Alpha Poster ΠόστερAlpha

του Albert Hughes. Με τους Kodi Smit-McPhee, Jóhannes Haukur Jóhannesson, Natassia Malthe, Leonor Varela, Jens Hultén, Mercedes de la Zerda, Spencer Bogaert, Chuck


United We Stand!
του zerVo (@moviesltd)

Βασισμένος πάνω σε μια επιστημονική μελέτη πάνω στις σοσιολογικές συμπεριφορές της αγέλης, είναι η έννοια του φυσικού της ηγέτη, εκείνου που έχει αναλάβει την υποχρέωση να οδηγήσει τους συντρόφους του σε νέους ορίζοντες, με ασφάλεια, θάρρος, πυγμή, χωρίς ποτέ να τους θέτει σε κινδύνους και αν ποτέ συμβεί αυτό, εκείνος να είναι ο πρώτος που θα ριχτεί στην φωτιά για να τους προστατέψει. Μολονότι οι εκτιμήσεις των μελετητών της πανίδας είναι αντικρουόμενες για το αν υφίσταται στις ομοίων ειδών κοινωνίες τους, αληθινός αρχηγός, στην κοινή λογική η έννοια του Alpha έχει παγιωθεί κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να θεωρείται δεδομένη ή ύπαρξη του στο συντεταγμένο pack είτε μιλάμε για πιο προσιτής έρευνας σκύλους, είτε για πιο απόμακρους και λιγότερο κοντινούς στον άνθρωπο, λύκους, καλή ώρα.

Alpha Quad Poster Πόστερ
Άγρια Ευρώπη, Έτος 20.000 προ Χριστού. Προκειμένου να μαζέψουν τις προμήθειες σε τροφή για να βγάλουν την βαρυχειμωνιά, οι πολεμιστές της πρωτόγονης φυλής του αντρειωμένου Τάου, θα κληθούν να εκκινήσουν το μακρύ και χρονοβόρο ταξίδι τους προς τον αφιλόξενο ορίζοντα, κυνηγώντας κοπάδια από άγριους βούβαλους. Σε αυτή την επικίνδυνη διαδρομή, για πρώτη φορά θα πάρει μέρος και ο έφηβος, άμαθος, άπειρος, αλλά με δείγματα αξιόμαχων ικανοτήτων, γιος του αρχηγού, Κέντα, παρόλους τους φόβους και τις αντιρρήσεις που θα εκφράσει η μητέρα του, Ρο, πιστεύοντας πως ακόμη δεν είναι πανέτοιμος για να συμμετάσχει σε μια τέτοια δύσκολη αποστολή.

Και πραγματικά οι εφιάλτες της μάνας θα γίνουν πραγματικότητα, καθώς πάνω στην μάχη με τα ανήμερα θηρία, ο μικρός θα χάσει την ζωή του, πέφτοντας εντελώς αναπάντεχα στον γκρεμό. γεγονός που θα γεμίσει με θλίψη την ψυχή του ατρόμητου γονιού του, ειδικά από την στιγμή που θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει άταφο το άψυχο κορμί του πάνω στα κακοτράχαλα και δίχως πρόσβαση βράχια. Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική, καθώς το αγόρι μπορεί να έχει τραυματιστεί βαριά και να βρίσκεται σε δεινή θέση στην ράχη μιας πλαγιάς χωρίς διέξοδο, είναι όμως ζωντανό. Και καλείται μέσα σε αυτή την αβάσταχτη συνθήκη να ανασυντάξει δυνάμεις, ώστε να σχεδιάσει πλάνο επιστροφής, πίσω στον τόπο του.

Και τα εμπόδια μοιάζουν αμέτρητα, μιας και χωρίς χάρτη και προσανατολισμό, πρέπει να διασχίσει την αχανή παγωμένη τούνδρα, κάτω από συνεχή χιονόπτωση, δίχως φαγητό και φωτιά, αλλά και με τα ανήμερα θεριά να καραδοκούν να τον μετατρέψουν εκείνον θύμα των δικών τους ορέξεων. Για καλή του τύχη, που στην ουσία όμως ο ίδιος την προκάλεσε με την φιλοτιμία του, σε αυτό το διάβα προς το άγνωστο δεν είναι μόνος. Έχει για συντροφιά τον αρχηγό της φράξιας των αγριεμένων λύκων, που τον πήραν στο κατόπι και σώθηκε από τα νύχια τους την ύστατη ώρα. Και πληγωμένο όμως το ζωντανό, δεν το παραπέταξε εκδικητικά, μα φρόντισε το τραύμα του, γιατρεύοντας το, γι αυτό κι ο Άλφα, βασισμένος στο γνώριμο βασικό ένστικτο των τετράποδων, θα του το ανταποδώσει, ακόμη κι αν χρειαστεί να δώσει και την ζωή του ακόμη για το - όπως το θαρρεί - αφεντικό του.

Σαν βγαλμένη από τις παλιές καλές ημέρες των live action περιπετειών της Disney, μοιάζει η καινούργια δημιουργία του Albert Hughes, άλλοτε μέλους της φιλόδοξης αδελφικής σκηνοθετικής δυάδας, που είχε κάνει αίσθηση με τους ανεξάρτητης κοπής Dead Presidents, αλλά και τα κατοπινά, διαφορετικής κινηματογραφικής αισθητικής From Hell και The Book Of Eli. Η ιστορία που αφηγείται εδώ ο 46χρονος ντιρέκτορας από το Ντιτρόιτ, κινείται πάνω στον άξονα που ορίζουν όλα εκείνα τα ηθικά στοιχεία της φιλίας, της ομαδικότητας, της αλληλεγγύης, ακόμη και της αυτοθυσίας αν χρειαστεί, ώστε να επιτευχθεί ο γιγάντιας δυσκολίας ομαδικός στόχος που έχει τεθεί, να υπερκεραστούν οι αντιξοότητες και το συντροφικό δίδυμο να φτάσει επιτέλους στο τέρμα της διαδρομής. Και φυσικά στην σωτηρία.

Φόντο αυτής της περιπέτειας, ο κόσμος της παλαιολιθικής εποχής, απέραντος και τόσο άδειος, χωρίς πόλεις, χωρίς θηριώδη κτίσματα, χωρίς έστω συνοικισμούς και καλύβες, αφού οι άνθρωποι αυτής της περιόδου, ίσα που έχουν βγει από τις σπηλιές και ανοίγονται στις εξοχές, κατοικώντας στην καλύτερη περίπτωση σε πρόχειρα αντίσκηνα, που δεν προστατεύουν από τους φυσικούς κινδύνους. Τα τοπία της Ισλανδίας που ορίζουν το πραγματικά εντυπωσιακό σκηνικό, κόβουν την ανάσα, δείχνοντας για μια ακόμη φορά, το ανεξερεύνητα παρθένο μέγεθος αυτής της απόμακρης, νησιωτικής, Σκανδιναβικής, πανέμορφης χώρας. Σε βαθμό που τα εκπληκτικά landscapes όχι και λίγες φορές να κλέβουν την παράσταση από όσα, όμορφα δομημένα μεν, μα ξαναειπωμένα περιγράφει η πλοκή.

Ο μπόμπιρας Kodi Smit-McPhee, μετά από μια δεκαετία δοκιμασίας σε ρόλους αβανταδόρικους της παιδικής του ηλικίας, εδώ πραγματοποιεί το αλματάκι του προς την ενηλικίωση, κρατώντας ολόκληρη την ταινία στην 22χρονη ράχη του και είναι αναμφίβολα ικανοποιητικός. Άλλωστε από την αγγλόφωνη εκδοχή του Let Me In, αλλά και τα συμπαθέστατα Slow West και The Road, είχε δώσει δείγματα του αξιόλογου ταλέντου του το Αυστραλεζάκι. Κι στην παρούσα περίπτωση συνοδεία ενός άριστα εκπαιδευμένου κυνός, μια χαρά τα καταφέρνει, να στηρίξει αυτή την γεμάτη εύπεπτα νοήματα ice age περιπέτεια, που ανήκει στην κατηγορία "για όλη την οικογένεια".

Alpha Rating

Στις δικές μας αίθουσες? Στις 11 Οκτωβρίου 2018 από την Feelgood Ent.!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική