Shazam! Poster ΠόστερShazam!

του David F. Sandberg. Με τους Asher Angel, Zachary Levi, Mark Strong, Jack Dylan Grazer, Djimon Hounsou.


Οικογενειακή Συμμαχία
του zerVo (@moviesltd)

Γεννημένος από την έμπνευση του Bill Parker και σκιτσαρισμένος με το πενάκι του C. C. Beck, ο Shazam - γνωστός και ως Captain Marvel, αλλά αυτό δεν το πολυφωνάζουμε) έκανε την πρώτη του εμφάνιση στις σελίδες των πολύχρωμων επιθεωρήσεων της Fawcett Comics στα 1939, ακολουθώντας πολύ επιτυχημένη πορεία ως υπέρ ήρωας μέχρι το 1953, όταν και έληξε η πρώτη περίοδος της δράσης του. Πριν ο δυναμικός μαχητής, που το όνομα του στην πραγματικότητα αποτελεί αρκτικόλεξο των ονομάτων των πανίσχυρων σε σώμα και πνεύμα Σολομώντα (Solomon), Ηρακλή (Hercules), Άτλαντα (Atlas), Δία (Zeus), Αχιλλέα (Achilles) και Άρη (Mercury) περάσει στα χέρια της DC Comics, που κυκλοφόρησε τις νέες του περιπέτειες από το 1972 μέχρι τις μέρες μας.

Shazam! Quad Poster Πόστερ
Αποφασισμένος να ανακαλύψει τα ίχνη της μητέρας του, που σχεδόν μια δεκαετία πριν τον εγκατέλειψε ολομόναχο στους πέντε δρόμους της μεγαλούπολης και να της ζητήσει μια και μόνο εξήγηση για τους λόγους που την οδήγησαν να φύγει μακριά του, ο 15χρονος Μπίλι Μπάτσον, δεν έχει καταφέρει να στεριώσει, σε καμία από τις ανάδοχες οικογένειες που τον στέλνουν οι κοινωνικοί λειτουργοί. Τελευταία του ευκαιρία, προτού καταλήξει στο ορφανοτροφείο, θα είναι οι καλόκαρδοι και φιλόξενοι Βάσκεζ, που η αγάπη τους για τα παιδιά τους έχει ωθήσει να υιοθετήσουν μια πεντάδα ορφανών, ανοίγοντας ταυτόχρονα την αγκαλιά τους και σε ένα έκτο. Και με οδηγό την αγάπη, τα πέντε παιδιά θα μονοιάσουν και θα νιώσουν σαν φαμίλια μία, δίνοντας όρκο ομαδικής αντιμετώπισης των κοινών κινδύνων που τους απειλούν.

Όπως είναι τα παλιόπαιδα οι Μπράιερ που δεν χάνουν ποτέ την ευκαιρία να χειροδικήσουν στους πιο αδύναμους, μην περιμένοντας την ανάλογη απάντηση από τον άφοβο Μπίλι. Που κυνηγώντας να τον τσακώσουν, εκείνος θα κρυφτεί σε συρμό του μετρό, όχι σε οποιοδήποτε βαγόνια όμως, μα αυτό που θα τον μεταφέρει σε μια άλλη διάσταση, στον μακρινό Βράχο της Αιωνιότητας. Για να συναντήσει ,προς μεγάλη του έκπληξη, τον Μάγο που θα τον επιλέξει για να του μεταφέρει τις τρομακτικές δυνατότητες, που θα τον μεταμορφώσουν μονομιάς σε γίγαντα Σαζάμ!

Και κάπως έτσι λοιπόν ξεκινά το κεφάλαιο της γέννεσης ενός ακόμη superhero της εποχής μας, από τις ντουζίνες που έχουν πλέον μεταφερθεί από το παλπ στην μεγάλη οθόνη, που ξοπίσω του φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της δυνατής, αλλά και μόνιμα δεύτερης, DC. Ένας ήρωας που αυτόματα δείχνει εντελώς διαφορετικός από τα βασικά trade marks της μπράντας, τον Σκοτεινό Ιππότη και τον Άνθρωπο από Ατσάλι - αν και σαν μόστρα του μοιάζει πολύ - αφού μπορεί η εικόνα του να ομοιάζει με σαραντάχρονου, η ψυχή του αντιστοιχεί σε ενός άμαθου, αλλά και επιπόλαιου ανήλικου. Συνεπώς όλο αυτό το κόλπο της μεταμόρφωσης, ο Shazam θα το πάρει στην πλάκα και συνοδευόμενος από τον κόμικ φρικ "αδελφό" του Φρέντι, θα κάνει ότι πείραμα περνάει από του μυαλό του, για να φτάσει στα άκρα τις ικανότητες του.

Γλαφυρό συνεπώς το μοτίβο που κινείται ο Shazam, ύστατη ελπίδα προφανώς της μπράντας για να πετύχει κι εκείνη ένα εμπορικό τζακ ποτ κόντρα στην κυρίαρχη Marvel, ακολουθώντας την χιουμοριστικά κτισμένη πεπατημένη των Ant Man, Guardians και κυρίως Deadpool. Εννοείται πως δεν απουσιάζει η πλοκή, μιας και ο αντίπαλος είναι υπαρκτός - ο Δόκτορας Σιβάνα είναι αυτός και φέρει την μορφή του εξαιρετικού ρολίστα Mark Strong - και ιδιαίτερα ζόρικος, αφού διεκδικεί κι εκείνος για τον εαυτό του το μαγικό χάρισμα, έχοντας την συνοδεία της επτάδας των αιμοβόρων και πανάσχημης όψης Αμαρτημάτων. Μια κόντρα που θα κορυφωθεί στην τρίτη και τελική πράξη, σε ένα εφετζίδικο πανδαιμόνιο στο κέντρο ενός τεράστιο Λούνα Παρκ, που θα χορτάσει το μάτι κάθε φανατικού φίλου των κομικένιων φιλμικών adventures.

Αν και ευχάριστη στην όψη, όπως και πιστή σχεδόν κατά γράμμα στις προσταγές των εκδόσεων της Detective, η περίπτωση του popular, αγαθούλη, όσο και αποφασιστικού Shazam, δεν είναι εντέλει εκείνη που κάνει την διαφορά, στο να μείνει αξέχαστη στον θεατή της για πολύ καιρό μετά την πτώση των, γεμάτων εικόνες από τα προσεχώς, τίτλων τέλους. Θετικής αποδοχής, αν και κάπως επιδερμικά τα κοινωνικά μηνύματα, γύρω από το απεχθές μπούλινγκ, την οικογενειακή αλληλεγγύη ή την ευαισθητοποίηση για την σωτηρία των ορφανών, περιθωριακών εφήβων, που βρίσκονται μισό βήμα πριν βουτήξουν στην παραβατικότητα. Όπως συν μοιάζει το πρόσημο στην ερμηνευτική απόδοση του κωμικού και κατά κύριο λόγο τηλεοπτικού αστέρα Zachary Levi, που ντύνεται την στολή του Σαζάμ, έχοντας την πρότερη εμπειρία από το πέρασμα του στην σειρά των Thor. Και είναι γεγονός πως με τον, όχι και απρόβλεπτο, τζόγο που πέτυχε το φιλμ στα διεθνή box office, δεν θα αργήσουμε να τον ματαδούμε τον ευχάριστο, όσο και παντοδύναμο, τύπο στο πανί. Μάλλον με παρέα καθώς φαίνεται.

Shazam! Rating

Στις δικές μας αίθουσες? Στις 4 Απριλίου 2019 από την Tanweer!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική