100 Μέτρα (100 Metros) Poster100 Μέτρα

του Marcel Barrena. Με τους Dani Rovira, Karra Elejalde, Alexandra Jiménez, David Verdaguer, Clara Segura, Alba Ribas, Bruno Bergonzini, Ricardo Pereira, Manuela Couto, Marc Balaguer


Ο Αγώνας είναι η μόνη Επιλογή
του zerVo (@moviesltd)

Πιστολιά είναι. Εκείνη η ανατρεπτική στιγμή που με ρουτινιάρικη θλίψη στην έκφραση ο Δόκτορας ανακοινώνει στον μέχρι προ ολίγων στιγμών υγιέστατο απέναντι του, πως έχει κτυπηθεί από ασθένεια δυσκολοκατάβλητη. Και μάλιστα ευθύτατης βολής, ειδικά αν αναφερθούμε σε ετούτο το μοντέρνο εκφυλιστικό σαράκι, που τρώγει μετά μανίας τα εγκεφαλικά κύτταρα νέων (συνήθως) ανθρώπων, διαλύοντας τους το κεντρικό νευρικό σύστημα και παντελώς ύπουλα προκαλώντας τους σε μικρό χρονικό διάστημα, απρόβλεπτες κινητικές δυσλειτουργίες. Η εύκολη λύση είναι η παράδοση στο ριζικό του αυτοάνοσου, να μην παλέψεις καν να αποφύγεις την σφαίρα, να μην την κοντράρεις στα ίσια, να υπομείνεις απόξαρχης και μέχρι τέλους, με κεφάλι σκυθρωπό, το μαρτύριο που σου έκρυβε η μοίρα. Και σε ένα χρόνο από την επίσημη ανακοίνωση να αδυνατείς να διασχίσεις έστω 100 Μέτρα. Η δύσκολη είναι να σταθείς στα πόδια και να το παλέψεις! Καμία υποταγή, όσο ακόμη είμαι ζωντανός!

100 Μέτρα (100 Metros) Wallpaper
Αν εξαιρέσεις την πρόσκαιρη, όπως ελπίζει, παρουσία του στρυφνού και αυταρχικού πεθερού του, Μανόλο, στο σπίτι τους, η ζωή του 35χρονου Ραμόν, μοιάζει ονειρεμένη. Στέλεχος υψηλόβαθμο απίστευτα κερδοφόρας διαφημιστικής επιχείρησης είναι, με μισθό που του επιτρέπει να διαβιώνει άνετα, στο πλευρό του ανήλικου γιου του Μάριο και της αγαπημένης του συζύγου Ινμα, που εντός ολίγου θα φέρει στον κόσμο και το δεύτερο παιδί τους. Κάποιες μικροενοχλήσεις που θα νιώσει τελευταία, στην βάδιση, την ομιλία και την αφή, θα τον στείλουν στο κρεβάτι των εξετάσεων, από όπου τα μαντάτα όμως, θα είναι δυσάρεστα. Ο Ραμόν πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας. Απόγνωση!

Με τις αρνητικές πληροφορίες για την υποχθόνια νόσο που τον κτύπησε, περί της συχνότητας των υποτροπών της και των συνεπειών που αφήνουν εκείνες πίσω ανά περίπτωση, να τον μαστίζουν ανελέητα, ο νεαρός άντρας θα χάσει κάθε ενδιαφέρον για το είναι του, την φαμίλια του, τον επαγγελματικό περίγυρο του. Άλλωστε και η αρρώστια, έστω και στο αρχικό της στάδιο, έχει δείξει τα δόντια της και σταδιακά τον καθηλώνει. Ηθικό που θα αναστηλωθεί μονομιάς, στο άκουσμα της διοργάνωσης μαζικού αγώνα Τριάθλου, μαραθώνιου δρόμου, κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης και ετάπ ποδηλασίας, στον οποίο θα θελήσει παντελώς απροσδόκητα να πάρει μέρος. Για να αποδείξει πρωτίστως στον ίδιο πως μπορεί να βγει νικητής στην μάχη με την απομυελίνωση. Και που αν συμβεί, θα ισοδυναμεί με ανθρώπινο θαύμα!

Ανέλπιστα σε ετούτο τον τίμιο πόλεμο, ο Ραμόν θα βρει συμπαραστάτη τον μέχρι πρότινος μισητό πατέρα της γυναίκας του. Εκείνον που πλέον θα τον προσεγγίσει σαν να ήταν δικό του παιδί και μέσα από τα προβλήματα που κι εκείνος αντιμετωπίζει, θα του δώσει απαιτούμενα μαθήματα πάλης ώστε να μονομαχήσει με το δεινό και να αναδειχθεί θριαμβευτής! Βασισμένη σε πραγματικά περιστατικά είναι η ιστορία που με ανθρωπιά και αισιοδοξία μας περιγράφει η ταινία 100 Metros, αν και δεν χρειάζεται πολύ σκέψη από τον θεατή για να το αντιληφθεί, εφόσον η MS έχει εξαπλωθεί τάχιστα στις ημέρες μας και όλο και κάποια περίπτωση πειθαρχημένου μαχητή της θα γνωρίζει. Κάποιου που αντιλαμβάνεται το κτύπημα σαν πρόκληση και δεν χαμηλώνει βλέμμα, αλλά κοιτάζει με ελπίδα στον ορίζοντα, ξέροντας καλά πως έτσι κι αλλιώς η μόνη επιλογή, δεν είναι η παραίτηση, αλλά η δυναμική ολομέτωπη ρήξη!

Αυτή την ιστορία αφηγείται δίχως να αποφεύγει ευκολίες και μελοδραματισμούς, που εδώ όμως είναι αναγκαίοι και απαιτούμενοι, ο Ισπανός ντιρέκτορας Marcel Barrena, στήνοντας την καταμεσίς της μεγαλούπολης, εκεί που βασιλεύει το στρες, η αγωνία, ο φόβος, η ανασφάλεια, η φρίκη, βασικά συστατικά δηλαδή για την εξάπλωση αυτού του είδους των νευρολογικών παθήσεων. Μαζί με τα συγκινητικά περιστατικά που παίζουν σε πρώτο πλάνο στην πλοκή, συνυπάρχει κι ένα πιο γλαφυρό τέμπο, που το υποστηρίζει ο πιο γηρασμένος της ομήγυρης, ο ίσαμε προ ολίγου εχθρικός father in law. Που λειτουργεί σαν άλλος Rockyσιος Μίκι, προετοιμάζοντας με αθλητικά πρότυπα τον γαμπρό του για να λάβει μέρος στο επίπονο αγώνισμα, ακολουθώντας συνάμα όμως και εναλλακτικές (δοκιμασμένες σύμφωνα με κάποια επιστημονικά εγχειρίδια πάντως) πρακτικές, απαγορευμένης φύσης, όπως το κάπνισμα της φούντας! Είναι οι στιγμές που χαμογελά και το κοινό παρέα με τους ευδιάθετους παρόλο τον κατακερματισμό τους, επί της οθόνης ήρωες, ελπίζοντας αντάμα τους πως το κακό θα ξορκιστεί, κρατώντας το ηθικό σταθερά ψηλά, μέχρι το φινάλε.

Εξαιρετική η πρωταγωνιστική παρουσία του ταχύτατα ανερχόμενου Σπανιόλου κωμικού Dani Rovira, στον απαιτητικό ρόλο του πιστολισμένου από την πολλαπλή σκλήρυνση. ο συμπαθητικός Ράφα του ευχάριστου και πετυχημένου στα box office δίπτυχου των Ocho Appelidos, κατορθώνει να αποδώσει σωστά τις θλιβερές εκφράσεις που ζητά ο χαρακτήρας του, ειδικά όταν πέφτει στην δίνη του relapse. Έχει άλλωστε την αμέριστη βοήθεια στο πλευρό του της Κυράς του, όπως την ενσαρκώνει η όμορφη Αραγόνα Alexandra Jimenez, μα κυρίως του έμπειρου και θεατρικής εμπειρίας Βάσκου Karra Elejalde, που συνεχίζει να του κάνει την ζωή μαρτύριο, όπως συνέβη και στον Έρωτα Αλά Ισπανικά. Πολύ ενδιαφέρουσα προσθήκη στο κτίσιμο υποπλοκής, που αποσπά την ματιά από το δεδομένα τραγικό περιβάλλον του θέματος και που λειτουργεί καταλυτικά στην μέθοδο της επίτευξης του στόχου, τόσο του προστατευόμενου του,, όσο όμως και του ίδιου. Το οπτιμιστικό αποτέλεσμα, που μακάρι να ισχύει για όλες τις παρόμοιες περιπτώσεις πασχόντων από ΣΚΠ, δεν περιμένει κανείς να το αντικρίσει την ώρα που ο Ραμόν πλησιάζει, όπως αναμένεται εν μέσω βουρκώματος των βολβών, στο φίνις. Το έχει καταλάβει πολύ νωρίτερα, από την ώρα που τίθεται ο πρωταρχικός στόχος της κάλυψης των (φαινομενικά ελάχιστων, μα τόσο σημαντικών) πρώτων 100 Metros. Θρίαμβος ελπίδας, κόντρα στο θηρίο, που δίνει το σύνθημα για την συνέχιση και ολοκλήρωση του άθλου και την ανάδειξη του αποφασισμένου να μην τα παρατήσει ποτέ, Μαραθωνοδρόμου, σε Ολυμπιονίκη της ζωής!

100 Μέτρα (100 Metros) Rating

Στις δικές μας αίθουσες? Την 1η Ιουνίου 2017 από την Seven Films

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική