Ο Πρώτος Εκδικητής: Κάπτεν Αμέρικα

του Joe Johnston. Με τους Chris Evans, Hayley Atwell, Sebastian Stan, Tommy Lee Jones, Hugo Weaving, Dominic Cooper, Stanley Tucci, Toby Jones


Επιχείρηση Ύδρα!
του zerVo
Και το πλάνο της Marvel πολύ καλά κρατεί. Έχοντας βάλει στο πρόγραμμα να απελευθερώσει ένα από τα πλέον μεγαλεπήβολα σχέδια της το ερχόμενο καλοκαίρι με τους Avengers, ουσιαστικά πλασάρει ένα εμβόλιμο επεισόδιο του ενός εξ αυτών, προκειμένου να τον συστήσει - και κινηματογραφικά - στο κοινό. Αφετηρίας δοθείσης με τον πρώτο της πανίσχυρης κομπανίας Iron Man (σε δύο τεύχη μάλιστα) και σε συνέχεια του πιο πρόσφατου μαχητή Thor, έρχεται και κάνει την εμφάνιση του ο πιο ανθρώπινος, ο πιο κοντινός και αναμφίβολα εκείνος που εκτοξεύει στα ύψη την εθνική περηφάνια των Γιάνκηδων, ο παγκόσμιος στρατιώτης με την ασπίδα - αστερόεσσα Captain America.

Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Απογοητευμένος που οι αιτήσεις του για να καταταγεί στον στρατό, ώστε να βοηθήσει κι αυτός από την μεριά του την πατρίδα, η μία μετά την άλλη, εξαιτίας της σωματικής του διάπλασης, απορρίπτονται, ο καχεκτικός και ασθματικός Στιβ Ρότζερς, βλέπει το όνειρο να φορέσει την στολή του πεζοναύτη να απομακρύνεται. Μέχρι την στιγμή που η προσπάθεια του θα τύχει της αντίληψης του επιστήμονα δρ. Έρσκιν, που θα επιλέξει τον μικρό το δέμας Στιβ, για να λάβει μέρος σε ένα ριψοκίνδυνο άκρως απόρρητο πείραμα, που θα τον μετατρέψει από θαρραλέο πλην αδύναμο και ανήμπορο να σηκώσει τα στρατιωτικά βάρη νεαρό, σε έναν πανίσχυρο άντρα - υπερόπλο στην φαρέτρα της πολεμικής μηχανής των ΗΠΑ, ενάντια στους Ναζί.

Και πιο συγκεκριμένα του δαιμόνιου όσο και δαιμονικού Γερμανού Αξιωματικού Γιόχαν Σμιντ, που ένα ανάλογο πείραμα στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, τον έχει μεταλλάξει στο παντοδύναμο ον, που χρησιμοποιεί την ονομασία Ρεντ Σκαλ και έχει την φιλοδοξία να υψώσει την σβάστικα σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Κι αν αρχικά το στράτευμα δεν επιθυμεί να χρησιμοποιήσει τον Κάπτεν Αμέρικα στις επιχειρησιακές του δραστηριότητες, θέτοντας τον στο περιθώριο, απλώς να κάνει τον πολύχρωμο κονφερασιέ, ώστε να στρατολογήσει ακόμη περισσότερους νέους πολεμιστές, εντούτοις η επιμονή του να φτάσει ολομόναχος πίσω από τις γραμμές του μετώπου, ώστε να απελευθερώσει τον αιχμάλωτο φίλο του, θα τον μετατρέψουν σε έναν πραγματικό θρύλο στην ματιά των συμπολεμιστών του. Αν και θα περίμενα από τον σκηνοθέτη Joe Johnston του εφετζίδικου Jumanji και του αξιόλογου τρίτου Jurassic Park να λειτουργήσει με διεκπεραιωτική ματιά στο κτίσιμο του superhero, εντούτοις φαίνεται πως πότισε με περισσότερο μεράκι την έμπνευση του, φτιάχνοντας ένα υπέροχο 40s φόντο - πεδίο δράσης, αποτυπώνοντας σε μεγάλο βαθμό την λογική του πολύχρωμου εντύπου. Χρησιμοποιώντας συνάμα τις - και τρισδιάστατες - ειδικές οφθαλμαπάτες, με σύνεση και μέτρο, ώστε να εντυπωσιάσουν τον θεατή, δίχως να παίξουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία.

Για πες: Αυτόν τον άφησε για τους πολύ σωστά οργανωμένους χαρακτήρες, κοινότυπα βέβαια των καλών αμερικάνων και των κακών βαρβάρων, που όμως χάρη στην δομημένη παρουσίαση τους, που την πέτυχε δίχως περιττές πολυλογίες, καταφέρνουν να κρατήσουν το δύωρο δίχως να προκαλέσουν την παραμικρή κοιλιά στην εξέλιξη. Ο παλιά μου τέχνη κόσκινο - από την εποχή του Πυρσού των Fantastic Four - Chris Evans, αποδείχτηκε η ιδανική επιλογή για τον ρόλο του Λοχαγού, ανεβάζοντας κατά πολύ τις σταρικές του μετοχές, που αναμένεται να απογειωθούν στους επερχόμενους Εκδικητές, όταν και το θέμα θα μεταφερθεί στην σύγχρονη εποχή. Όπως εξαιρετικά προσεγμένες δίχως άλλο είναι και οι επιλογές των συν αυτώ ρολιστών, με τον Lee Jones να αναπλάθει την μανιέρα του Σαμ Τζεράρντ με χακί όμως στολή, τον Hugo Weaving να χωρά τέλεια στο κοστούμι του κακού Red Skull και τον Tucci στα λίγα λεπτά της παρουσίας του να αποδεικνύει ξανά, γιατί θεωρείται ο νούμερο ένα καρατερίστας της εποχής. Μικρή απογοήτευση ένιωσα μόνο από την ενζενί Haylee Atwell, που νόμισα πως θα είναι κάτι ξεχωριστό, διαφορετικό και όχι απλώς ένα κακέκτυπο της συμπατριώτισσας της Kate Beckinsale...






Στις δικές μας αίθουσες, 1 Σεπτεμβρίου 2011 από την UIP

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική