Αmityville: Το Ξύπνημα (Amityville: The Awakening) Poster ΠόστερΑmityville: Το Ξύπνημα

του David Leveaux. Με τους Bella Thorne, Jennifer Jason Leigh, Cameron Monaghan, Mckenna Grace, Jennifer Morrison, Thomas Mann


3 και Τέταρτο...
του zerVo (@moviesltd)

Μια από τις υποθέσεις μαζικών φονικών που συγκλόνισαν την αμερικάνικη κοινή γνώμη, υπήρξε εκείνη του Άμιτυβιλ, ενός προάστιου στις νότιες ακτές του Λονγκ Άιλαντ, που έλαβε χώρα τον Νοέμβριο του 1974. Δράστης της πολλαπλής δολοφονίας, ο 23χρονος τότε Ρόναλντ Ντε Φέο, που σκότωσε εν ψυχρώ με την καραμπίνα του, έξι μέλη της οικογένειας του, τον πατέρα, την μητέρα και τα τέσσερα μικρότερα αδέλφια του, πριν παραδοθεί σε κατάσταση αμόκ στις αστυνομικές αρχές. Το κίνητρο της σφαγής ουδέποτε έγινε γνωστό, γεγονός που έξαψε την φαντασία όσων ασχολήθηκαν με το συμβάν, όπως του συγγραφέα Jay Anson, που τρία χρόνια μετά συνέγραψε το μπεστ σέλλερ τρόμου The Amityville Horror, δίνοντας μεταφυσικές διαστάσεις σε όσα αιματηρά συνέβησαν εκείνη την μοιραία νύχτα στο σπίτι των Ντε Φέο. Βιβλίο που όρισε και την βάση της ομώνυμης κινηματογραφικής ταινίας, ελάχιστο καιρό μετά, με σκηνοθέτη τον Stuart Rosenberg. Το The Awakening, μετά την εισαγωγική τριλογία και το αποτυχημένο ριμέικ του 2005 είναι η πέμπτη κινηματογραφική (τηλεοπτικά ή κατευθείαν στο βίντεο υπήρξαν μια ντουζίνα ακόμη) ταινία που ασχολείται 45 χρόνια μετά με το συμβάν.

Αmityville: Το Ξύπνημα (Amityville: The Awakening) Quad Poster Πόστερ
Ένα καινούργιο ξεκίνημα για την ταλαιπωρημένη από τα κτυπήματα οικογένεια της, θα επιχειρήσει να κάνει η Τζόαν Γουόκερ, μοναχική μητέρα τριών παιδιών, αποφασίζοντας να μετακομίσει σε καινούργιο ευρύχωρο σπίτι, που βρήκε σε τιμή προνομιακή τιμή, ελάχιστα έξω από την Νέα Υόρκη. Κατοικία που θα στεγάσει εκτός από την ίδια, την έφηβη και ζορισμένη από τα προβλήματα της ηλικίας, θυγατέρα της, Μπελ, την μικρούλα και άμαθη Τζούλιετ, αλλά και τον σε κωματώδη κατάσταση γιο της, Τζέιμς, που εδώ και δύο χρόνια βρίσκεται ακινητοποιημένος στο κρεββάτι, συνέπεια ατυχήματος, στην προσπάθεια του να προστατέψει την δίδυμη αδελφή του. Ένα γεγονός που έχει συντρίψει τις σχέσεις μητέρας και κόρης, καθώς η Μπελ θα θεωρηθεί ως η υπαίτια για το μοιραίο περιστατικό, που έχει μετατρέψει σε φυτό το παλικάρι.

Την ώρα που οι προσπάθειες του γείτονα νευρολόγου Δόκτορα Μίλτον, δείχνουν αισιόδοξα μηνύματα πως ο νεαρός μπορεί να ξυπνήσει από τον λήθαργο, κάποια παράξενα φαινόμενα θα κάνουν την εμφάνιση τους στην οικία, κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, που θα προβληματίσουν ακόμη πιο πολύ τους νεοφερμένους στο σπίτι ενοίκους. Περιστατικά τρομακτικά και ανεξήγητα, που έχουν άμεση σχέση με το κατακόκκινα αιματοβαμμένο παρελθόν του κτιρίου στον αριθμό 112 της λεωφόρου Όσεαν στο Άμιτυβίλ, που τα γνωρίζουν όλοι στην περιοχή, όπως άλλωστε και η απελπισμένη μητέρα, έχοντας επιμελώς φροντίσει να τα αποκρύψει από τα παιδιά της...

Εννοείται πως για χάρη της εξέλιξης του horror, η αλήθεια πίσω από το σατανικό υπόγειο που θα ανατρέψει τον κόσμο όλο, ακόμη μιας οικογένειας που πήρε το ρίσκο να στεγαστεί στο στοιχειωμένο δίπατο, πολύ σύντομα θα αποκαλυφθεί στο κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας του παρόντος ριμπούτ, δηλαδή την ανασφαλή και με τάσεις απόγνωσης Μπελ. Ένα κορίτσι 17 χρονών, δίχως παρέες και συντροφιές, που έχει αναλογιστεί το μέγεθος της ευθύνης της για το κακό που βρήκε τον αδελφό της, αλλά δεν μπορεί να υπολογίσει το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση που από την πρώτη κιόλας νύχτα θα αποκαλύψει πως κάτι διαβολικό κρύβεται πίσω από τις ταπετσαρίες του νέου σπιτικού. Σταδιακά και με ευρηματικό μάλιστα τρόπο, την χρήση των DVD που περιέχουν τις προηγούμενες ταινίες της σειράς (και με σπόντα προς την πιο πρόσφατη φλόπα) η πιτσιρίκα ολοένα και θα αντλεί περισσότερες πληροφορίες για το haunted house και όσα έχουν εκτυλιχθεί εντός του, συνδέοντας τα άμεσα και με το ανεξήγητο ξύπνημα του πολυτραυματία Τζέιμς, που όμως δεν συμπεριφέρεται με τρόπο φυσιολογικό. Μήπως κι αυτόν τον ευαίσθητο, μηδενισμένο σωματικά και ψυχικά νεαρό, τον κτύπησε η ίδια κατάρα, δίνοντας του για κολασμένο αντάλλαγμα την ζωή που έχει απολέσει.

Η περίπτωση του νέου Amityville πρέπει να ομολογήσω πως δεν είναι κακή, για να ακριβολογώ, δεν είναι χειρότερη από πολλά εκ των περασμένων του τευχών. Οι ιδέες που κτίζουν τον θεματικό κορμό διαθέτουν έναν λογικό ειρμό και δεν πετιούνται έτσι στα ξεκάρφωτα από τον κατέχοντα την σκηνοθετική μπαγκέτα Franck Khalfoun, ενώ για όποιον αφεθεί στο μυστήριο και πιαστεί εξ απήνης, είναι πολύ μεγάλη η πιθανότητα να τρομάξει από τα ανατριχιαστικά κλισέ, που σκάνε σε άτακτες στιγμές. Το ντεσαβαντάζ όμως στην περίπτωση του Ξυπνήματος, έχει να κάνει με το γεγονός πως ελάχιστοι στην πλατεία δεν γνωρίζουν έστω και λίγα για τον μύθο της οικίας Ντε Φέο ή δεν έχουν παρακολουθήσει κάποιο περασμένο τσάπτερ, όπου από λίγο έως πολύ, όσα συμβαίνουν εκεί, αναπλάθονται κι εδώ με το ίδιο επαναληπτικό τέμπο και την ίδια διάθεση για αναμάσημα.

Συνέπεια τούτου, η προβλέψιμη αφήγηση να μην οδηγεί το υποτιθέμενα ανανεωτικό στόρι πουθενά, οι paranormal μόντες όταν εμφανίζονται να μοιάζουν πλήρως ξεκρέμαστες και εντέλει να οδηγούν και αυτό το φιλόδοξο πλάνο στο καλάθι του σωρού, μαζί με όλα τα συναφή, ιδίας ποιότητας φιλμάκια τρόμου της πρόσφατης κοπής. Κακός ερμηνευτικά ο Cameron Monaghan που αποδίδει τον επανερχόμενο από την κόλαση τετραπληγικό, χαμένη ευκαιρία η παρουσία της πεπειραμένης Jennifer Jason Leigh, ενώ για ακόμη μια φορά η φιδίασιας κορμάρας μπεμπούλα Bella Thorne κάνει ότι περνά από τα μέικ απ καπνισμένα ματια και την πυρόξανθη κώμη της, για να μας δείξει πως θα ήταν η Chastain σήμερα, κατά μια εικοσαετία και βάλε νεότερη. Έχει μέλλον, το έχουμε ματαπεί, μια, δυο σοβαρές προτάσεις αναζητά για να βγάλει το ταλεντάκι της. Και δυστυχώς για εκείνη, το ρηχό, χωρίς ανατροπές και κοψοχολιάσματα Amityville, δεν της δίνει ευκαιρία να δείξει το παραμικρό.

Αmityville: Το Ξύπνημα (Amityville: The Awakening) Rating

Στις δικές μας αίθουσες? Στις 19 Απριλίου 2018 από την Odeon!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική