Safe

του Boaz Yakin. Με τους Jason Statham, Catherine Chan, Chris Sarandon, Robert John Burke


Mercury Rising Copycat
του gaRis (@takisgaris)
Βλέπω προχθές στο (κινηματο)θέατρο το trailer των The Expendables 2. Αρχίζει λοιπόν η παρέλαση αστεριών του πάλαι ποτέ σινεματικού κατς. Από δω τα μουγκρητά του Σταλόουν, η κέρινη μάσκα που εννοεί ερμηνεία ο Βαν Ντάμ, η παγωμένη θωριά του ρομποτικού Λού(τ)γκρεν, ο αέρινος εξωφυλλαρούχας Τζετ Λη(ς), ο παπούλης Άρνι να δηλώνει με το ανεπαναλήπτου α(υ)στριακό αξάν «Άι αμ μπάκ!», με επιστέγασμα την οργισμένα αποφασισμένη ή αποφασισμένα οργισμένη (και ταυτόχρονα ολύμπιας ψυχραιμίας) μυθική μορφή του ΤΣΑΚ ΝΟΡΙΣ να κουρελιάζει το πανί. Ξάφνου, να’σου πετιέται αποξαρχής ο πάω-πλέον-με-όλα Μπρους Γουίλις να φτύνει με αηδία δυο παντελώς ανύπαρκτες, χιλιομυριοειπωμένες ατάκες. Το ταξείδι πέρα από τη λογική φτάνει στο τέλος του με το δίδυμο Σταλόουν – Στέιθαμ να ανταλλάσσει δυο αισχρά γλυκερές φιλοφρονήσεις που για όσους δεν έχουν πάρει το ιντερμήντιέιτ στα αγγλικά (όπως πας για το λόουερ, μια στάση πιο πριν) θα μπορούσε να παραφραστεί εύκολα εκ μποτοξφονευθέντος στόματος Σλάι προς τον αγελαδοβλεπούση bad-assέρη Τζέισον: «Ιδού ο υιός μου ο αγαπητός, εν ω ηυδόκησα!»

Ο συμπαθής αξούριστος καράφλας της διλογίας του Guy Richie (….and Stocking Barrels και Snatch), πρωταγωνιστής των Transporters και βιρτουόζος του ξέφρενου καφριλικίου στα Crank(s), βρίσκεται στο χαρακτηριστικό σημείο της καριέρας του όπου οι όχι ανύπαρκτες (λιγουλάκι άκαμπτες μόνο) υποκριτικές του ικανότητες χρειάζεται κατεπειγόντως να αφήσουν το ασφαλές καταφύγιο του ακραιφνούς body count και να δουν λιγάκι ουρανό, πέρα από μπουνίδια, στράντζες / ψαλίδια, πυροβολητά/ποδοβολητά και κάθε λογής τσαμπούκια. Αμ δε! Ο Jason συνεχίζει να το παίζει Safe, αυτή τη φορά μη διστάζοντας ανοιχτά να ντουμπλάρει το story του Mercury Rising, μιας συμπαθητικής περιπέτειας της προηγούμενης χιλιετίας, με ένα boy genius που το κηνυγούσαν θεοί και δαίμονες για να του πάρουν τον κωδικό που ενεργοποιεί το υπερόπλο. Εδώ παίζει κινέζικη μαφία, που χρησιμοποιεί την 11χρονη κινεζούλα Mei με πλήρως α λα human trafficking μεθόδους για να κρατά τα λογιστικά βιβλία της στο…κεφάλι της αλλά και ρώσικη μαφία επίσης, που κυνηγά τον Luke (Statham) μέχρι να πατήσει μαύρο χιόνι γιατί δεν έστησε καλά ένα MMA fight (κέρδισε μωρέ το παλουκάρι, για ένα κούτελο ζούμε στην κενωνία).

Τα ρωσίδια δεν αστειεύονται γιατί του μακέλεψαν γυναίκα και παιδί, τραγωδία που σε συνδυασμό με την ατιμωτική του έξωση από αυτό το πολύ ειδικό τμήμα του NYPD τον έχουν κάνει ανθρώπινο κουρέλι. Μια ματιά της κινεζούλας (αφύσικα ώριμη η Catherine Chan) όμως φτάνει να του αλλάξει τη ζωή για πάντα. Τώρα έχει σκοπό να ζήσει και να αφήσει (τρόπος του λέγειν) τους άλλους να πεθάνουν, με ό,τι βροντερά προβλέψιμο μπορεί να συνεπάγεται αυτό.

Για πες: Ο διεκπεραιωτής Boaz Yakin, του feel good (based on a true story) Remember the Titans και υπεύθυνος για το βιτριολικό teen com Uptown Girls, είπε να το παίξει και σεναριογράφος όπως στο Prince of Persia: the Sands of Time, δυστυχώς όμως, τόσο για μας, όσο πρώτιστα για την καριέρα του σεμνού και τίμιου δουλευτή Jason Statham, το πράμα βρωμάει φορμόλη από μακριά. Το αστραπομοντάζ και η αποσυναισθηματοποιημένη βία δεν κάνουν το Safe πιο hipsterικό. Το κάνουν πιο προσβλητικό, ιδιαίτερα για το μικρό κοριτσάκι όπου στο τέλος παίρνει το όπλο στα χέρια της για να ανταποδώσει τη χάρη στον σωτήρα της. Το σκέφτηκες καλά κοριτσάκι μου; Μήπως να τον καθάριζες να γλυτώναμε και το sequel; Για να μάθει κι αυτός από πρώτο χέρι τη μέγιστη αλήθεια για χειρός (βλ. trailer) του μεγάλου Sly: Everyone Is Expendable…






Στις δικές μας αίθουσες, στις 19 Ιουλίου 2012 από την Village

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική