Πελαργοί (Storks) PosterΠελαργοί

των Nicholas Stoller , Doug Sweetland. Με τις φωνές των Jennifer Aniston, Kelsey Grammer, Ty Burrell, Danny Trejo, Andy Samberg, Jorma Taccone, Keegan-Michael Key, Ike Barinholtz, Jordan Peele


Τελικά ποιος τα φέρνει τα μωρά?
του zerVo (@moviesltd)

Στις μυθολογίες των αρχαίων πολιτισμών, Ελληνικών, Κινέζικων, Αιγυπτιακών, θα πρέπει να ψάξει κανείς για να εντοπίσει το τι κρύβεται πίσω από την φανταστική υπόθεση πως τα μωρά τα φέρνει ο πελαργός, παραμυθάκι που οι ενήλικες χρησιμοποίησαν κατά κόρον για να εξηγήσουν στα ήδη υπάρχοντα παιδάκια τους, την προγραμματισμένη έλευση οσονούπω του μικρότερου αδελφακίου. Η πιο ορθολογική άποψη για το που μπορεί να στηρίζεται αυτός ο αστικός θρύλος, έχει να κάνει με την αποδήμηση του συγκεκριμένου πτηνού, που εγκαταλείπει κάθε φθινόπωρο τις περιοχές του Βορρά για να ταξιδέψει στα θερμότερα ισημερινά κλίματα, επιστρέφοντας (πάντα) στην φωλιά του, εννέα μήνες αργότερα, σε έναν κύκλο που διατηρεί καθόλη την διάρκεια της ζωής του. Εννεάμηνο απουσίας και επανόδου που πανεύκολα χρησιμοποίησε το Δυτικοφερμένο μάρκετινγκ για να στολίσει σε μια, ακόμη πιο παιδική φόρμα, την ήδη σπουδαίου ενδιαφέροντος και σημασίας ιστορία της Γέννεσης.

Πελαργοί (Storks) Wallpaper
Για αιώνες είχε επικρατήσει η άποψη πως τα μωρά στον κόσμο τα φέρνουν οι πελαργοί, μέχρι που το φαινόμενο αυτό αναίτια και ανεξήγητα για όλο τον ανθρώπινο κόσμο σταμάτησε μονομιάς. Η αιτία κρύβεται πίσω από την απόφαση της εταιρίας διανομών Κόρνερ, της οποίας ηγείται ο φαταούλας πτήναρχος Χάντερ, να κλείσει οριστικά αυτό το τμήμα διανομής, για να ασχοληθεί με πολύ πιο κερδοφόρες μπίζνες, το ντελίβερι όλων των υπολοίπων καταναλωτικών αγαθών. Ψυχή και κορυφαίο στέλεχος της φάμπρικας, ο εργατικότατος Τζούνιορ, από την μια στιγμή στην άλλη θα κάνει το όνειρο του πραγματικότητα, παίρνοντας την πολυπόθητη προαγωγή σε προϊστάμενο της διαδικασίας διανομών. Η πρώτη δουλειά που καλείται να φέρει εις πέρας, πάντως, δεν θα του είναι και τόσο ευχάριστη, αφού θα πρέπει να απολύσει από την εταιρία, την τελευταία δημιουργημένη στο εργοστάσιο παραγωγής μωρών, την γκαφατζού Τούλιπ,. που έχει ξεμείνει για δεκαοκτώ ολόκληρα χρόνια στην Πελαργούπολη και με τα λάθη της, βάζει διαρκώς μέσα τα οικονομικά της μπράντας.

Καλόκαρδος και συμπονετικός ο Τζούνιορ δεν θα κάνει πράξη της προσταγές της διοίκησης και θα κρατήσει την φουκαριάρα κοπελίτσα στην δούλεψη του, δίνοντας της...μηδενικές αρμοδιότητες, μέχρι την ώρα που εκείνη βαριεστημένη από την απραξία θα επιχειρήσει να απαντήσει στην επιστολή παράκληση ενός μικρού αγοριού, για να αποκτήσει μια αδελφούλα. Ο σκουριοασμένος μηχανισμός θα πάρει μετά από δεκαετίες μπροστά και το αποτέλεσμα θα είναι να φέρει στον κόσμο μια πιτσιρίκα, την Ντάιαμοντ Ντέστινυ, που πλέον θα πρέπει να ταξιδέψει στην Γη για να συναντήσει την φαμίλια της. Πονοκέφαλος δηλαδή για τον φιλότιμο λέλεκα, που μυστικά από την εργοδοσία του πρέπει να καλύψει την ζημιά, συνοδεύοντας την μπέμπα στους γονείς της...

Και κάπως έτσι παίρνει μπροστά η περιπέτεια του ταξιδιού, από τον τόπο παρασκευής των παιδιών, στον σύγχρονο και μοντέρνο κόσμο, που περνάει μέσα από αμέτρητες δυσκολίες, κακοτοπιές και κινδύνους, όπως τους πεινασμένους λύκους που παραμονεύουν να τσιμπήσουν το παιδάκι ή τους μπράβους του Χάντερ, που θα ριχτούν στο κατόπι της δυάδας, εφόσον το μυστικό τους αποκαλυφθεί. Αφηγηματικό πινγκ πονγκ που λαμβάνει χώρα σε ίδιο χρόνο, είτε στο διάβα του (και τραυματισμένου σωματικά) ντουέτου που κουβαλάει με ασφάλεια το βρέφος, είτε στον πραγματικό κόσμο όπου σύσσωμη η οικογένεια καρτερεί την έλευση του καινούργιου της μέλους. Συνάμα όμως παίρνει μπροστά και η πιο συγκινητική υποιστορία που μελετά το Storks κι έχει να κάνει με το παρελθόν της Τούλιπ, που λογικά κι εκείνη κάπως θα πρέπει να αποκατασταθεί για την πολύχρονη αδικία που έχει υποστεί.

Όλα αυτά μέσα από το γνωστό πολύχρωμο σκηνικό που πρώτο θέσπισε το Ice Age, συμβαίνουν σε ένα καλοσχεδιασμένο animation από την Warner Bros και όσους κρύβονται πίσω από την παραγωγή του εμπορικού θριάμβου του The Lego Movie, που τόσο πολύ σνομπαρίστηκε στην Οσκαρική απονομή. Σκηνοθετημένο από τον όχι και τόσο συμβατικό Nicolas Stoller, δημιουργό των Forgetting Sarah Marshall, Get Him To The Greek, The Five Year Engagement αλλά και τις φανασαριόζικες κωμωδίες των Neighbors 1 και 2, το φιλμ μάλλον δανείζεται το ύφος των τελευταίων, όχι φυσικά στην θεματική, αφού πρόκειται για μια αμιγώς παιδική ταινία, αλλά στον πανζουρλισμό, κινούμενο ανά περιόδους με ιλιγγιώδες τέμπο, που μπορεί την ματιά των πιτσιρικάδων να την συναρπάζει, οι μεγαλύτεροι θεατές ίσως να νιώσουν πως κάτι παρόμοιο το έχουν ματαδεί στο σκιτσαρισμένο φιλμικό παρελθόν.

Νοήματα ηθικά και διδακτικά που δεν λείπουν από οποιαδήποτε παρόμοιας φόρμας κινούμενο σχέδιο, για την φιλία, την αλληλεγγύη, την οικογένεια, δεδομένα πηγάζουν και από τα χαριτωμένα και όμορφα δομημένα στους υπολογιστές πλάνα, τα οποία συνολικά σχηματίζουν μια ευχάριστη ενενηντάλεπτη διασκεδαστική στιγμή, που δεν θα παραμείνει όμως στην μνήμη των θεατών της για πολύ καιρό ακόμα.

Πελαργοί (Storks) Rating






Στις δικές μας αίθουσες? Στις 6 Οκτωβρίου 2016 από την Tanweer

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική