Φανταστικά Ζώα: Τα εγκλήματα του Γκρίντελβαλντ (Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald) PosterΦανταστικά Ζώα: Τα εγκλήματα του Γκρίντελβαλντ

του David Yates. Με τους Eddie Redmayne, Katherine Waterston, Dan Fogler, Alison Sudol, Ezra Miller, Zoë Kravitz, Callum Turner, Carmen Ejogo, Claudia Kim, William Nadylam, Kevin Guthrie, Jude Law, Johnny Depp


Ελέφαντες και Γάιδαροι
του zerVo (@moviesltd)

Ενδεχόμενα να μην έπιασε το εισπρακτικό ρεκόρ, ακόμη και του λιγότερο πετυχημένου επεισοδίου του Χαριποτερικού σίριαλ - μολονότι επέστρεψε στα ταμεία της Warner τα πενταπλάσια από τα 175 εκατομμύρια δολάρια που κόστισε - το εισαγωγικό όμως μέρος του σε εξέλιξη, πενταπλού κτυπήματος της συγγραφέως J.K, Rowling από τις πρώτες κιόλας στιγμές του απέδειξε πως μπορεί να σταθεί επάξια δίπλα στον εκδοτικό (και κατοπινά κινηματογραφικό) θρύλο. Και μάλιστα ακολουθώντας μια νοοτροπία εντελώς διαφορετική από εκείνη την παιδικο-εφηβική του διοπτροφόρου απρέντις, κινούμενο σε μονοπάτια σκοτεινότερα, πιότερο μουντά και περιπετειώδη, ρίχνοντας ταυτόχρονα μια κλεφτή ματιά σε ζητήματα πολιτικοκοινωνικά, μιας και το πλαίσιο που εντάσσεται το στόρι, συμβαδίζει με μια από τις πλέον δύσκολες στιγμές στην νεαρή αμερικάνικη ιστορία. Φανταστικά ζώα, μέρος δεύτερον λοιπόν...

Φανταστικά Ζώα: Τα εγκλήματα του Γκρίντελβαλντ (Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald) Wallpaper
Έχοντας μόλις συλληφθεί από τις δυνάμεις του Αμερικάνικου οργανισμού Μαγείας, που έχουν αντιληφθεί τις ανήθικες και ακραία καταστροφικές για το κοινό καλό φιλοδοξίες του, ο δαιμόνιος αρχιερέας Γκέλερτ Γκρίντελβαλντ, κατά την διάρκεια της μεταγωγής του στο σωφρονιστικό ίδρυμα που θα τον φιλοξενήσει, θα κατορθώσει με επιδέξιο, όσο και φονικό τρόπο, να αποδράσει, πετώντας στα ουράνια της Νέας Υόρκης. Και ελεύθερος πλέον, να θέσει σε εφαρμογή το ρυπαρό πλάνο του, να συγκεντρώσει δίπλα του, όσο περισσότερους χαρισματικούς μάγους μπορεί, μοιράζοντας τους ψεύτικες και παραπλανητικές υποσχέσεις, γύρω από την επιθυμία του να κτίσει έναν κόσμο φιλήσυχο και ειρηνικό, που τα ξόρκια και τα γητέματα θα μπορούν να λειτουργήσουν μόνον υπέρ της ανθρωπότητας.

Αντιλαμβανόμενος το επαίσχυντο σχέδιο του Γκρίντελβαλντ, ο Καθηγητής Άλντους Ντάμπλντορ, διακεκριμένο στέλεχος της κοινότητας των μάγων, θα στρατολογήσει τον ήδη δοκιμασμένο στις δύσκολες αποστολές, παλιό μαθητή του, Νιουτ Σκαμάντερ, που δείχνοντας και πάλι άγνοια του πραγματικού κινδύνου, θα πάρει το ρίσκο να ριχτεί στο κατόπι του διπρόσωπου λαϊκιστή. Έχοντας πάντοτε στο πλευρό του τον πιστό, μα και ερωτοκτυπημένο, φίλο του Τζέικομπ Κοβάλσκι, ο Νιουτ θα αναζητήσει τα ίχνη του μυστηριώδη, όπως σημαντικών μαγικών ικανοτήτων, Κρίντενς Μπέρμποουν, που αποτελεί τον υπ αριθμό ένα στόχο του Γκέλερτ για την σύσταση της ομάδας του.Την ώρα που οι εκπλήξεις στο διάβα του νεαρού, φιλόδοξου, αλλά και ατρόμητου θαυματοποιού, δεν θα έχουν τελειωμό.

Ταξίδεμα καινούργιο λοιπόν, μακριά από τον κόσμο τον απλοϊκό, τον επίπεδο και μονοδιάστατο, σε ένα περιβάλλον που για να το νοιώσει έστω κανείς, θα πρέπει να ανοίξει διάπλατα τους νοητικούς του ορίζοντες. Βόλτα, δεύτερη επί συνόλου πέντε εξαγγελθέντων από την παραγωγή, πρικουελική των όσων μας αφηγήθηκε εκεί κάπου στις αρχές του μιλένιουμ ο "Γουινγκάρντιουμ Λεβιόσα", που μας μεταφέρει χρονικά στην ζόρικη δεκαετία του 20', εποχή που το κραχ, διέλυσε ολοσχερώς την οικονομική και κοινωνική υπόσταση του Νέου Κόσμου. Στοιχείο ιστορικό, που δηλώνει το παρόν σε κάθε επιμέρους πλάνο του έργου, από της σύστασης του μάλιστα, δυο χρόνια πριν, καθώς η πλοκή είναι κτισμένη πάνω στα δεινά που προκάλεσε η χρηματιστηριακή καταστροφή. Φούσκα μαγική, που στήθηκε από τον κόσμο που δεν κρατά στο χέρι ραβδί, όπως άλλωστε και ο πόλεμος που πέρασε και ακόμη πιότερο αυτός που έρχεται. Κι εκεί ακριβώς στηρίζεται ολόκληρη η φιλοσοφία του δεδηλωμένου Σωτήρα Γκρίντελβαλντ, στην προπαγανδιστική μάχη του να πείσει τους αδαείς για το ανάξιο των πράξεων της αμαγείας και τις απεριόριστες δυνατότητες που έχει η δική του(ς) ομήγυρη, καθώς αποπειράται να σώσει τον κόσμο από κάθε λογής συμφορά. Διαχρονικό το κόλπο? Ακριβώς!

Κι εκεί εντοπίζεται μέσα σε ατούτο τον φαντασμαγορικό χαμό η ειδοποιός διαφορά της προσέγγισης του θέματος, επί χάρτου από την Rowling και επί σκηνής από τον, αν μη τι άλλο άριστο γνώστη της it's a kind of magic κατάστασης, David Yates, που αναπαριστά απίστευτα, όχι ρεαλιστικά, μα άκρως εντυπωσιακά, την ατμόσφαιρα της εποχής, μιξαρισμένη με τους εφετζίδικους τόνους που ταιριάζουν στην περίσταση. Η διαφοροποίηση καθώς δείχνει το μονοπάτι που κινείται το πρότζεκτ των Φανταστικών Ζώων, σε σχέση με τον Μικρό Χάρι, είναι πως αποτινάσσεται ο μανδύας της προσωποκεντρικότητας, αφού η αφήγηση δεν διαθέτει έναν και μοναδικό ήρωα στο μέσον της, που με τα κολπάκια του στο φινάλε θα βγει ο μεγάλος νικητής. Σταδιακά και όσο βαδίζουμε στην ολοκλήρωση του δεύτερου αυτού επεισοδίου, καταλαβαίνουμε πως το πλάνο αποκτά μια πιο ομαδική χροιά, με τα αντίπαλα στρατόπεδα - σε μια Marvelικού τύπου αναγωγή - να ορίζονται σιγά σιγά, προτού περάσουμε στα προσεχή και ενδεχόμενα πιο φασαριόζικα και ιντριγκαδόρικα μέρη.

Πιο περίπλοκα λες από αυτό εδώ το αστραφτερό adventure? Που αν δεν δώσεις σημασία ακόμη και στην πιο ασήμαντη σκηνούλα έχεις απολέσει και το αυγό και το πασχάλι, μιας και η παρέλαση των προσωπικοτήτων από το εκράν λαμβάνει μορφή καταιγίδας? Ιδίωμα άλλωστε της γραφής της J.K. η κομφουζιώδης κατάσταση που αποζητά το κάρφωμα του βλέμματος της πλατείας στην οθόνη, αλλιώς η μπάλα φεύγει εκτός γηπέδου ακόμη. Πέραν των ήδη γνώριμων προσώπων που μας συστήθηκαν στο part one (η όμορφη μάγα, λατρεμένη του Νιουτ, Τίνα - Katherine Waterstone, η μαγεμένη αδελφούλα της Κουίνι - Alison Sudol) εισέρχονται στο τερέν παίκτες καινούργιοι, που ο καθείς αναμένεται να δώσει την δική του ώθηση στο παραμύθι για να τσουλήσει κατά πως πρέπει. Με κυριότερη προσθήκη τον (ιδιαίτερο...) Νταμπλντορ, που υποδύεται ο Jude Law, αλλά και πολύ σημαντικά συν τις μορφές του διωκτικού Θησέα, αδελφού του Νιουτ (Callum Turner), του φίλιου όπως φαίνεται μάγου Γιουσούφ (William Nadylam), της μπερδεμένης Λέτα Λεστρέιντζ (η θυγατέρα Kravitz), μέχρι και της Ναγκίνι, που το όνομα σωστά παραπέμπει στο κομπανιέρο ερπετό του Λόρδου Βόλντεμορτ κι εδώ αποδίδεται στην ανθρώπινη φόρμα της από την Κορεάτισσα Claudia Kim.

Πέρα από τον κατακλυσμό των ονομάτων, που ορίζει και το μεγαλύτερο ζήτημα στην φιλμική αφήγηση, είναι σαφές πως οι δυνάμεις σταδιακά συσσωρεύονται στο πλευρό των αρχηγών της κάθε παράταξης. Κι αν στην κεκαλυμμένα διαβολική, είναι απόλυτα σίγουρο πως ηγέτης δεν είναι άλλος από τον Γκρίντελβαλντ, τον απρόβλεπτο Johnny Depp δηλαδή σε ακόμη ένα ιδιόρρυθμο μασκάρεμα, στην απέναντι τα γάντια ετοιμάζεται να φορέσει, ακόμη κι αν δεν το ξέρει ούτε ο ίδιος, ο χαμογελαστός ακόμη και σε συνθήκες δύσκολες Νιουτ, που φέρει την μορφή του πάντα αξιόλογου Eddie Redmayne, κερδίζοντας από νωρίς την μάχη της συμπάθειας. Πρωταγωνιστώντας σε σεκάνς ελκυστικές και γοητευτικές στο μάτι, που παρασέρνουν σε έναν κόσμο άλλο, μαγευτικό και ονειρώδη, πάντοτε όμως δεμένο με έναν πανίσχυρο κρίκο με τον δικό μας τον ρεαλιστικό. Σαν σε αλληγορία ένα πράγμα. Και αυτό είναι το μεγάλο κέρδος των Beasts τώρα που πάτησαν το κουμπάκι του Pause, δίνοντας εκ νέου ραντεβού σε δυο Νοέμβρηδες από τώρα. Θα αξίζει και πάλι η αναμονή, είμαι απόλυτα βέβαιος!

Φανταστικά Ζώα: Τα εγκλήματα του Γκρίντελβαλντ (Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald) Rating






Στις δικές μας αίθουσες? Στις 15 Νοεμβρίου 2018 από την Tanweer

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική