Ναυμαχία

του Peter Berg. Με τους Taylor Kitsch, Brooklyn Decker, Alexander Skarsgård, Rihanna, Liam Neeson


Μπλουμ!
του zerVo
Είχα πραγματικά μια περιέργεια για το πως θα εξελιχθεί σεναριακά, ένα φιλμ που βασίζει την θεματική του σε ένα από τα πιο αγαπημένα παιχνίδια, που κάποτε παίζαμε μετά μανίας με τον συγκαθήμενο στο ίδιο θρανίο, εκείνες τις ατελείωτες ώρες της ακαταλαβίστικης Κοινωνιολογίας. Γνωρίζοντας πως στην ίντριγκα ανακατεύονται και ζωές από ξένους πλανήτες, φαντάστηκα πως από την μια οι γήινοι θα έστελναν την δική τους βόμβα σε κάποιο νταμάκι νερού, που αν βάραγε Μπλουμ, θα έπαιρνε σειρά στην επιλογή της σκακιέρας ο αντίπαλος. Αν πετύχαινε "αντιτορπιλικό" ή ακόμη καλύτερα "ναρκαλιευτικό" θα συνέχιζε μέχρι να εξολοθρεύσει ολάκερο τον στόλο του εχθρού. Ε λοιπόν γελάστηκα, αφού to Battleship, δεν χρησιμοποιεί στην πορεία του παρά ελάχιστα στοιχεία από το επιτραπέζιο της Hasbro. Για να είμαι ακριβέστερος, το Battleship δεν έχει καμία συγκεκριμένη πορεία...

Όταν οι επιστήμονες που λάμβαναν μέρος στο μυστικό πρόγραμμα Μπίκον, έστελναν σήμα χαιρετισμού στο μακρινό άστρο, που επικρατούν οι ίδιες ακριβώς περιβαλλοντικές συνθήκες με τον δικό μας, δεν είχαν στο μυαλό τους μια τέτοια απάντηση.  Κατά την διάρκεια της ετήσιας ναυτικής άσκησης RIMCAP που συμμετέχουν οι συμμαχικές δυνάμεις του Ειρηνικού Ωκεανού, κάπου στα ανοικτά της Χαβάη, πέντε άγνωστης προέλευσης ιπτάμενα αντικείμενα, θα αποκλείσουν την θαλάσσια ζώνη και θα κηρύξουν αναίτια πυρ εναντίον του αμερικάνικου στόλου, βυθίζοντας σε δευτερόλεπτα το καμάρι του, USS Τζον Πολ Τζόουνς. Είναι η ώρα για τον μοναδικό επιζώντα αξιωματικό του ναυαγίου, Άλεξ Χόπερ, να πάρει την δύσκολη κατάσταση στα χέρια του και να σώσει τον πλανήτη από την απειλή των Άλιεν.

Το ζήτημα που πέφτει στο τραπέζι είναι λοιπόν το πως θα βρεθεί η αχίλλειος πτέρνα των πάνοπλων, πανέξυπνων και καταστροφικών εξωγήινων, από τον άπειρο ανθυποπλοίαρχο, που όμως έχει θάρρος και κοψιά ημίθεου, ζητά εκδίκηση για τον χαμό του αγαπημένου του μεγαλύτερου αδελφού που χάθηκε στο πρώτο μπαμ και θέλει να γίνει ήρωας στα μάτια της κυράς του, της κατάξανθης Μις Αμέρικα, που εκτός από φυσιοθεραπεύτρια του στρατού, τυγχάνει και κόρη του ναυάρχου, που δεν τον έχει στην παραμικρή εκτίμηση. Φυσικά η λεπτομέρεια πως τρία μόλις πλάνα πριν την έκρηξη του πολέμου ο νέος Θεμιστοκλής, δεν ήταν παρά ένας μπαρόβιος, μακρυμάλλης, κουτός λωποδυτάκος, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, πρέπει να την ξεχάσεις. Τώρα προέχει η επιβίωση της ανθρωπότητας...

Εντάξει, το σενάριο από τα αδέλφια Hoeber τυγχάνει υπερβολικής αστειότητας, σε τέτοιο βαθμό που εκτιμώ πως κάποια στιγμή η Ναυμαχία θα εξελιχθεί στην πιο καλτ στιγμή του θορυβώδους εφετζίδικου σινεμά. Δανειζόμενο στοιχεία από Armaggeddon και Deep Impact, στα πλάνα καταστροφής του Χονγκ Κονγκ, το στόρι βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στην βαβούρα και τις εκρήξεις, εξελισσόμενο σε ένα κακογυρισμένο και μετριότατο Pearl Harbor. Όσο για τους ET που επιθυμούν να καταλάβουν τη Γη μας, αποτελούν ένα μιξάζ από Predator, Halo και Alice Cooper, διαθέτοντας φυσικά εκείνη την απίστευτη ικανότητα F.O.E. του Terminator και του Unisol, να ξεχωρίζουν με κόκκινο την απειλή και με πράσινο τον φίλο. Τι λες?

Για πες: Μέσα σε αυτό τον άτσαλο πανικό, δεν θα ήταν και τόσο σωστό να κριθεί αυτόνομα ο πρωταγωνιστής Taylor Kitsch, που το παλεύει όσο μπορεί, δίχως να έχει τις σημαντικές βοήθειες που πήρε, για παράδειγμα από την παραγωγή του John Carter. Όσο για τους λοιπούς, αρχίζοντας από τις κυρίες, θα περίμενε κανείς να πετάξουν και ένα δυο ρουχαλάκια παραπάνω τόσο η θεϊκή Brooklyn Decker, όσο και η ποπ σταρ Rihanna, στο ερμηνευτικό της ντεμπούτο υποδυόμενη την Michelle Rodriguez, ενώ ο λατρεμένος Liam, με δυο τρία λεπτάκια παρουσίας, κόλλησε εκείνα τα ένσημα που του έλειπαν, προκειμένου να πάρει σύνταξη αρχηγού ΓΕΕΘΑ.






Στις δικές μας αίθουσες? Στις 19 Απριλίου 2012 από την UIP

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική