6/4/11

Rio - Review

Ρίο

του Carlos Saldanha. Με τις φωνές των Jesse Eisenberg, Anne Hathaway, Jamie Foxx, Will.I.Am, Rodrigo Santoro, Jane Lynch


Mas Que Nada
του zerVo
Το πόσο παρορμητικά διασκεδαστικό είναι το Rio, το κατάλαβα από την πλήρη μεταστροφή της διάθεσης μου, που την πήρε από τα πολύ χαμηλά και την εκτόξευσε στα ύψη, με χαρακτηριστική μάλιστα άνεση. Μέσα στην παραζάλη των χρωμάτων, του 3-D και της σάμπας, πρέπει να έπιασα τον εαυτό μου να παίζει τα πόδια του στο κάθισμα στους λάτιν παλμούς του Sergio Mendes, πέντε, έξι φορές, παρασυρόμενος σε μεγάλο βαθμό και από τις εκπληκτικού κάλλους, ζωγραφισμένες καρτ ποσταλ, μιας από τις ομορφότερες πόλεις του κόσμου. Εσείς που ετοιμάζεστε για το animation ταξίδι στην μακρινή Μπραζίου, προσδεθείτε λοιπόν καλά στο παραπέντε, η βουτιά από το άγαλμα του Ιησού στο Κορκοβάδο, με τελικό προορισμό της Κοπακαμπάνα, μόλις ξεκινά!

Δίχως εκπλήξεις κυλά η καθημερινότητα, του οικόσιτου παπαγάλου Μπλου, που από πολύ μικρός έφυγε, παρά τη θέληση του, από τα τροπικά κλίματα της Νότιας Αμερικής, για να μεγαλώσει στην ζεστή αγκαλιά της αφεντικίνας του, στην παγωμένη επαρχία των ΗΠΑ. Μοναδική του έγνοια η καλοπέραση, γι αυτό και αρκείται στο χουζούρι του κλουβιού και ελάχιστα τον νοιάζει αν καταφέρει να πετάξει. Η γαλήνη και η ηρεμία του θα διαταραχθούν, όταν ένας βραζιλιάνος ορνιθολόγος, ανακαλύψει πως είναι ο μοναδικός αρσενικός από μια σπάνια ράτσα Μακάου και εφόσον το είδος πρέπει να διαιωνιστεί, είναι υποχρεωμένος να ταξιδέψει μέχρι το μακρινό Ρίο Ντε Τζανέιρο, για να βρει το θηλυκό ταίρι του.

Βεβαίως για να πάρει μπροστά η περιπέτεια, στην εκδρομή του πουλιού στο άλλο ημισφαίριο, τίποτα απολύτως δεν θα τσουλίσει πρίμα, εφόσον η φουντωτή, επίσης κυανής απόχρωσης Τζουλ, δεν πηγαίνει με τα νερά του, ενώ πάνω στον πανικό, το όμορφο ζευγαράκι θα πέσει και θύμα απαγωγής από μια συμμορία λαθρεμπόρων, που γνωρίζουν καλά την ανεκτίμητη αξία τους. Κι έτσι η δράση μετατοπίζεται από την ειδυλλιακή παραλία της μεγαλούπολης, στην ζώνη με τις φτωχικές παράγκες, που το έγκλημα ζει και βασιλεύει, αν και για να πάρεις ιδέα της πραγματικότητας θα χρειαστεί να δεις το Cidade de Deus και δεν σου αρκεί η επιδερμική προσέγγιση του Rio. Φιλμ που καθώς φαίνεται αποτέλεσε όνειρο ζωής για τον πολύπειρο καριόκα Carlos Saldanha, που μετά από τρία υπέρ επιτυχημένα Ice Age, αφήνει πίσω του την συνεργασία με τον Chris Wedge και τους ατελείωτους παγετώνες, για να γεμίσει το σκίτσο του με όσο πιο πολύ ήλιο μπορεί, βάζοντας στο φόντο την πολιτεία που μεγάλωσε.

Οι σεναριακές ιδέες, εξέλιξης της υπόθεσης, επικεντρώνουν περισσότερο στον διασκεδαστικό τομέα και λιγότερο στο να μεταφέρουν ένα πιο συγκινητικό, ευαίσθητο και ηθικό δίδαγμα, όπως συμβαίνει με τις δημιουργίες της Pixar, ακολουθώντας πιστά τις εντολές της Fox, για ένα κινούμενο, που θα σερβίρει στην σινεφίλ φαμίλια το κέφι που ζητά. Και σε αυτό τον τομέα τουλάχιστον, το Ρίο, τα καταφέρνει περίφημα, μέσα τόσο από το σπιντάτο μοντάζ και τα κοφτά, καταιγιστικά πλάνα, αλλά κυρίως από την απίστευτη λεπτομέρεια του σχεδίου, που η τελειότητα του αφήνει τον θεατή με το στόμα ορθάνοικτο.

Για πες: Παρουσιάζοντας συνάμα στο κοινό, μια νέα φιγούρα καρτούν ήρωα, τον Μπλου - που ακολουθεί, ως χαρακτήρας, την λογική του Μαμπλ του Happy Feet, που δεν μπορούσε να τραγουδήσει και του βίκινγκ Χίκαπ, στο How To Train Your Dragon, που δεν ήταν ικανός να πολεμήσει - η οποία θα μείνει για καιρό στο προσκήνιο στα υπερσίγουρο σίκουελ που θα ακολουθήσουν. Με τον ίδιο τρόπο που θα διατηρηθεί στην μνήμη, η μαγευτική εικόνα του Τζανέιρο από ψηλά, που θα σε κάνει να θέλεις να βγάλεις εισιτήριο για την πρωτεύουσα του καρναβαλιού και της σάμπας.






Στις δικές μας αίθουσες, 7 Απριλίου 2011 από την Odeon


Rewind /// Trailer - Rio

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική