Ο Μικροπόδαρος (Smallfoot) Poster ΠόστερΟ Μικροπόδαρος

του Karey Kirkpatrick. Με τις φωνές των Channing Tatum, James Corden, Zendaya, Common, LeBron James, Danny DeVito, Gina Rodriguez, Yara Shahidi, Ely Henry, Jimmy Tatro


Looking a horrid man, Living in other land!
του zerVo (@moviesltd)

Η ύπαρξη τους περιορίζεται απλά και μόνο στους θρύλους και τις παραδόσεις του κάθε λαού, αφού παρόλη την ύπαρξη πάμπολλων αλαφροΐσκιωτων, που φανατικά υποστηρίζουν πως έχουν έρθει σε επαφή μαζί τους, εντούτοις η ορθολογική επιστήμη απορρίπτει μια τέτοια πιθανότητα ως απαράδεκτη. Κι όμως σαν παραμύθι και μόνο μια χαρά ακούγεται το σενάριο κανείς να έρθει τετ α τετ με το θηριώδες ον, που πλέει στα ρηχά νερά της Λοχ Νες, να συναντήσει στην καπετανίσια ποντοπορία του την αέρινη γοργόνα, για να της δώσει απαντήσεις γύρω από τον αδελφό της Μεγαλέξαντρο ή να κάνει συντροφιά στα απέραντα δάση της αμερικάνικης Μεσοδύσης, με τον γίγαντα Μεγαλοπόδαρο. Ένας τέτοιο τέρας, που ζει και αναπνέει μόνο στην σφαίρα του εκάστοτε ντόπιου φολκλόρ, είναι και ο Γιέτι, θεριό τεράστιο που είναι και ο βασικός ήρωας του καινούργιου animation της Warner.

Ο Μικροπόδαρος (Smallfoot) Quad Poster Πόστερ
Κάθε μέρα με το ίδιο κέφι ξυπνά η δομημένη κάτω από αυστηρές αρχές λειτουργίας κοινότητα των μαλλιαρών κατάλευκων τιτάνων Γιέτι, που είναι κτισμένη στο ψηλότερο σημείο της οροσειράς των Ιμαλαίων, πέρα από τα σύννεφα, σχεδόν μια ανάσα από τον ουρανό. Ανάμεσα τους και ο αγαθός Μίγκο, γιος του ηλικιωμένου Ντονγκλ, που καθημερινώς ξυπνά το χωριό κτυπώντας το γκονγκ του, ένας φιλότιμος και άκακος νεαρός γίγαντας, που του αρέσει να κάνει βόλτες ολημερίς, ίσαμε τα όρια όμως που έχει θεσπίσει ο Λιθοφύλακας, ο φυσικός ηγέτης της φράξιας, που σκοπό του έχει να προστατεύει τις ιερές πέτρες με τις γραμμένες αρχές δράσης της φυλής. Άντε και καμιά φορά να τα ξεπερνά, παρόλες τις παραινέσεις της παρέας του, για να μην μπει σε τέτοιο κίνδυνο.

Σε μια από αυτές του τις ρισκαδόρες βόλτες του ο Μίγκο, θα αντιληφθεί την ύπαρξη ενός μυστηριώδους ιπτάμενου σιδερένιου πουλιού, που άτσαλα θα προσγειωθεί στην αχανή παγωμένη επιφάνεια. Και προς ακόμη μεγαλύτερη του έκπληξη, από μέσα θα ξεπεταχτεί ένα παράξενο ον, που όμοιο του δεν έχει συναντήσει κανένας από τους συντρόφους του και που στις γραφές είναι καταχωρημένο ως ο Μικροπόδαρος. Σύμφωνα δε με τους νόμους των Γιέτι, απαγορεύεται η οποιαδήποτε επαφή με τα μικροσκοπικά ζωάκια, που ζουν στους πρόποδες των ορέων, ως υπερβολικά επικίνδυνη για το μέλλον του χωριού. Προβληματισμένος ο "μικρός" που κανένας από την ομήγυρη του δεν πείθεται για την συνάντηση του με έναν Smallfoot, θα πάρει ολομόναχος τον μακρύ δρόμο, πολύ κάτω από τα νέφη, για να αποδείξει σε όλους πως εκείνος έχει δίκιο και τα όντα αυτά, στ αλήθεια υπάρχουν.

Στην πραγματικότητα δηλαδή έναν άνθρωπο πέτυχε στην κορφή του Έβερεστ ο τριχωτός γίγας, έναν πιλότο που έχασε τον έλεγχο του αεροπλάνου του και προσέκρουσε στην πλαγιά κι ευτυχώς βγήκε ζωντανός μέσα από το κόκπιτ για να συναντήσει μπροστά του το Γιέτι, που επίσης από την δική του σκοπιά ουδείς λογικός πείθεται πως υφίσταται. Η ανακατωσούρα θα φτάσει στην κορύφωση της, καθώς ο Μίγκο θα πλησιάσει ίσαμε τους καταυλισμούς των ντόπιων, εκεί που θα συναντήσει έναν κατατρομαγμένο ντοκιμαντερίστα, τον Πέρσι Πάτερσον, που έχοντας χάσει την φήμη του ως σκηνοθέτης, αναζητά το ιδανικό θέμα για να επιστρέψει στην δράση!

Η πλάκα του στόρυ στηρίζεται, όπως γίνεται αντιληπτό, στην εναλλαγή των ρόλων των συμμετεχόντων στην πλοκή, ανθρώπων και γιέτι, εφόσον και για τους μεν και για τους δε ισχύει το ίδιο: Οι "άλλοι" υπάρχουν μόνο στην φαντασία και ουδείς ποτέ του τους έχει δει! Συνεπώς αυτό το συναπάντημα, κάπου στο μέσον της διαδρομής που πρώτος χάραξε ολόκληρη ο Έντμουντ Χίλαρι, είναι κι εκείνο που δίνει τροφή στην αφήγηση για να κινηθεί και να διασκεδάσει την κατά τεκμήριο ανήλικη πλατεία, που πετάει σκούφια για τέτοιου είδους χιουμοριστικά κινούμενα σχέδια.

Και η πραγματικότητα είναι πως οι μικροί φίλοι του πολύχρωμου σκίτσου, σίγουρα θα περάσουν όμορφα με τις σλάπστικ γκάφες του ατσούμπαλου Μίγκο, καθώς εκείνος γκρεμοτσακίζεται, καρφώνεται στο γκονγκ ή προσπαθεί να προστατέψει από το ψύχος τον καινούργιο του φιλαράκο. Εύπεπτες οι ηθικές κεντρικές ιδέες, περί συντροφικότητας, αλληλεγγύης, φιλίας και σεβασμού, ακόμη και προς μια άγνωστης μορφής ύπαρξη, συνοδεύουν ένα πόνημα που σχεδιαστικά ακολουθεί πιστά τους κανόνες που χάραξε το Ice Age στα σκηνικά και το Monsters Inc στο ζωγράφγισμα των ηρώων. Αξιοπρεπές, αλλά όχι και κάτι που δεν έχουμε ματαδεί!

Ο Μικροπόδαρος (Smallfoot) Rating

Στις δικές μας αίθουσες? Στις 27 Σεπτεμβρίου 2018 από την Tanweer!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική