικής για μία σπάνια ακουστική «ματιά» σε έναν από τους σημαντικότερους συντελεστές μιας ταινίας.

Ο συμφωνικός ήχος του Τζον Γουίλιαμς, η ροκ του Τρεντ Ρέζνορ, τα synthesizers του Χανς Ζίμερ, η παιχνιδιάρικη ρυθμολογία του Ντάνι Έλφμαν συμπληρώνουν, μαζί με άλλα πασίγνωστα ονόματα, το πιο ενδιαφέρον κινηματογραφικό πεντάγραμμο για μερικές από τις πιο εικονικές στιγμές της 7ης τέχνης. Γιατί ακόμα κι αν κάποτε οι εικόνες των ταινιών ξεθωριάζουν, η μουσική και τα τραγούδια που τις συνόδευσαν ανασύρονται απολαυστικά από τη μνήμη.

Που και πότε?
Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 19:00 Odeon Opera 2 (Press)
Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 21:45 Odeon Opera 2
Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 17:45 Danaos 2

Walking in the Opposite Direction Βαδίζοντας σε Αντίθετη Κατεύθυνση Πόστερ PosterWalking in the Opposite Direction
Βαδίζοντας σε Αντίθετη Κατεύθυνση
Ην. Βασίλειο, Ολλανδία, ΗΠΑ / 2016 / Έγχρωμο / 96' / Αγγλικά, Ολλανδικά
Του Marc Waltman - Με τους Adrian Borland

Επιβεβαιώνοντας το δραματικό αξίωμα που θέλει τους σπουδαίους καλλιτέχνες να αντλούν τις πιο εμπνευσμένες ιδέες τους από τις ρωγμές της ψυχής τους, ο Άντριαν Μπόρλαντ, κεντρική φιγούρα των Sound, έγραψε την δική του τραγική ιστορία στις σελίδες του post punk.

Το ντοκιμαντέρ του Μαρκ Γουόλτμαν καταγράφει με σεβασμό, τρυφερότητα αλλά και τόλμη που ίσως κάνει τον θεατή του να νιώσει άβολα, το πώς ο Μπόρλαντ ξεκίνησε ως μία από τις μεγάλες ελπίδες του αγγλικού νέου κύματος στη μουσική και κατέληξε νικημένος από την ασθένειά του το 1999 - μια άνιση μάχη που ολοκληρώθηκε με την αυτοκτονία του. Οι Sound δεν έφτασαν ποτέ τη φήμη των U2, όπως ίσως άξιζαν, αλλά άφησαν πίσω τους ένα σπουδαίο δισκογραφικό έργο.

Που και πότε?
Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 20:00 Odeon Opera 1 (Press)
Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 19:00 Odeon Opera 2

Where Υou're Μeant to Βe Τραγούδια Που Μου Έμαθε Ο Τόπος Μου Πόστερ PosterWhere Υou're Μeant to Βe
Τραγούδια Που Μου Έμαθε Ο Τόπος Μου
Ην. Βασίλειο / 2016 / Έγχρωμο / 76' / Αγγλικά
Του Paul Fegan - Με τους Aidan Moffat, Sheila Stewart

Ο Έινταν Μόφατ, frontman των indie rockers Arab Strap και εξέχουσα μορφή της μουσικής σκηνής της Γλασκώβης, ταξιδεύει στη Σκωτία διασκευάζοντας παραδοσιακά τραγούδια της πατρίδας του, πιστεύοντας πως με τις κατάλληλες στιχουργικές παρεμβάσεις μπορούν να προσεγγίσουν τη νέα γενιά. Στην απέναντι όχθη, βρίσκεται η Σίλα Στιούαρτ, μια θρυλική τραγουδίστρια της folk, που υπερασπίζεται με πάθος την αναγκαιότητα να παραμείνουν τα τραγούδια και η μουσική κληρονομιά τους απείραχτα.

Κάπως έτσι ξεκινά ένα μαγευτικό μουσικό road movie που διασταυρώνεται με τις μικρές ιστορίες ανθρώπων και αφουγκράζεται τις χαρές και τις λύπες που γέμισαν με λέξεις τα τραγούδια. Στοργικό, ανά στιγμές ξεκαρδιστικό αλλά κυρίως βαθιά ανθρώπινο και συγκινητικό, το «Where You're Meant to Be» συνδιαλέγεται με τη μουσική και με το θάνατο μ’ έναν τρόπο μεταφυσικό και ταυτόχρονα απολύτως γειωμένο.

Που και πότε?
Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 19:30 Odeon Opera 1 (Press)
Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 19:15 Odeon Opera 2