Νύχτες Πρεμιέρας 2016 Πόστερ

22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας / Νύχτες Πρεμιέρας
21 Σεπτεμβρίου - 2 Οκτωβρίου 2016


Οι σημαντικότερες ταινίες της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής παραγωγής, οι οποίες έχουν διακριθεί σε μεγάλα φεστιβάλ και έχουν αποσπάσει το ενδιαφέρον των κινηματογραφόφιλων σε όλο τον κόσμο καθώς και άγνωστες ανακαλύψεις που θα συζητηθούν, συνθέτουν το νέο τμήμα του Φεστιβάλ που έρχεται για ενώσει το Πανόραμα και τις Πρεμιέρες σε ένα αξέχαστο κινηματογραφικό best of.

Το πλήρες ρόστερ των 23 φιλμς του τμήματος με τις ώρες προβολής των έργων, που στις περισσότερες περιπτώσεις θα κάνουν την εμφάνιση τους στις έξι αίθουσες του φεστιβάλ μόνο μία φορά καθώς σχεδόν όλες έχουν πάρει ήδη διανομή στην χώρα μας και θα προβληθούν προσεχώς.

Julieta PosterJulieta
Julieta
Ισπανία / 2016 / Έγχρωμο / 96' / Ισπανικά
Του Pedro Almodovar - Με τους Emma Suarez, Adriana Ugarte, Rossy de Palma, Michelle Jenner, Daniel Grao

Καθηγήτρια κλασικών σπουδών, η Χουλιέτα (την υποδύεται σε ώριμη ηλικία η Εμα Σουάρεζ και στα νιάτα της η Αντριάνα Ουγκάρτε) διάγει θεωρητικά μια ήρεμη ζωή. Μια τυχαία συνάντηση όμως ξυπνά φαντάσματα του παρελθόντος, καλώντας τη να επιβιβαστεί σε ένα νοητό ταξίδι με προορισμό το χθες, προκειμένου να βάλει σε τάξη αξεδιάλυτα μυστήρια, ανοιχτά τραύματα και εκκρεμείς υποθέσεις που αφορούν τον άντρα που αγάπησε, την κόρη που έφερε στη ζωή, τους δικούς της γονείς και τον ίδιο της τον εαυτό.

Διασκευάζοντας σε μια ενιαία πλοκή τρία διηγήματα της βραβευμένης με Νόμπελ Λογοτεχνίας Αλις Μονρό, ο Αλμοδόβαρ αφήνει για άλλη μια φορά μια γυναίκα να γίνει ο οδηγός και ο επιβάτης του δικού της αποκαλυπτικού ταξιδιού. Στη "Julieta" ανακατεύει και πάλι την τράπουλα των θεματικών του εμμονών πάνω στις αναρίθμητες ειρωνείες και τραγωδίες της ζωής, τη χιμαιρική υφή της ευτυχίας, την πολυπλοκότητα των σχέσεων, το τίμημα των προσωπικών επιλογών και το γυναικείο ταμπεραμέντο ως πυξίδα στις μικρές και μεγάλες τρικυμίες της καθημερινότητας.
Που και πότε? Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 18:00 Odeon Opera 1 [ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ]


Εκείνη / Elle PosterElle
Εκείνη
Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο / 2016 / Έγχρωμο / 130' / Γαλλικά
Του Paul Verhoeven - Με τους Isabelle Huppert, Christian Berkel, Anne Consigny, Virginie Efira, Laurent Lafitte, Charles Berling

Έπειτα από τη βίαιη επίθεση που δέχεται από έναν άγνωστο, μια δυναμική γυναίκα εφευρίσκει απρόσμενους τρόπους προκειμένου να πάρει το Νόμο στα χέρια της και από θύμα να μετατραπεί σε θύτης.

Η αιφνίδια σκηνοθετική επιστροφή του Πολ Βερχόφεν στέκει απολύτως προσηλωμένη στους ρυθμούς και τις απαιτήσεις ενός μαεστρικού θρίλερ, σκιαγραφώντας σαρδόνια έναν όχι ακριβώς συνηθισμένο χαρακτήρα γυναίκας (στο ρόλο η κορυφαία Ιζαμπέλ Ιπέρ), η οποία υποχρεώνεται να κουβαλά τη βαριά σκιά του εγκληματικού παρελθόντος του πατέρα της, αρνούμενη ταυτοχρόνως να συμβιβαστεί με τους βολικούς ρόλους που της επιβάλλουν οι άλλοι για τον εαυτό της. Με άλλα λόγια, το "Elle" είναι το συναρπαστικό απόσταγμα της συνεργασίας ενός σκηνοθέτη που δεν εκφοβίζεται εύκολα, μιας ηθοποιού που δεν διστάζει απέναντι στις προκλήσεις και ενός σεναριογράφου που συνέλαβε τη σπιρτόζικη χημεία τους σε μια ιστορία αμοραλιστικού χιούμορ, συχνών ανατροπών, αιχμηρών διαλόγων κι ενός παιχνιδιάρικου φλερτ με λεπτά ζητήματα, τα οποία είθισται να φέρνουν το κοινό σε άβολη θέση.
Που και πότε? Σάββατο 1 Οκτωβρίου 20:30 Ideal [ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ]


Όλες οι Άγρυπνες Νύχτες Μας / All These Sleepless Nights PosterAll These Sleepless Nights
Όλες οι Άγρυπνες Νύχτες Μας
Πολωνία, Ηνωμένο Βασίλειο / 2016 / Έγχρωμο / 100' / Πολωνικά
Του Michal Marczak - Με τους Krysztof Baginski, Michal Huszcza, Eva Lebuef

O Kρις είναι φοιτητής στη Σχολή Καλών Τεχνών της Βαρσοβίας. Όταν χωρίζει από μια μακροχρόνια σχέση, αποφασίζει να αδράξει τη νύχτα μαζί με έναν συμφοιτητή του, τον Μάικλ. Έτσι γυρίζουν από πάρτι σε πάρτι, καπνίζουν, πίνουν και ερωτοτροπούν μέχρι τελικής πτώσεως, με φόντο μια μεγαλούπολη που αφήνει πίσω το τραυματικό παρελθόν της και μοιάζει να αποκτά μια νέα, απελευθερωμένη ταυτότητα.

Τέσσερα χρόνια μετά το πολυσυζητημένο "Fuck for Forest", o Πολωνός ντοκιμαντερίστας Μίχαλ Μάρτσακ επιστρέφει με ένα φιλμ που θολώνει τα όρια ανάμεσα στη μυθοπλασία και την ταινία τεκμηρίωσης, αποτυπώνει το ανερχόμενο νεανικό κίνημα απελευθέρωσης που μοιάζει έτοιμο να καταλάβει την πρωτεύουσα της χώρας του με όπλα του την ενέργεια, τη δημιουργικότητα και τον έρωτα, και μεταδίδει αυθεντικά την αίσθηση τού να είσαι νέος και να ζεις στο παρόν. Το "All These Sleepless Nights" μάγεψε το κοινό στο Φεστιβάλ του Σάντανς, όπου και απέσπασε το Βραβείο Σκηνοθεσίας για Ξενόγλωσσο Ντοκιμαντέρ.
Που και πότε? Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 22:30 Odeon Opera 1 / Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 22:00 Danaos 2


Επιχείρηση Ανθρωποειδές / Anthropoid PosterAnthropoid
Επιχείρηση Ανθρωποειδές
Τσεχία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία / 2016 / Έγχρωμο / 120' / Αγγλικά, Γερμανικά
Του Sean Ellis - Με τους Jamie Dornan, Cillian Murphy, Brian Caspe

Στην κατεχόμενη από τους Ναζί Τσεχοσλοβακία του 1942, μία ομάδα ντόπιων με τη βοήθεια των Άγγλων ενορχηστρώνουν μια παράτολμη επιχείρηση υπό την κωδική ονομασία Anthropoid. Στόχος τους η εξόντωση του Ράινχαρντ Χάιντριχ, εντεταλμένου του Τρίτου Ράιχ στην περιοχή και ένας εκ των εγκεφάλων του Ολοκαυτώματος. Ο Τζόζεφ Γκάμπσικ (Κίλιαν Μέρφι) και ο Γιαν Κούμπις (Τζέιμι Ντόρναν) ηγούνται του σχεδίου, τα εμπόδια ωστόσο προκειμένου να βγάλουν από τη μέση τον τρίτο ισχυρότερο άνδρα στην ναζιστική ιεραρχία θα είναι άπειρα.

Ο Σον Ελις του "Cashback", μίας από τις πιο ανανεωτικές ρομαντικές κομεντί της τελευταίας δεκαετίας, υπογράφει ένα εξαιρετικής κλιμάκωσης φιλμ που αναβιώνει μια δραματική επιχείρηση του β' παγκοσμίου πολέμου με όρους απολύτως κινηματογραφικούς. Η ταινία εποχής και η δραματική περιπέτεια συναντούν μια επίμονη μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς υπό το κράτος μιας ασφυκτικής πίεσης. Και ο Κίλιαν Μέρφι ("Ο Άνεμος Χορεύει στο Κριθάρι", "Peaky Blinders"), καταθέτει για άλλη μια φορά δείγμα του σπάνιου ταλέντου του, έχοντας για άξιο συμπαραστάτη του τον Τζέιμι Ντόρναν των "50 Αποχρώσεων του Γκρι".
Που και πότε? Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 22:30 Danaos 2


Η Αποφοίτηση / Bacalaureat PosterBacalaureat
Η Αποφοίτηση
Ρουμανία, Γαλλία, Βέλγιο / 2016 / Έγχρωμο / 128' / Ρουμάνικα
Του Cristian Mungiu - Με τους Adrian Tititani, Maria-Victoria Dragus, Rares Andici

Μία άριστη μαθήτρια βρίσκεται μια ανάσα μακριά από το να γίνει δεκτή σε βρετανικό πανεπιστήμιο, όμως μία μόλις ημέρα πριν από την έναρξη των καθοριστικών εξετάσεων πέφτει παρ' ολίγον θύμα βιασμού. Πνιγμένος από την αδικία, αλλά και κόντρα στην επιθυμία της ίδιας του της κόρης καθώς και στις αρχές που διατείνεται πως τον διέπουν, ο γιατρός πατέρας της αναλαμβάνει να διασφαλίσει την εύνοια των εξεταστών.

Με φόντο μία Ρουμανία η οποία αδυνατεί να απαλλαγεί από στρεβλώσεις και πρακτικές που κληρονόμησε από την περίοδο Τσαουσέσκου, ο βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα ("4 Μήνες, 3 Εβδομάδες και 2 Μέρες") Κριστιάν Μουντζίου παραδίδει ακόμα ένα υποδειγματικό, λεπτών αποχρώσεων δράμα, στο οποίο ο οικογενειακός μικρόκοσμος και τα καλά τακτοποιημένα μυστικά του αντικατοπτρίζουν κρυστάλλινα την κοινωνική πραγματικότητα. Ο επιφανέστερος εκπρόσωπος του νέου ρουμανικού σινεμά καταβυθίζεται με εντυπωσιακή ωριμότητα στις γκρίζες ζώνες της ηθικής, του δικαίου και των προβεβλημένων γονεϊκών επιθυμιών. Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Καννών.
Που και πότε? Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 22:00 Ideal


Η Μεγάλη Επιστροφή / Coming Home PosterComing Home
Η Μεγάλη Επιστροφή
Κίνα / 2014 / Έγχρωμο / 109' / Μανδαρινικά
Του Zhang Yimou - Με τους Gong Li, Chen Daoming

Στις αρχές της δεκαετίας του '70, ένας καθηγητής που η Πολιτιστική Επανάσταση στην Κίνα τον οδήγησε στη φυλακή λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων προσπαθεί να αποδράσει. Τα σχέδιά του θα ανατρέψει η μικρή του κόρη, η οποία δεν έχει προλάβει να αναπτύξει δεσμούς μαζί του και τον βλέπει μονάχα ως εμπόδιο στην καριέρα της ως μπαλαρίνα σε προπαγανδιστικά έργα. Χρόνια αργότερα, ο καθηγητής επιστρέφει τελικά σπίτι του για να αντικρύσει μια διαλυμένη οικογένεια, καθώς η αγαπημένη του σύζυγος πάσχει πλέον από αμνησία και δεν τον αναγνωρίζει.

Η ιστορική μνήμη και οι μεμονωμένες πικρές ιστορίες που αφήνει πίσω του ένα καταλυτικό πολιτικό γεγονός συνθέτουν τη μεγαλειώδη επιστροφή του Ζανγκ Γιμού στα ταραγμένα χρόνια της Κίνας, πιο κοντά στο κλίμα των πρώτων του ταινιών που τον καθιέρωσαν στο διεθνές στερέωμα και πολύ πιο μακριά από τα φαντασμαγορικά έπη του 21ου αιώνα. Πλάι του η ηθοποιός που εδραιώθηκε μαζί του, η σπουδαία Γκονγκ Λι, παραδίδει μια σπαρακτική ερμηνεία στο ρόλο της ηρωίδας που έχει χάσει τη μνήμη της. Επίσημη συμμετοχή στα φεστιβάλ Καννών και Τορόντο.
Που και πότε? Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 18:00 Ideal


Υπόθεση Φριτζ Μπάουερ / Der Staat Gegen Fritz Bauer PosterDer Staat Gegen Fritz Bauer
Υπόθεση Φριτζ Μπάουερ
Γερμανία / 2015 / Έγχρωμο / 105' / Γερμανικά, Αγγλικά, Γίντις
Του Lars Kraume - Με τους Burghart Klaussner, Ronald Zehrfeld, Sebastian Blomberg, Joerg Schuettauf, Lilith Stargeberg

Στη μεταπολεμική Γερμανία, ο Φριτς Μπάουερ, ένας μεσήλικας Εβραίος δικηγόρος, βάζει στόχο της ζωής του να φέρει στο εδώλιο του κατηγορουμένου τους υψηλόβαθμους αξιωματικούς των Ναζί, ώστε να πληρώσουν για τα ειδεχθή εγκλήματά τους. Μόνο που η σταυροφορία του αντιμετωπίζει σοβαρά εμπόδια, καθώς οι φορείς της εξουσίας θα προτιμούσαν να ξεχαστεί το ζήτημα, ενώ αρκετοί Ναζί εξακολουθούν να έχουν υψηλά αξιώματα. Ο Μπάουερ σύντομα θα διαπιστώσει ότι είναι πιο εύκολο να συγκεντρώσει πληροφορίες για τους Ναζί που κυκλοφορούν ελεύθεροι, παρά να πείσει τις Αρχές να τους κυνηγήσουν.

Βασισμένη στην αληθινή ιστορία του δικηγόρου Φριτς Μπάουερ, η ταινία του Λαρς Κράουμε αποτυπώνει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε το γερμανικό κράτος κατά τη μετάβασή του από τον ναζιστικό ολοκληρωτισμό στους δημοκρατικούς θεσμούς και, ταυτόχρονα, αφηγείται μια ιστορία ηρωισμού και εναντίωσης στο Σύστημα στην παράδοση των καλύτερων ταινιών του είδους. Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο.
Που και πότε? Κυριακή 2 Οκτωβρίου 22:00 Ideal


Ο Αποστάτης / El Apostata PosterEl Apostata
Ο Αποστάτης
Ουρουγουάη, Ισπανία / 2016 / Έγχρωμο / 102' / Ισπανικά
Του Federico Veiroj - Με τους Alvaro Ogalla, Marta Larralde, Barbara Lennie, Vicky Pena, Juan Calot

Προκειμένου να απαρνηθεί με κάθε επισημότητα τις καθολικές παραδόσεις με τις οποίες ανατράφηκε, ο 30άρης Ταμάγιο, ένας Μαδριλένος σπουδαστής φιλοσοφίας, αποφάσισε πως έχει έρθει η ώρα να επικυρώσει την αθεΐα του κάνοντας αίτηση στην τοπική ενορία να ξεγραφτεί από τα κιτάπια της Καθολικής Εκκλησίας. Δεν έχουν όμως την ίδια άποψη η μητέρα του που αισθάνεται ιδιαίτερα άβολα με αυτή του την απόφαση, αλλά και η εκκλησιαστική γραφειοκρατία που κινείται με μακάριους ρυθμούς. Ανάμεσα στις εκκρεμότητες και τα ερωτήματα που τον βασανίζουν αλλά και μια ασυνήθιστα στενή σχέση που διατηρεί με την ξαδέρφη του, ο πράος Ταμάγιο θα πρέπει να βρει τον δικό του τρόπο να αποστατήσει.

Το αυθεντικό μπουνιουελικό άγγιγμα και η υποδόρια ειρωνεία με τα οποία περιβάλλει ο Ουρουγουανός σκηνοθέτης Φεντερίκο Βερόζ τη νέα, απολαυστική υπαρξιακή κωμωδία του, μας φέρνει αντιμέτωπους με τις παραδόσεις που νομίζουμε πως θα μας αφήσουν ήσυχους, απλώς και μόνο επειδή τις αγνοούμε. Ειδική Μνεία και Βραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν.
Που και πότε? Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 18:00 Odeon Opera 1


Αγέλη/ Goat PosterGoat
Αγέλη
ΗΠΑ / 2016 / Έγχρωμο / 102' / Αγγλικά
Του Andrew Neel - Με τους Ben Schnetzer, Nick Jonas, James Franco, Gus Helper

Επιστρέφοντας από πάρτι, ο 19χρονος Μπραντ (Μπεν Σνέντζερ πέφτει θύμα βάναυσης επίθεσης, με τους νεαρούς δράστες να εξαφανίζονται ανενόχλητοι. Μερικούς μήνες μετά, γράφεται στο πανεπιστήμιο και ακολουθώντας την προτροπή του μεγαλύτερου αδερφού του (Νικ Τζόνας), κάνει αίτηση να γίνει μέλος της φημισμένης αδελφότητας ΦΣΜ. Κατά την επονομαζόμενη "εβδομάδα της κόλασης", όπως είναι γνωστή η περίοδος μύησης των νέων μελών, θα μπει σε ένα νέο κύκλο βίας, ψυχολογικής πίεσης και ταπεινώσεων από τους παλιούς. Και τόσο εκείνος, όσο και οι συνυποψήφιοί του, είναι διατεθειμένοι να υπομείνουν τα πάντα προκειμένου να δείξουν ότι αξίζουν το χρίσμα.

O Αντριου Νιλ εστιάζει στην κουλτούρα βίας και σεξισμού που βασιλεύει στα αμερικανικά πανεπιστήμια και τις αδελφότητες, ιδεολογικά ενδεδυμένη με την ανάγκη να ταχθούν άρον άρον οι συναισθηματικά επισφαλείς πιτσιρικάδες με την προνομιούχα πλευρά των ισχυρών, σε μια κοινωνία που αποστρέφεται όσο τίποτα το ρόλο του θύματος και τη γεύση της υποταγής.
Που και πότε? Κυριακή 2 Οκτωβρίου 20:00 Odeon Opera 1


Το Μέλλον / L' Avenir PosterL' Avenir
Το Μέλλον
Γαλλία, Γερμανία / 2016 / Έγχρωμο / 102' / Γαλλικά
Της Mia Hansen-Love - Με τους Isabelle Huppert, Andre Marcon, Roman Kolinka, Edith Scobb, Sarah Le Picardr

Μία καθηγήτρια φιλοσοφίας που διανύει την έκτη δεκαετία της ζωής της βρίσκεται εδώ και 25 χρόνια παντρεμένη με τον ίδιο άντρα, βλέπει τα παιδιά της να ενηλικιώνονται, στέκει ανελλιπώς στο πλευρό της ασθενικής μητέρας της και βιώνει μια ευπρόσδεκτη, χωρίς αναταράξεις ρουτίνα, μοιρασμένη ανάμεσα στο σπίτι και τη δουλειά της. Κάποια στιγμή, όμως, ένα-ένα τα δεδομένα της υποχωρούν. Τα παιδιά της φεύγουν από το σπίτι, ο σύζυγός της διατηρεί παράλληλο δεσμό με μια άλλη γυναίκα, η φροντίδα της μητέρας της γίνεται όλο και πιο επιτακτική και οι λογοτεχνικές της απόπειρες αποδεικνύεται ότι έχουν σταδιακά και λιγότερη ζήτηση.

Κατά γενική ομολογία μια από τις πιο ενδιαφέρουσες γυναίκες σκηνοθέτιδες αυτή τη στιγμή στο σινεμά, η 35χρονη δημιουργός του "Ο Πατέρας των Παιδιών Μου" και του "Eden" δικαιολογεί τους επαίνους με ένα εξαιρετικά ώριμο δράμα, από αυτά που θα ευχόταν κανείς να έβλεπε συχνότερα στη μεγάλη οθόνη, και αποσπά μια ακόμα ατρόμητη ερμηνεία από την Ιζαμπέλ Ιπέρ. Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Βερολίνου.
Που και πότε? Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 20:00 Ideal


Η Αρχή και το Τέλος / Les Premiers, Les Deniers PosterLes Premiers, Les Deniers
Η Αρχή και το Τέλος
Γαλλία, Βέλγιο / 2016 / Έγχρωμο / 98' / Γαλλικά
Του Bouli Lanners - Με τους Bouli Lanners, Albert Dupontel, Suzanne Clement, Michael Lonsdale, Max Von Sydow

Δύο κυνηγοί επικηρυγμένων σε απεγνωσμένη αναζήτηση δουλειάς δέχονται την πρόταση εκατομμυριούχου να εντοπίσουν ένα κινητό τηλέφωνο που περιέχει πολύτιμα στοιχεία και παίρνουν τους δρόμους, έχοντας ως μοναδικό στοιχείο μια συσκευή εντοπισμού, η οποία όμως λειτουργεί μόνο όταν το κινητό είναι ανοιχτό. Αυτή η φαινομενικά απλή αποστολή θα τους εμπλέξει σε μια τρελή περιπέτεια γεμάτη απίθανα απρόοπτα, κατά την διάρκεια της οποίας θα συναντήσουν μια σειρά από εξωφρενικούς χαρακτήρες, ανάμεσά τους δύο νεαρούς άστεγους εραστές, καθώς και τον αγαπημένο Σουηδό καρατερίστα Μαξ Φον Σίντοφ σε έναν ρόλο-έκπληξη.

Στην τέταρτη ταινία της φιλμογραφίας του ο σκηνοθέτης-ηθοποιός Μπουλί Λανέρ παίρνει ένα από τα αρχετυπικά αμερικανικά είδη, το road movie, το εμβολιάζει με βελγικό σουρεαλισμό και το αποτέλεσμα είναι μία από τις διασκεδαστικότερες ταινίες του φετινού φεστιβάλ Βερολίνου, όπου η ταινία απέσπασε δικαίως το Βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής.
Που και πότε? Σάββατο 1 Οκτωβρίου 17:30 Ideal


Αγάπη και Φιλία / Love and Friendship PosterLove and Friendship
Αγάπη και Φιλία
Ιρλανδία, Κάτω Χώρες, Γαλλία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο / 2016 / Έγχρωμο / 92' / Αγγλικά
Του Whit Stilman - Με τους Kate Beckinsale, Tom Bennett, Cloe Sevigny, Stephen Fry

Η Λαίδη Σούζαν Βέρνον έχει χηρέψει πρόσφατα και η κοινωνική της θέση κινδυνεύει. Για να τη διασφαλίσει είναι αναγκασμένη να αποκαταστήσει την κόρη της, αλλά να βρει κι έναν σύντροφο για την ίδια. Οι υποψήφιοι πρέπει να ανήκουν στα ανώτερα κοινωνικά κλιμάκια και φυσικά να είναι εύποροι, δεν μπορεί όμως να φλερτάρει ανοιχτά μαζί τους, καθώς το όλο σχέδιο κινδυνεύει να καταρρεύσει.

Μια ακόμα σπαρταριστή στιγμή στην καριέρα του Γουίτ Στίλμαν, ο οποίος ήδη είχε εκφράσει την αγάπη του για το έργο της Τζέιν Όστιν μέσα από τις ταινίες που σκηνοθέτησε τη δεκαετία του '90 (κυρίως στο "Metropolitan") και εδώ τη "συναντά" επιτέλους και επίσημα, διασκευάζοντας με τη γνωστή πνευματώδη φινέτσα του ένα διήγημα που η συγγραφέας έγραψε σε μορφή επιστολών. Ο Στίλμαν κρατά το πρωτογενές υλικό της ιστορίας, το συμπληρώνει με οξύ χιούμορ και τον χαρακτηριστικό σχολιασμό του πάνω στις κοινωνικές τάξεις, και παραμένει επίκαιρος παρά το γεγονός ότι η ιστορία εκτυλίσσεται στα τέλη του 18ου αιώνα. Απολαυστική η Κέιτ Μπέκινσεϊλ, η οποία ξανασυναντά τον σκηνοθέτη, αλλά και την Κλοέ Σεβινί, δεκαοχτώ χρόνια μετά τη συνεργασία τους στις "Τελευταίες Μέρες της Ντίσκο".
Που και πότε? Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 19:15 Danaos 1


Ο Μόρις Από την Αμερική / Morris from America PosterMorris from America
Ο Μόρις Από την Αμερική
Γερμανία, ΗΠΑ / 2016 / Έγχρωμο / 89' / Αγγλικά, Γερμανικά
Του Chad Hartigan - Με τους Markees Christmas, Craig Robinson, Carla Juri, Jakub Gierszal, Levin Henning, Lina Keller

Ο Μόρις είναι ένα νεαρό αγόρι από την Αμερική που λόγω της δουλειάς του πατέρα του αναγκάζεται να μετακομίσει σε μια επαρχιακή πόλη της Γερμανίας. Ξένος σε μια ξένη χώρα, ο εσωστρεφής πιτσιρικάς δείχνει να βαριέται τα μαθήματα γερμανικών, αδυνατεί να επικοινωνήσει με τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας του και η μόνη του απόλαυση είναι να σκαρώνει στιχάκια για τα χιπ χοπ τραγούδια του. Όταν θα γνωρίσει την Κατρίν, ένα λίγο μεγαλύτερό του κορίτσι, θα την ερωτευτεί και θα βάλει σκοπό της ζωής του να την εντυπωσιάσει με κάθε τρόπο.

Μια φρέσκια και μπιτάτη ιστορία ενηλικίωσης που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ του Σάντανς για το σενάριό της και για την ερμηνεία του Κρεγκ Ρόμπινσον ("The Office", "Mr. Robot"), ο "Μόρις από την Αμερική" μας συστήνει το αναπάντεχο υποκριτικό ταλέντο του 16χρονου Μαρκίς Κρίστμας και μας χαρίζει απλόχερα το χαμόγελο σε μια αβίαστα feelgood κινηματογραφική έκπληξη.
Που και πότε? Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 19:00 Ideal / Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 21:30 Odeon Opera 2


Νερούδα / Neruda PosterNeruda
Νερούδα
Χιλή, Αργεντινή, Γαλλία, Ισπανία / 2016 / Έγχρωμο / 108' / Ισπανικά, Γαλλικά
Του Pablo Larrain - Με τους Luis Gnecco, Gael Garcia Bernal, Mercedes Moran, Diego Munoz, Padlo Derqui

Νεαρός αστυνομικός επιθεωρητής έχει βαλθεί να εντοπίσει και να συλλάβει τον νομπελίστα ποιητή Πάμπλο Νερούδα, ο οποίος βρίσκεται κυνηγημένος από το καθεστώς της χώρας του εξαιτίας των πολιτικών του πεποιθήσεων και αναζητά καταφύγιο στο εξωτερικό. Ο υποψήφιος για Όσκαρ Πάμπλο Λαραΐν ("Νο") επιστρατεύει και πάλι τον Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ όχι σε μια απλή βιογραφία, αλλά σε ένα μυθιστορηματικής κλιμάκωσης ανθρωποκυνηγητό στη Χιλή της δεκαετίας του '40, που θα μπορούσε να έχει ξεπηδήσει απευθείας από το μυαλό του ίδιου του ποιητή.

Το "Νερούδα" είναι ένα πανέμορφο οπτικά, ευρηματικό σεναριακά και κινηματογραφημένο με φανερό ζήλο φιλμ, το οποίο εφευρίσκει έναν άκρως πρωτότυπο τρόπο για να προσεγγίσει το αντικείμενό του, παίζοντας δεξιοτεχνικά με τις απρόσμενες διόδους και τις συναρπαστικές πιθανότητες της αφήγησης. Επίσημη συμμετοχή στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών του Φεστιβάλ Καννών.
Που και πότε? Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 20:15 Danaos 1


Παρίσι 05:59 / Theo et Hugo Dand le Meme Bateau PosterTheo et Hugo Dand le Meme Bateau
Παρίσι 05:59
Γαλλία / 2016 / Έγχρωμο / 97' / Γαλλικά
Των Olivier Ducastel και Jacques Martineau - Με τους Geoffrey Couet, Francois Nambot

Ο Τεό και ο Ουγκό γνωρίζονται στο υπόγειο ενός gay club του Παρισιού, κατά τη συμμετοχή τους σε ένα σεξουαλικό όργιο που κινηματογραφείται χωρίς κανένα ταμπού. Στη διάρκεια της συνεύρεσής τους με άλλους άντρες, τα βλέμματά τους συναντιούνται και καταλαβαίνουν αμέσως πως αυτό που θα ακολουθήσει θα είναι κάτι περισσότερο από σεξ της μιας βραδιάς. Και όντως, θα φύγουν από εκεί μαζί, θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο, θα ζήσουν για λίγο τον τρόμο του AIDS, έχοντας κάνει σεξ χωρίς προφύλαξη με τον έναν από τους δύο να είναι ήδη φορέας, θα εξομολογηθούν τις φοβίες τους και έχοντας παρέα το Παρίσι, σαν εναλλακτικοί ήρωες του "Πριν το Ξημέρωμα" του Λινκλέιτερ, θα αφεθούν στον μεγάλο έρωτα που μοιάζει να γεννιέται.

Το σκηνοθετικό δίδυμο των Ολιβιέ Ντικαστέλ και Ζακ Μαρτινό, με σημαντικό παρελθόν πάνω στην LGBT θεματολογία, παίρνει το ρίσκο να ξεκινήσει την ταινία με ένα εικοσάλεπτο όργιο που δεν αφήνει τίποτα στη φαντασία του θεατή και καταφέρνει να κάνει ένα γενναίο φιλμ, με διαλόγους γεμάτους ευαισθησία και υπέροχη κινηματογράφηση του νυχτερινού Παρισιού. Βραβείο Κοινού στα βραβεία Teddy του Φεστιβάλ Βερολίνου.
Που και πότε? Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 23:15 Odeon Opera 1


Όταν Είσαι 17 / Quand On a 17 Ans PosterQuand On a 17 Ans
Όταν Είσαι 17
Γαλλία / 2016 / Έγχρωμο / 116' / Γαλλικά
Του Andre Techine - Με τους Sandrine Kiberlain, Kacey Mottet Klein, Corentin Fila, Alexis Loret

Αφού γνωριστούν ως άσπονδοι φίλοι στους διαδρόμους και την τάξη του σχολείου στο οποίο πηγαίνουν, και ανταλλάξουν συστάσεις μέσα από γροθιές και τσαμπουκά, ο Νταμιέν και ο Τομ αναγκάζονται να συνυπάρξουν για λίγο καιρό κάτω από την ίδια στέγη. Κι αυτό που ξεκίνησε ως σφοδρή αντιπάθεια και έχθρα σταδιακά θα δώσει τη θέση του στην παραδοχή των αισθημάτων που τρέφει το ένα αγόρι για το άλλο, την ίδια ώρα που μια σειρά από οικογενειακά ζητήματα θα σπρώξουν τους δύο νεαρούς ήρωες στην πρόωρη ενηλικίωση.

Δύο δεκαετίες αφότου παρέδωσε με τα "Άγρια Βλαστάρια" του ένα από τα ορόσημα του νεανικού και γκέι σινεμά, ο καταξιωμένος Γάλλος σκηνοθέτης επιστρέφει στις συναισθηματικές δοκιμασίες και αφυπνίσεις της εφηβικής ηλικίας, για να διηγηθεί με την τρυφερή ματιά που τον διακρίνει μια ιστορία αγάπης ανάμεσα σε δύο αγόρια που ανήκουν σε διαφορετικές τάξεις και έχουν μεγαλώσει κάτω από εντελώς διαφορετικές συνθήκες. Φιλμάροντας με τρομερή ενέργεια και κυκλώνοντας διαρκώς τους ήρωες με μια νευρώδη κάμερα που δεν ησυχάζει λεπτό, ο Τεσινέ συλλαμβάνει στο φιλμ του κάτι από τον παλμό και τον αυθορμητισμό τού να βρίσκεσαι ένα βήμα πριν εισχωρήσεις στον κόσμο των μεγάλων. Υποψήφιο για Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου.
Που και πότε? Κυριακή 2 Οκτωβρίου 23:15 Odeon Opera 1


Δυο Καρδιές / Reparer les Vivants PosterReparer les Vivants
Δυο Καρδιές
Γαλλία, Βέλγιο / 2016 / Έγχρωμο / 104' / Γαλλικά
Της Katell Quillevere - Με τους Tahar Rahim, Emmanuelle Seigner, Anne Dorval, Bouli Lanners, Karim Leklou, Kool Shen

Ολα ξεκινούν ένα ξημέρωμα όταν τρεις νεαροί σέρφερ επισκέπτονται μια παραλία για να δαμάσουν τα κύματα. Στο δρόμο της επιστροφής εμπλέκονται σε ένα τραγικό αυτοκινητικό δυστύχημα και ο 17χρονος Σιμόν μεταφέρεται σε ένα νοσοκομείο της Χάβρης όπου μένει κλινικά νεκρός. Εκεί οι γιατροί θα δώσουν μάχη για να πείσουν τους αναστατωμένους γονείς του να δωρίσουν τα όργανά του. Εντωμεταξύ στο Παρίσι μια μεσήλικη μητέρα δύο παιδιών μπαίνει στην λίστα αναμονής για μεταμόσχευση καθώς η καρδιά της πάσχει από μια πολύ σοβαρή εκφυλιστική νόσο.

Η σκηνοθέτιδα του "Suzanne" διασκευάζει το πολυβραβευμένο μυθιστόρημα της Μαϊλίς Ντε Κερανγκάλ, μετατρέποντάς το σε ένα βαθιά ανθρώπινο και συγκινητικό δράμα πάνω στις αντοχές του σώματος και της ανθρώπινης ψυχής. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο διαπρέπει ο Ταχάρ Ραχίμ του "Προφήτη", ενώ τη μουσική υπογράφει ο ελληνικής καταγωγής οσκαρικός συνθέτης Αλεξάντρ Ντεσπλά.
Που και πότε? Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 22:30 Ideal


Σνόουντεν / Snowden PosterSnowden
Σνόουντεν
ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία / 2016 / Έγχρωμο / 134' / Αγγλικά
Του Oliver Stone - Με τους Joseph Gordon-Levitt, Melissa Leo, Zachary Quinto, Rhys Ifans, Nicolas Cage, Tom Wilikinson, Shailene Woodley, Scott Eastwood, Ben Chaplin

Προδότης, πατριώτης ή απλώς ένας μάρτυρας-κλειδί των σκοτεινών μυστικών που κρύβει η παγκόσμια πολιτική σκακιέρα; Ελάχιστες προσωπικότητες μονοπώλησαν τη διεθνή επικαιρότητα τα τελευταία χρόνια όσο ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο πρώην υπάλληλος της NSA που το 2013 διέρρευσε στον τύπο απόρρητα έγγραφα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, προκαλώντας σεισμό στο πεδίο των διεθνών σχέσεων έπειτα από τις αποκαλύψεις γύρω από το αδιανόητο δίκτυο παρακολουθήσεων με κέντρο τις ΗΠΑ, που έφτανε ως τα υψηλότερα πολιτικά κλιμάκια των συμμαχικών χωρών της υπερδύναμης.

Εν μέρει βιογραφία, εν μέρει βασισμένο σε αληθινά γεγονότα κατασκοπικό θρίλερ, το "Snowden" φέρει την υπογραφή ενός σκηνοθέτη που έχει καταθέσει πολλάκις τα διαπιστευτήριά του στην κινηματογραφική αναβίωση δραματικών ιστοριών και τη σκιαγράφηση αμφιλεγόμενων προσωπικοτήτων, βγαλμένα από την πιο συναρπαστική πολιτική και διεθνή επικαιρότητα του καιρού μας. Ο Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ πρωταγωνιστεί στο ρόλο του υπ' αριθμόν ένα καταζητούμενου μιας χώρας που εξακολουθεί να απαιτεί την έκδοσή του προκειμένου να δικαστεί με τις κατηγορίες της εσχάτης προδοσίας.
Που και πότε? Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 22:30 Ideal


Πρώτο Ραντεβού / Southside With You PosterSouthside With You
Πρώτο Ραντεβού
ΗΠΑ / 2016 / Έγχρωμο / 84' / Αγγλικά
Του Richard Tanne - Με τους Tika Sumpter, Parker Sawyers, Vanessa Bell Calloway

Μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα του 1989 στο Σικάγο, ο νεαρός δικηγόρος Μπαράκ βγαίνει ραντεβού με τη συνάδελφό του, Μισέλ. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι δύο νέοι θα γνωριστούν καλύτερα, θα μοιραστούν τις σκέψεις τους για τον κόσμο και τα όνειρά τους, θα επισκεφτούν το Ινστιτούτο Τέχνης της πόλης, θα παρακολουθήσουν το οργισμένο "Κάνε το Σωστό" του Σπάικ Λι και θα καταλήξουν να φιλιούνται μπροστά σε ένα παγωτατζίδικο. Κι αν αυτό ακούγεται ελαφρώς συνηθισμένο, το ασυνήθιστο είναι ότι το ζεύγος έμελλε να φτάσει ως τον Λευκό Οίκο, καθώς αναφερόμαστε στους Μπαράκ και Μισέλ Ομπάμα.

Μπορεί στα χαρτιά να ακούγεται σαχλό και πολιτικά στρατευμένο, στην πραγματικότητα, όμως, το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Ρίτσαρντ Ταν είναι ανέλπιστα προσγειωμένο, καθώς αφηγείται την ιστορία όχι δύο "σπουδαίων" προσωπικοτήτων που μιλούν μεγαλόστομα σε κάθε ευκαιρία, αλλά δύο νέων ανθρώπων που φλερτάρουν, συζητούν για τους εαυτούς τους και τον κόσμο γύρω τους, και τελικά ερωτεύονται. Επίσημη συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ του Σάντανς.
Που και πότε? Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 22:15 Danaos 1


Μια Νύχτα στα Λουτρά / Spa Night PosterSpa Night
Μια Νύχτα στα Λουτρά
ΗΠΑ / 2016 / Έγχρωμο / 97' / Αγγλικά, Κορεάτικα
Του Andrew Ahn - Με τους Joe Seo, Haerry, Youn Ho Cho

Ο Ντέιβιντ είναι ένας νεαρός Κορεάτης που εναγωνίως προσπαθεί να βρει τις ισορροπίες μέσα του καθώς αφήνει πίσω την εφηβεία και ετοιμάζεται να περάσει το κατώφλι της ενήλικης ζωής που ανοίγεται μπροστά του. Γόνος μεταναστών πρώτης γενιάς, ζει με τους συντηρητικούς γονείς του στην κορεάτικη συνοικία του Λος Άντζελες και δουλεύει στο οικογενειακό τους εστιατόριο. Η επιχείρηση σύντομα κλείνει και ενώ η μητέρα του αναγκάζεται να αναζητήσει αλλού μεροκάματο ως σερβιτόρα, ο Ντέιβιντ πιάνει κρυφά από τους γονείς του δουλειά στα συνοικιακά λουτρά. Εκεί ανακαλύπτει έναν υπόγειο κόσμο ομοφυλοφιλικής ηδονής που τον τρομάζει με την ίδια ένταση που τον συνεπαίρνει.

Νεανικά όνειρα, απαγορευμένες επιθυμίες και πόθοι που γυρεύουν εκτόνωση στη σκιά ενός ραγισμένου αμερικανικού ονείρου σημαδεύουν το αισθησιακό ντεμπούτο του Άντριου Αν (το μοντάζ υπογράφει ο Γιάννης Χαλκιαδάκης) που κέρδισε το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας στο Φεστιβάλ του Σάντανς και διακρίθηκε στο Φεστιβάλ του Outfest.
Που και πότε? Σάββατο 1 Οκτωβρίου 21:00 Odeon Opera 1


Κάποια να με Προσέχει / The Carer PosterThe Carer
Κάποια να με Προσέχει
ΗΠΑ / 2016 / Έγχρωμο / 102' / Αγγλικά
Του Janos Edelenyi - Με τους Brian Cox, Coco Konig, Emilia Fox, Anna Chancellor, Roger Moore

Ο Σερ Μάικλ Γκίφορντ, παλιά δόξα του σαιξπηρικού θεάτρου, έχει πλέον αποσυρθεί στην έπαυλή του, λυγισμένος από τη νόσο Πάρκινσον και οχυρωμένος στις παραξενιές του. Η Ντορότια, μια νεαρή ηθοποιός από την Ουγγαρία με όνειρα για καριέρα, αναλαμβάνει το δύσκολο έργο να τον φροντίζει. Αρχικά, οι δυναμικοί χαρακτήρες τους συγκρούονται, όμως η κοινή τους αγάπη για τον Σαίξπηρ αναλαμβάνει να γεφυρώσει το χάσμα. Τη βαθιά σχέση αλληλοεκτίμησης που χτίζεται μεταξύ τους ωστόσο αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη καχυποψία η κόρη του Μάικλ.

Ο μακαρίτης Ζιλμπέρ Αντέρ, συγγραφέας των "Ονειροπόλων" του Μπερτολούτσι, βρίσκεται ανάμεσα στα ονόματα όσων συνυπογράφουν το σενάριο του "Carer", την πρώτη αγγλόφωνη σκηνοθετική απόπειρα του Ούγγρου Γιάνος Εντελένι. Σε τούτο το υπαρξιακό δράμα που φωτίζεται μέσα από τις αυτονόητες αντιθέσεις αλλά και τις αναπάντεχες ταυτίσεις δύο ανθρώπων σε αντιδιαμετρικά διαφορετικές φάσεις της ζωής, ο Μπράιαν Κοξ διαπρέπει στον καλύτερο ίσως ρόλο της καριέρας του.
Που και πότε? Κυριακή 2 Οκτωβρίου 20:30 Ideal


Η Υπηρέτρια / Ah-Ga-Ssi PosterAh-Ga-Ssi
Η Υπηρέτρια
Νότιος Κορέα / 2016 / Έγχρωμο / 144' / Κορεάτικα, Ιαπωνικά
Του Chan-wook Park - Με τους Kim Min-hee, Kim Tae-ri, Ha Jung-woo, Cho Jin-woong, Kim Hae-sook, Moon So-ri

Η νεαρή Σούκι προσλαμβάνεται από έναν απατεώνα προκειμένου να βρεθεί στη δούλεψη της Γιαπωνέζας αριστοκράτισσας Χιντέκο και να τη σαγηνεύσει. Μεταξύ των δύο γυναικών, ωστόσο, θα γεννηθεί μια παράφορη έλξη. Από το σημείο αυτό ξεκινά μια ιστορία εξαπατήσεων, πάθους, ταξικών αντιπαραθέσεων αλλά και εκδίκησης (μόνιμο σημείο αναφοράς στο σινεμά του Παρκ Τσαν-Γουκ), η οποία διαφοροποιείται κάθε φορά που τα τρία, υποκειμενικής οπτικής κεφάλαια της ταινίας ξεδιπλώνουν σε ελεύθερη απόδοση το μυθιστόρημα της Σάρα Γουότερς με τίτλο "Fingersmith", μεταφερμένο εδώ από τη Βικτωριανή Αγγλία στην Κορέα του '30, την περίοδο που βρισκόταν υπό ιαπωνική κατοχή.

Ο πολυβραβευμένος δημιουργός της περίφημης τριλογίας της εκδίκησης υπογράφει ένα υποβλητικό ερωτικό θρίλερ που μαγνητίζει με την ατμοσφαιρική φωτογραφία, τα δεξιοτεχνικά τράβελινγκ, καθώς και ένα άκρως διεγερτικό, σταθερά ανατροφοδοτούμενο μυστήριο, μπολιασμένο υποδειγματικά από το ανεξάντλητο ενδιαφέρον του Παρκ για τη δυσπρόσιτη χώρα των συναισθημάτων και την περιπλοκότητα των κινήτρων. Επίσημη συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Καννών, όπου απέσπασε Βραβείο Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης.
Που και πότε? Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 21:30 Danaos 1


Το Κτήνος Μέσα μου / Wild PosterWild
Το Κτήνος Μέσα μου
Γερμανία / 2016 / Έγχρωμο / 144' / Γερμανικά
Της Nicolette Krebitz - Με τους Lilith Stangenberg, Georg Friedrich, Silke Bodenbender, Saskia Rosendahl, Kotti Yun

Η 20χρονη Ανια μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο παππούς της και σε μια ανιαρή δουλειά γραφείου όπου πέφτει συνεχώς θύμα εκμετάλλευσης από το αφεντικό της. Η τυχαία συνάντηση της μοναχικής κοπέλας με έναν άγριο λύκο που έχει ξεστρατίσει μυστηριωδώς στο πάρκο της πόλης κοντά στο σπίτι της θα ξυπνήσει μέσα της μια ακατανίκητη επιθυμία όχι μόνο για μια πιο άμεση επαφή με τη φύση αλλά και με τη σκοτεινή πλευρά της. Σύντομα θα αρχίσει να αψηφά κάθε επιβεβλημένο κανόνα, αφήνοντας σταδιακά τον εαυτό της να παραδοθεί ολοκληρωτικά στα ζωώδη ένστικτά της.

Στην τρίτη της σκηνοθετική απόπειρα, η Γερμανίδα ηθοποιός Νικολέτ Κρέμπιτς καθοδηγεί τη νεαρή πρωταγωνίστρια-αποκάλυψη Λίλιθ Στάγκενμπεργκ σε μια ακραία όσο κι απρόσμενα αισθησιακή ιστορία απελευθέρωσης μιας ντροπαλής γυναίκας από τις κοινωνικές συμβάσεις. Μια μεταμοντέρνα εκδοχή της "Πεντάμορφης και του Τέρατος" και συνάμα μια αναρχική παραβολή για τον σύγχρονο τρόπο ζωής και το (καταπιεσμένο) κτήνος που όλοι κρύβουμε μέσα μας. Συμμετοχή στα Φεστιβάλ του Ρότερνταμ και του Σάντανς.
Που και πότε? Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 21:30 Danaos 1