Ο Άι Βασίλης Είναι Πολλή Λέρα (Bad Santa 2) PosterΟ Άι Βασίλης Είναι Πολλή Λέρα

του Mark Waters. Με τους Billy Bob Thornton, Kathy Bates, Tony Cox, Christina Hendricks, Brett Kelly


...Άι Βασίλης, πάλι, θα 'ρθεί!
του zerVo (@moviesltd)

Θα είμαι ψεύτης αν πω πως περίμενα ποτέ να δω σίκουελ του Bad Santa. Και μάλιστα δεκατρία ολόκληρα χρόνια, μετά την έλευση εκείνου του πρώτου επεισοδίου, που και βέβαια είχε κάνει ντόρο, επιστρέφοντας στα ταμεία της Columbia, πενταπλάσιο ποσό από τα 12 εκατομμύρια που έβγαλε από την τσέπη για να το χρηματοδοτήσει. Και η αλήθεια είναι, πως για το γιορτινό κλίμα των ημερών που αναφέρεται, αυτή η μαύρη κομεντί υπήρξε ιδιαίτερα ανατρεπτική, προβάλλοντας την πιο αγαπημένη φιγούρα ολάκερης της Χριστουγεννιάτικης παράστασης, στην πιο κακομούτσουνη φόρμα, που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί. Πάμε λοιπόν, μια από τα ίδια, πάλι από την αρχή...

Ο Άι Βασίλης Είναι Πολλή Λέρα (Bad Santa 2) Wallpaper
Τεμπέλης, οκνηρός, μονίμως βαριεστημένος, αποκλεισμένος στον κόσμο του και μέθυσος, ο περιφερόμενος από μπαρ σε μπαρ αλήτης Ουίλι Σόουκ, δεν μπορεί να στεριώσει σε καμία δουλειά, που θα του δώσει την ευκαιρία της πρόσληψης. Χωρίς τον παραμικρό σκοπό στην ζωή του, πανεύκολα θα πάρει την απόφαση να της δώσει ένα τέλος, απόπειρα για αυτοχειρία που ακόμη κι εκείνη θα καταλήξει στην αποτυχία, κερδίζοντας έτσι μια ακόμη ευκαιρία για να ορθοποδήσει. Εννοείται ακολουθώντας τον κακό δρόμο της παρανομίας, μιας και ο παλιόφιλος του και συνεργάτης στις βρωμοδουλειές, κοντοπίθαρος Μάρκους, έχει μόλις βγει από την φυλακή και έχει να του προτείνει ένα πραγματικά ευρηματικό σχέδιο για να πετύχουν γερή μπάζα.

Να ταξιδέψουν από την Αριζόνα που διαμένουν δηλαδή, στο μακρινό και παγωμένο Σικάγο, για να ντυθούν και πάλι τις στολές του Σάντα Κλάους και του Ξωτικού αντίστοιχα, συμμετέχοντας στις εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει η τοπική φιλανθρωπική ένωση. Το χρηματοκιβώτιο της οποίας όμως είναι τίγκα στους παράδες, οπότε έχει μπει στο στόχαστρο των λωποδυτών, που έχουν βάλει σαν πλάνο τους την παραμονή των Χριστουγέννων, ακριβώς πάνω στην στιγμή της κορύφωσης της γιορτής, να το διαρρήξουν και να γεμίσουν τις τσέπες με λεφτά. Ατυχώς για εκείνους δεν είναι οι μόνοι που έχουν βάλει στο μάτι την μικρή περιουσία, αφού το ίδιο ακριβώς κόλπο έχει προετοιμάσει και η χαμένη από χρόνια, μάνα του Ουίλι, μια κλέφτρα που πίσω από το παραμυθένια καλοσυνάτο της πρόσωπο, έστω και σε μεγάλη ηλικία, πηγαίνει για να πιάσει την καλή!

Οπότε σε αυτή την επανάληψη του γνώριμου στόρι, σχεδόν πανομοιότυπου με εκείνη την πρώτη φορά του 2003, δεν έχουμε ακριβώς δίδυμο κλεφτάκων, αλλά τρίγωνο, το οποίο μας αποκαλύπτει και το πως ο εθισμένος στο αλκοόλ Ουίλι, λοξοδρόμησε και ουδέποτε πήρε το μονοπάτι της αρετής, έχοντας πάρει μια χαρά καθοδήγηση από την μανούλα. Τρίγωνο που οι πλευρές του δεν έχουν την παραμικρή εμπιστοσύνη η μια προς την άλλη, αφού οι κατεργάρηδες που το συγκροτούν, μεταξύ τους δεν αναπτύσσουν ούτε την ελάχιστη ειλικρίνεια. Σε ότι αφορά στα ανέκδοτα που αυτή χριστουγεννιάτικη, πλην όμως όχι για όλη την οικογένεια πλοκή προσφέρει, η έμπνευση σε σύγκριση με το ορίτζιναλ είναι περιορισμένη, είτε σε φωνακλάδικες κόντρες μεταξύ των ψευτο Αγιοβασίληδων, είτε στα ερωτικά ξεσπάσματα του Ουίλι δε Κιντ, πάνω σε οποιοδήποτε θηλυκό συναντήσει στο διάβα του, που θα το κάνει ο αντρακαράς να σκιρτήσει από ηδονή, σε σημείο που οι επιδόσεις τους να ακουστούν στο μισό Σικάγο!

Η αληταμπουρίαση λοιπόν του κακού στην συμπεριφορά αλλά με την όχι ανήθικη καρδιά Σάντα, αντιδιαστέλλεται από το μόνο ενδιαφέρον στοιχείο του σεναρίου, τον αγαθοβιόλη μπουκλάκια Θέρμαν Μέρμαν, που πλέον έχει ενηλικιωθεί, μέσα του δεν κρύβει όμως την παραμικρή πονηριά, γεγονός που ενδέχεται να συμμαζέψει ως φίλος, κάπως το πάθος του για τυχοδιωκτισμούς. Και βέβαια για να σταθεί σαν πιστό αντίγραφο, το Bad Santa 2, οδηγείται στην (υποτιθέμενα) ανατρεπτική προδοσία και μάλιστα αφού μιλάμε για τρίο, αυτό συμβαίνει δις, ποτέ όμως η κομεντί δεν κάνει εκείνο το τσαφ που χρειάζεται η πλατεία για να θεωρηθεί σαν έστω αξιοπρεπής. Την ίδια στιγμή που οι ακατάλληλες χοντράδες της, με συνοδό την πιο ζουμερή βόμβα αυτή την στιγμή στο Χόλιγουντ, μίσιζ Hendricks, μάλλον λειτουργούν αρνητικά στο γενικότερο σύνολο.

Χαράμι που σημαδεύει κατευθείαν στο μια φορά κι έναν καιρό αναγνωρισμένο ταλέντο του Billy Bob Thornton, που το χαραμίζει αβοήθητος από τις ατάκες, ντυμένος την βρωμερή ερυθρόλευκη στολή. Ομοίως στράφι τρέχει μακρυά από το γνώριμα καλό της πρόσωπο η Kathy Bates, που στην αρχοντική της φόρμα δεν ταιριάζουν και τόσο τα τατού, τα πάνκικα μαλλιά, η σλάνγκ, υποδυόμενη την κακοποιό μάνα, που γνωρίζει πως οι μέρες της είναι μετρημένες, οπότε έχει και άγνοια κινδύνου για το αν θα επιστρέψει στην στενή. Κάγκελα που είναι πιθανόν λοιπόν στην εξέλιξη να συστεγάσουν το τζιέρι της, εξόν κι αν το λάδι στο καντήλι της τύχης του δεν έχει σωθεί και ενδέχεται να την σκαπουλάρει. Σε αυτό το ενδεχόμενο όμως μήπως τραβήξει κι άλλο το αστείο και βαδίσουμε και σε μια ακόμη συνέχεια? Oh no, not again...

Ο Άι Βασίλης Είναι Πολλή Λέρα (Bad Santa 2) Rating






Στις δικές μας αίθουσες? Στις 15 Δεκεμβρίου 2016 από την Tanweer

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική