Το Κάλεσμα 2 (The Conjuring 2: The Enfield Poltergeist) PosterΤο Κάλεσμα 2

του James Wan. Με τους Vera Farmiga, Patrick Wilson, Frances O'Connor, Madison Wolfe, Simon McBurney, Franka Potente, Lauren Esposito, Patrick McAuley, Benjamin Haigh, Maria Doyle Kennedy


Αγάπη μόνο...
του zerVo (@moviesltd)

Από τις πλέον αμφιλεγόμενες περιπτώσεις μεταφυσικών φαινομένων στα παγκόσμια χρονικά και μια από τις πιο συζητημένες από τους αρμόδιους ερευνητές υπήρξε εκείνη του Ένφιλντ, της συνοικίας του Βορείου Λονδίνου, όπου για δύο σχεδόν χρόνια, από το 1977 έως το 1979, δύο ανήλικα κορίτσια βίωσαν μέσα στο ίδιο τους το σπίτι την ύπαρξη ενός διαβολικού πνεύματος. Μοιρασμένοι στην μέση οι αναλυτές, είτε αποφάνθηκαν πως το στοιχειό πραγματικά συνοικούσε με την οικογένεια, είτε ποτέ δεν πείστηκαν από τις γεμάτες τρόμο δηλώσεις των κορασίδων, υποστηρίζοντας πως έπαιζαν θέατρο για χάρη της δημοσιότητας. Αν μη τι άλλο η πιο προβεβλημένη υπόθεση Poltergeist στα νεότερα χρονικά της Αλβιόνας, αποτέλεσε την βάση για αμέτρητα σενάρια τηλεοπτικά και κινηματογραφικά, που το χρησιμοποίησαν στο επίκεντρο τους. Όπως ακριβώς συνέβη και με το δεύτερο επεισόδιο του franchise, The Conjuring...

Το Κάλεσμα 2 (The Conjuring 2: The Enfield Poltergeist) Wallpaper
Μπορεί να μην έχει την βοήθεια που θα έπρεπε από ένα αντρικό χέρι και τα πενιχρά της έσοδα να μην της δίνουν την δυνατότητα να τους προσφέρει όλα όσα θα επιθυμούσε, όμως η Πέγκυ Χόντγσον, καταφέρνει με αξιοπρέπεια να θρέψει τα τέσσερα παιδιά της, που τα μεγαλώνει στην φτωχογειτονιά της Βρετανικής πρωτεύουσας. Οδηγός των πέντε τους η αγάπη και η συμπόνοια, αφού όλοι μαζί και μονοιασμένοι καταφέρνουν να ξεπεράσουν τον κάθε σκόπελο. Μέχρι την στιγμή, που μέσα στο φτωχικό τους, θα αντιληφθούν όλοι, πως κυκλοφορεί μια παράξενη και απροσδιόριστη ύπαρξη, που έχει σαν μοναδικό της σκοπό να τους προκαλέσει μοιραία φόβο. Ένας αόρατος και τρομακτικός επισκέπτης, που πολύ σύντομα θα κυριεύσει την ψυχή της αθώας και καλόκαρδης εντεκάχρονης Τζάνετ, σκορπώντας σε όλη την φαμίλια, την απόγνωση για το τι τους περιμένει στο κοντινό μέλλον.

Έχοντας μόλις βάλει στο αρχείο τους την υπόθεση του Άμιτιβιλ, μια περίπτωση ταλαιπωρημένου πνεύματος που μόλις εξιχνίασαν, οι ειδικοί Αμερικάνοι πνευματιστές Εντ και Λορέιν Ουόρεν, αναζητούν πλέον την επόμενη πρόκληση στην καριέρα τους. Μολονότι, κάποια παράξενα οράματα, στο μυαλό της Λορέιν, δημιουργούν αρνητικά προαισθήματα που μιλούν ακόμη και για ενδεχόμενο θάνατο τους αγαπημένου της συζύγου, εντούτοις το φημισμένο ζευγάρι των μέντιουμ, αντιλαμβανόμενο πως κάποιοι έχουν ανάγκη την βοήθεια τους, θα αποφασίσουν να επιχειρήσουν τον υπερατλαντικό ταξίδι μέχρι την Αγγλία, ώστε να έρθουν αντιμέτωποι με το θηρίο που έχει παγιδεύσει την πιτσιρίκα.

Μια ματιά και μόνο στην διαδρομή του κινηματογραφιστή James Wan, στην πορεία που έχει διαγράψει κατόπιν του Μιλένιουμ, είναι αρκετή για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της μεγαλοφυούς του έμπνευσης. Συνεταίρος στο στήσιμο και στην εκτέλεση του ευρηματικού Saw και όλων των αμέτρητων συνεχειών του, που σόκαραν τους φαν του είδους, σχεδιαστής του πραγματικά τρομακτικού Insidious, εκτελεστής της πιο πρόσφατης και καταιγιστικής ταινίας της σειρά των fast And The Furious. Ανάμεσα σε όλα αυτά ο δαιμόνιος Μαλαισιανός, θα βρει τον χρόνο να ασχοληθεί και με το στήσιμο του The Conjuring. Που βασισμένο σε πραγματικά, μέχρι και συγκλονιστικά, περιστατικά, στην πρώτη του διαδρομή σάρωσε εμπορικά, έχοντας μάλιστα την δυνατότητα αμέτρητων νέων επεισοδίων στηριγμένων στους Φακέλους Ουόρεν. Πέστο κι έγινε για τον ακάματο Wan, που σε κάθε νέα του πρόταση εμφανίζεται ολοένα και πιο φρέσκος σε ιδέες.

Δύο τα βασικά ατού του Ασιάτη στον τρόπο που καλείται να κτίσει τον μύθο του Καλέσματος του. Πρωτίστως η υφή του προϊόντος, που έρχεται σαν κινηματογραφικό μεν, με μοντέρνο όμως τηλεοπτικού στυλ προμόσιον, που το προαναγγέλλει σαν ένα τσάπτερ, σαφώς το καλύτερο, από όσα υπάρχουν και όσα πρόκειται να ακολουθήσουν. Και όλοι γνωρίζουμε την μανία  που έχει κυριεύσει το κοινό, με οτιδήποτε διαθέτει στο τέλος του το μοτό, to be continued. Το δεύτερο και ακόμη πιο σπουδαίο, μιας και εκεί διαφαίνεται η ικανότητα του ντιρέκτορα, είναι η ατμόσφαιρα των 70s που η πλοκή λαμβάνει χώρα, η οποία άριστα σχεδιασμένη και ζωγραφισμένη από τον Wan, αποδίδει μια ξεχωριστή γοητεία στο θρίλερ πόνημα του.

Έργο που δεν ακολουθεί την γνώριμη πεπατημένη, του να τρομάξει με μια δυο σκιές την πλατεία και καληνύχτα σας, αλλά να την ραντίσει συνάμα με μπόλικο συναίσθημα, δείχνοντας και που ακριβώς στην καρδιά κρύβονται τα εργαλεία αντιμετώπισης τέτοιων ζητημάτων. Ενδεχόμενα οι ρομαντικές μουσικές ενέσεις τύπου Cant Help Falling In Love, να μοιάζουν παράταιρες, φτιάχνουν όμως τέτοια αντίθεση με το κολασμένο όλον, ώστε σίγουρα θα ζητήσεις και δεύτερη ανάγνωση για να τις απολαύσεις ακόμη καλύτερα. Όσο για τον αν θα κρατηθείς στην άκρη του καθίσματος από τον τρόμο. Να είσαι βέβαιος γι αυτό, πλέον το επώνυμο Wan, αποτελεί εγγύηση για κάτι τέτοιο, ούτε καν να μην σου περνά από τον νου το αντίθετο ενδεχόμενο.

Υπερτυχερός ο Ασιάτης, αλλά και όλοι μας, που στους ρόλους του διδύμου έχουν ταιριάξει απόλυτα οι ματάρες της Ουκρανικής καταγωγής Vera Farmiga και η κορμοστασιά του γοητευτικού Patrick Wilson, ορίζοντας τους Ουόρεν όχι σκοτεινούς και απόμακρους, όπως όλους τους εξορκιστές του παρελθόντος, μα ανθρώπινους, απτούς, πραγματικούς, σαν βγαλμένους από την διπλανή μας πόρτα. Μπα, λάθος κουβέντα διάλεξα, κανείς μάλλον δεν θα ήθελε στο γειτονικό του διαμέρισμα να εδρεύει μουσείο αντικειμένων μεταφυσικής δραστηριότητας, όπως οι χαμογελαστές, όσο και αινιγματικές Άνναμπελ ή τα φοβιστικής οπτικής αναπαραγωγής zoetrope...

Το Κάλεσμα 2 (The Conjuring 2: The Enfield Poltergeist) Rating




Στις δικές μας αίθουσες? Στις 9 Ιουνίου 2016 από την Tanweer

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική