Υπεράνω πάσης υποψίας (The Catcher Was A Spy) Poster ΠόστερΥπεράνω πάσης υποψίας

του Ben Lewin. Με τους Paul Rudd, Mark Strong, Sienna Miller, Jeff Daniels, Tom Wilkinson, Giancarlo Giannini, Hiroyuki Sanada, Guy Pearce, Paul Giamatti


Κατάσκοπος στην καρδιά!
του zerVo (@moviesltd)

Από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στα χρονικά της φυσικής επιστήμης, ο Γερμανός Βέρνερ Καρλ Χάιζενμπεργκ, υπήρξε ένας από τους θεμελιωτές της θεωρίας της κβαντομηχανικής. Νομπελίστας από το 1932, χάρη στην διατύπωση του για την Αρχή της Απροσδιοριστίας, στην οποία έδινε καινούργιες θεωρήσεις για τον τρόπο προσέγγισης βασικών εννοιών του φυσικού κόσμου, αλλά και την ανατρεπτική του εξήγηση περί της σταθερότητας της ύλης, ο σπουδαίος επιστήμονας, ορίστηκε από το Ναζιστικό καθεστώς ως ένας από τους βασικούς συντελεστές της έρευνας για την διάσπαση του ατόμου και κατ επέκταση της δημιουργίας μιας φονικής βόμβας. Οι ανεπίσημες γραφές κάνουν λόγο για περιορισμένο ενδιαφέρον του Χάιζενμπεργκ πάνω στο πυρηνικό πρόγραμμα του Χίτλερ, αφού με την αρνητική του στάση προκάλεσε καθυστερήσεις στην υλοποίηση του, μια προσωπική αντίδραση που προέκυψε από το γεγονός πως στενοί του συνεργάτες, εκδιώχθηκαν από το φασιστικό καθεστώς, λόγω της καταγωγής τους. Κατόπιν του μεγάλου πολέμου συνέβαλε με τις γνώσεις του, τα μέγιστα στην αναδιάρθρωση της νέας και δημοκρατικής Γερμανίας.

Υπεράνω πάσης υποψίας (The Catcher Was A Spy) Quad Poster Πόστερ
Από τους ποιοτικότερους παίκτες του πρωταθλήματος μπέιζμπολ, αγωνιζόμενος με τα χρώματα της ομάδας των Ρεντ Σοκς της Βοστόνης, ο χαμηλών τόνων και μυστηριώδους συμπεριφοράς Μο Μπεργκ, δεν θα αργήσει να πέσει στην αντίληψη του Γραφείου Στρατηγικών Υπηρεσιών, λόγω των απίστευτων γνώσεων και ικανοτήτων του. Απόφοιτος του πανεπιστημίου του Πρίνστον, με υψηλότατο IQ, άριστη επικοινωνία σε περισσότερες από δέκα γλώσσες και διπλωματική άνεση, ως αστέρας του δημοφιλούς σπορ, να ταξιδεύει σε στρατηγικής σημασίας περιοχές της γης, ο Εβραϊκής καταγωγής μοναχικός άντρας με το υψηλό πατριωτικό φρόνημα, θα στρατολογηθεί από την αρχές προκειμένου να του ανατεθεί μια από τις πιο δύσκολες και ριψοκίνδυνες αποστολές.

Να ταξιδέψει κάτω από άκρα μυστικότητα στο επίκεντρο των μαχών του πολέμου, στην φλεγόμενη Ευρώπη, ώστε να εντοπίσει τα ίχνη του κορυφαίου Γερμανού επιστήμονα Βέρνερ Χάιζενμπεργκ, που σύμφωνα με τα δεδομένα είναι ο κύριος οργανωτής του ναζιστικού πλάνου κατασκευής του ατομικού υπερόπλου. Και φυσικά ξεπερνώντας τα εμπόδια ασφαλείας που έχει στήσει η Γκεστάπο, να τον προσεγγίσει και να τον εξοντώσει. Μια αποστολή που απαιτεί από τον λιγομίλητο και ανέκφραστο Μο, σύνεση, προσοχή και άριστο σχεδιασμό ώστε να έρθει εις πέρας με επιτυχία.

Το βασικό θέμα που η Αμερικάνικη οργάνωση, προπομπός ως γνωστόν της CIA, αντιμετωπίζει, είναι η αμφιβολία. Όχι μόνο για το αν έχει βάλει στο στόχαστρο τον σωστό αντίπαλο, αφού δεν έχει διασαφηνισθεί αν πραγματικά ο Γερμανός φυσικός λειτουργεί υπέρ ή κατά των ορέξεων του Τρίτου Ράιχ, αλλά και για το αν στέλνει στο μέτωπο τον κατάλληλο άνθρωπο, αφού ο αινιγματικός, ανεξήγητος και αδιαφανής χαρακτήρας του Μπεργκ, δεν πείθει τους τελειομανείς ιθύνοντες πως έχουν πράξει σωστά επιλέγοντας τον. Κι αυτό γιατί σε καμία περίπτωση η περσόνα του δεν συνάδει με την τυπική εκείνη του Γιάνκη, του διαχυτικού σωβινιστή, του περήφανου οικογενειάρχη. Κοντεύοντας στην συμπλήρωση των σαράντα χρόνων ζωής, αστεφάνωτος και άτεκνος ακόμη, έχει προκαλέσει αμέτρητα ερωτηματικά στον στενό του περίγυρο, ακόμη και στην σχεδόν αόρατη στις δημόσιες εμφανίσεις μνηστή του, για το αν και κατά πόσο είναι φανατικός άνδρας...

Στην δική μας ματιά, αυτή των θεατών της ιστορίας δηλαδή, το ερωτηματικό για το αν έχει ομοφυλοφιλικές τάσεις, πολύ γρήγορα απαντάται, μετά από το ταξίδι του αθλητή και εκκολαπτόμενου πράκτορα στην Ιαπωνία. Ξέροντας καλά να ξεγλυστρά από τα ερωτήματα των ανωτέρων του αλλά και από τις παρακολουθήσεις των περίεργων τριγύρω του, θα αποδειχθεί ως ο πρέπων για να μεταβεί στην Ιταλία και να ψάξει να βρει και να σκοτώσει δίχως οίκτο, τον άνθρωπο που στο μυαλό του κρατά την τύχη ολόκληρου του πολέμου. Αποξαρχής καταλαβαίνεις όμως, ως έξυπνος σινεφίλ, όταν τον συγκεκριμένο ρόλο δεν τον κατέχει ο Tom Cruise ή ο Brad Pitt, πως το spy thriller που πρόκειται να παρακολουθήσεις δεν θα είναι ακριβώς εκείνο που περιμένεις. Μάλλον με ένα ψυχολογικό παιχνίδι, όχι απόλυτα πετυχημένο αφηγηματικά, που ακολουθεί όλες τις τυπικότητες του ακαδημαϊκού φιλμικού κτισίματος μοιάζει το The Catcher Was A Spy.

Οι ρυθμοί δεν ανεβάζουν ποτέ στροφές, κάτι που δεν είναι κατ ανάγκη κακό αν αναλογιστούμε πως οι καλύτερες ταινίες του genre, σαν τον Tinker Tailor ας πούμε, διαθέτουν πλήρως επίπεδη και χωρίς διακυμάνσεις τέμπο εξιστόρηση. Ο 73χρονος Πολωνικής καταγωγής σκηνοθέτης, Ben Lewin, των μόλις έξι ταινιών μεγάλου μήκους στο ενεργητικό του, σε πορεία τριάντα ετών, άνευρα και άχρωμα σηκώνει την μπαγκέτα του για να διευθύνει την ορχήστρα που στο επίκεντρο της έχει έναν μπερδεμένης υφής σταρ, όπως ο Paul Rudd. Κωμικός νέας κοπής μας συστήθηκε, στα κύματα της Marvel μέσω Ant-Man μπλέχτηκε, σε δράμα χαρακτήρων τον τοποθέτησαν εδώ, με αποτέλεσμα να μην ορίζει και το άριστο καστάρισμα.

Με άλλο πιο ενδιαφέρουσας και όχι τόσο ρηχής αντίληψης ντιρέκτορα, που δεν ξεπατικώνει ολάκερο το πατρόν του (αποτυχημένου) The Good Shepherd και με εναλλακτικό πρωταγωνιστή μιας και ο Rudd δεν ταιριάζει, δεν θα μπορούσα να φανταστώ πως θα αποτύγχανε το πρότζεκτ της κινηματογραφικής δολοφονίας του κβαντοφυσικού, έχοντας στις τάξεις του ολόκληρη την μεικτή κόσμου των κορυφαίων ρολιστών. Δεν υπάρχει ούτε μισός ρόλος που να μην αποδίδεται από ονομαστό καρατερίστα - ο Βέρνερ από τον περουκάκια Mark Strong, που στήνει με τον Rudd και την μοναδική άξια αναφοράς κοντραριστική σεκάνς, η μνηστή από την κούκλα Sienna Miller, ο μπος από τον Jeff Daniels, ο συνεργάτης από τον Paul Giammatti, ο στρατιωτικός υπεύθυνος από τον Guy Pearce, ο Ιταλιάνος μεσάζων από τον Giannini, ο σύνδεσμος από τον Tom Wilknson, μέχρι και ο σχιστομάτης εραστής φέρει την φιγούρα του Hiroyuki Sanada. Τι διάολο? Δωρεάν έπαιξαν? Ή δεν λυπήθηκαν τα χρήματα τους εκεί στο στούντιο, επενδύοντας μαζί με όλους αυτούς σε αμφιλεγόμενο σκηνοθετικό  άτι? Διότι υπό άλλες, πιο προσεγμένες, παραγωγικές συνθήκες, δεν βρίσκω γιατί το ακριβό Υπεράνω Πάσης Υποψίας (τι κουτός ο εγχώριος τίτλος) να μην ήταν αντάξιο ενός Imitation Game φερειπείν.

Υπεράνω πάσης υποψίας (The Catcher Was A Spy) Rating

Στις δικές μας αίθουσες? Στις 20 Σεπτεμβρίου 2018 από την Spentzos Films!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική