Star Trek Beyond PosterStar Trek Beyond

του Justin Lin. Με τους John Cho, Simon Pegg, Chris Pine, Zachary Quinto, Zoe Saldana, Karl Urban, Anton Yelchin, Idris Elba


Αφιερωμένο στον Παλιό Πρεσβευτή Σποκ και στον Κύριο Τσέκοφ!
του zerVo (@moviesltd)

Εν αρχή υπήρξε έντονη η ανησυχία στις τάξεις των Trekkies ενόσω αντιλήφθηκαν πως ο φιλόδοξος newcomer στην καρέκλα του ντιρέκτορα, J.J. Abrams πήρε πάνω του το ρίσκο της αναγέννησης του θρύλου από το μηδέν, από το φτου κι από την αρχή. Το σαρωτικό χιτ του πρώτου επεισοδίου, που κατόρθωσε το σημαντικότερο και πιο κερδοφόρο ριμπούτ μέχρι ώρας στην ιστορία του σινεμά, παρέδωσε σκυτάλη σε ακόμη ένα σίκουελ πολύ μελετημένο και σοβαρότατα σχεδιασμένο, που ενθουσίασε ακόμη πιότερο τους φανς της σειράς. Κι ενώ τα πάντα κυλούν ρολόι, έρχεται η πρόταση - πρόκληση - προσφορά από το αντίκρυ πεζοδρόμιο του Star Wars, ο Τζέτζης την κάνει με ελαφριά πηδηματάκια από τον σκηνοθετικό θώκο κι έτσι η παραγωγή μένει να ψάχει για καινούργιο πιλότο του οχήματος. Πρόβλημα, πρόβλημα και πες μου πως το λύνεις καλή μου Paramount. Πολύ απλά, απλούστατα, ρίχνοντας μια ματιά λίγο παραδίπλα στο σετ του κοντόσταυλου Fast And Furious, εκεί που ο Ασιάτης Κύριος Lin δεν δείχνει διατεθειμένος να αφήσει τέτοιες ευκαιρίες να πάνε χαμένες...

Star Trek Beyond Wallpaper
Τρίτος χρόνος της πενταετούς περιπλάνησης του αστρόπλοιου Εντερπράιζ και του πληρώματος του στο διάστημα, στην αναζήτηση των τελικών ορίων του Γαλαξία και οι ρυθμοί ζωής έχουν κατεβάσει ταχύτητες σε τέτοιο βαθμό ώστε η επαναληπτική καθημερινή ρουτίνα να προκαλεί ένα έντονα βαριεστημένο περιβάλλον. Ανία που μονομιάς θα καταστρέψει ένα απροσδιόριστης προέλευσης σήμα κινδύνου, που θα ρίξει το σκάφος σε καλοστημένη παγίδα, ώστε δεχόμενο τα πυρά των εχθρών, που κινούνται κάτω από τις εντολές του μανιασμένου Κραλλ, να κοπεί στα δύο και να τσακιστεί στις αφιλόξενες πλαγιές του παρακείμενου πλανήτη.

Πάνω στην απελπισία να σώσουν από την καταστροφή ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό, οι αξιωματικοί του Έντερπράιζ θα καταφέρουν να αποχωριστούν των συντριμμιών και να σώσουν τις ζωές τους, ελπίζοντας συνάμα πως και οι χαμένοι τους σύντροφοι είναι επίσης στην ζωή. Με την αρωγή της πολεμίστριας Τζέιλα, ο ηγέτης Κάπτεν Κέρκ, μαζί με τον μηχανικό Σκότ και τον πλοηγό Τσέκοβ, θα αναζητήσουν τα ίχνη του Πρεσβευτή Σποκ, της Υποσμηναγού Ουχούρα και του Δόκτορα Μακόι, ώστε όλοι μαζί να ενώσουν δυνάμεις αντίστασης κατά του Κραλλ και να επαναφέρουν στην ζωή το κατεστραμμένο όχημα που θα τους οδηγήσει ξανά στον πολιτισμό.

Το ονομαστό γιγαντιαίο spaceship δηλαδή, που αν έχεις ακολουθήσει το Τρεκ σε όλη του την πορεία, από τα πρωτόλεια τηλεοπτικά του πλάνα μέχρι σήμερα, δεδομένα θα έχεις δει να καταστρέφεται κοντά στην μια ντουζίνα φορές και πάντοτε μια ευφυής σεναριακή σκέψη το ματαγυρίζει στην ζωή. Εδώ τα πράγματα είναι λίγο πιο απλούστερα του αναμενομένου, αφού μπορεί η μοίρα να το συνέτριψε στα δασώδη ανεξερεύνητα τοπία, πάντα όμως ο από μηχανής Θεός έχει την λύση κρύβοντας ένα παρόμοιο, έστω και παλιότερης τεχνολογίας και να χρήζει συντήρησης κρυμμένο για χρόνια μέσα σε μυστική σπηλιά. Ας το αποδεχτούμε το εύρημα για χάρη της εξέλιξης της πλοκής.

Που ως συνήθως δεν κρύβει ιδιαίτερες εκπλήξεις και δεν διαφεύγει του γνώριμου θεματικού σκελετού, με το πλήρωμα να επιθυμεί όσο τίποτα να σκορπίσει την ειρήνη στο σύμπαν και ολοένα κάποιος φιλοπόλεμος δάκτυλος να βάζει εμπόδια στα πλάνα του. Αν σε κάποιο επίπεδο πάντως υπάρχει διαφορά του Star Trek Beyond με τους αναρίθμητους προγόνους του, είναι στην πιο ανθρώπινη προσέγγιση όλων των στελεχών της ιστορίας, είτε των ήδη γνώριμων, ηθικών, των καλών χαρακτήρων της εξέλιξης, είτε των κακίστρων, που έχουν όπως αποδεικνύεται στο φινάλε βάσιμους λόγους για να ζητήσουν εκδίκηση από την Συνομοσπονδία. Συνεπώς η καινούργια προσθήκη στο σκριπτ, ιδίωμα κι αυτό της συγκινησιακής οπτικής του Justin Lin, έχει να κάνει με το πιο πολύ συναίσθημα που γεμίζει το εκράν και μετατρέπει τους αγαπημένους μας ταξιδιώτες του διαστήματος, από υπέρ ήρωες σε πιο κοντινούς μας, απλούς πολίτες. Που εκτός για τι μπορεί να συμβεί στην άλλη άκρη της αστρικής λεωφόρου, νοιάζονται και για τα προσωπικά τους ζητήματα, τις οικογενειακές τους σχέσεις, τα αγαπημένα τους πρόσωπα που τους περιμένουν με αγωνία όποτε πατήσουν με ασφάλεια το πόδι στους κατά τόπους σταθμούς ανεφοδιασμού.

Δεδομένα τα ειδικά εφέ, που ο Abrams επιμελείται από την θέση του Executive και δεν θα μπορούσε να τα αφήσει στην τύχη τους, είναι απίθανου επιπέδου, πετυχαίνοντας σε πολλές στιγμές να προκαλούν δέος στον θεατή τους με την τεχνική τους αρτιότητα. Περιέργως όμως κλείνοντας αυλαία το πιο πρόσφατο των Treks δεν θα αφήσει στην μνήμη τις φανταστικές κι εκρηκτικές οφθαλμαπάτες, αλλά το σύνθημα αλληλεγγύης που υψώνουν τα μέλη του Εντερπράιζ, ταλαιπωρημένα και κατακερματισμένα ενόψει του κοινού εχθρού. Με πολύ περισσότερες καυστικές χιουμοριστικές σκηνές από ποτέ - ο κωμικότατος Pegg παίρνει όλο και περισσότερο χρόνο, όπως και ο φουκαράς ο Yelchin που τόσο άδικα έφυγε από την ζωή - αλλά και τους γνώριμους αστέρες να δίνουν στο τέλος την λύση - ήδη οι Pine, Quinto, Urban και η κορμάρα Saldana έχουν κερδίσει με το σπαθί τους την εκτίμηση των αμέτρητων φανς - το Beyond πραγματοποιεί μια μικρή στροφή κάποιων μοιρών προς το πιο γήινο ύφος σε σχέση με το scifi, που ενδεχόμενα θα ταιριάξει και πιο πολύ σε όσους νοσταλγικά αναπολούν το πολύ λιγότερων τεχνολογικών δυνατοτήτων ιστορικό παρελθόν.

Star Trek Beyond Rating




Στις δικές μας αίθουσες? Στις 21 Ιουλίου 2016 από την UIP

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική