2019 Toronto Film Festival Poster

Και πριν καλά - καλά ανοιγοκλείσουν τα βλέφαρα, ο χρόνος κύλησε γάργαρο νεράκι από την Τερακότα του Οντάριο για να πιάσω το όγδοο cineχομενο Toronto International Film Festival που αδράχνει φέτο τα 44 πρωταθλήματα του Θρύλου, στην πραγματικότητα όμως προέκυψε δικέφαλος του βορρά (We the North άδουν οι 2019 ΝΒΑ Champions Toronto Raptors για να μη ξεχνιόμαστάνε...) κι εξηγούμαι αυθωρεί και παραχρήμα: Θυμάσαι που κάποτε λέγαμε ότι «το μέλλον είναι γυναίκα»; Βρισκόμαστε στην TIFF 2.0 φάση και το όνομα αυτής Joana Vincente. H πιονέρα του digital Independent Filmmaker Project, είναι επισήμως από τον περασμένο Νοέμβρη η καινούργια executive director και co-head του Φεστιβάλ, σε μια μορφή δυαρχίας / δικεφαλίας μετά του βετεράνου πλέον artistic director Cameron Bailey. Bah-bye Piers Handling και Michele Maheux, καλώς το νέο γενναίο κόσμο του #ShareHerJourney, του Safety & Respect και των αποχωρητηρίων δια χρήσιν κατ’όπως αισθάνεται σεξουαλικώς κανείς. Να δώσω λίγο περίγραμμα για να περάσω μετά στην φιλμολογική πενιά (υπομονή).


Τρίτη απόγευμα πετάγομαι στο TIFF Lightbox (350 King Street W, Toronto) για την παραδοσιακή παραλαβή του πολυπόθητου press pass και του lootbag. Η οποία τσάντα φέτος είναι στο περίπου άδεια (λιτότης ή έλλειψη σπόνσορς;). Λίγη η κίνηση καθότι το Φεστιβάλι έχει ανοιξιθύρια την Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη και όπως πάντα κατεβάζει αυλαία δυο Κυριακές μετά, δηλαδή στις 15 Σεπτέμβρη, τουτέστι Cannes, Mostra, καναδέζικο σινεμά (26 ταινίες, 50% από γυναίκες δημιουργούς) και οσκαρικά πυρηνικά όπλα στο μπλέντερ κατά τα ειωθότα. Οκ, σο εκεί ψηλά στον 3ο όροφο αρχίζω να ροβολάω τις σκάλες προς τα κάτω και (στάνταρ μουβ) κάνω μια αρπαχτή για προς νερού μου. Τα γνώριμα βήματά μου με οδηγούν στην τουαλέτα των Ανδρών. Εκεί ακριβώς από κάτω από τη λέξη MEN διαβάζω: Αυτή είναι μια τουαλέτα. Όποιος αυτοπροσδιορίζεται ως άνδρας / ή ποικιλόμορφου φύλλου (gendervariant) δύναται να χρησιμοποιήσει αυτό το χώρο. Στο TIFF σεβόμαστε το δικαίωμα όλων να επιλέγουν την κατάλληλη τουαλέτα για εκείνους.

Ο αστερίσκος δίπλα στο *gender variant σαφέστατος: Βλέπε transgender, transsexual, two-spirit, non-binary, gender queer and / or gender diverse. Εδώ βέβαια ακούω τον Τζόρνταν Πήτερσεν να σκάει ένα σαρδονιότατο γκριν κι αν δεν τον ξεύρεις δεν κάνει, μπες στα γιουτούμπια να σακουλευθείς. Εμπάσει περιπτώσειδι σκέφτηκα, αυτό το του - σπίριτ πρωτότυπο ακούγεται - και μπήκα μέσα. Ο οποίος cineιρμός με πετάει οπίσω στο αλήστου μνήμης ΤΙΦΦ17 οπόταν υπήρξε κριτικός κινηματογράφου (με πιστούς τιτιβιστές ακολούθους στο φιλμ τουίτα) που κάλεσε 911 γιατί κάποιος έγραφε στο κινητό του σε δημοσιογραφική προβολή. Αυτό λοιπόν που τότενες ήτο το αστείο της χρονιάς, δυο έτη μετά είναι χαρτάκι στο δισάκι που μοιράζεται στους δημοσιογράφοι (όπου τεράστιο κριτήριο επιλογής είναι η αυτοένταξη του αιτούντος για διαπίστευση σε κάθε σεξουαλική ή οιαδήποτε άλλη μειονότητα) που τιτλοφορείται Safety & Respect at TIFF και προειδοποιάει για μέτρα εναντίον οιασδήποτε πράξης ή υπόνοιας προσβολής θεατών, εθελοντών και λοιπών θιασωτών σε κάθε ηβέντ του Θεσμού. #MeToo και #TimesUp το μεγαλείο σου.


Με cineπεια στο σχεδιασμό της τελευταίας 4ετίας, θα παρακολουθήσω επισταμένα (μαραθώνιος ταινιών ενταύθα) το 4ημερο 7-10 Σεπτέμβρη (Σάββατο – Τρίτη). Οσκαρικά ασκαρδαμυκτί τα κίνητρά μου - στα σημειώνω για να υπολογίζεις: Just Mercy, Pain and Glory, Blackbird, Knives Out, Dolemite is my Name, A Beautiful Day in the Neighborhood, The Aeronauts, The Report, Marriage Story, Judy, Jojo Rabbit, Harriet, Uncut Gems, The Laundromat, για να κλείσω παραδοσιακά με το υπεραναμενόμενό μου Joker (Joaquin!) και το Ford Vs Ferrari. Κι όλα δαύτα αναμετάξυ Gala Presentations, Masters, Platform, Special Presentations, In Conversation with…, Discovery, Primetime, Contemporary World Cinema, TIFF docs, Wavelengths, Short Cuts, TIFF Cinematheque, την καρακαλτάκα Midnight Madness και τα Special Events, όπως η βράβευση των Meryl Streep και Joaquin Phoenix με νιόφαντα βραβεία ερμηνειών για τη συνολική τους προσφορά και... ΔΙΚΕΦΑΛΕ ΤΡΕΛΑΙΝΟΜΑΙ!

Πάντα μέσα από το Moviesltd.gr, απαντώ τιτιβιστικά στο @TakisGaris. Με λύπη ότι θα χάσω αναπόφευκτα κάποια υψηλής προσδοκίας ταινιάκια αλλά και με την ακλόνητη πίστη πως, όπως τα πέρυσι, έτσι και εδωνά, ένα κατιτίς Green Book πράμα θα χτυπήσει βραβείο κοινού και θα εκτοξευθεί μέχρι τη μαγική βραδιά των οσκαριώνε. Εγώ δηλώνω παρών κι εδώ θα είσαι μαζί μου νοερά κι εσύ για να παίξουμε γερά και σε αυτό το υπερδιαπλανητικό Φεστιβάλι. Ντηλ μωρσύ;

*Σταυροκοπιέται κι ετοιμάζει κολατσό με ξηροκαρπίδια και μπουκαλόνερα.

gaRis

Toronto Film Festival 2019