Το Κορίτσι στον Ιστό της Αράχνης (The Girl in the Spider’s Web) Poster ΠόστερΤο Κορίτσι στον Ιστό της Αράχνης

του Fede Álvarez. Με τους Claire Foy, Sverrir Gudnason, LaKeith Stanfield, Sylvia Hoeks, Stephen Merchant


My name is Salander. Lisbeth Salander!
του zerVo (@moviesltd)

Το χρονικό: Η αρχική τριλογία της μπεστ σέλλερ made in Sweden περιπέτειας του Millenium, έκανε την εμφάνιση της κινηματογραφικά, στην δική της μάλιστα γλώσσα, στα τέλη των 00s και παρότι δεν πέτυχε να μεταφέρει αυτούσιο το κλίμα των γεμάτων σασπένς γραπτών του Stieg Larsson στο εκράν, εντούτοις υπήρξε τεράστιο χιτ, ειδικά στην Ευρώπη, συστήνοντας μάλιστα ως διεθνή σταρ την, δεν την λες και όμορφη, Noomi Rapace. Ελάχιστα χρόνια κατοπινά, η Sony ελπίζοντας να ντουμπλάρει την επιτυχία και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, επιχείρησε το σούπερ σταρικό αγγλόφωνο ριμέικ. με έναν ικανότατο μαέστρο στον πάγκο (Fincher), ένα φρέσκο πρόσωπο για να παίξει το κορίτσι (Mara) και έναν ολόκληρο Τζέιμς Μποντ για να υποδυθεί τον ρεπόρτερ μέντορα της (Craig). Μολονότι το αποτέλεσμα υπήρξε εκπληκτικό, με την διαφορά ποιότητος να προβάλει σαρωτική συγκριτικά με το ορίτζιναλ, το Girl With The Dragon Tattoo, κατέγραψε ένα πρωτοφανές εμπορικό φιάσκο, καθώς ίσα που έβγαλε τα λεφτά που κόστισε. Λογικό κι επόμενο, τα ακόλουθα σκέλη του τριπτύχου να μπουν μια για πάντα στο ψυγείο και να ανάψει κόκκινο για οποιαδήποτε περαιτέρω συνέχεια του σχεδίου, που δεν έδειξε να πιάνει εισπρακτικά. Ώσπου στα τέλη του 2015, έντεκα ολόκληρα έτη μετά τον αιφνίδιο θάνατο του εμπνευστή της σειράς, προστέθηκε ένα τέταρτο βιβλίο στο σίριαλ, το The Girl In The Spider's Web, υπογραφής του επίσης Σουηδού γραφιά David Lagercrantz, σε μια απόπειρα αναβίωσης του θρύλου από τον εκδοτικό οίκο, με ονείρατα, φυσικά, μετέπειτα πορείας και στον σινεμά. Όπερ και εγένετο...

Το Κορίτσι στον Ιστό της Αράχνης (The Girl in the Spider’s Web) Quad Poster Πόστερ
Παγιδευμένη στις πικρές θύμησες της παιδικής της ηλικίας, έχοντας γνωρίσει την σεξουαλική επίθεση του ίδιου της του γονιού, η Λίσμπετ Σαλάντερ, χαρισματική χάκερ με έδρα την Στοκχόλμη, λειτουργεί ταυτόχρονα ως μυστική τιμωρός αντρών που κακοποιούν τις συντρόφους τους. Έχοντας αποκτήσει ιδιαίτερη φήμη για τις ικανότητες της στην αρπαγή ηλεκτρονικών πληροφοριών, θα δεχτεί την κρούση του πρώην εργαζόμενου στην NSA, επιστήμονα Φρανς Μπάλντερ, που έχει μελετήσει και αναπτύξει το Firefall, ένα λογισμικό ικανό να ξεκλειδώσει τους κωδικούς όλων των πυρηνικών οπλοστασίων ανά τον κόσμο. Φοβούμενος πως το σόφτγουερ θα καταλήξει στα λάθος χέρια, θα ζητήσει από την Λίσμπετ να το αρπάξει μέσα από τους απροσπέλαστους σκληρούς δίσκους της Υπηρεσίας και να του το παραδώσει με ασφάλεια.

Παρότι η αποστολή θα εκτελεστεί με ακρίβεια, το πολύτιμο λάφυρο θα βρεθεί στο στόχαστρο της παράνομης και αόρατης οργάνωσης των Σπαίντερς, που λειτουργεί υπόγεια και με απίστευτα βίαιες μεθόδους. Έχοντας βρεθεί στις συμπληγάδες, κυνηγημένη από τους απροσδιόριστης ταυτότητας γκάνγκστερς, την Αμερικάνικη Εθνική Ασφάλεια και τις Αστυνομικές αρχές της χώρας της, η Σαλάντερ, θα σκεφτεί να ζητήσει την βοήθεια του παλιόφιλου και μοναδικού έμπιστου της πρώην συνεργάτη, του ρεπόρτερ της επιθεώρησης Μιλένιουμ, Μίκαελ Μπλομκβιστ, που ενδεχόμενα να γνωρίζει τον τρόπο για να βγει από το επικίνδυνο αδιέξοδο.

Καμία έκπληξη δεν συνοδεύει ούτε ετούτη, την τέταρτη φορά που η κορασίδα με τις αμέτρητες ζωγραφιές στο σώμα και τα ουκ ολίγα περασμένα κρικάκια σε ολόκληρο το κορμί της, παίζει τον βασικό πρωταγωνιστικό ρόλο μιας καταιγιστικής action adventure, που λαμβάνει χώρα στο κέντρο της όμορφης Σουηδικής πρωτεύουσας, όπως και στην καταπράσινα δασώδη περιφέρεια της. Σαν να έχει ξεπηδήσει από την έμπνευση του Δαίδαλου, η πλοκή ανακατώνει δυο τρεις ντουζίνες διαφορετικά πρόσωπα, που κανένα (εκτός φυσικά των δύο που συμμετέχουν σε όλο το σίριαλ) δεν είναι επακριβώς αυτό που δείχνει. Διαφθορά, πάθος για την εξουσία, ζήλιες, αιώνια πάθη, εκδικητικές έχθρες, μέχρι και οικογενειακό δράμα, διάρκειας περισσότερων των είκοσι χρόνων, συμπεριλαμβάνει στο μίξερ του το ταχύτατου τέμπο θρίλερ. Κάτι το καινούργιο?

Εκτός του γεγονότος πως ο χρόνος που μοιράζεται ανάμεσα στο βασικό ντουέτο της ίντριγκας, πλέον δεν είναι ισομερής, με την μορφονιά να ξεφεύγει παρασάγγες από τον δημοσιογράφο σε έκθεση στο πανί, έτερον ουδέν. Σαν να έχει βγει το διδυμάκι, επακριβώς από την ίδια μήτρα με τα προηγούμενα, γεμάτο πληροφοριακά φλασμπάκ, έντονες ακρότητες και απιθανότητες, ανατροπές επί ανατροπών και φυσικά έξοδο που προδιαθέτει άμεσα για την υπαρξη του επόμενου τσάπτερ, που και βέβαια βρίσκεται στα σκαριά με την μαρκίζα The Girl Who Takes An Eye For An Eye. και θα αναρρωτηθείς εσύ οπαδέ της αμέτρητων οκτανίων περιπέτειας, που ακριβώς βρίσκεται το αρνητικό? Αν σου είναι αρκετή η επανάληψη πάνω στο ίδιο επακριβώς θέμα, με το μόνο που διαφοροποιείται να είναι τα ονόματα και οι φάτσες των υπεράριθμων περιφερειακών περσόνων πηγαίνω πάσο. Η εκτίμηση μου πάντως, με την πτώση των τίτλων της έναρξης, ήταν πως το εργάκι το είχα ματαδεί. και ας μην ανήκε στην βασική τρόικα του Millenium.

Πρακτικά, ενώ το φιλμ διαθέτει καλούς χαρακτήρες, δύο τουλάχιστον που το ποιόν τους έχουμε μάθει και από την καλή και από την ανάποδη, είναι σαφές πως πάσχει από villain, όπως άλλωστε και η συντριπτική πλειοψηφία των 007 κλώνων, συμπεριλαμβανομένων και των πιο πρόσφατων πανάκριβων M.I. για να είμαστε δίκαιοι, που από υπόθεση έπιασαν πολύ πάτο. Κάποιοι παγκόσμιοι τερορίστες, βρίσκουν πρόσβαση στο κόκκινο κουμπί που θα τινάξει στον αέρα ολάκερη την Γη και καμία Μοσάντ, CIA, MI6 δεν καταφέρνει να τους νταντέψει, παρά ένα κοριτσόπουλο που δρα αυτόκλητα, απομονωμένα, αλλά και μεθοδικά, στην παραπάνω γειτονίτσα από εκεί που θέριεψαν οι ΑΒΒΑ. Τι λες? Δεν είναι όμως κάθε μέρα της Αγίας Atomic Blonde για να πειστούμε έστω και στην ψευδαίσθηση της σκοτεινής αίθουσας, πως κάτι τέτοιο είναι έστω πιθανό.

Τεχνικά πάντως ο σκηνοθέτης Fede Alvarez παίρνει προαγώγιμο βαθμό, που ενδεχόμενα θα του ανοίξει την πόρτα για να αναλάβει τα ηνία και του επόμενου τεύχους, καθώς τόσο χειρίζεται την κάμερα επιδέξια στο κτίσιμο των ρυθμικών σεκάνς, όσο φροντίζει και η σωστή κινηματογράφηση των χιονισμένα ολόλευκων περιοχών της Σκανδιναβίας, να τυλίξει με την παγωνιά της την πλατεία, κτίζοντας την ανάλογη ατμόσφαιρα. Η έκπληξη του ριμπούτ πάντως, ακούει στο όνομα Claire Foy, η 34χρονη δηλαδή κοπελιά από το Στόκπορτ, που πιάνει την ευκαιρία από τα μαλλιά, υποδυόμενη την γεμάτη ιδιαιτερότητες Σαλάντερ, με περιορισμένη μεν επιδειξιομανία (που είναι το πίρσινγκ στις ρώγες David?) μα με ανεβασμένη την συναίσθηση πως κάτω από τα πέτσινα του αγοροκόριτσου, μα χαρά ταιριάζει το ντύμα του δίχως licence to kill ερασιτέχνη υπερκατάσκοπου. Ενδιαφέρουσα η στροφή, όχι εξίσου πρωτότυπο το περιεχόμενο της. Πάμε παρακάτω. (- Παρακάτω είναι ο γκρεμός παιδάκι μου θα σκοτωθούμε!)

Το Κορίτσι στον Ιστό της Αράχνης (The Girl in the Spider’s Web) Rating

Στις δικές μας αίθουσες? Στις 8 Νοεμβρίου 2018 από την Feelgood Ent.!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική