To Σπίτι με το Ρολόι στον Τοίχο (The House with a Clock in Its Walls) Poster ΠόστερTo Σπίτι με το Ρολόι στον Τοίχο

του Eli Roth. Με τους Jack Black, Cate Blanchett, Owen Vaccaro, Renée Elise Goldsberry, Sunny Suljic, Kyle MacLachlan


Τικ τακ, τικ τακ, τικ τακ!
του zerVo (@moviesltd)

Η young adult νουβέλα φαντασίας και μυστηρίου Το Σπίτι με το Ρολόι στον Τοίχο (The House with a Clock in its Walls) κυκλοφόρησε 45 ολόκληρα χρόνια πριν, το 1973, φέροντας την υπογραφή του αναγνωρισμένου συγγραφέα John Bellairs και αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της σεζόν, ξεπουλώντας χιλιάδες αντίτυπα στις προθήκες των βιβλιοπωλείων. Το θέμα του μυθιστορήματος χάρη στην πολύ ενδιαφέρουσα σασπένς δομή του, όρισε την βάση ενός επεισοδίου του ανθολογικού τριπτύχου Once Upon A Midnight Scary, που προβλήθηκε από τους τηλεοπτικούς δέκτες το 1979 με οικοδεσπότη τον θρυλικό Vincent Price, ενώ στις μέρες μας, υποπίπτοντας στην αντίληψη της Universal, χρηματοδοτήθηκε από το στούντιο, ώστε να στηθεί πάνω του μια εφετζίδικη και εντυπωσιακή περιπέτεια!

To Σπίτι με το Ρολόι στον Τοίχο (The House with a Clock in Its Walls) Quad Poster Πόστερ
Έχοντας μόλις χάσει τους αγαπημένους του γονείς σε τροχαίο δυστύχημα, ο δεκάχρονος ορφανός Λιούις Μπαρναβέλτ θα υποχρεωθεί να ταξιδέψει σε έναν καινούργιο τόπο, προκειμένου να ζήσει με τον μοναδικό εν ζωή συγγενή του, τον μυστηριώδη θείο του, Τζόναθαν. Από τις πρώτες στιγμές στο καινούργιο του, θεόρατο, σπίτι, ο μικρούλης θα αντιληφθεί πως κάτι παράξενο συμβαίνει με τον ιδιόρρυθμο αδελφό του πατέρα του, αλλά και την στενή του φίλη Φλόρενς, καθώς εύκολα θα καταλάβει πως κάτι παράξενο του κρύβουν. Η αλήθεια δεν θα αργήσει να αποκαλυφθεί στον προβληματισμένο μπόμπιρα, καθώς ο νέος του κηδεμόνας θα αναγκαστεί να του εκμυστηρευτεί πως η έπαυλη κάποτε ανήκε σε έναν δαιμονικό μάγο, τον Άιζακ Ίζαρντ, από τον οποίο, πριν απολέσει αιφνίδια την ζωή του κατά την διάρκεια μιας επικίνδυνης τελετής, διδάχθηκε και ο ίδιος την τέχνη της μαγείας.

Αποφασίζοντας ο Τζόναθαν από κοινού με την αινιγματική Φλόρενς, να μάθουν και στον πιτσιρίκο τα μυστικά ξόρκια, δεν θα υπολογίσουν πως εκείνος, παραγκωνισμένος και περιθωριοποιημένος από τους δημοφιλείς στην σχολική κοινότητα, συμμαθητές του, θα τα χρησιμοποιήσει για να τους εντυπωσιάσει, ώστε να τον κάνουν παρέα. Βλέποντας τα γεμάτα ρίσκο μαγικά τρικ σαν ένα κοινό παιχνίδι, δεν θα αντιληφθεί ο συνεσταλμένος Λούις, πως θα βάλει άθελα του μπροστά μια αλληλουχία γεγονότων, που θα οδηγήσουν στην νεκρανάσταση του κακίστρου Ίζαρντ, που από την μεριά του, ακόμη πιο ισχυρός, θα βάλει μπροστά το σχέδιο του να αφανίσει ολόκληρη την πόλη.

Με την στήριξη ενός στρατού από ζωντανεμένες κούκλες, ο κάποτε ενάρετος, που για προσωπικούς λόγους ακολούθησε τον δρόμο της ανηθικότητας, Ίζαρντ, θα θέσει σε λειτουργία το καλά κρυμμένο στα θεμέλια της στοιχειωμένης βίλας, ρολόι, που μετρώντας αντίστροφα θα επαναφέρει την κατάσταση στην παρελθοντική εκείνη ώρα, που βρέθηκε στο απόγειο της ισχύος του. Είναι η στιγμή που ο εκκεντρικός θείος, η φιλενάδα του Κυρία Ζίμερμαν και ο μικρός εκκολαπτόμενος μάγος Λιούις, θα κληθούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, ώστε να σταθούν εμπόδιο στις ορέξεις του απαίσιας όψης μεκρομάντη.

Να εκμεταλλευτεί την δυναμική, παρότι από εκείνη την τελευταία του εμφάνιση στο εκράν, έχει διαβεί μια ολόκληρη επταετία, ώθηση του ισοπεδωτικής επιτυχίας σίριαλ των Harry Potters, επιθυμεί όσο τίποτα άλλο, το παραμυθένιας υφής adventure, αν και είναι απόλυτα βέβαιο πως είναι αδύνατον έστω και να σκεφτεί να πιάσει μέρος εκείνων των δυσθεώρητων αριθμών. Πάντως αν και εφόσον η απήχηση του φιλμ είναι έστω και ελαφρώς ανεκτή, υπάρχει μπόλικο περιθώριο για μελλοντικά σίκουελς, αφού τα υπάρχοντα βιβλία που προτάσσουν τις ικανότητες του μελαγχολικού πιτσιρδελιού στο άμπρα κατάμπρα, φτάνουν ίσαμε την ντουζίνα!

Με το στόρι να τοποθετείται σε μια περίεργα ψυχροπολεμική για τα αμερικάνικα χρονικά περίοδο, στα μέσα της δεκαετίας του 50, ο σχεδιασμός της παραγωγής καταφέρνει να κτίσει γύρω από την πλοκή μια όμορφη αναπαράσταση της εποχής, σε όσα πλάνα λαμβάνουν χώρα εκτός της πολύπατης και πολυεπίπεδης βίλας με τις μυστικές κρύπτες, τις ζωντανές πολυθρόνες και τα κινούμενα βιτρώ. Το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι του έργου, παίζει μέσα στην βαρύτατα ντυμένη έπαυλη, που ορίζει ένα πρώτης τάξης σκοτεινό και γεμάτο ιδιότροπες σκιές σκηνικό για να ξετυλιχτεί το φαντασμαγορικό, όσο και φιβιστικό ενίοτε, μύθι μύθι. Άλλωστε από το να προσφέρει φιλμικές ιστορίες περιορισμένες μέσα στα πλαίσια τεσσάρων τοίχων, από τον καιρό των Cabin Fever, Hostel και Knock Knock, ο ντιρέκτορας Eli Roth είναι πολύ καλά μαθημένος!

Αφήνοντας δε την λογική του να αποδράσει από τα δεσμά του (και) ενοχλητικού gore, ο σκηνοθέτης διαφοροποιεί την ματιά του σε κάτι πιο εύπεπτο και σαφέστατα πιο οικογενειακό προκειμένου να αγκαλιαστεί ένα πολύ μεγαλύτερο αγοραστικό κοινό και όχι απλά το πολύ μικρό, εκείνο που θαυμάζει τα εξτρίμ έργα του Βοστονέζου, κατατάσσοντας τα στα όρια του καλτ. Όχι εδώ δεν παίζουν αγριότητες, δεν θα το επέτρεπε άλλωστε και η φιλοδοξία της παραγωγής για εισιτήρια, με αποτέλεσμα ο Roth να συγκρατείται στις αιματηρές ορμές του, που δεν εμφανίζονται ποτέ ευτυχώς και να έχουμε έτσι ως αποτέλεσμα, την ποιοτικότερη δημιουργική του στιγμή μέχρι ώρας, εξαιρουμένων των συνεργασιών του με τον Tarantino, που δεν γνωρίζουμε αν και κατά πόσον υπήρξαν ιδέες δικές του.

Με κεντρικό άξονα της υπόθεσης τον μικρούλη Λιούις - απίθανα συμπαθής στο ντεμπούτο του ο Owen Vaccaro - ένα αγόρι που πέρα από την αβάσταχτη απώλεια έχει να κοντράρει και την απόρριψη του περίγυρου του, που τον θωρεί από ανάξιο μέχρι φρικιό, το φιλμ εξελίσσεται αρμονικά και χωρίς περιττές horror παρεκτροπές, με τρόπο πολλές φορές εντυπωσιακό, καθώς η Amblin που επιμελείται τις οφθαλμαπάτες, έχει κάνει και πάλι σπουδαία δουλειά. Εξαίρετοι παραστάτες στο όλο εγχείρημα, οι πεπειραμένοι αστέρες της παρέας, ο Jack Black, που δίνει και πάλι τον κωμικό τόνο στην δράση, σε συνδυασμό με εκείνη το παρανόιντ βλέμμα που τον χαρακτηρίζει, αλλά και η τεράστια Cate Blanchett, σε μια φέριτειλ υποστηρικτική εμφάνιση ολοκληρωτικά αντίθετη ας πούμε, με την φανταστική της Γκαλαντριλ. Τέσσερα ανήλικα παιδάκια έχει άλλωστε η Αυστραλέζα και μάλλον ήρθε η ώρα να τους δείξει δείγμα της ερμηνείας της, πριν αυτά μεγαλώσουν και την χαρούν στις συνέχειες των δαχτυλιδιών.

To Σπίτι με το Ρολόι στον Τοίχο (The House with a Clock in Its Walls) Rating

Στις δικές μας αίθουσες? Στις 20 Σεπτεμβρίου 2018 από την Odeon!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική