Το Κακό στην Εποχή των Ηρώων

του Γιώργου Νούσια. Με τους Αργύρη Θανάσουλα, Ανδρέα Κοντόπουλο, Billy Zane

Αναιμία
του zerVo
Την πρώτη φορά η ιδέα είχε παρείστικη μορφή: Το έκαναν οι Αμερικάνοι, ακολούθησαν Εγγλέζοι κι Ιταλοί, μέχρι και οι Νορβηγοί με τους Αυστραλούς τα κατάφεραν, εμείς δεν είμαστε ικανοί να βάψουμε πέντε πουκάμισα με αίμα? Το αποτέλεσμα ικανοποιητικό, ειδικά στην δεύτερη διαδρομή του βίντεο που το πρόσεξαν οι περισσότεροι. Κι εκεί έσκασε η εξυπνάδα της παραγωγής που μυρίστηκε το ψητό: Αφού κάναμε τέτοιο ντόρο με δέκα χιλιάρικα, φαντάσου τι θα γίνει άμα το μπάτζετ πολλαπλασιαστεί? Έχοντας σαφέστατα σκοπό, να δώσει στον θεατή περισσότερο αίμα, μιας και το απαιτεί, για να γεμίσει τα ταμεία με τα ανάλογα φράγκα. Συνάμα όμως η σκεπτική της παρεούλας, τουλάχιστον όπως την αντιλήφθηκα στο νούμερο Ένα Κακό, είναι κάποια κλικ παρακάτω.


Η Αθήνα έχει ερημώσει από την φονική επίθεση των μανιασμένων ζωντανών νεκρών. Οι ελάχιστοι επιζώντες είναι περικυκλωμένοι από το Κακό που τους απειλεί άμεσα. Ο τρόπος για να αντιμετωπιστούν τα ζόμπις, είναι καλά θαμμένος στο μακρινό παρελθόν. Ναι καλά φαντάστηκες, στην αρχαία εποχή, κάπου τρεις χιλιετίες πίσω, όταν η Ελλάδα ήταν χωρισμένη σε πόλεις - κράτη που έβγαζαν μεταξύ τους τα μάτια τους, η παρόμοια φρικιαστική πανώλη είχε εμφανιστεί και πάλι, μα οι μάγκες με τις περικεφαλαίες, τις ασπίδες και τα ξίφη την έγιαναν. Τι μας χτυπά λοιπόν στο υποσυνείδητο ο Νούσιας? Υπάρχει κάποιο ύψιστο κοινωνικό ζήτημα που σε κατατρέχει φουκαρά Νεοέλληνα και σκοπεύει να σου πιει και την τελευταία σταγόνα αίμα? Ε, η λύση υπάρχει, απλά πρέπει να ανατρέξεις στις ημέρες που τα προβλήματα λύνονταν με την φιλοσοφία, τα μαθηματικά και σε τελική λύση με το σπαθί. Προσπάθα το με τον Σωκράτη, προσπάθα το με τον Αριστοτέλη και αν τα βρεις σκούρα, βάλε μπρος τον Λεωνίδα και τον Επαμεινώνδα.

Για πες: Όλα τα άλλα τα αιματηρά, τα εντερικά και τα αποκεφαλιστικά, οι Μπίλι Ζέιν που το παίζουνε Πυθίες και οι σφαίρες που κάνουν σαν παλαβές είναι για την πλάκα μας και μόνο. Και επί του συνόλου του κοινού, οι περισσότεροι είναι εκείνοι που αντικρίζοντας τα φρικιά, το ρίχνουν στην τρελή, σε αντίθετη φορά από αυτή που προσπάθησε να τους κατευθύνει ο πρώτος διδάξας George Romero. Ακόμη και με τόση χαλαρότητα να δεις το Κακό στην εποχή των ηρώων, θα κεφάρεις, θα γελάσεις, θα ευχαριστηθείς και θα κλείσεις ραντεβού για την επόμενη παράσταση των ζόμπι, που την βλέπω να λαμβάνει χώρα σε τίποτα κατοχικές περιόδους.




Στις αίθουσες 1 Οκτωβρίου από την Audiovisual