Η κλεμμένη πριγκίπισσα (The Stolen Princess) Poster ΠόστερΗ κλεμμένη πριγκίπισσα

του Oleh Malamuzh. Με τις φωνές των Θανάση Κουρλαμπά, Μαρίας Ζερβού, Νίκου Παπαδόπουλου, Δημήτρη Μαριζά, Βασίλη Μήλιου, Γιώργου Σκουφή, Πηνελόπης Σκαλκώτου.


Η αγάπη είναι πιο δυνατή από τη μαγεία
του Θόδωρου Γιαχουστίδη (@PAOK1969)

Ηθοποιός σημαίνει... πως;

Αυτή είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία που σκηνοθετεί ο Oleh Malamuzh. Είναι ουκρανικής παραγωγής και το σενάριό της βασίζεται στο παραμύθι «Ruslan i Lyudmyla» του Ρώσου ποιητή Alexander Pushkin.

Η κλεμμένη πριγκίπισσα (The Stolen Princess) Poster Πόστερ Wallpaper
Η ταινία Η Κλεμμένη Πριγκίπισσα (The Stolen Princess) βγήκε μέσα από το Animagrad Animation Studio. Αποτέλεσε μια από τις πιο πετυχημένες εμπορικές ταινίες στην Ουκρανία για το 2018, μιας που έκανε εκεί εισπράξεις πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ. Εκτός από την Ουκρανία, οι εισπράξεις της ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο ευρώ και στην Κίνα αλλά και στην Πολωνία.

Η υπόθεση: Αυτή η εκπληκτική ιστορία συνέβη την εποχή των γενναίων ιπποτών, των πανέμορφων πριγκιπισσών και των πολεμιστών μάγων. Ο Ρούσλαν, ένας περιπλανώμενος καλλιτέχνης που ονειρεύεται να γίνει κάποτε ιππότης, ανάλογος με αυτούς που υποδύεται επί σκηνής, συναντά την όμορφη Μίλα και την ερωτεύεται... πριν συνειδητοποιήσει ότι είναι η κόρη του βασιλιά! Ωστόσο, η αγάπη τους δεν θα προλάβει να ανθίσει καθώς ο Τσόρνομορ, ο κακός μάγος, κλέβει τη Μίλα μπροστά από τα έκπληκτα μάτια του Ρούσλαν και προσπαθεί να απομυζήσει την αγάπη της για να τροφοδοτήσει τη μαγεία του. Χωρίς να χάσει χρόνο, ο Ρούσλαν ξεκινάει μια επική περιπέτεια ώστε να σώσει την κλεμμένη πριγκίπισσα και να αποδείξει ότι η αγάπη είναι πιο δυνατή από τη μαγεία!

Η άποψή μας: Η αλήθεια είναι πως αυτή είναι μια ταινία, η οποία θα εκτιμηθεί από τις πολύ μικρές ηλικίες. Η ιστορία δεν έχει τίποτε το ξεχωριστό, το κινούμενο σχέδιο δεν δείχνει φαντασμαγορικό όπως το «Coco» πχ, αλλά δεν είμαστε (δυστυχώς;) τεσσάρων χρονών, για να κρίνουμε κατά πως πρέπει την ταινία. Τα περί πριγκιπισσών, μάγων, ξορκιών κτλ έχουν ξεπεραστεί πλέον και από το Χόλιγουντ και την Ντίσνεϊ: η εποχή μας δεν προσφέρεται για τέτοιου είδους παραμύθια. Μιας που οι καιροί μας είναι πιο κυνικοί και οι ταινίες μας έχουν γίνει κυνικές. Ή πιο ρεαλιστικές, αν θέλετε. Οπότε, τέτοιου είδους προσπάθειες μοιάζουν εντελώς παλιομοδίτικες.

Η βασική πρωταγωνίστρια, πάντως, αν και δεν εμφανίζεται όση ώρα ο άρρεν συμπρωταγωνιστής της, έχει όλα τα στοιχεία της γυναικείας χειραφέτησης στην εποχή του #metoo. Είναι δυναμική, δεν δέχεται τις νουθεσίες του τυραννικού πατέρα της, επαναστατεί απέναντί του, το σκάει από το παλάτι για να μην υπακούσει σε αναχρονιστικά έθιμα κι όταν πέφτει θύμα απαγωγής από τον κακό Τσόρνομορ, δεν είναι μια άβουλη, φοβισμένη κορασίδα. Ίσα ίσα, παλεύει μαζί του, τον κοντράρει, δεν τον φοβάται, κάνει ότι μπορεί για να γλυτώσει από εκείνον, τον χτυπάει, του κλέβει το μαγικό καπέλο, που την κάνει αόρατη, δεν παραδίδεται αμαχητί. Ένα κράμα της Μέριντα από το «Brave» και της Φιόνα από το «Shrek» - και μοιάζει πολύ πολύ πολύ με την Άννα από το «Frozen» - κερδίζει τον σεβασμό όλων – και των θεατών και των ηρώων της ταινίας.

Ο Ρούσλαν είναι πιο «αναγνωρίσιμος», με σαφώς λιγότερες εκπλήξεις, πιο καλουπωμένος. Ο ατρόμητος ήρωας, που δεν διαθέτει καμία μαγική δύναμη, εκτός από το πάθος του, την αγάπη του και τη διάθεσή του να αγωνιστεί για αυτό που φαίνεται σωστό και δίκαιο. Ως σκίτσο, η ταινία θυμίζει τις ταινίες που προβάλλει το Star τις Κυριακές, ιδίως ταινίες τύπου Barbie, όπου οι τρισδιάστατοι ήρωες χτυπάνε κάπως άσχημα στο μάτι. Ας είναι. Υπάρχουν κανά δυο σκηνές που έχουν ενδιαφέρον. Πιο πολύ προσωπικά με κράτησε η μάχη της πριγκίπισσας εναντίον των... γλυκών, που ζωντανεύουν από τον Τσόρνομορ και της επιτίθενται! Η επίθεση των δολοφονικών cupcake, αλλά και της εγκληματικής τούρτας λοιπόν! Τούρτα, που η πριγκίπισσα την κάνει... κομματάκια. Και ομιλούντα (ή μη) ζωάκια διαθέτει η ταινία: ένα πουλί, που βοηθάει μονίμως τον Ρούσλαν, όπως κι ένα χάμστερ, ενώ εμφανίζεται και μια γάτα, με ιδιαίτερες ικανότητες!

Κι εννοείται πως υπάρχει χάπι έντ. Και τραγούδι. Όλα όσα περιμένετε λοιπόν. Οι ενήλικες συνοδοί, λίγη υπομονή. Τα παιδάκια μέχρι πέντε, βία έξι χρονών, μάλλον θα περάσουν πολύ καλύτερα από εσάς. Οπότε, κάντε το για χάρη τους!

Απαγορευμένες συναντήσεις (The Reports on Sarah and Saleem)Rating
Στις δικές μας αίθουσες? Στις 7 Φεβρουαρίου 2019 από την Neo Films!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική