Η Διάσωση (The Martian) PosterΗ Διάσωση

του Ridley Scott. Με τους Matt Damon, Jessica Chastain, Kristen Wiig, Jeff Daniels, Michael Peña, Kate Mara, Sean Bean, Sebastian Stan, Aksel Hennie, Chiwetel Ejiofor


His name is Matt Damon and he’s still alive. Obviously.
του gaRis (@takisgaris)

Ντόρος και ζουρλισμός με το νέο φιλμ του Ridley Scott. Η φήμη του τον ξεπερνά για δύο βασικούς λόγους: Blade Runner και Alien. Προσπάθησε ημιεπιτυχώς (εμένα μου ήρεσκε πιότερο της πλειοψηφίας σημειώνω) με το Prometheus αλλά τω όντι η εσχάτη σούπερ δουλειά (ιδεολογίας εξαιρεθείσης) ήταν το Black Hawk Down, πίσω στο λυκαυγές του αιώνα μας. Βούηξε το Τορόντο λοιπόν για ένα πολύ συγκεκριμένο θεματάκι: Στο The Martian συμβαίνει κάτι αναπάντεχο, ειδικά για science fiction που δεν είναι φυσικά τύπου Spaceballs. Υπάρχει μπόλικο χιουμοράκι, συνεχές κλείσιμο ματιού στο θεατή με αποτέλεσμα να χαλαρώνει, να διασκεδάζει και το πιο κλέβερ, να χαμηλώνει τις απαιτήσεις. Μιλάμε για ιστορία που ξεκίνησε ως πλάκα και ανέβηκε στο πανί ως καλοκουρδισμένος διαστημικός χαβαλές επιβίωσης, κάτι σαν τον Ναυαγό στον Κόκκινο Πλανήτη.

Η Διάσωση (The Martian) Wallpaper
Ιλαρότης επιπέδου πως λέμε…Interstellar; Το αντιδιαμετρικά αντίθετο. Θα γράψω πολλές φορές τη λέξη Interstellar, σε προειδοποιάω. Αφενός γιατί Matt Damon και Jessica Chastain έπαιξαν ξανά μαζί εκεί, αφετέρου πέραν της ομοιότητος υπάρχουν τρανταχτές διαφορές: Ο Matt στο μεν ήταν τραγικός, η δε Jessica θαυμάσια. Στον Martian η γλυκιά κοκκινομάλλα είναι εκτός συναισθηματικής κλίμακας ρόλου της κομαντάντ που τον εγκαταλείπει ως πλήρωμα στον Άρη τραυματία από διαστημική θύελλα, ενώ ο τρελά αδυνατισμένος κάσταγουέη Damon μπορεί και να δίνει ερμηνεία καριέρας (πίσω μόνο από τον Candelabra του Soderbergh). Εκτενές κάστ, με πλέον ενδιαφέροντα τον Chiwetel Ejiofor (12 Years A Slave) και στα όρια του ντρέπομαι - που - σε - βλέπω την κατά τα λοιπά εξαίρετη κωμικό Kristen Wiig (Bridesmaids).

Άνετος ο Scott, με μόλις 20 set pieces (το Exodus διέθετε 70) και 50 σελίδες έξτρα σενάριο καθ’ υπαγόρευση της NASA η οποία για να δώσει μπράντ νέημ οφείλεις να την παρουσιάσεις τουλάχιστον ως το καλύτερο workplace στον Γαλαξία και γκαλερία διαστρικών ανθρώπινων εγκεφάλων. Παραμένω παλιοκαραβανάς υποστηρίζοντας το Apollo 13 ως την πιο NASA ταινία ever, just sayin'. Ο Ridley το παίρνει ελαφρά, χτυπώντας διάκεντρο στον ΑΠΟΛΥΤΟ έβρημαν Damon που πείθει και ως ο βοτανολόγος που φυτεύει πατάτες στον Άρη αλλά και ο ατρόμητος επιβιωτής στον οποίο το σύμπαν ολάκερο δε θα δυνηθεί να αποτρέψει το χόουμκάμινγκ. Ο Αρειανός είναι μια χάι φάιβ διαστημοπεριπέτεια για όολη την οικογένεια, με εκλαϊκευμένα φάνφακτς και αξιοπρεπή εφέ (απαρατήρητο όμως 3D). O συγγραφέας Andy Weir τόγραψε για πλάκα στο σάιτ του δωρεάν, το έδωσε στο Κίντλ της Άμαζον για ένα δολάριο-το-κομμάτι κατ΄απαίτηση των αναγνωστών του και να τώρα ο Sir που το γυρνά υπερκεφάτα για δυο - τρεις εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια εισπράξεις.

Ιντερστέλαρ ούτε κατά διάνοια, ίσως ένα αχνό μπλοκμπάστερ ανήκον στο Gravity υβρίδιο, Ο Αρειανός αφενός θα κάτσει στο λαιμό των Μπαοκτζήδων (χα), ενώ στο φινάλε θα ξεχαστεί γρήγορα τόσο ευκολόπιοτος που είναι από το ευρύ κοινό στόχευσης. Αν πάλι ατάκες #diplhs όπως “I’m gonna science the shit out of this planet” σου φτιάχνουν την ημέρα, νο προμπλέμο. Αποστολή Εξετελέσθη.

Η Διάσωση (The Martian) Rating




Στις δικές μας αίθουσες? Την 1η Οκτωβρίου 2015 από την Odeon

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική