Πάντινγκτον (Paddington) PosterΠάντινγκτον

του Paul King. Με τους Ben Whishaw, Hugh Bonneville, Sally Hawkins, Julie Walters, Jim Broadbent, Peter Capaldi, Nicole Kidman, Michael Gambon, Imelda Staunton


Με Οικογένεια
του zerVo (@moviesltd)

Πρώτη φορά εμφανίστηκε στις σελίδες των παιδικού ενδιαφέροντος λογοτεχνικών βιβλίων το 1958, ξεπηδώντας από την έμπνευση του συγγραφέα Michael Bond, για να εξελιχθεί κατοπινά και μέσα από τους περισσότερους από 70 τίτλους, μεταφρασμένους σε όλες τοις γλώσσες του κόσμου, σε μια από τις πιο αγαπημένες φανταστικές μορφές των ανήλικων αναγνωστών. Η συμπαθέστατη και μονίμως ευγενική μορφή του Paddington, χαρακτηρισμένη από το κόκκινο τριμμένο καπέλο και το φαρδύ μοντγκόμερι, κατοπινά πέρασε μέσα από τα εξίσου πετυχημένα κινούμενα σχέδια στην μικρή οθόνη για να προσγειωθεί εξαργυρώνοντας την λατρεία του κοινού προς το πρόσωπο του και στις μεγάλες οθόνες, σε μια δημιουργία ανάλογης ευαισθησίας και συγκίνησης, με τις νοσταλγικές θύμησες που ξυπνά ο τίτλος του.

Πάντινγκτον (Paddington) Wallpaper
Ορφανός από γονείς, αλλά μεγαλωμένος με αγάπη από την θεία Λούσι και τον θείο Παστούζο, στα βάθη της ζούγκλας του Αμαζονίου, ο μικρός συνεσταλμένος αρκουδάκος, μεγαλώνει έχοντας μέσα του ένα κρυφό όνειρο, να βρεθεί κάποια στιγμή μαζί με την φαμίλια του στο Λονδίνο. Την πόλη που ο Άγγλος εξερευνητής που κάποτε βρέθηκε στα μέρη του, διαφήμισε σαν την πιο φιλόξενη και φιλική στον κόσμο. Μια φυσική θεομηνία που θα πλήξει το τροπικό δάσος, θα δείξει τον δρόμο για την Βρετανική πρωτεύουσα στον σκανταλιάρη και ζημιάρη Σίφουνα, πολύ πιο σύντομα από ότι φανταζόταν, δίχως όμως τα αγαπημένα του πρόσωπα, που θα βρεθεί ολομόναχος, με ένα βαλιτσάκι στο χέρι στο κέντρο της μεγαλούπολης, άγνωστος μεταξύ αγνώστων.

Σε έναν από τους κεντρικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς της πόλης, θα τον εντοπίσουν μονάχο, κρυωμένο, πεινασμένο και αποκαμωμένο, οι Μπράουν, μια τυπική τετραμελής Λονδρέζικη οικογένεια, που θα τον περιμαζέψουν από το παγκάκι και θα του δώσουν προσωρινή στέγη, μέχρι να καταφέρει να εντοπίσει τον επιστήμονα που αναζητά. Δίνοντας του το όνομα Πάντιγκτον, παρμένο από την τοποθεσία που τον πρωτσυνάντησε, η Κυρία Μαίρη, κόντρα στις αντιξοότητες που προστάζει η παρουσία ενός αρκουδιού στο σπίτι και ενάντια στην γκρίνια του συζύγου της Χένρι, θα σταθεί δίπλα στο προβληματισμένο ζωάκι, προσφέροντας του στοργή ανάλογη με εκείνη που μοιράζει απλόχερα στα παιδιά της.

Κι έτσι από εκεί που βρέθηκε ξεκρέμαστος στο κέντρο μιας αληθινής ζούγκλας, που δεν έχει σχέση με τον παράδεισο που μεγάλωσε, σε έναν τόπο που κανείς βολεμένος δεν νοιάζεται για τον πλησίον του, αδιαφορώντας για το αν εκείνος από στιγμή σε στιγμή θα καταρρεύσει, ο γελαστός και γλυκόλογος αρκούδος, θα σταθεί τόσο τυχερός, αφού στον δρόμο του θα βρεθούν κάποιοι από τους ελάχιστους που θα μπορούσαν να ανοίξουν την ψυχή τους σε έναν άγνωστο. Δέσιμο που όσο περνά ο καιρός θα εξελιχθεί σε πραγματική αγάπη, ακόμη κι από τον φαινομενικά εχθρικό εκ πρώτης όψης Μίστερ Μπράουν, καθώς η ύπαρξη του θα απειληθεί από την κακιασμένη ταριχεύτρια Μίλισεντ, που ως σπάνιο είδος τον έχει βάλει στο μάτι.

Πίσω από το προφανές, της αφήγησης μιας απλοϊκής στην σύλληψη, ζεστής όμως φαμιλιάρικης ιστορίας που ταιριάζει απόλυτα στο γιορτινό πνεύμα των Χριστουγέννων, η δημιουργία του Paul King, που στηρίζεται από το παραγωγικό τιμ του Harry Potter, κρύβει και κάποια βαθύτερα μηνύματα, που κυρίως έχουν να κάνουν με την αποξένωση που παρατηρείται στις σύγχρονες κοινωνίες, αλλά και τον χαρακτηρισμό των γραφικών που επικολλάται πάνω σε όσους δείχνουν φιλανθρωπική (δόκιμος εδώ ο όρος παρότι μιλάμε για ζωντανό) διάθεση. Οι Μπράουν που αναλαμβάνουν την κηδεμονία του Πάντινγκτον, θα θεωρηθούν φρικιά από τον περίγυρο τους, επειδή έδωσαν ένα πιάτο φαγητό σε έναν φτωχό και μόνο άστεγο, τάξη που προσωποποιείται πάνω στην αγαπησιάρα φιγούρα του.

Το σενάριο πολύ πιο έξυπνο και ευκίνητο από ότι θα μπορούσε να φανταστεί κανείς σε πρώτη ανάγνωση, κρύβει σεκάνς κεφιού και γέλιου, μα και συγκίνησης και βουρκωμάτων, βρίσκει ανταπόκριση τόσο πάνω στην καλοσχηματισμένη καφέ τριχωτή μορφή του άγριου ζώου, αλλά και στις εκφράσεις των ηθοποιών που τον περιβάλλουν. Προεξάρχουσας της ευαίσθητης Sally Hawkins μιας εκ των ποιοτικότερων ερμηνευτριών του σύγχρονου εγγλέζικου σινεμά, που βοηθιέται απόλυτα τόσο από τους Bonneville (σύζυγος), Capaldi (γείτονας), Broadbent (παλιατζής), όσο και από την μεταμοντέρνας κοψιάς Nicole Kidman, που μέσα στα στενά δερμάτινα της ορίζει μια εναλλακτική εικόνα της Κρουέλα Ντε Βιλ.

Για πες: Σωστά δεμένη και προσεγμένη ιστορία, που δεν θα αφήσει ασυγκίνητο όχι μόνο τον νεαρόκοσμο, που γι αυτόν φτιάχτηκε ας μην κρυβόμαστε, αλλά και τους ενήλικες συνοδούς, που θα νιώσουν ένα φιλανθρωπικό σπρώξιμο στο αντίκρυ της παγωμένης αδιαφορίας του περίγυρου, προς καθετί υποτιθέμενα άχρηστο, όπως θεωρούν προς την καθημερινότητα τους. Δεν θα με εκπλήξει το σίκουελ, εφόσον μιλάμε για μια από τις κορυφαίες εμπορικές στιγμές της σεζόν...

Πάντινγκτον (Paddington) Rating




Στις δικές μας αίθουσες? Στις 11 Δεκεμβρίου 2014 από την Odeon

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική