Γονείς της Συμφοράς

του Paul Weitz. Με τους Robert De Niro, Ben Stiller, Owen Wilson, Teri Polo, Blythe Danner, Jessica Alba, Barbra Streisand και τον Dustin Hoffman


Το τζακ ποτ της Universal...
του zerVo
Υποχρεούμαι εκ των πραγμάτων να βγάλω το καπέλο στην Universal. Έχει πάρει ένα θέμα, ελάχιστα πρωτότυπο και όχι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και έχει πετύχει να το κρατά στην επικαιρότητα για περισσότερο από μια δεκαετία, καταφέρνωντας να μπάσει στα ταμείο περίπου ένα δισεκατομμυριάκι με τα ψέματα. Η διαρκής κόντρα του γαμπρού με τον πεθερό, είναι πολύ λογικό να κρίθηκε σκόπιμο από το στούντιο να παρουσιάστεί για μια τρίτη - και τελευταία ελπίζω - φορά, επί της μεγάλης οθόνης. Όχι τίποτα άλλο, αλλά οι νεότεροι είναι ικανοί να πιστέψουν, πως εκείνος που τους έχει γίνει γνωστός ως ο ξινός father in law, ξεκίνησε την καριέρα του από το Meet The Parents.

Προκειμένου να τα βγάλει πέρα οικονομικά, εξαιτίας των τεράστιων απαιτήσεων των εξάχρονων διδύμων, ο Γκρεγκ Φόκερ δουλεύει ακόμη και υπερωρίες στο νοσοκομείο, για να μην τους λείψει τίποτα. Εργατικότητα που δεν θα περάσει απαρατήρητη από το άγρυπνο βλέμμα του μπαμπά της συζύγου του, Τζακ Μπερνς, που δεν θα διστάσει να του αποδώσει τον τίτλο του ικανότατου πάτερ φαμίλια. Επειδή όμως πρώτα φεύγει το χούι και κατοπινά η ψυχή, ο παλαίμαχος πράκτορας, δεν θα δει με καλό μάτι κάποιες μυστικές νυχτερινές βόλτες του γαμπρού του, που κατόπιν παρακολούθησης του θα διαπιστώσει πως οι υποψίες του είναι κάτι παραπάνω από βάσιμες. Αιτία η παρουσία της εκθαμβωτικής πλασιέ ενός σκευάσματος, που καταπολεμά την αντρική ανικανότητα, που μια σειρά παρεξηγήσεων θα οδηγήσει τον καχύποπτο πεθερό να πιστέψει διατηρεί παράνομο δεσμό με τον φουκαρά Γκρεγκ. Μύλος, είναι πολύ μικρή λέξη για να περιγράψει αυτό που θα επακολουθήσει.

Όχι δηλαδή πως λαμβάνει χώρα κάτι που δεν έχεις ξαναδεί στο παρελθόν και μάλιστα στο ίδιο ακριβώς σήριαλ. Ο άτσαλος Γκέιλορ, η διάσημη για τις σεξουαλικές της συμβουλές μητέρα του και ο χορευταράς πατέρας του, ο μόνιμα νευριασμένος Τζακ, οι κυρίες τους που βρίσκονται πάντα σε δεύτερο πλάνο, η κούκλα ιατρική επισκέπτης, ο πρώην Τζον Τζον μπόιφρεντ της κυρίας Φόκερ και τα δίδυμα, συνθέτουν μια ομήγυρη, που βασιλεύει η φασαρία και το κομφούζιο, μια κατάσταση αρκετά προβλέψιμη όμως για να βγάλει το παραμικρό γέλιο. Μοναδική παρέμβαση στο ελάχιστα εμπνευσμένο σενάριο, οι τάσεις του πάλαι ποτέ μεγάλου Bobbie, να παρωδεί ρόλους που τον έγραψαν με χρυσά γράμματα στο βιβλίο του σινεμά, όπως του Νονού και του Οργισμένου Ειδώλου, που δεν κατανόησα ποιος ήταν ο ιδιαίτερος λόγος ύπαρξης τους.

Για πες: Σίγουρα πάντως αποτελεί όνειρο ζωής για κάθε αρσενικό, κάποια στιγμή η ημίγυμνη Jessica Alba να τον σπρώξει σε δεκάμετρο λάκκο και κατοπινά να πέσει γεμάτη λύσσα επάνω του. Αν αυτό όμως είναι και ότι μου έχει απομείνει σε τελική ανάλυση από το Little Fockers, τότε μάλλον πρέπει να πήγε λίγο στραβά ο σχεδιασμός του ικανού Paul Weitz. Όχι εμπορικά, που πιστεύω πως το φιλμάκι - τουλάχιστον στο Αμέρικα - θα σκίσει, αλλά θεματικά, αφού στην ουσία έχουμε μπροστά μας μια ακριβή επανάληψη των δύο προηγούμενων επεισοδίων, με τον Stiller να παίζει ξανά τον ρόλο του καλοκάγαθου αφελή και τον De Niro εκείνον που του σπέρνει εμπόδια διαρκώς για να τον παγιδεύσει, με συνέπεια την βαριεστημάρα να κυριαρχεί και το χασμουρητό να παίρνει την θέση του χαμόγελου. Γιατί για γέλιο ούτε λόγος να γίνεται...






Στις δικές μας αίθουσες, 23 Δεκεμβρίου 2010 από την UIP


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική