Νυχτερινό τρένο για τη Λισαβόνα Night Train to Lisbon PosterΝυχτερινό τρένο για τη Λισαβόνα

της Bille August. Με τους Jeremy Irons, Mélanie Laurent, Jack Huston, Martina Gedeck, Bruno Ganz, Christopher Lee, Lena Olin, Charlotte Rampling, Tom Courtenay, Marco d'Almeida, August Diehl


Πολιτικό θρίλερ σταθερής τροχιάς
του zerVo (@moviesltd)

Δύο χιλιάδες ένα χιλιόμετρα ακριβώς, που αντιστοιχούν σε κοντά είκοσι ώρες ταξιδιού με αμαξοστοιχία, απροετοίμαστος και δίχως βαλίτσες, πρέπει να διανύσει ο ήρωας της ιστορίας που πρόκειται να παρακολουθήσεις, προκειμένου να φτάσει σε έναν τόπο ξένο, άγνωστο, που δεν μιλά την γλώσσα των ανθρώπων του, ώστε να ξεδιψάσει την περιέργεια του. Πρόσεξε δεν μιλάμε για κάποιον εκκολαπτόμενο Πουαρό ή έστω έναν δαιμόνιο ρεπόρτερ, που κάτι τέτοιες προκλήσεις κάνουν το αίμα του να βράζει, αλλά για έναν εξηντάχρονο, βολεμένο στην καλοπέραση της πιο hi-life quality, όσο και βαρετής χώρας του κόσμου. Την δέχεσαι την αναγκαία συνθήκη ώστε το κουβάρι να κυλήσει και το μπεστ σέλλερ να ξετυλιχθεί στο πανί? Ή πάμε γι άλλα, εγκαταλείποντας ένα πολλά υποσχόμενο ιντερνάσιοναλ ερμηνευτικό ανσάμπλ, που σπάνια σου δίνεται η ευκαιρία να παρακολουθήσεις?

Νυχτερινό τρένο για τη Λισαβόνα Night Train to Lisbon Wallpaper
Έχοντας μόλις σώσει την ζωή μιας νεαρής γυναίκας, αποτρέποντας την την τελευταία στιγμή από την βουτιά αυτοκτονίας της στα παγωμένα νερά του ποταμού Άαρ, ο μοναχικός καθηγητής φιλολογίας του πανεπιστημίου της Βέρνης, Ράιμουντ Γκρεγκόριους, θα βρεθεί μπροστά σε μια τεράστια έκπληξη, καθώς το κορίτσι θα εξαφανιστεί, δίχως να αφήσει το παραμικρό ίχνος. Μοναδικό στοιχείο που θα μείνει στην κατοχή του διανοούμενου, το άλικο αδιάβροχο της, στην τσέπη του οποίου θα βρει ένα φιλοσοφικό δοκίμιο κι ένα εισιτήριο τρένου για την Λισαβόνα. Επηρεασμένος από το συμβάν που ανέτρεψε την νηνεμία της καθημερινότητας του, ο ηλικιωμένος άντρας θα αποφασίσει να πάρει τον συρμό, με προορισμό την γραφική πρωτεύουσα της Πορτογαλίας.

Στο νυχτερινό του ταξίδι θα βρει συντροφιά στο καλογραμμένο βιβλίο, μια μελέτη ποτισμένη με τις αρχές της επανάστασης, του έρωτα και της αγνής φιλίας, που γράφηκε από τον γιατρό Αμεντέου Πράντο, έναν νεαρό επαναστάτη, κατά την διάρκεια του αντιστασιακού αγώνα, ενάντια στην λυσσαλέα χούντα του φασίστα Σαλαζάρ. Επηρεασμένος από τις απόψεις του παθιασμένου και πανέτοιμου για όλα επιστήμονα, θα ξεκινήσει μια προσωπική έρευνα, έχοντας σαν βοηθό μια ντόπια οφθαλμίατρο, για τον εντοπισμό των ιχνών του. Ένα ψάξιμο στο άγνωστο, που όχι μόνο θα του αποκαλύψει πικρές αλήθειες για την διαδρομή του εξεγερμένου Αμεντέου, αλλά θα τον οδηγήσει στο να ανακαλύψει τον δικό του εγκλωβισμένο εαυτό.

Φόντο της ιστορίας του Night Train To Lisbon που αφηγείται ο Bille August, ο βετεράνος πλέον μεγαλοσκηνοθέτης από τον ευρωπαϊκό Βορρά, είναι οι δύσκολες στιγμές που γνώρισε η συμπαθέστατη γωνιά της Ιβηρικής, ούσα βυθισμένη στην σκιά της φιλο-Φρανκικής δικτατορίας, για κοντά πέντε (!) δεκαετίες. Κινούμενη σε δύο ράγες η αφήγηση, μία στις αρχές των 70s, εποχή που η Επανάσταση των Γαρύφαλλων, έθετε τους πυλώνες πριν εκραγεί και μία στο σήμερα, που ο ερασιτέχνης ντετέκτιβ συνομιλεί με τους επιζώντες εκείνης της εποχής, παρουσιάζει ένα κλιμακούμενο πολιτικό θρίλερ, γεμάτο ανολοκλήρωτους πόθους, προδοσίες, διώξεις και βασανιστήρια, που αν μη τι άλλο, διατηρεί το ενδιαφέρον του γνώστη των αληθινών ιστορικών γεγονότων, ζωντανό μέχρι τέλους.

Επειδή όμως ο Δανός, δεν φτάνει ούτε στο μικρό του δαχτυλάκι την ποιότητα του ενός και μοναδικού γνώστη του genre Κώστα Γαβρά, παρότι ακολουθεί το δικό του πατρόν όπως στον Αγνοούμενο, χρησιμοποιώντας διαρκή φλασμπάκ για να αναδείξει την ίντριγκα, εντούτοις ούτε η ένταση, ούτε το θερμόμετρο φτάνουν ποτέ σε υψηλές στάθμες. Όμορφη φωτογραφία των φυσικών σκηνικών της Λουζιτανίας, αξιόλογη καλλιτεχνική διεύθυνση, δεμένες και πειστικές (όλες αγγλόφωνες, όμως...) ερμηνείες από το παγκόσμιο καστ, που περιλαμβάνει από σπουδαίους έμπειρους ηθοποιούς (όπως η Rampling,  η Olin, ο Ganz και ο Christopher Lee) μέχρι νεότερους ταλαντούχους αστέρες (όπως ο εξέχων Jack Huston, η μισκάστ Melanie Laurent και η Gedeck).

Για πες: Άπαντες ενορχηστρωμένοι κάτω από την μπαγκέτα του ενός και μοναδικού, αγαπημένου Jeremy Irons, που προσθέτει μια ακόμη όμορφη παρουσία στην μακρά λίστα των εμφανίσεων του, υποδυόμενος τον ζορισμένο και πρόθυμο να μάθει την αλήθεια προφέσορα. Οι προσπάθειες του Εγγλέζου και της ομήγυρης του όμως, βρίσκουν τροχοπέδη στην άτολμη σκηνοθεσία του υπερμετρημένου Σκανδιναβού, που προτιμά να δει τα περιστατικά ως άβουλος παρατηρητής, παρά να τα βιώσει, να τα νιώσει και να τα μεταδώσει κατοπινά στο κοινό του, με την δυναμική του τους πρέπει.

Νυχτερινό τρένο για τη Λισαβόνα Night Train to Lisbon Rating




Στις δικές μας αίθουσες? Στις 3 Οκτωβρίου 2013 από την Hollywood

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική