Νύχτες Πρεμιέρας 2017 Πόστερ

23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας / Νύχτες Πρεμιέρας
20 Σεπτεμβρίου - 1 Οκτωβρίου 2017


Δέκα ταινίες, κατά μία περισσότερες από το περσινό αντίστοιχο πρόγραμμα, από όλο τον κόσμο συνθέτουν το διαγωνιστικό τμήμα του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας "Νύχτες Πρεμιέρας", φιλμς που έχουν επιλεγεί με αυστηρά κριτήρια από την αρμόδια επιτροπή και που θα πρέπει να καλύπτουν την βασική προϋπόθεση, να αποτελούν το πρώτο ή το δεύτερο μεγάλου μήκους έργο του σκηνοθέτη. Και φυσικά να προβάλλονται για πρώτη φορά στην χώρα μας. Ένα κονκόρσο που φέτος θα μας ταξιδέψει τόσο στην Ευρώπη, την Γαλλία, την Γερμανία, την Γαλλία, την Γεωργία, την Ιταλία, την Σουηδία όσο στην Ασία, στο Ισραήλ για να τερματίσει στην Αμερικάνικη ήπειρο, πετώντας στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Δέκα δημιουργίες που στην 23η εκδοχή του θεσμού θα συναγωνιστούν για το βαρύτιμο έπαθλο, που θα απονείμει ειδική κριτική επιτροπή καλλιτεχνών και επαγγελματιών που σχετίζονται με τον χώρο του κινηματογράφου. Το οποίο, η Χρυσή Αθηνά, δια χειρός του οίκου Zolotas, θα δοθεί στον σκηνοθέτη της πιο άρτιας τεχνικά ταινίας της δεκάδας και θα συνοδευτεί από χρηματικό έπαθλο αξίας 2.000 ευρώ. Επίσης βραβεία θα δοθούν στον σκηνοθέτη που θα προτείνει την πιο ολοκληρωμένη δημιουργική άποψη (Βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών), αλλά και στον ποιοτικότερο σεναριογράφο, για το έργο που θα παρουσιάσει το αρτιότερο σκριπτ (Βραβείο Σεναρίου).

Το πλήρες ρόστερ του διαγωνιστικού, με τις ώρες προβολής των έργων, που στις περισσότερες περιπτώσεις θα κάνουν την εμφάνιση τους στις πέντε βασικές κεντρικές αίθουσες του φεστιβάλ στο μεγαλύτερο ποσοστό τους από δύο φορές, ενώ με χρυσά γράμματα είναι καταχωρημένες οι (και) δημοσιογραφικές προβολές που από την περσινή σεζόν έχουν ενταχθεί στο κανονικό απογευματινό πρόγραμμα Είναι βέβαιο πως οι σινεφίλ θα δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο συγκεκριμένο τμήμα, αφού οι δημιουργίες φαντάζουν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες κι έχουν στόχο να πάρουν διανομή στην χώρα μας. Καλή επιτυχία σε όλες:

Ava Άβα Πόστερ PosterAva
Άβα
Γαλλία / 2017 / Έγχρωμο / 105' / Γαλλικά
Της Léa Mysius - Με τους Noee Abita, Laure Calamy, Juan Cano, Tamara Cano, Daouda Diakhate, Baptiste Archimbaud

Η 13χρονη Άβα περνά ένα ανέμελο καλοκαίρι όταν μαθαίνει πως σύντομα θα χάσει την όρασή της. Αποφασίζει να αντιδράσει παρορμητικά, κλέβοντας για αρχή τον σκύλο ενός νεαρού που κυνηγά η αστυνομία. Καθώς κάθε στιγμή της μοιάζει πλέον ανεπανάληπτη, οι περιπλανήσεις των δύο παιδιών μετατρέπονται σε έναν άναρχο ύμνο πάνω στο ξύπνημα της εφηβείας.

Οι κορεσμένες από χρώμα και φως ακτές του Μπορντό, προσφέρουν στην 28χρονη Λέα Μίσιους το ιδανικό σκηνικό για να ξεδιπλώσει ένα ηχηρό πρώτο δείγμα του ταλέντου της. Το κινηματογραφικό εφαλτήριο που άφησε άριστες εντυπώσεις στην Εβδομάδα Κριτικής των Καννών, αιχμαλωτίζει στη γοητεία του φιλμ 35mm την πάντα ζόρικη μετάβαση από την παιδικότητα στην ενηλικίωση, διανθισμένη με μια αλέγρα ορμή που παραπέμπει στον «Τρελό Πιερό» του Γκοντάρ.

Που και πότε?
Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 21:00 Odeon Opera 1 (Press)
Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 19:00 Odeon Opera 2
Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 19:00 Odeon Opera 1

Axolotl Overkill Πόστερ PosterAxolotl Overkill
Axolotl Overkill
Γερμανία / 2017 / Έγχρωμο / 93' / Αγγλικά, Γερμανικά
Της Helene Hegemann - Με τους Jasna Fritzi Bauer, Arly Jover, Mavie Horbiger, Laura Tonke, Julius Feldmeier, Hans Low

Όπως το αμφίβιο του τίτλου της ταινίας, η δεκαεξάχρονη Μίφτι, μετά τον θάνατο της μητέρας της αρνείται να μεγαλώσει και βυθίζεται στη σαγήνη της βερολινέζικης νύχτας. Βιώνει ένα ηδονιστικό παραλήρημα μέσα σε αλκοόλ, ναρκωτικά και ευκαιριακό σεξ. Ερωτεύεται την αρκετά μεγαλύτερή της Άλις. Όταν η σχέση τους διακοπεί, η Μίφτι θα θελήσει να εκδικηθεί.

Βασισμένη στο αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα που ολοκλήρωσε στα 17 της, η 24χρονη πλέον Χελένε Χέγκεμαν υπογράφει ένα σέξι και οργισμένο σκηνοθετικό ντεμπούτο που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ του Σάντανς για την εκπληκτική φωτογραφία του Μανουέλ Ντακός. Η δημιουργός αναμετριέται με σουρεαλιστικά μοτίβα και με την φόρμα του video dance εγκλωβίζοντας σε εικόνες την ένταση, την σύγχυση και την καύλα που πλημμυρίζουν το νου και το σώμα μιας έφηβης που ζει κάθε της μέρα σα να είναι η τελευταία.

Που και πότε?
Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 20:30 Odeon Opera 1 (Press)
Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 21:15 Odeon Opera 2
Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 22:15 Odeon Opera 2

Beach Rats Πόστερ PosterBeach Rats
Beach Rats
ΗΠΑ / 2017 / Έγχρωμο / 98' / Αγγλικά
Της Eliza Hittman - Με τους Harris Dickinson, Madeline Weinstein, Kate Hodge, Eric Potempa, Anton Selyaninov

Κρυμμένος πίσω από ένα αρρενωπό παρουσιαστικό, μια παρέα τσαμπουκάδων φίλων και μια άχαρη ζωή στις λιγότερο προνομιούχες περιοχές του Μπρούκλιν, ένας όμορφος νεαρός παλεύει με τους ερωτικούς του δαίμονες, προπαθώντας να εξερευνήσει τη διφορούμενη σεξουαλικότητά του και να τιθασεύσει τις παρορμήσεις του. Από το φλερτ του με ένα κορίτσι της γειτονιάς μέχρι μια σειρά από ριψοκίνδυνα ραντεβού που κανονίζει μέσω ίντερνετ με άντρες μεγαλύτερης ηλικίας, ο 19χρόνος Φράνκι πασχίζει να ορίσει την ταυτότητά του, την ίδια ώρα που αγωνίζεται να κρατήσει το macho προσωπείο που του επιβάλλει ο περίγυρος.

Tέσσερα χρόνια μετά το θαυμάσιο ντεμπούτο της με τίτλο «It Felt Like Love» (το οποίο είχε διαγωνιστεί για την Χρυσή Αθηνά στις Νύχτες Πρεμιέρας), η Ελίζα Χίτμαν εξερευνά και πάλι το δύσκολο πέρασμα από την εφηβεία στην ενηλικίωση μέσα από μια θαρραλέα και ασυμβίβαστη ματιά που της χάρισε δικαιωματικά το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο πρόσφατο Φεστιβάλ του Σάντανς. Ατρόμητος ρεαλισμός, τραχύς αισθησιασμός, ερωτικές σκηνές που εντυπωσιάζουν με την ευθύτητά τους και στη μέση μια σαγηνευτική και εκφραστικότατη ερμηνεία-δυναμίτης από τον Χάρις Ντίκινσον, τον ηθοποιό-αποκάλυψη της χρονιάς.

Που και πότε?
Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 20:30 Ideal (Press)
Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 21:30 Odeon Opera 2
Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 21:15 Odeon Opera 2

Foxtrot Πόστερ PosterFoxtrot
Foxtrot
Ισραήλ, Γερμανία, Γαλλία / 2017 / Έγχρωμο / 113' / Εβραϊκά, Αραβικά, Γερμανικά
Του Samuel Maoz - Με τους Lior Ashkenazi, Sarah Adler, Dekel Adin, Yehuda Almagor, Shaul Amir

Ο Μίκαελ και η Ντάφνα χάνουν το έδαφος κάτω απ’ τα πόδια τους όταν η πόρτα χτυπάει και δύο αξιωματικοί τους ανακοινώνουν ότι ο γιος τους πέθανε ενώ υπηρετούσε την στρατιωτική του θητεία. Απηυδισμένος από τις υπερβολικές εκδηλώσεις πένθους των συγγενών και από την γραφειοκρατεία της υπηρεσίας, ο Μίκαελ βυθίζεται σ’ ένα αυτοκαταστροφικό παραλήρημα θυμού για να βιώσει τελικά ένα αδιανόητο μπαράζ ανατροπών το οποίο συναγωνίζεται σε σουρεαλισμό τις στρατιωτικές εμπειρίες του παιδιού του.

Έχοντας κερδίσει το Χρυσό Λιοντάρι στη Βενετία μόλις με την πρώτη του ταινία, τον καταπληκτικό «Λίβανο», ο Σάμουελ Μαόζ επιστρέφει σε μια γνώριμη γι’ αυτόν θεματική, υπογράφοντας μια γλυκόπικρη σπουδή πάνω στον μιλιταριστικό παραλογισμό και στα απροσδόκητα παιχνίδια του πεπρωμένου στις ζωές των ανθρώπων.

Που και πότε?
Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 19:45 Ideal (Press)
Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 19:45 Danaos 2

Mobile Homes Σπίτι για Απόψε Πόστερ PosterMobile Homes
Σπίτι για Απόψε
Καναδάς, Γαλλία / 2017 / Έγχρωμο / 105' / Αγγλικά
Του Vladimir de Fontenay - Με τους Imogen Poots, Callum Turner, Callum Keith Rennie, Frank Oulton

Η Άλι περιπλανιέται από μοτέλ σε μοτέλ, παρέα με τον παρορμητικό εραστή της Έβαν και τον οκτάχρονο γιο της. Το όνειρό τους να αποκτήσουν δικό τους σπίτι παραμένει θολό, μέσα σε ένα σύννεφο καταχρήσεων και μια καθημερινότητα με μικροεμπόριο ναρκωτικών, διαρρήξεις και συμμετοχή σε παράνομες κοκορομαχίες. Οι Βρετανοί σταρ Ίμοτζεν Πουτς και Κάλουμ Τέρνερ πρωταγωνιστούν σε ένα φιλμ που συνδυάζει ωμό ρεαλισμό με ονειρικές σκηνές γεμάτες υποβόσκουσα ειρωνεία.

Περιπλανώμενοι διαρκώς στο παγερό σκηνικό της μεθοριακής γραμμής ΗΠΑ-Καναδά, αναζητώντας ελπίδα με όλους τους λάθος τρόπους, οι αντιηρωϊκές φιγούρες του αμερικανοσπουδαγμένου Βλαντιμίρ ντε Φοντενέ εκπροσωπούν τους σύγχρονους απόκληρους του αμερικανικού ονείρου. Ενός ονείρου που όσο κι αν πασχίσουν να βρεθούν στις ράγες του, ο εκτροχιασμός μοιάζει γι αυτούς το πιθανότερο ενδεχόμενο.

Που και πότε?
Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 20:00 Danaos 1 (Press)
Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 20:00 Danaos 2
Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 20:15 Danaos 2

My Happy Family Ευτυχισμένη μου Οικογένεια Πόστερ PosterMy Happy Family
Ευτυχισμένη μου Οικογένεια
Γερμανία, Γεωργία, Γαλλία / 2017 / Έγχρωμο / 119' / Γεωργιανά
Των Nana Ekvtimishvili, Simon Gross - Με τους Ia Shugliashvili, Merab Ninidze, Berta Khapava, Tsisia Qumsashvili, Giorgi Tabidze, Giorgi Khurtsilava

Τρεις γενιές μιας γεωργιανής οικογένειας συγκατοικούν κάτω από την ίδια στέγη. Το ζευγάρι, τα παιδιά, τα πεθερικά, όλοι δημιουργούν τις συνθήκες για ένα πολύβουο σπιτικό όπου κάθε υποψία ηρεμίας χάνεται μέσα στις φωνές, τα τραγούδια και τη φασαρία. Μια μέρα μετά τον εορτασμό των 52ων γενεθλίων της, η μητέρα αποφασίζει να εγκαταλείψει τους πάντες. Νοικιάζει ένα διαμέρισμα στην άλλη άκρη της πόλης και επιχειρεί να εγκαινιάσει εκ νέου τη ζωή της. Μόνο που η οικογένεια μοιάζει με τον μοναδικό ακλόνητο δεσμό από τον οποίο ποτέ δεν μπορεί κανείς να ξεφύγει.

Κι αυτό είναι το γλυκόπικρο αστείο που μετατρέπουν σε θαυμάσια ταινία οι δύο σκηνοθέτες, μεταφράζοντας μια καθημερινότητα όχι πολύ μακριά από τη δική μας σε ένα ανεπιτήδευτο μάθημα νατουραλιστικού σινεμά, οξυδερκούς παρατήρησης, συγκρατημένου δράματος και ευεργετικών ενέσεων χιούμορ.

Που και πότε?
Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 19:45 Danaos 1 (Press)
Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 20:30 Danaos 2
Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 17:15 Danaos 2

Sicilian Ghost Story Τα Μυστήρια της Σικελίας Πόστερ PosterSicilian Ghost Story
Τα Μυστήρια της Σικελίας
Ιταλία, Γαλλία, Σουηδία / 2017 / Έγχρωμο / 122' / Ιταλικά, Γερμανικά
Των Fabio Grassadonia, Antonio Piazza - Με τους Julia Jedlikowska, Gaetano Fernandez, Corinne Musallari, Vincenzo Amato, Sabine Timoteo, Filippo Luna

Σε ένα απομονωμένο χωριό της Σικελίας, η είδηση ότι ο 13χρονος Τζουζέπε αγνοείται προκαλεί χλιαρές αντιδράσεις. Η Λούνα, μια νεαρή μαθήτρια ερωτευμένη μαζί του, αποφασίζει να σπάσει την ομερτά του περίγυρου και να ρίξει φως στη μυστηριώδη εξαφάνιση.

Η αληθινή ιστορία της απαγωγής ενός νεαρού αγοριού από τη Μαφία που σόκαρε την Ιταλία των 90s, εμπνέει το σκηνοθετικό δίδυμο των Φάμπιο Γκρασαντόνια και Αντόνιο Πιάτσα οι οποίοι, μετά το εξαιρετικό «Salvo», επιστρέφουν με ένα σκοτεινό παραμύθι που υφαίνεται περίτεχνα γύρω από τα πραγματικά γεγονότα ενός αποτρόπαιου εγκλήματος. Με δάνεια από τη μυθολογία και χρήση λογοτεχνικών μοτίβων από το σινεμά του φανταστικού, στο «Sicilian Ghost Story» οι σκηνοθέτες πειραματίζονται επιτυχώς με τα κινηματογραφικά είδη για να αφηγηθούν μία ατμοσφαιρική και εξόχως συγκινητική ιστορία αγάπης.

Που και πότε?
Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 21:45 Danaos 1 (Press)
Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 19:45 Danaos 2

The Rider Πόστερ PosterThe Rider
The Rider
ΗΠΑ / 2017 / Έγχρωμο / 105' / Αγγλικά
Της Chloe Zhao - Με τους Brady Jandreau, Cat Clifford, Lane Scott, Lilly Jandreau, Tim Jandreau

Άλλοτε ανερχόμενο αστέρι στις αρένες του Ροντέο, ο νεαρός καβαλάρης Μπράντι βρίσκεται αντιμέτωπος με τη ματαίωση όταν ένας σοβαρότατος τραυματισμός τον υποχρεώνει να μείνει μακριά από αυτό που αγαπά. Ελλείψει εναλλακτικών ή επιθυμίας να ακολουθήσει διαφορετικό μονοπάτι από αυτό του καουμπόι, ο Μπράντι καλείται να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό του.

Όπως η ίδια η Κλόι Ζάο δηλώνει, εκείνο που την εμπνέει είναι η ίδια η ζωή. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν πως και στη νέα της ταινία, μπολιάζει τη μυθοπλασία που εξυφαίνει στα πιο απρόσμενα σημεία της αχανούς αμερικανικής ενδοχώρας με ιστορίες καθημερινών ανθρώπων. Στην επιστροφή της στο Διαγωνιστικό των Νυχτών Πρεμιέρας, δύο χρόνια μετά τα βραβευμένα «Τραγούδια που μου Έμαθαν τα Αδέρφια μου», η Ζάο υπογράφει ένα αναπάντεχα ώριμο φιλμ για τον δομικό ρόλο της επιθυμίας στη διαμόρφωση της ταυτότητάς μας.

Που και πότε?
Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 20:00 Ideal (Press)
Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 19:00 Danaos 2

The Sower Ο Θεριστής Πόστερ PosterThe Sower
Ο Θεριστής
Γαλλία / 2017 / Έγχρωμο / 98' / Γαλλικά
Της Marine Francen - Με τους Pauline Burlet, Geraldine Pailhas, Alban Lenoir, Francoise Lebrun, Iliana Zabeth

Το πραξικόπημα του Ναπολέοντα Γ΄ για την επαναφορά της βασιλείας στη Γαλλία του 1852, έχει ως αποτέλεσμα την σύλληψη ολόκληρου του ανδρικού πληθυσμού ενός ορεινού χωριού. Αφού μείνουν για μήνες στην απομόνωση, με την επιβίωση της κοινότητάς τους σε άμεσο κίνδυνο, οι γυναίκες που μένουν πίσω δίνουν όρκο να μοιραστούν όποιον άντρα περάσει από την περιοχή τους.

Διασκευάζοντας ένα αυτοβιογραφικό διήγημα, η Μαρίν Φρανσέν εισάγει με το ντεμπούτο της ένα περίτεχνο αλλά εντελώς προσωπικό στυλ. Σαν βασικά του χαρακτηριστικά, ξεχωρίζουν μια πολυπρόσωπη αφηγηματική λιτότητα και η εντυπωσιακή φωτογραφία που ντύνει τις (φωτογενείς) πρωταγωνίστριες με έναν ρεαλισμό θεμελιωμένο στους ομότιτλους πίνακες του Μιγέ. Παράλληλα, εστιάζοντας σε μια ιδιότυπη ιστορία αγάπης, ανάγει τον «Θεριστή» σ’ έναν διαχρονικό ύμνο για τη γυναικεία φύση.

Που και πότε?
Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 19:30 Danaos 1 (Press)
Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 18:00 Danaos 2

Three Peaks Τρεις Κορυφές Πόστερ PosterThree Peaks
Τρεις Κορυφές
Γερμανία, Ιταλία / 2017 / Έγχρωμο / 94' / Γερμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά
Του Jan Zabeil - Με τους Alexander Fehling, Berenice Bejo, Arian Montgomery

Ο Άαρον προσκαλεί την σύντροφό του, Λέα, και τον οκτάχρονο γιο της, Τρίσταν, σε μια εκδρομή στο βουνό. Ένα ειδυλλιακό τοπίο έτοιμο να φιλοξενήσει την αφετηρία μιας καινούριας ζωής, σύντομα μετατρέπεται στο τεραίν ενός σκληρού ανταγωνισμού καθώς οι τρεις τους παλεύουν για μια θέση στη νέα οικογένεια. Και σα να μην έφτανε αυτό, η εμμονή του Άαρον να κερδίσει την αποδοχή του μικρού αγοριού, πυροδοτεί εντάσεις και ένα άκρως επικίνδυνο παιχνίδι εξουσίας, το οποίο σύντομα ξεφεύγει από κάθε έλεγχο.

Κλείνοντας το μάτι στην «Ανωτέρα Βία» του Ρούμπεν Έστλουντ, οι «Τρεις Κορυφές» εξερευνούν τις περίπλοκες δυναμικές ενός ανθρώπινου τριγώνου πριν εξελιχθούν σ’ ένα θρίλερ επιβίωσης που κόβει την ανάσα. Πρωταγωνιστούν η Μπερενίς Μπεζό («The Artist») και ο Αλεξάντερ Φέλινγκ («Homeland»).

Που και πότε?
Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 19:45 Danaos 1 (Press)
Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 22:00 Danaos 2