Deadfall

του Stefan Ruzowitzky. Με τους Charlie Hunnam, Eric Bana, Olivia Wilde, Sissy Spacek, Kris Kristofferson, Treat Williams, Kate Mara


Χιονισμένο...γουέστερν!
του zerVo
Πάντοτε υπάρχει ένα θέμα με την προσαρμογή των Ευρωπαίων δημιουργών στην χολιγουντιανή λογική, αφού συνήθως οι "δικοί" μας δεν καταφέρνουν να αφομοιώσουν - και να αφομοιωθούν αντίστοιχα - στον αμερικάνικο τρόπο σκέψης, περνώντας την αισθητική της Γηραιάς στα πονήματα της νέας περιόδου της καριέρας τους. Βεβαίως υπάρχουν και περιπτώσεις που αυτή η κατάσταση οδηγείται πραγματικά στα άκρα, αφήνοντας τον θεατή έρμαιο ανάμεσα στο genre και στις σκηνοθετικές διαθέσεις, όπως επί της παρούσης, όπου ένας Αυστριακός, τσιμπά την συλλογιστική του γουέστερν, την περιτυλίγει με όλο το χιόνι των Άλπεων και την προσφέρει σαν ένα μοντέρνο, γεμάτο εκπλήξεις κι ανατροπές θρίλερ. Όχι ιδιαίτερα ελκυστικό, να προσθέσω...

Έχοντας στην κατοχή της την λεία από την ληστεία ενός τοπικού καζίνο, η τριάδα των λωποδυτών με ιλιγγιώδη ταχύτητα κατευθύνεται προς τα Καναδέζικα σύνορα, δίχως όμως να υπολογίσει στο γλιστερό οδόστρωμα, που θα προκαλέσει ένα τραγικό δυστύχημα στους δρόμους των παγωμένων δασών του Μίσιγκαν. Με τον έναν του τρίο νεκρό, οι επιζήσαντες, ο κυνικός και ανήλεος Άντισον και η πονηρή αδελφή του Λάιζα, θα χωρίσουν τους δρόμους τους αναζητώντας διαφυγή από το αδιέξοδο που έχουν περιέλθει, δίνοντας ανοιχτό ραντεβού, σε περίπτωση που ο ένας εκ των δύο, θα βρει λύση στο πρόβλημα τους.

Την στιγμή που ο άντρας, πλημμυρισμένος από άγρια φονικά ένστικτα, θα ρίχνει τον ένα μετά τον άλλο τους ρέιντζερς της περιοχής νοκ άουτ, η πορεία της μικρής του - εντυπωσιακής - αδελφούλας θα διασταυρωθεί με ενός εξίσου ζορισμένου ντόπιου, πρώην Ολυμπιονίκη της πυγμαχίας, που μόλις έκλεισε πίσω του, για πάντα όπως πιστεύει, την πόρτα του κελιού της φυλακής. Ο φτερωτός Θεός θα αμολήσει τα βέλη του, που ναι μεν εκείνον θα τον πετύχουν στην καρδιά, εκείνη όμως απλά θα την λαβώσουν, αφού στο πίσω μέρος του μυαλού της έχει πάντα το πως θα το σκάσει από την χώρα, οδηγώντας το (παθιασμένα λατρεμένο) αίμα της στην τελική μονομαχία, που θα λάβει χώρα στο γιορτινό πατρικό σπίτι του τσάμπιον, όπου ελέω των Ευχαριστιών οι γερο-γονιοί του έχουν στήσει μια μικρή γιορτή. Για να είμαι ειλικρινής θα προτιμούσα από τον σκηνοθέτη να το έστηνε το θέμα του, αποκλειστικά και μόνο σε φόντο φαρ Ουέστ, αφού σε όλη την διάρκεια του φιλμ, μου έδειξε πως είχε την ικανότητα να αποδώσει ένα (τύποις) True Grit. Εκείνος, ο Οσκαρούχος Stefan Ruzowitzky για τους εξαιρετικούς Counterfeiters του προ πενταετίας, προτίμησε να ξοδέψει ολάκερη την έμπνευση του στο πως θα εκμοντερνίσει το είδος, ανεβάζοντας τους (πολλούς) σερίφηδες, όχι πάνω σε άλογα, μα σε  υπερσύγχρονα σνόου-μομπίλ , φτιάχνοντας μέχρι και σαλούν (κυριολεκτικά) ένα νεκαντάνς μπαράκι της κακιάς ώρας και σκορπώντας εδώ κι εκεί πιστολιές με αχρείαστους στην εξέλιξη της ίντριγκας πεθαμένους.

Για πες: Η ατυχία του Αυστριακού, είναι που ο κακός χαρακτήρας της ιστορίας του, όχι μόνο διακρίνεται από ανισορροπία ηθικής των πράξεων του (εκεί που εν ψυχρώ δολοφονεί τον μπάτσο που ζυγώνει να τον βοηθήσει, ανοίγει πατρικό κουβεντολόι με δεκάχρονο κοριτσάκι) αλλά και από μέτρια ερμηνευτική απόδοση του σταρ πρωταγωνιστή του, δηλαδή του Αυστραλού Eric Bana, που δεν τα καταφέρνει τόσο καλά, στην απόδοση του περιπλανώμενου πιστολέρο. Αντιθέτως ο μπρατσωμένος Charlie Hunnam, υποστηριζόμενος από το ντουέτο των πιο έμπειρων Kristofferson και Spacek είναι πολύ πιο αληθινός, άσχετα αν τις ματιές στις κοινές του στιγμές με το αμόρε του, κλέβει λογικά η Olivia Wilde, με τα παραδεισένια μάτια και την φίνα κορμοστασιά. Που εκτιμώ πως αν το Deadfall είχε κτίσει το στόρι του πάνω στον δικό της ρόλο, με λιγότερους σκοτωμούς και αγριότητες, πιθανότατα να ήταν και πιο εύπεπτο overall.






Στις δικές μας αίθουσες? Ακόμη δεν έχει προγραμματιστεί.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική