TIFF 2016 Live

by Takis Garis (@takisgaris)

TIFF 41 Ep.7: ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΟΝΤΗ ΓΙΟΡΤΗ

Είναι που δε κρατιέμαι, να κρατήσω πισινή και να το πάω Κυριακή πρωί για να τσεκάρω α λα Usain Bolt στο πλάι μπας κι έρχεται ο Andre DeGrasse με λαστ μίνιτ προβλέψεις για το Βραβείο Κοινού που σημαίνει τουλάχιστον υποψηφιότητα Καλύτερης Ταινίας στο οσκαροχώρι. Φέτο γενήκανε διάφορα ευτράπελα, από τις κυλιόμενες στη Scotiabank οι οποίες όταν εντέλει φτιαχτήκανε δίνανε κάργα good vibrations τσι αναβάται ως το lmfao της προβολής του σιχαμένου Raw, όπου πλακώσανε τα παραμέντια, γιατί η μούργα πρωταγωνιστού έμαθε με πόνο από την αδερφή της, πως κάμνουν το μπραζίλιαν και όρμησε να κανιβαλίσει στον πατσά. Θυμήθηκα προ 2ετίας το άλλο το συναδελφικό νούμερο που πήρε το 911 για να δώσει έτερο αρχινούμερο που δεν έκλεινε το κινητό στην αίθουσα. Ο Σεπτέμβρης εδώ κυλά νωχελικά, μεσογειακό αποκαλόκαιρο, μεταξύ προώθησης εντός TIFF νέων σεζόν τηλεοπτικών επιτυχιών (Transparent) και στάρσταντεντ πρεμιερών σε άδειες αίθουσες (όπως η δημοσιογραφική κονσέρτου του λατρευτού Justin Timberlake με την υπογραφή Jonathan Demme). Ας είνκαλά το Netflix και η Amazon (Σαράντος και Μπέζος για να μην ξεχνιόμαστε) που έχουν έρθει με τις μπάντες στο κόλπο για να γινούν μπιγκ πλέιας – εδώσαι κι εδώμαι φιλαράκι.

=

Έχασα το καινούργιο shootout του Wheatley που δεν ξετρέλανε. Τον Almodovar ο οποίος εκπροσωπεί Ισπανία στα βραβεία αλλά πίστεψα τυφλά Αλέξανδρο Ρωμανό Λιζάρδο (που απνευστί σαλπάρει για San Sebastian για να γιορτάσουμε εδώ στο MoviesLtd μια εκρηκτική cineργασία) και έστριψα. Έχασα το οσκαρικό Loving (Jeff Nichols) για να μορφώσω άποψη περί Edgerton και Ruth Negga ενώ το Κατινάκι θεωρεί αδιανόητο που δεν ετίμησα το animated Sing γιατί προτίμησα ένα άγνωστο, επίσης μιούζικαλ, κάποιο... La La Land. Απασφαλίζω λοιπόν εφορμώντας στο ψητό: Ό,τι έχεις ακούσει είναι αλήθεια. Ζητείται αντίπαλος για τον Damien Chazelle που τολμώ να υποστηρίξω ότι ο ίδιος είναι ο πραγματικός σταρ της ταινίας, πάνω από τους απαστράπτοντες Stone και Gosling. Ο πρώτος γυναικείος ρόλος θα είναι η κούρσα της χρονιάς. Η Adams κουβαλά στους ώμους της το Arrival ενώ η Portman είναι (χωρίς ταυτοπροσωπία) η Jackie, όλη δηλαδή η ταινία.

=

Το Lion είναι ο άσσος στο μανίκι των Weinstein Bros, ενώ το Moonlight είναι αδιαμφισβήτητα η ταινία με τη μεγαλύτερη κριτική αποδοχή και δεν αποκλείεται να κάνει την έκπληξη αρπάζοντας όπως το περσινό Room το βραβείο κοινού. Μην ξεχνάμε ότι το Τορόντο είναι η LGBTQ μητρόπολη του αμερικανικού βορρά. Η λογική λέει La La Land και η καρδιά μου Arrival αλλά δεν το βλέπω. Κυριακή κοντογιορτή, σε κάθε όμως περίπτωση η (κακή) χρονιά φαίνεται να ψιλοσώνεται, ενώ ακόμη περιμένουμε Ang Lee (Billy Lynn) και Denzel Washington (Fences). Προσωπίκαλι εγώ φέτος καίγομαι να δω την επιστροφή (σε κάθε επίπεδο, στυλ ο «άσωτος υιός») του Mel Gibson (Hacksaw Ridge) που έριξε σιαγώνας στα πατώματα στη Βενετιά. Το 5ο cineχομενο TIFF κλείνει εδώ. Φιλιά και αγαπούλες από το Τρόνοου, eh?

TA ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

SHORT CUTS AWARD ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΝΑΔΕΖΙΚΟ ΦΙΛΜ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ - Mutants του Alexander Dostie
SHORT CUTS AWARD ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΦΙΛΜ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ - Imago του Raymund Ribay Gutierrez
CITY OF TORONTO AWARD ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΝΑΔΕΖΙΚΟ ΦΙΛΜ ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ - Old Stone του Johnny Ma
CANADA GOOSE AWARD ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΝΑΔΕΖΙΚΟ ΦΙΛΜ - Those Who Make Revolution Halfway Only Dig Their Own Graves των Mathieu Denis και Simon Lavoie
ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΡΙΤΙΚΩΝ FIPRESCI
DISCOVERY PROGRAMME - Kati Kati του Mbithi Masya
SPECIAL PRESENTATIONS - I Am Not Madame Bovary του Feng Xiaogang
NETPAC AWARD ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΣΙΑΤΙΚΟ ΦΙΛΜ - In Between του Maysaloun Hamoud
TORONTO PLATFORM PRIZE - Jackie του Pablo Larrain
GROLSCH ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ - La La Land του Damien Chazelle
GROLSCH ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ ΠΡΩΤΟΣ ΕΠΙΛΑΧΩΝ - Lion του Garth Davis
GROLSCH ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΕΠΙΛΑΧΩΝ - Queen Of Katwe της Mira Nair
GROLSCH MIDNIGHT MADNESS ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ - Free Fire του Ben Whitley
GROLSCH MIDNIGHT MADNESS ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ ΠΡΩΤΟΣ ΕΠΙΛΑΧΩΝ - The Autopsy Of Jane Doe του Andre Ovredal
GROLSCH MIDNIGHT MADNESS ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΕΠΙΛΑΧΩΝ - Raw της Julia Ducournau
GROLSCH ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ - I Am Not Your Negro του Raoul Peck
GROLSCH ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ ΠΡΩΤΟΣ ΕΠΙΛΑΧΩΝ - ABACUS:Small Enough To Jail του Steve James
GROLSCH ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΕΠΙΛΑΧΩΝ - Before The Flood του Fisher Stevens

gaRis

TIFF 14 ADVANCE ACCOUSTIC