Ένας Αληθινός Φίλος (A Dog's Journey) Poster ΠόστερΈνας Αληθινός Φίλος

της Gail Mancuso. Με τους Marg Helgenberger, Betty Gilpin, Henry Lau, Kathryn Prescott, Dennis Quaid, Josh Gad, Jake Manley.


Πέρα από την Rainbow Bridge
του zerVo (@moviesltd)

Σύμφωνα με κάποια λυρικά ποιήματα που γράφηκαν από προφανώς ζωόφιλους λογοτέχνες, γύρω στα μέσα του περασμένου αιώνα, οι ψυχές των ζωών, καθώς αποχαιρετούν ετούτο τον κόσμο, ταξιδεύουν με προορισμό την αχανή Γέφυρα του Ουράνιου Τόξου. Έναν αχανή τόπο αναμονής, εκεί που θα καρτερήσουν υπομονετικά την άφιξη του αφεντικού τους, όταν κι εκείνος εγκαταλείψει τα εγκόσμια. Με μια διαφοροποιημένη άποψη, η οικογενειακού τύπου κινηματογραφική παραγωγή της Amblin, πηγαίνει τον θρύλο που αφορά στα τετράποδα, μερικά βήματα παραπέρα, πιστεύοντας πως κάθε κατοικίδιο που παίρνει υπό την προστασία του κανείς, θα επιστρέψει δίπλα του, όσες φορές κι αν χρειαστεί από τoν Άδη, προκειμένου να σταθεί στο πλευρό του για πάντα. Παραμύθι δηλαδή, πιασάρικο, που αν μη τι άλλο τους pet lovers μπορεί να τους οδηγήσει ίσαμε το βούρκωμα.

Ένας Αληθινός Φίλος (A Dog's Journey) Quad Poster Πόστερ
Στην φάρμα του παππού της, κάπου στην αποκομμένη αμερικάνικη ύπαιθρο, έκανε τα πρώτα της βήματα η μικρούλα CJ, έχοντας πάντοτε πλάι της για φύλακα τον πανέξυπνο και πανέτοιμο να επέμβει όποτε χρειαστεί, ηλικιωμένο σκυλάκο Μπέιλι. Δίχως να έχει γνωρίσει την μορφή του πατέρα της, που άδικα χάθηκε ελάχιστα πριν γεννηθεί σε δυστύχημα, η πιτσιρίκα φαίνεται πως δεν έχει την τύχη να μάθει και το μητρικό χάδι, αφού η γυναίκα που την έφερε στον κόσμο, πιο πολύ νοιάζεται για την καριέρα αρτίστας που φιλοδοξεί να ακολουθήσει, παρά για εκείνη. Μια κατάσταση που θα οδηγηθεί ολοκληρωτικά στα άκρα, καθώς η νεαρή, άπειρη και γεμάτη φοβίες μάνα, θα την πάρει να φύγουν από το ράντσο και να ζήσουν μακριά από τους παππούδες, στην πόλη.

Ελάχιστα χρόνια κατοπινά, τα πράγματα μοιάζουν εφιαλτικά για το κοριτσάκι που μόλις έχει κλείσει τα δώδεκα, αφού είναι υποχρεωμένο να περνά την ημέρα του ολομόναχο στο σπίτι, απούσης της αλκοολικής πια, Χάνα, που ξοδεύει ασύδοτα την σύνταξη του νεκρού της συζύγου. Μοναδική ελπίδα συντροφιάς, μπορεί να αποτελέσει το μικρό κουταβάκι, που κρυφά έμπασε στο δωμάτιο της, δίχως καν να γνωρίζει πως πρόκειται για την μετεμψύχωση του Μπέιλι. Εκείνου του σκύλου του παππού, από τα πολύ μικράτα της, που εδώ και καιρό άφησε την τελευταία του πνοή από βαθιά γεράματα, αλλά επέστρεψε στον κόσμο έχοντας έναν και μόνο προορισμό: Να την προστατεύει με κάθε τρόπο από τον οποιονδήποτε κίνδυνο.

Δοσμένο μέσα από την αφήγηση του ίδιου του τετράποδου, σε κάθε φόρμα ανανέωσης της ύπαρξης του, το φιλμ παρακολουθεί την πορεία της μικρής, σε διάφορα στάδια της ζωής της, ίσαμε την ενηλικίωση και την μετάβαση της στην Νέα Υόρκη, εκεί που θα αναζητήσει την ευκαιρία να αναδειχθεί σε αξιόλογη τραγουδοποιό. Η ταινία στην πραγματικότητα ορίζει σίκουελ (αν και για ριμέικ μοιάζει πιότερο), της σχεδόν πανομοιότυπης πλοκής, προ διετίας, δημιουργίας με τον τίτλο A Dog's Purpose, με συνδετικό κρίκο των δύο ιστοριών να είναι ο υπεύθυνος, αν και στο σκυλίσιο του μυαλό δεν μπορεί να αποκωδικοποιήσει τις συμπεριφορές των ανθρώπων, Μπέιλι. Μιας ταινίας όχι σπουδαίου κόστους, που παγκόσμια απέφερε στα ταμεία του στούντιο, περισσότερα από 120 εκ. δολάρια!

Σε αντίθεση με το ορίτζιναλ, εδώ όμως το φιλμ προσεγγίζει πολύ περισσότερο τον χαρακτήρα της κοπέλας, θέτοντας σε υποστηρικτική μοίρα εκείνον του οικόσιτου, που υπό εναλλακτικές φόρμες, πάντοτε βρίσκεται σιμά της. Το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το κατά βάση τηλεοπτικής χροιάς έργο, είναι εκείνο της συνοχής και της συνάφειας, μεταξύ των πράξεων του, που ορίζονται κατά κύριο λόγο με το εκάστοτε πέρασμα του κυνός στην αιωνιότητα. Και αλλάζουν σκηνικό με την έλευση του και πάλι στον κόσμο. Το ότι πρόκειται βέβαια για ζώο, αυτό δεν αποβάλλει την θλίψη από τον θεατή, που θα πρέπει μονομιάς να ανασκουμπωθεί καθώς ο συγκεκριμένος καλύτερος φίλος του κοριτσιού, οσονούπω θα γυρίσει πίσω, με άλλη μόστρα. Μπουλντόγκ, λαμπραντόρ, σιχ τσου. Και μάλιστα με απαράμιλλο κέφι, ψάχνοντας την κολλητή του, έχοντας σαν συνοδεία και την πάντα διασκεδαστικά κωμική φωνή του Josh Gad. Ανακατωσούρα συναισθημάτων δηλαδή, κρύο - καυτό - κρύο και πάλι από την αρχή.

Έστω και μπερδεμένο στην μετάδοση ανάμεικτων φίλινγκς, συγκίνησης, αστείων και αισιοδοξίας μαζί, το A Dog's Journey παρακολουθείται ευχάριστα, ιδίως από όσους πιστεύουν ακράδαντα στα μεταφυσικά φαινόμενα που παρουσιάζει και δεν κουνήσουν με συγκατάβαση θυμηδίας το κεφάλι βλέποντας τα στο πανί. Εννοείται πως έχουν υπάρξει στο παρελθόν και πολύ καλύτερες ταινίες με σκυλάκια βασικούς ήρωες, πιο ολοκληρωμένες και με πολύ πιο προσεγμένο σενάριο, ευχαριστώντας κατά αυτό τον τρόπο το κοινό των petophile. Εκτιμώ πως επί της παρούσης, μάλλον είναι και η μοναδική υποομάδα θεατών που θα τρέξουν να το παρακολουθήσουν στις αίθουσες και δεν θα το περιμένουν ελάχιστο καιρό να κυκλοφορήσει στο βίντεο. Για να μην πω, για τον λίγο παραπάνω, που θα κάνει για να προσεγγίσει τους μικρής οθόνης δέκτες.

Ένας Αληθινός Φίλος (A Dog's Journey) Rating

Στις δικές μας αίθουσες? Στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 από την Odeon!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική